build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Плажи и бродови на Вардар

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 61626364>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #1241 Posted: 13-Jan-2008 at 17:45

Мене ми се чини и дека локацијата број 6 од постот на pbanks т.н. Руска Плажа во минатото е интересна и релативно голема локација. Ако не се лажам тука се наоѓа оној полигон за возење, пазарот за рибарите (црви, трски, мамци...). Не сум сигурен дали е тоа локацијата за гаража или хотел, но доколку не е а хотелоти гаражата се подоле (низводно) таа катна гаража би имала двојна улога

1. Кога има утакмица

2. За сите посетители на градската плажа.

Back to Top
волан View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote волан Quote  Post ReplyReply #1242 Posted: 13-Jan-2008 at 16:19
Општина Центар и Градот кога тогаш ке се зафатат со реализација на проект “Градска плажа“ ... Простор околу коритото на Вардар има во изобилие Особено околу потегот на Градскиот парк ... старата Руска (елитната плажа на некогашно Скопје) и Војничка плажа ... Проектот има и своја историја ... Нешто лани работеа и студентите на Архитектонскиот факултет ... и дадоа свој предлог решение ... за што имав пишувано во мојот пост

КЕЈ НА ВАРДАР

За проектот веднаш би се заинтересирале приватни инвеститори - бидејки е профитабилен ... само што треба некој да го турка на право место а тоа е Општина Центар и Градот Скопје ... Затоа градоначалници и нивни советници не спијте работете нешто ...

волан
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1243 Posted: 13-Jan-2008 at 15:02
оваа локација е мој фаворит но изгледа и најнереална (голем број на индивидуални куќи колку што може да се види, тоа е секогаш комплицирано).

Инаку просторно е најдобра. Во делот кај Плаја виста со оглед на постоечките маркици (катна гаража, хотел) се би било премногу набутано и не би личело на ништо. Делот кој го предлага shyes е премногу тесен спрема мене. Така да најдобар е овој широкиов дел бидејќи дава простор да се направи еден канал како што треба + има доволно простор и за дискотеки, барови, спортски терени и шеталишта. Од другата страна во Градски парк се наоѓа кајакарскиот клуб и тој би можел да се прерли од оваа страна да не седи како чир таму. Така ќе се створи основа да заживее и тој дел од кејот кој преку теснецот би се поврзувал со делот кај Плаја виста (значи хипотетичкиот дел, гаражата....). Мене ми изгледа одлично.

Повторно... Ако сакаме проект како што треба, сето ова е далеку од ефтино. Или не дај боже овој хипотетички проект да почне да се гради во фази. Канал во првата фаза, филтри во втората... Веќе видена песна

@волан баш вчера читав за плажите на твојот блог. Мислам дека делот за локациите на кои се наоѓале плажите во минатото е посебно интересен за дискусијава. Изгледа дека локациите кои ги пикиравме изгледале најлогични и во тоа време.

Од блогот на волан

1. Центар

2. Плажата на Пајко мало - каде само се ладеле ногите ... не била вистинска плажа ... Карши неа е нели местото каде се белело платно со почеток на Камени мост па низводно ...

3. Плажата пред Еврејско мало и преубавите еврејски вили ... со плажи во дворот такаречи ...

4. Почетокот на Градска плажа пред денешна Влада на РМ ... тука е сврталиштето на најмонденските градски фаци ...

5. Главнината на Градската плажа пред Градскиот стадион ... Плажа за секого ... На тоа место и јас се капев како дете ...

6. Руска плажа ... под денешното седиште на Македонскиот Владика т.е. Господин Господин ... Плажа на кое место се собирале најбогатите скопјани ...

- Во продолжение на таа плажа била Војничката плажа ... каде се капеле официрите и војниците од касарната која е над нив ...

- До Војничката плажа се надоврзува Турската и Циганската плажа ...

- А во продолжеток на нив, продолжувала таканаречената Ѓачка плажа - или мангупска плажа ...

Edited by pbanks - 13-Jan-2008 at 15:03
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #1244 Posted: 13-Jan-2008 at 14:34
tokmu i na vakvo nesto i jas se mislev, znam deka ne treba mnogu da se investira za ovoj mnogu mnogu vreden proekt, kolku dobro bi se vklopile vo vakvo nesto taman ke si imame i gradska plaza  
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
shyes View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote shyes Quote  Post ReplyReply #1245 Posted: 13-Jan-2008 at 13:34
Јас гласав за втората опција. Мислам тој што е планот да се напрај плажа точно во центарот незнам дали е баш најдобар. Јас си мислам тука ќе е поарно нешто као Ки барови, ресторанти итн заедно со претежно зеленило. Јас си мислам можда некаква плажа може да се вклопи и поврзе со паркот. Исто така тоа место да може да се опутребува за концерти, партии и журки со поставување на привремени бини.

Edited by shyes - 13-Jan-2008 at 13:37
Back to Top
волан View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote волан Quote  Post ReplyReply #1246 Posted: 13-Jan-2008 at 12:58
На топиков имав свое размислување кое го дадов во мој пост на мојот блог

ГРАДСКА ПЛАЖА - некогаш и сега

Видете го горниот линк ... има доста од стари фотки на градските плажи во скопје ...

а и долниот линк ве води кон друг запис ...

КЕЈ НА ВАРДАР

како и краткот запис од долниот линк

Заживување на идејата за градска плажа !!

Радо ке пренесев некои слики и тука без да се шетате по линковите ... но има премногу слики а процедурата за пренесување на слики тука е прекомплицирана ... ако знае некој проста процедура нека предложи ...

Ви ја прочитав дискусијата од погоре ... Вака Градска плажа во Скопје е со долга традиција ... нешто за тоа можете да пролитате во мојот пост

ГРАДСКА ПЛАЖА - некогаш и сега

Старите велат кај што некогаш течела вода пак ке тече ... така и со градските плажи - верувам дека ке се искористат празните простори по коритото на Вардар ... дека ке се направат филтер станици за да се заштити Вардар ... Инаку самите плажи не мора да значат дека се места за капење ... дружењето и близината на Скопје е најважно а разладување би било доволно и на по туш кабини кои не се многу голема инвестиција ...

Поздрав до сите ...

Edited by волан - 13-Jan-2008 at 13:07
волан
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #1247 Posted: 13-Jan-2008 at 02:57
abe skap e za TRIFUN posto si go napolnil on gazot, sve nesto gradov nema pari, a od celiot negov mandat ama bash nisto ne vidov on da napravi osven BETWO sto on ja zema za sebe, ja se cudam tipov sto ne si podnese ostavka, za da sedi tamu sekoj e sposoben duri i edno dete od 5 godini , ubava mi izgledase idejata na vladata za da se donese zakon da moze i gradonacalnik da se razresuva, nasekade go ima toa samo kaj nas ne , toa e toa zdravje  
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1248 Posted: 13-Jan-2008 at 02:54
Мене ми е ОК идејата. Скроз на место, така се во принцип решени и езерата во други големи градови (ете од регионов Белград-Ада Циганлија, Загреб-Јарун). Се филтрира само делот од водата што влегува во "рукавецот" или во вештачкиот канал. Така е и посигурно бидејќи нема водни струи (кои би биле опасност за пливачите во самата река).

Не сум сигурен за локацијата. Катната гаража која ја спориш е таму за стадионот а не за нешто друго. И за таа намена е многу битна, види на што личи Дебар маало за секоја утакмица, а тек на што ќе личи сега кога ќе се зголеми капацитетот на стадионот. Веројатно би било логично малку погоре во правецот на Александар Палас да се лоцира плажата. Таму веќе одлично функционира Кејот како рекреативен простор од едната страна а мислам дека би имало простор да се направи плажата од другата. Значи карши новиот дел од Градскиот Парк.

BTW езерцата од Градски парк се знабдуваат со вода од Вардар и веќе со години наназад се зборува дека градот нема средства да направи асална прочистителна станица за да не бидат најобични мочуришта. Се зборува за поевтина варијанта со влечење вода од бунари но дури ни за тоа немаат пари. Така да проектов иако мислиш дека е евтин сепак за нашиов сиромашен град е прескап посебно со премногуте наталожени приоритети особено во сферата на сообраќајот.

Edited by pbanks - 13-Jan-2008 at 02:54
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #1249 Posted: 13-Jan-2008 at 02:53
hahahahaha  bas me nasmea, nikoj ne ti go cepka stadionot, ama toj kineskiot zid e najgolem problem , mu go gubi likot ,ama toa ti e lopovska rabota
ja ne znam kaj se planira taa katna garaza imas nekoj plan proekt da vidime kako ke izgleda i kaj ke se gradi
pa moze i ka je ti se priklucam 
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1250 Posted: 13-Jan-2008 at 02:49
Originally posted by mitatos

idejava e mnogu ubava ,i ne e luksuzna , so malku pari moze da se napravi , eve na primer taa katna garaza sto ke ja pravat tamu e nepotrebna, nikoj nema da parkira na toa mesto ti garantiram , daleku e od gradot, a nasive mrzlivi se da setat ,

Гаражата мора да се прави ради стадионот. Ќе има и пешачки мост. Дисциплината во паркирањето е друга тема и таа треба да се спроведува од сообраќајната полиција без разлика дали ова што го дискутираме ќе се изгради или не.

А мислам дека грешиш во проценката дека ново речно корито би било ефтина работа. Тоа е сериозен зафат. Плус многу земјиште веројатно ќе треба да се откупи... Ако уфрлиш тука и пречистување, би стигнале до некоја за нас огромна сума... Но во принцип ако има заинтересиран приватен капитал, уште утре нека почне да се гради Thumbs%20Up

Само не ми ја чепкајте локацијата за катна гаража за стадионот. Кој си игра со стадионот, ќе си има работа со мене Gunz Big%20smile

Edited by Cloverstack - 13-Jan-2008 at 02:50
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #1251 Posted: 13-Jan-2008 at 02:44
idejava e mnogu ubava ,i ne e luksuzna , so malku pari moze da se napravi , eve na primer taa katna garaza sto ke ja pravat tamu e nepotrebna, nikoj nema da parkira na toa mesto ti garantiram , daleku e od gradot, a nasive mrzlivi se da setat , a so tie 2 milona +nekoj sponzor+nekoja diskoteka da dade pari normalno vo svoj interes ke bide top ama samo ako nekoj malku razmisli ..a ti kazuvam deka skoro sekoja lokacija natamu ne e losa

Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1252 Posted: 13-Jan-2008 at 02:42
@ mitatos

Веројатно мислиш „погоре“ т.е. возводно Smile
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1253 Posted: 13-Jan-2008 at 02:40
Иначе гледам така со паралелно корито и со островче би можело да се направи малце возводно од Александар Палас, или од другата страна близу Злокуќани на пример.

Убаво би било така со островче, таму би можело да има и летни дискотеки и разни други содржини во зависност од вкупната површина на тоа островче.

Но мислам дека имаме многу ургентни работи да правиме, а ова е дефинитивно луксуз. Би било добро да се планира долгорочно и да се вметне во генерален урбанистички план на пример, ама сега за сега ништо повеќе од тоа. Нека се даде езерото треска на приватник да го управува и тоа ќе заврши многу работа.
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #1254 Posted: 13-Jan-2008 at 02:37
bi mozelo i podole, od desna strana ,ima poveke opcii samo kazi dali planot ti se dopaga ) za realizacija koj znae koga ke bide, ama mene kako proekt epten mnogu mi se dopaga ova opcija taa e naj atraktivna, posto samo taka mozat da gi donesat mladite nataka

Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1255 Posted: 13-Jan-2008 at 02:33
Абе сите гласаат за втората опција, ќе изгледа наместена работава LOL

@ mitatos - локацијата што ја посочи во основа е добра, ама нема место за одделно корито зашто тој простор е веќе предвиден за:

1. катна гаража за стадионот
2. хотел (ако го памтиш она наддавање за земјиштето, кога имаше голем скандал, со јавни закани за време на наддавањето)

Edited by Cloverstack - 13-Jan-2008 at 02:34
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #1256 Posted: 13-Jan-2008 at 02:27
spored moe mislenje ,bi mozelo da se napravi nesto ali ne na ovaa lokacija , prasanjeto e zosto ... pa ete mestoto ne cini, posle toa mnogu luge pominuvaat natamu, necisto e ,vodata e nikakva, ubava bese idejata za vo TRESKA ali tamu pogore kaj sto e pocista vodata, druga ideja hmmm eve mojata ideja ne znam kolku ke se realizira, kako prvo ispod kale posle plaja vista bazenot e ubava lokacija za plaza, no dokolku malku podole se stavat filtri za da se iscisti vodata , i da se napravi drugo korito od strana za da pominuva vodata niz taa plaza  ne znam dali me svakate na sto mislam ,kako na primer sto e kejot ureden vo struga CRNI DRIM , e togas bi bilo ubavo da ima plaza..
eve eden primer :

ili pak  nesto slicno na ova:
1. http://www.portugalholidayhome.net/Coja_river_beachpage.jpg
2. http://michpics.files.wordpress.com/2006/10/miners-beach-pictured-rocks.jpg
eve u paris kako funckionira ova :
3. http://solere.blogs.com/photos/uncategorized/paris_plage.jpg
a mojata zamisla e vakva

toa crvenata linija znaci belezi drugo korito od postojanoto sto go ima vardar, ali da ima od ednata strana filter za procistuvanje na vodata, i sto ubavo ke bide da ima RECNO OSTROVCE , i tamu da se otvori nekoja diskoteka kafic ili bilo sto , imam uste miljon planovi samo sto treba investicija i pari inace odlicna ideja e za plaza veruvajte
pozdrav se nadevam vi se dopaga toa sto go prikazav

Edited by mitatos - 13-Jan-2008 at 02:29
Back to Top
dejan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dejan Quote  Post ReplyReply #1257 Posted: 13-Jan-2008 at 01:37
Ne, neka iskopat druga reka pokraj vardar za plazha.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1258 Posted: 12-Jan-2008 at 19:15
Originally posted by La Linea

ТРЕСКА!! Треска е жалсоно неискористена - ако може да се намамат рекреативци со фини бифеа, се разбира и квалитет на водата,  рекреативен центар налик на Аквапарк, Треска ќе биде преплавена  од туристи. А ништо не знам околу тоа езеро - во чија сопственост е? Дали е дозволено пливање - едно време беше загадена до степен да нема пливање. Башка тоа бетонот е навистина непривлечен, личи на тренинг камп за војници повеќе отколку рекративен центар.

Мене па ми се свиѓа бетонот. Точно езерото е загадено, филтрите не работат. Пливање е забрането со години и никој жив не влага таму освен локални дечишта. Не сум сигурен во чија сопственост е но се надевам дека наскоро таму ќе улета приватен капитал. Тоа е дефинитивно најсоодветната локација во Скопје за аквапарк.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1259 Posted: 12-Jan-2008 at 19:11

јас мислам дека сме на сигурно во однос на иницијативава. Трифка реално све што мисли да почне предизборно (ако е толку луд воопшто да се спрема за избори) ќе почне во следниве 6 месеци. А плажата не беше спомната во најавените приоритети.
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #1260 Posted: 12-Jan-2008 at 19:10
ТРЕСКА!! Треска е жалсоно неискористена - ако може да се намамат рекреативци со фини бифеа, се разбира и квалитет на водата,  рекреативен центар налик на Аквапарк, Треска ќе биде преплавена  од туристи. А ништо не знам околу тоа езеро - во чија сопственост е? Дали е дозволено пливање - едно време беше загадена до степен да нема пливање. Башка тоа бетонот е навистина непривлечен, личи на тренинг камп за војници повеќе отколку рекративен центар.
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 61626364>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 2.593 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.