![]() |
![]() |
![]() |
Општинска зграда Центар |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4567> |
Author | |
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Немора да е точно, но по плановиве испаѓа дека има работни места (на општинскиот сајт не најдов колку вработени има)
060 луге на приземје 300 луге на 1 кат вкупно ~ 1.500-1.600 луге во општина центар на 45.000 жители или на секој ~30 граѓанин еден административец и со завземена површина од 6.300 м2 за зградата. Дали се плановите мегаломански (за мене да) или е потребата таква ??? |
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
theMac3donian ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
Иако немам право на глас, јас мислам дека 2ка е најдобро до сега.
![]() Мое нестручно мислење: 1. Многу пренатрупено и е добра зграда ако нема појма општината во која насока се движи. 2. Ми се допаѓа. 3. Изгледа едноставно и како да сакале да поентираат со стубовите... можно е да го изберат ова решение, бидејки на око изгледа поефтино. 4. Ми изгледа како објекти од типот на ГТЦ. Што кај мене значи НЕ! п.с. Полуцилиндричниот кров на 2ката се движи или така ми се причинува? |
|
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Преминот на Илинденска му требаат модификации спрема мене но сепак на ова ниво веројатно не се одело во толкава разработка. На пример влезот во парк би одел со едно големо скалиште а не со две помали како што е сега (едно кон паркот, едно кон фонтана). Исто така ме интересира како ќе се реши пристапот за хендикепирани. |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Уште толку ми се засвиќа двојкава со преминот над Илинденска и поради тоа што веројатно авторите сакале зградава да биде де факто продолжение на градски парк всушност. Барем ова може да заклучам со толку зеленило, што ми се допаѓа.
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Мостот преку Илинденска навистина носи поени плус ![]() |
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
glasav za motiv, nesto me ispirira vo ovaa zgrada ama ne znam sto. Mnogu mi se dopaga!! A ubavo e sto ima i most preku ilindenska.
Objektot 61125 moze da ispadne nesto ko tc zebra, se nadevam da ne e pobednikot!!
|
|
![]() |
|
damjanh ![]() Groupie ![]() Joined: 15-Jun-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Edited by damjanh - 01-May-2010 at 15:30 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Дамјан, можеш ли да споделиш повеќе детали околу тоа како е конципиран МОТИВ? Во кој дел треба да биде администрацијата, кој дел треба да биде деловен? Дали оние скали кои ги гледаме на слика бр. 8 излегуваат на платформата која потоа ја премостува Илинденска? За што поточно се користи приземјето и дали е идејата објектот да стане главен пешачки "коридор" кон парк наместо ул. Михаил Цоков? |
|
![]() |
|
damjanh ![]() Groupie ![]() Joined: 15-Jun-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Повеќе слики од конкурсниот труд под шифра "МОТИВ" изработен од АТЕЛЈЕ АЈВАР
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Веројатно не со оглед на тоа што го најавуват како објект од мешан карактер. А локацијата трпи ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Вметнав |
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
А можност за немам фаворит !!!??? |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Да се обидеме да ги срочиме првите впечатоци преку гласање. Поставена е анкета, одберете го вашиот фаворит.
|
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
Не се малку предимензионирани објективе на рендерите? Незнам колу вработени има Општина Центар, и што се треба да содржи, но според рендерите и големината на луѓето ми изгледа доволно голема да биде и градско собрание. Инаку сите 4 ми се допаѓаат, најмалку 1 додуше, 2 3 и 4 во 90% ми се допаѓаат имајќи ја во предвид намената на објектот. Edited by UrbanFreak - 01-May-2010 at 12:43 |
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
ja sum za vtoroto.
|
|
![]() |
|
shyes ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
Мене првите три ми се допаѓаат. 4 то дело не е лошо но е малку ладно и како да речам згуснато.
3 то ко да ми остави печаток како нај градиозно и исто така интересен дизајн. Мислам 2 то би било нај изводливо према: дизајн, функција и симбол како општинска згрда на Центар, Скопје. ![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Првото од старт го исфрлам, воопшто не ми се допаѓа. Четвртото е многу стерилно, особено познавајќи какви материјали има на располагање и какви се се употребуваат кај нас, може да излезе некое чудо. Всушност и најскапи и најдобри материјали не го вадат со толкава стерилност и монотоност. Второто и третото ги ставам во опција. Третото има малку специфичности околу оддржувањето. Како прво не ми е јасно толку стакло како планираат да се оддржува, а и тој релјефот исто така. Покрај булевар повеќе ќе функционира како правосмукалка.Не навлегувам во тоа на кое ниво ни е оддржувањето поради тоа што тоа е менлива категорија, но мислам дека и во побогати услови пак е тешко оддржување на еден таков објект. А од друга страна и не ми се допаѓа нешто посебно. Кога би гласал, би гласал за вториот, едноставно зашто ми се допаѓа, некако најкомпактен ми е од сите. Не гледам елементи дека авторот тука нешто истрипал, што знае да биде честа појава кај нас. едноставно бил свесен што проектира и детските сонови не ги исфрлил на укажаната шанса како што можеби тоа малку се осеќа кај другите објекти. Може би делумно кај шарата, но сепак се работи за шара, а не некоја огромна тераса што не врши никаква, ама баш никаква функција за општината. Е сега може би малку е отидено предетално со шарата, но кога шарата треба да биде централен детал на објектот тогаш ок. А и добро естетски ми изгледа вметната, не е ниту нешто посебно нападна, намалку кич или па невклоплива.
|
|
![]() |
|
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
eeeeeeeeee vtorovo e top. gi pokazuva nasite etno belezi vo modernisticki stil, a i tretovo e super. bravo za proektive sto e do 4 nekako e mn prazen i monotono
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
се сложувам од каде кај нас таква пластика !!!
Него друго ми падна од прво гледање, премногу тераси за оваков објект, на крај само времето ќе ги изеде, освен ако кафичи не постават на сите ![]() |
|
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Второто и четвртото ми се допаѓаат.
Второто е најдобар избор освен можеби деталите од вез (Туркменистан ениуан? Таман помислив на ова, па го видов третото, како да го смислил Гурбангули Бердимухамедов). Четвртото е сосем пристојно. Му недостасува малку грандиозност, меѓутоа мислам дека периодов имавме премногу „грандиозности“ од проекти, иф ју кеч мај дрифт ![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4567> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |