build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Патишта
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Надградба на Куманово - Табановце

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789>
Author
Message Reverse Sort Order
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #121 Posted: 20-Jun-2009 at 11:57
Еве подетално околу експропријацијава! сепак колку што се сеќавам на вести, една од анкетираните сопственички изјави дека и биле нудени 2 евра. Но како што се вели во текстов, ако се сепак 5 евра, мислам дека е некоја фер цена. Сепак и порано уимаше случаеви каде што чак и до 20 евра стигаа цените за оние најинаетлиите, ама тоа со стариот закон кој немаше можност да се влезе наградилиште. Но како што споменав предходно, околу аеродромот во Штип се препродаваа нивите за 3 евра, чисто колку да имате споредба како иде цената на земјиштето.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #122 Posted: 20-Jun-2009 at 11:57
МВР приведе тројца, а еден заврши во болница

Жи­те­ли­те на селото Табановце вчера ја блокираа изградбата на вто­ра­та траса од автопатот Куманово - граничен премин Табановце. По­ли­ци­ја­та ги приведе Станка Стошиќ и нејзиниот син Јовица, нејзината сес­тра Добринка Тасевска, а на зетот Тоде му се слоши, па заврши на ин­тер­но­то одделение во Кумановската болница.
Дра­ма­та започна околу 11.30 часот, кога педесетина жители на Та­ба­нов­це, сопственици на ниви, дворни места и на викендички се спро­тив­ста­ви­ја на понатамошната изградба на автопатот. Најупорни беа чле­но­ви­те на семејствата Стошиќ и Тасевски, на чиј имот сега се работи. Тие сед­наа пред градежната механизација. Полицијата се обиде да ги тргне, но кога не успеа, жените и мажите беа со сила одвлечени и пикнати во по­ли­ци­ско комбе каде што на Тоде му се слоши. Онесвестен го извлекоа од комбето и го пружија на асфалтот, обидувајќи се да му помогнат. Же­ни­те го полеваа со вода и го масираа додека пристигна брзата помош, по што сите ги однесоа за Куманово.
Из­ре­вол­ти­ра­ни од интервенцијата на полицијата, табановчани велат де­ка е срамота за државата така да постапува со својот народ.
"Ние не сме против изградбата на автопатот, само бараме соодветен на­до­мест на експроприраните имоти. Не ја прифаќаме максималната це­на од 5 евра за квадратен метар, понудена од државата. Сметаме де­ка нашите ниви и дворови чинат многу повеќе. Затоа ги обжаливме пр­вос­те­пе­ни­те судски пресуди, а сe уште немаме одговор од вто­рос­те­пе­на­та судска инстанција", велат жителите на Табановце.
Прет­став­ни­кот на Агенцијата за државни патишта, кој беше на местото на протестот, изјави дека сите што протестираат имаат добиено пр­вос­те­пе­ни правосилни судски решенија за експропријација, што на гра­ди­те­ли­те им дава право да влезат во, наводно, спорните имоти. Автопатот мо­ра да се изгради, без оглед кога и какви пресуди ќе изрече Апе­ла­ци­о­ни­от суд во Скопје за висината на надоместокот. Оние сопственици што не ја обжалиле првостепената пресуда можат да ги добијат парите.

Но­ви­от автопат од граничниот премин Табановце до влезот на Ку­ма­но­во, во должина од 8 километри, се гради веќе половина година.

http://www.vest.com.mk/?ItemID=FDDAC5046FD80E4CAFFDFBEA0035E387

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #123 Posted: 19-Jun-2009 at 23:16
Сега малку ќе забегама, имаме соодветна, нишка. Еве аш за аеродромот во Штип лично познавам луѓе што купуваа ниви само што разбраа дека ќе се гради аеродромот. Тоа се цели шеми разврзани на профитирање, па по некогаш незнаеш колку од тие сопственици се всушност во право. Исто така, од блиску го знам случајот со терминалот на преминот Богородица, каде што од политички причини се купуваше замјиште да се опструира изградбата на терминалот и слични гомнарии. Срамота!!!

Edited by lslcrew - 19-Jun-2009 at 23:17
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #124 Posted: 19-Jun-2009 at 23:09
Значи немам точни сознанија за ситуацијата ниту сум експерт по законодавство за експопријација (не сум ни познавач). Сепак... сомнително ми е за секој проклет проект во оваа држава да има проблеми со некои профитери на кои никогаш не им е доволно, а цената ја плаќаме сите.

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #125 Posted: 19-Jun-2009 at 23:03
Originally posted by pbanks

лично сум уверен дека неможе државата толку да потцени колку што сопствениците знаат да преценат.
Па донекаде и точна ти е констатцијава, но колку што разбрав се нудела цена од 2 евра по квадратен метар, што е далеку подоле од цената што поранои се нудеше какопочетна цена се даваше 3 евра, и тоа за земјишта у сред вукојебина. Па после се идеше на 5, па на 10, па на крај идеше судската постапка.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #126 Posted: 19-Jun-2009 at 23:01
сепак мојот впечаток е дека и покрај веќе очекуваниот фолкор, овој проект се одвива без некои големи пречки.

лично сум уверен дека неможе државата толку да потцени колку што сопствениците знаат да преценат.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #127 Posted: 19-Jun-2009 at 22:57
Џуро јас ја чекав веста да излезе на веб, добро што си ја постирал. Незнаев дека и до вамо ќе ја дотераме работата. Од она што го видов на вести, срварно трагично што се доведуваме до вакви ситуации. Видов имало и срцев удар некој од сопствениците, па брза помош, болници, чуда. Имаше една сопственичка со полиција ја отстрануваа. Да биде кашата поголема се злоупотреби настанов политички дополнително, како пресија врз српското малцинство, хелсиншки комитет и слични гомнарии. Искрено, уште еднаш, не сум очекувал дека до вакви ситуации ќе се дотераме. Ај разбирам све, ама до тука не ја очекував. Ноако погледнеме од аспектот на државен интерес, очигледно новиот закон за експропријација делеку е подобар од предхосниот, барем овој сега дава можност да се работи на терен додека се тера судската процедура, пошто ионака имотот ќе биде одкупен. Во ситуација сум да незнам каков став да заземам, од една страна имам строги ставови за ваквите процедури, знаете поддржувм и национализација во крајни инаети, но дефинитно и од страната на државата, кога веќе ја има моќта да одземе, де факто, имот па после да го обештети, сепак треба да се има обѕир околу цената и не треба да има потценување и да не се злоупотребува позицијата. Но пак од друга страна луѓето и се преценуваат, така да ај да веруваме дека судот ќе одлучи праведно, со праведна цена. Но дефинитивно неможе еден сопственик да кочи изградба на европски коридор. Инаку се работи за една од клучките коишто треба да бидат на патов, само незнам за локацијата.

Edited by lslcrew - 19-Jun-2009 at 23:01
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #128 Posted: 19-Jun-2009 at 22:26

Протестираа сопственици на земјиште

Жителите од селата во близина на граничниот премин Табановце, вчера, еден час протестираа поради незадоволството од ниските цени за земјиштето кое државата го откупува за доизградба на Коридорот 10. Цената што им е понудена од 3 до 7 евра за квадрат за нив е неприфатлива.
- Бараме повисока цена за нашето земјиште кое за нас е единствен извор на егзистенција - изјави Снежана Стојановска, сопственик на земја.

Простестираа околу 100 сопственици на земјиште. Дел од нив се обидоа да ја спречат работата на механизацијата по што полицијата интервенираше со приведување три лица.
Државата го гради Коридорот 10 на автопатот М-1 во овој реон во должина од 7.620 метри, а откупот на дворните места, нивите и бавчите го врши Агенцијата за патишта.

http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=41C8CDF98253854F944B1CED6E3DC871
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #129 Posted: 03-Jun-2009 at 19:18

dosta shiroko e. mi se svigja. da se sredi i stariot del top ke bide

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #130 Posted: 03-Jun-2009 at 11:59
@ pbanks
Карактеристиките на постоечката траса ги спомнав во контекст на тоа дека нема никакви пречки да се надгради во автопат од аспект на оштри свиоци и или големи нагиби, баш напротив. Значи и со едноставно дуплирање нема да има никакви импровизации во однос на таквите стандарди.

А постојната патна мрежа е доволна за да не е потребна дополнителна алтернатива како задржување на постоечкиот пат и изградба на комплетно нов автопат. Паралелно со патов од источната страна е Р-101 кој не само што ги поврзува населените места туку е и класична алтернатива на идниов автопат. И од западна страна се е добро поврзано. Не знам во каква состојба е тоа и како се одржува, но тоа секако е друго прашање само по себе и нема врска со резонирањето како да се изведе автопатов.

@ lslcrew

Тоа е дел од зафатов - очигледно го модифицираат надвозникот за да може да се протне автопатот.

Edited by Cloverstack - 03-Jun-2009 at 12:02
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #131 Posted: 03-Jun-2009 at 11:56
Да не навлагам офтопик, на слика 5 и на 6 се гледа некое објектче во изградба. Табла нешто имаше?!
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #132 Posted: 03-Jun-2009 at 11:49
Originally posted by Cloverstack

Се гради само „пола“ автопат кој ќе биде докомплетиран со постоечкиот пат.

Со оглед на карактеристиките на трасата и со оглед на постоечката околна патна мрежа, мислам апсолутно оправдан пристап.

Не те разбирам баш. Карактеристиките на теренот се баш едноставни за изградба на ефтин автопат и задржување на постоечката траса како алтернативна.

Што сакаш да кажеш со оглед на постоечката околна патна мрежа? Ги немам многу разгледувано патните правци околу, сакаш да кажеш дека постојат доволно патишта кои може да служат како алтернативни?

Во секој случај доколку се гради само пола автопат а постоечкава траса ќе се надградува дефинитивно ти е неоправдан стравот дека нема да се пресвлече асфалтот. Сигурен сум дека тоа ќе го направат.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #133 Posted: 03-Jun-2009 at 11:47
Се гради само „пола“ автопат кој ќе биде докомплетиран со постоечкиот пат.

Со оглед на карактеристиките на трасата и со оглед на постоечката околна патна мрежа, мислам апсолутно оправдан пристап.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #134 Posted: 03-Jun-2009 at 11:43
Е овие фотки очајно ни требаа. Браво Кловер, динамиката ми се допаѓа.

Неможам да проценам од сликите. Дали се гради цел паралелен автопат или постоечката траса ќе се прошири и адаптира како еден правец на идниот автопатот?

Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #135 Posted: 03-Jun-2009 at 11:29
Еве конечно фотки од овој зафат. Се работеше интензивно, но во очи ми упаднаа неколку прекини на трасата за кои се плашам да не се завлечкани имотно-правни спорови. Исто така да забележам дека и на постојниот пат очајно му е потребно пресвлекување со нов асфалт - некои делови изгледаат како да биле бомбардирани со касетни бомби.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15  Табановце...

16  ...и после назад

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #136 Posted: 20-Feb-2009 at 12:55
Previous
15 EUR за М2 во Табановце, Речица и Долно Коњаре е секако лудило. Се надевам дека правниот систем ќе профункционира, дека ќе бидат сопстбвениците прво обесштетени, проектот нормално ќе продолжи а секако незадоволните можат да бараат на суд поголема исплата, но само откако ќе почнат градежните работи.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #137 Posted: 20-Feb-2009 at 05:05

Протест кај Табановце, автопатот се гради

КУМАНОВО - Четириесетина сопственици на земја и имоти од село Табановце вчера протестираа на автопатот незадоволни од висината на надоместокот за плодни парцели и градежно земјиште по кое минува втората коловозна лента од Коридорот 10. Градежните работи на оваа делница во должина од осум километри почнаа да се изведуваат пред околу еден месец, на просторот од граничниот премин кај Табановце до Куманово.

Претходно биле склучени договори со околу 150 сопственици на земјиште од селата Табановце, Речица и Долно Којнаре, во кои било предвидено сопствениците да се обесштетат со 2,5-5 евра за квадратен метар зависно од бонитетот на земјата. Стотина сопственици се согласија со таквата цена и надоместоците веќе им се исплатени. Другите, незадоволни од цената, се упатени своите барања да ги остварат по судски пат.

На вчерашниот протест незадоволните земјоделци од Табановце бараат надоместок од 5 евра за земјоделско место до 15 евра за дворни места и градежно неизградено земјиште. Тие изјавуваат дека веќе еден месец втората лента од автопатот се гради насила, а тие ќе протестираат и со порадикални мерки.

http://utrinski.com.mk/?ItemID=0927857AEF41FB4AA4A5F2A6508E868B
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #138 Posted: 22-Sep-2008 at 23:52
@ lslcrew

Таа бројка од еден милион за еден километар автопат по рамен терен, важела (и тоа само условно) за други врмиња. 12 милиони не се многу за 7.6km, баш напротив, но во случајов ме буни тоа што се работи за дуплирање на постојниот пат, а не за комплетно нов автопат... Но претпоставувам дека доста средства ќе одат во реконструкција, проширување  и подигање на стандардите на постоечкиот пат што ќе се искористи во функција на овој автопат, така да нема баш простор за забелешки. На крајот на краиштата зарем немаше тендер?

Edited by Cloverstack - 22-Sep-2008 at 23:53
Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #139 Posted: 22-Sep-2008 at 23:46
Da be i ja se zachudiv, pa tolku e za kilometar pruga 1 miljon americki dolari na kilometar. Da ne im baraat nekoj specificni standardi za toj avtopat??

Stvarno e premnogu toa, pa imaat vo plan deka 2000km patista ke pravat niz drzavata sekoj grad i selo ke ima pat i plus da gi servisiraat i da gi chistat ke koshta gjavol ipol na kraj.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #140 Posted: 22-Sep-2008 at 23:41
Куманово-Табановце прилично скапа делница излезе. 12 миљони евра за 7,6 км е стварно многу! Имам слушнато некоја просечна бројка од 1миљон/1км, или па можеби тоа е само за една насока?!
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.090 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.