![]() |
![]() |
![]() |
Археолошки Музеј / Архив / Уставен Суд |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5960616263 75> |
Author | |
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
како прво не можеме да направиме линија на некојси нови објекти бидејќи самите тие објекти се различни еден од друг, на пример театарот, судот и музејот на ВМРО немаат никаква врска еден со друг во однос на стиловите или вклопеноста меѓусебно
па ако целта е целиот кеј да биде „стар“ и ваков начин е погрешен, најпрво треба да се увидат функциите на тие објекти и како тие ќе изгледаат и како ќе бидат поставени и организирани и дали таква акција е во ред кога се ќе се сумира, не може туку така да се редат објекти поради нечии „естетски“ причини, ова е едноставно како објектите да паѓаат од небо онака „random“
|
|
![]() |
|
Joker ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
xnx - требало да бидат избрани проекти како Поштата од карши за да биде се во тон така нели ? значи човек стварно треба да биде банален и директен за да биде сватен, yставниот суд, театарот и музејот се одлични проекти но прашањето е колку поштата од карши ке ги нагрди овие објекти, и доста веќе со тие толкувања дека ова градба не е својствена за Скопје па грчката амбасада што ја изградија пред 15-16 години кај седмица зарем се вклопи со околните згради па тогаш никој не се бунеше, и во 20 век и во 21 век се градело и сеуште се градат згради во антички стил, Сан Франциско има многу објекти кој се изградени во 20 век и се во старински стил не својствен за 20 век па сите жители на Сан Франциско се горди токму на ове објекти и уште многу други градови низ светот,зборот ми е после земјотресот во 1963 Скопје веке го загубил вистинскиот лик, стана град преплавен од бетон премногу згради со не естетски изглед,груба архитектура итн...и доколку некој збори подобро да се изградеа објекти со модернистички изглед на овие три места јас ке прашам каков модернистички изглед? како оние згради во SYDNEY, VANCOUVER....или модерни објекти како оние што беа градени после земјотресот во Скопје? морам да бидам банален за да бидам сватен што сакам да кажам, Скопје беше најголем индустриски град во ЈУГОСЛАВИЈА ниту поголемите градови како Белград и Загреб немаа толку фабрики и толку загадување колку што имаше Скопје најмалку се мислело во тоа време за убавината на Скопје, сега дури после толку години им текна на луѓево да ги прошируваат улиците да градат по естетски одјекти итн итн се разбира со огромно задоцнување но подобро некогаш отколку никогаш.
|
|
![]() |
|
Дарко ![]() Newbie ![]() Joined: 12-Jul-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Мене лично многу повеќе како една целина со Калето и Старата чаршија би ми изгледале класични градби, отколку некои модерни аквариуми. А дека доцниме со градењето си во право и за тоа се сложуваме, ама Македонија во 19. век била под Турско ропство, како што знаеш, а во 20. во држава во која градењето на репрезентативни градби во најмалата држава во заедницата се сомневам дека некогаш било и разлгедувано. Така што, ако сега не се гради во Македонија, кога е слободна и независна земја, тогаш не знам кога би било вистинското време.
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
За таква работа доцниме најмалку еден век, а и не знам зошто тоа би го
гледале како некаков пропуст, наместо да го гледаме како можност да
бидеме прогресивни. Во 21 век со сила ли ќе го правиме Скопје по
некаков западноевропски шаблон од 19 век? Спомна некој во некоја нишка, ова е само одраз на нашите колективни комплекси и фрустрации.
Edited by Cloverstack - 19-Jan-2010 at 15:38 |
|
![]() |
|
Дарко ![]() Newbie ![]() Joined: 12-Jul-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Никој не очекува целиот град да се вклопи во стилот кој го тера Владата за градбите кои би се граделе на Кејот, туку барањето да се градат слични такви објекти во иднина кои ќе излегуваат директно на Кејот, како што се Музејот на ВМРО, Стариот театар, Археолошкиот Музеј, МНР и останати објекти што сигурно ќе се изградат во иднина, е еден обид целиот Кеј колку е можно повеќе да има унифициран лик, а не измешани модерни и класични градби. Ова според мене и не е некое негативно барање поставено од Владата за сегашните и идните инвеститори.
Edited by Дарко - 19-Jan-2010 at 15:28 |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Крале, јас навистина не ја разбирам таа логика. Зборуваш за три објекти и тоа објекти во градба... и конечно, контроверзни објекти чија архитектонска вредност е доведена под прашање (најблаго кажано). Па како може да не е изненадувачко, што сега на тие три објекти во градба треба да „прилагодуваме“ и хотели кои ќе бидат одалечени повеќе од еден километар, а измеѓу има се и сешто, вклучувајќи современа градба како управата на царината и цел спортско-рекреативен центар?
Всушност, мислам дека е второстепена целата дебата за „прилагодување“, туку првостепено треба да ја разгледуваме (сама по себе) архитектурата која се форсира. Edited by Cloverstack - 19-Jan-2010 at 14:20 |
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
znaes sto, glupavo e od mal mozok da izmislis nekoj si stil vo skopje od licni frustracii sto nikogas ne postoel, bez nikakov obzir na okolnite objekti, predvidenite urbanisticki planovi, ednostavno da go nasadis bez nikakov, ama nikakov logicen i strucen obzir i da posle toa naredis celiot grad da se vklopuva vo tvoite glupavi idei... ili?
|
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Не е изненадувачко што објектите околу трите објекта во градба (уставниот, театарот и музејот) ќе треба да се вклопат со нив. А што би очекувал ти, дека не треба да се вклопат??? |
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
i jas slicno razmisluvav, i koga gi vidov neovi izmeni na mal ring pred MOB se izvadiv od koza. potoa procitav deka celiot kej do amerikanska ambasada trebalo da se vklopi vo arhitektonskite "vrednosti" na sudot. i veke stvarno ne znam dali ima kraj na moite iznenaduvanja |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Тешко е да се поверува дека тоа е камен, би рекол дека е обичен бетон ама површините финиширани со некаков слој... верувам градежниците ги знаат овие работи, нека споделат ![]() Ова за пробниот балон не го разбирам ![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Па или поставуваат пробни материјали, нели и на магос поставуваа пробни панели, тогаш не е ништо ново. Може тестираат разни видови камен со кои подобро како би изгледало, макр што колку што ни е познато има проект па ваљда се знае какво е фасадното решение. Или па нешто пуштаат како пробен балон да видат да не има некоја реакција од јавност, ама ова ми е помаку веројатна варијанта.
|
|
![]() |
|
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
Мене објектов ме плаши ![]() |
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Настрана времето на обработка, квалитетот на обработката изгледа вака од една слика, доста солиден. МОже објектов да излезе подобар од што очекуваме.
|
|
![]() |
|
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
Со толку многу преостанати груби градежни зафати, и мене ме изненадува ваквата постапка. Освен ако не е некаква реклама, односно мачкање очи... |
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Ќе има уште еден ред столбови понадвор од овие кај кружните делови. |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Зарем не е рано за ваква обработка на столбовите?
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
а што е со столбовите кај кружните делови? не требаше тие да бидат надворешни како оние во средина?
|
|
![]() |
|
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
Столбовите веќе добиваат лик
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Еве еден нов агол за сликање на објектов (Комерцијална банка) 41°59'47.69"N 21°26'6.30"E
Од денес ![]() |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
Кога се направи Влајко,мислев дека никој не може да смисли поголема глупост.Но се лажев,дојде Вангел со неговата визија и ја направи куќата на Мајка Тереза.
И кога сите помисливме дека тоа е врвот на кичот,тогаш се појави чудото Археолошки Музеј / Архив / Уставен Суд. P.S.Не губете надеж,ни претстојат уште две изненадување |
|
build.mk, гради форумска историја
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5960616263 75> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |