![]() |
![]() |
![]() |
Археолошки Музеј / Архив / Уставен Суд |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 6667686970 75> |
Author | |||||||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
||||||
inaku, slucajno doznav deka zgradava bila udarna vest na vestite vo hrvatska i srbija so najloshi kritiki...
|
|||||||
![]() |
|||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||||
абе убаво е што музејот ќе има своја зграда, ама мора ли да биде таму, и во таков стил?
и уште нешто, ако толку сакаат веќе изумрена аритектура сите, зошто не направат модертна зграда која ќе ги има елементите на некоја стара архитектура, тука би дошла до израз умешноста на архитектот, се друго е по шаблон, но нормално така постои ризик да добиеме нешто во стилот на Вангелштајн и во текстот кузман објаснува за некој двор, каков двор? зарем има зградава двор ![]() Edited by zabegan - 05-May-2009 at 17:02 |
|||||||
![]() |
|||||||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
||||||
Архитектот е Бернард Чуми
|
|||||||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|||||||
![]() |
|||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||||
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||||||
![]() |
|||||||
GreatMakedon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2007 Online Status: Offline Posts: 186 |
![]() ![]() |
||||||
Spomnav nekolku stranici nanazat zosto mi se sviga, mislam deka ke se sovpadne so arhitekturata na stariot teatar, oficerski dom.. muzejot sto se gradi.. tesko mi e da objasnam, osven zelenite stakla mi izgleda atraktivno so stubovite, mozebi zasto na zapad ima dosta slicni vakvi gradbi. Na vtorata stranica od temava kajsto e slikan premierot kako stoi pred renderot, na toj render nema nikakov znak na zelena boja, i takov kako sto e na toj render mi e privlecno. Za mostot neznam dali e dobra ideja bidejki ke bide preblisku do kameni most pa za nego sum vozdrzan.
|
|||||||
![]() |
|||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
всушност мислам дека мостов е мал и низок доволно за да не го покрива камени, мене ме нервира што воопшто има таму мост, без разлика на камениот (сметајќи дека треба да има уште еден до филхармонијата и камениот мост), и не ми се допаѓа што е на пониското ниво од кејот, оносно околу два метра над Вардар, плус и не ми се допаѓа самиот изглед на мостот, многу невкусно, како и објектот до кој оди
не знам што сте се фатиле баш за Камениот мост кога има ред други негативности кај мостов |
|||||||
![]() |
|||||||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
||||||
Кога ја видов зградава,знаев дека е тешка глупост,но со оглед на зградите позади мислев дека нема да биди токлу голем грев.
Но со мостов се надминаа себеси,да го покријаш Каменни,немам зборови,жалосно |
|||||||
build.mk, гради форумска историја
|
|||||||
![]() |
|||||||
GreatMakedon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2007 Online Status: Offline Posts: 186 |
![]() ![]() |
||||||
mene mnogu mi se svigaa proektov, neznam zosto ste tolku negativni site
|
|||||||
![]() |
|||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
dimme.von.macedonia ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 30-Jun-2008 Location: Hrvatska Online Status: Offline Posts: 78 |
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
The beauty comes from within.
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
е вакво нешто многу би ми се допаѓало да има на местото на МНР, односно, ќе се совпаѓа со МНТ иако мнт е во бруталистички стил, самата форма и стакло би одговарале во тој простор
само ај, ептен оф забегав |
|||||||
![]() |
|||||||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
||||||
http:///www.dezeen.com/2009/04/10/new-acropolis-museum-by-bernard-tschumi-architects/
Ова е новиот археолошки музеј во Атина - Acropolis Museum. Авторот е (за архитектите добро познатиот швајцарски деконструктивист) Bernard Tschumi. Не го земајте овој пост со некакви политички предрасуди, туку како обично одмерување на силите (иако лично јас ја сметам Грција за една од најзаостанатите европски земји во многу подрачја од човечкото постоење). Треба да се отвори на 20 јуни оваа година. Ако не ви значи архитектурата на објектов, доволно е името на архитектот и неговата биографија, на кого му е доверен ваков значаен објект. Тоа што сакам да го потенцирам е пристапот кон објекти што се со државно, национално значење, а за тоа што го нарекуваат сите „стил„ во кој што е обликуван објектов, тоа е дискутабилно и во прашање се вкусови. За поздрав е пристапот, со кој не се обидува овој објект да доминира над околниот простор и во сенка да ги стави и Акропол и целото опкружување со историска вредност, за разлика од нашиов објект обликуван во „академизам„ (што и не сум баш сигурен дека е вистинскиот збор), што со чипкастата декорација и гиганските димензии, претендира да стане доминанта во централното подрачје, без некаква вистинска оправданост и потреба... Edited by Dave Gahan - 13-Apr-2009 at 08:42 |
|||||||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|||||||
![]() |
|||||||
Eden Decko ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||||
Скопје е единствен само по едно нешто. Тука има брат се. Ама буквално се. Мешавина од стилови колку сакаш. Од Модернизам, Постмодернизам, Класицизам, Неокласицизам... да не ги набројувам. Може да го наречеме Турли Скопје (Нешо како турли тава). Проблемот е во тоа што се се случи наеднаш. Скопје нема некој нежен премин како другите европски градови од еден стил во друг. Скопје по земјотресот се измеша како Турли Тава, а требаше само да се следи Дупот за центар на Кензо. А врвот беше изградбата на Мајка Тереза каде господинот Вангел ги спои сите стилови и го докажа лицето на Скопје. Шаренило од бои, билборди и бетонски грдосии е тоа е Скопје
Edited by Eden Decko - 09-Apr-2009 at 21:34 |
|||||||
![]() |
|||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||
Во право си, но што би правел Кензо е најмала грижа во моментов, главниот проблем е во тоа што ние и нашите потомци ќе мораме да живееме во бурлеска од град во што експресно се претвора Скопје.
|
|||||||
![]() |
|||||||
Eden Decko ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||||
Промашена локација. Промашен стил. Неокласицизам не е стил на 21 век. Што не ја изградат побрзо постмодерната Филхармонија, а не вакви грди објекти. Овој објект што ќе го изградат е прав УЖАС!!! Дури и пешачкиот мост што е предвиден да го поврзува со другата страна на Вардар ќе го засени Камениот мост. Да беше Танге жив ќе се крстеше (иако не е христијанин) за ова што го направија на малиот ринг. ДУПот го мења кој како стигне како му текне.
|
|||||||
![]() |
|||||||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
||||||
Mymacedonia воопшто не ни здосадија сликите од идивиди туку што све се гради во центарот како што вика забеган, а филхармонија остана на една лопата
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
како и секој друг погрешен објект се гради со брзина на светлината, а можеби посреќен ќе бев таму да имаше обична транзициона зграда, ете до толку ми е грд
![]() |
|||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 6667686970 75> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |