![]() |
![]() |
![]() |
Јавен автобуски превоз (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7677787980 86> |
Author | |||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||
сакав ова да го постирам во Tуризам во МК, но бидејќи наидов на едит од кловер за сличен пост го пуштам тука, па ако не му е место фрлете го каде што треба! дали некој знае што бидна со лејландот (го вратија во неповрат). ме интересира дали може да се изнајми за забава, реклама или туристичка обиколка, или замина во музеј и единствено за предвремени избори ќе го пуштат во обиколка?!
|
|||
![]() |
|||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||
Полет-Тетово е јавно претпријатие во сопственост на градот, бар така јас знам. Во Битола мислам дека има 5-6 линии во градот плус десетина кон околните села. Можно е и Куманово и други градови да имаат градски линии.
|
|||
![]() |
|||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||
vo kicevo nema gradski avtobusi samo privatni i tie se skapani kako vo afrika
|
|||
![]() |
|||
BlacK ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 11-Sep-2008 Online Status: Offline Posts: 95 |
![]() ![]() |
||
Ne znam za Stip i za Gostivar,znam za Kumanovo deka ima gradski avtobuski prevoz i mislam deka 10 denara e vozenje, a Tetovo ima edna ili dve linii koi mislam deka se vo forma na polukrug od istocnata strana koi vozat sekojdnevno do univerzitetite i do srednite skoli.Porano imase i avtobuska linija do fabrikata Teteks ama ne sum siguren dali uste postoi i mislam deka taa bese od samata fabrika organizirana.Ne e rozova situacijata so avtobusite i vo Tetovo a prevoznikot se vika Polet-Tetovo i mislam deka e privatna firma ne e javno pretprijatie.
|
|||
![]() |
|||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||
Охрид има само селски автобуски линии исто и Струга, но не и градски, да речеме од Даљан до населба Карпош и слично. Сигурен сум дека Битола има градски автобуски превоз и мислам дека има Велес. Другите градови имаат превоз до блиските села.
|
|||
![]() |
|||
se_manda ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2007 Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
||
pa ohrid so ima za nakaj plazite i so struga so e povrzan...struga isto ima za nakaj selata(ako go racunas toa za gradski prevoz) i taa linijata so ohrid so e so ide niz cel grad
|
|||
![]() |
|||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||
Едно прашање малку надвор од актуелноста. Дали некој знае во кои градови низ Македонија има градски автобуски превоз? Баш ме интересира дали секаде е вака ужасен (не се сомневам), меѓутоа дали освен Скопје и Битола (и мислам Охрид) и другите градови имаат? Имав слушнато за Струмица и Куманово дека сакаат да воведат, но еве, не пишува ништо на гугл. Тетово, Гостивар, Штип, имаат тие?
|
|||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||
![]() |
|||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||
pa valjda gi gasificiraat tie najnovite avtobusi (od '45 hahah) a ne onie najstarite
![]() |
|||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||
![]() |
|||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
||
И не е само тоа, во субстандардни автобуси од пред 40 години тешко дека технологијата е добредојдена. |
|||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Апропо на тоа што горе го пишав! Разбирам дека социјалната состојба на населението е лоша, ама тоа не значи дека треба да се нема свест за да се плати карта. Апсолутно се согласувам дека казните се мали, а само за споредба ако ве фатат без карта во метро или во автобус во Виена казната е 400 евра на лице место!
|
|||
![]() |
|||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
||
Казната е премала, па ако некој се шверца секој ден и дури еднаш неделно да го "фатат" пак му се исплати....
|
|||
![]() |
|||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Џабе технологија кога се нема свест!
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() па цела работа е што во македонија сам горили се гаранција дека ќе ја куцниш картата, а вака сумљам дека некој ќе ја куца... на пример тука има добра финта, влегуваш и има апарати како во скопје на јсп, ја куцаш картата пише број на автобус линија време и сл. (има по 4 во автобус, плус машина за билети за тие кои не купиле претходно од трафика или сл.) е сега контролор нема во автобусот, туку да речиме се возиш се возиш и си се качува човек на една постојка, културно како сите ја удира картата и тој, и по одредено време (доволно да си чукнат карти тие кои влегле на последната постојка) поминува и ви вади легитимација, карти ве молам. се знае, кој нема карта или ја куцнал два пати истата а притоа истекле повеќе од 70 мин од претходното куцање на картата, или на лице место плаќа (добиваш и сметкопотврда) или казна да се плати во рок од 30 дена (покажуваш и ID) или ако немаш документи И пари те слегуваат и полиција. една позитивна работа во кеш ако платиш е дека смееш да го завршиш патувањето до крајната дестинација во тој автобус, ко да си извадил карта ![]() ![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||
Еве јас малку технички да ви образложам како функционираат картиците кои Андреј ги спомна, оние кои е доволно само да ги приближиш кон читачот.
На тие картици однадвор нема никаква видлива магнетна трака него се комплетно затворени во пластика. Внатре има индукционен калем и мал чип. Што се случува. Во читачот има обичен магнет и кога ќе се приближи картицата кон калемот, се индуцира многу мала струја во калемот. Таа струја е многумала од редот на mA, но поради неколку десетици метри бакарна жица во форма на калем се индуцира напон отприлика колку обичен конвенционален адаптер од пазарче. Струјата го побудува чипот кој препраќа Hash-Code (20-30 цифрен број) кон читачот. Овој број е универзален и е неповторлив во пракса за два корисника. Овој код е единстев број кој што е запишан во картицата. После тоа читачот пристапува кон централна база на податоци каде што се одзема од кредитот или па се констатира дека се работи за месечен билет) Пристапот кон базата се врши преку пос-терминал (сличен апарат на оние за куцање кредитна картичка или за дополнување припејд мобилни броеви, сте ги виделе какви се како поголем дигитрон. Пристапот може да биде преку wireless internet или преку мрежата за мобилни телефони. Исто така контролорите можат со себе да носат такви читачи кои функционираат и на батерии и да ги проеруваат патниците дали куцнале карта. Процесот воопшто не одзема никаво време пошто комуникацијата на пос-терминалот со базата е од големина во ms (милисекунди). Ваквите картици се користат за евиденција на работното време на вработени во фирми, за account-и во интернет кафиња и слично. Уникатниот број кој што е на картицата се генерира random и е можно да се пофтори 1/трилијарди и повеќе. Хипотетички некој вработен во некоја фирма од другата страна на светот оже да се вози на ваша сметка во градски автобус во Скопје. Да немате никаква забуна со картиците кои се користат како СИМ или како картици за говорница. Тие картици во себе содржат по неколку броеви и тие картици се независни од база на податоци, односно ако имам соодветен читач* (кој е нелегален и за кој треба лиценца) можам да си убацам кредит. Во случајот со градски автобус е неможно фалсификување на картицата. *со таков исти читач се пробива iPhone за да функционира на мрежите во Македонија. Edited by lslcrew - 18-Nov-2008 at 04:02 |
|||
![]() |
|||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||
Не бе луѓе, НЕМА НИКАКВИ КОНТРОЛОРИ. ЕДИНСТВЕНО ШОФЕРОТ Е НАДЛЕЖЕН. Ех ако не го куцнеш, нема да те пушти во автобусот-многу едноставно. И ке кажете, е да ама кој е шоферот да ме спречи, или дали ќе може секого да го спречи, ама тоа го отвара прашањето "две горили во секој автобус". Ако сме си примитивни, тогаш што ќе ни се модерни технологии. Иначе апаратчето за читање е мало, и само се доближува картата до него, исто како кога покажуваме слободна карта на возачот, не бара повеќе време или напор. Истото важи и за месечните карти-при секое влегување се куца картата.
Иначе има и друг систем. По првата (влезна) врата има две рампи, кои при секое куцање се ослободуваат. Но тоа не е примерно за градски транспорт, затоа што се ствара гужва, но пак шоферот е надлежен за контрола. И камерите де. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
е тие што имаат месечна или слично? треба да куцаат насекое месечна карта? нема логика, и ако не куцнеш што, возачот ќе застане да те казни? малку не ми е логично. а контролор има на секој автобус во секое време? додуша за животни како нас така и треба, ама малку претерано е да прати сега тој 100 души влегле дали 100 пати се слушнал звукот. мислам дека некој се имаше возено со картичката, ќе чекаме да ни каже какво беше искуството. а среќен пат... па со таков автобус треба среќно да пише како во рудник да влегуваш, исти ти се шансите да излезеш здрав
![]() ![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||
Да, во Љубљана има такви Смарт Картици, но само во делот линии кои возат до предградијата (medkrajevni potniški promet), во тек на воведуваље е и во градските линии. Многу просто функционира- само ја доближува картата до читачот, тој ја одобрува, издава сигнал со зелено светленце
![]() Една забелешка- со кој памет напишале на екранот СРЕЌЕН ПАТ?!?! Низ град не се патува, туку се вози. Тотална неписменост. Зарем нема да е правилно Пријатно и удобно возење. ![]() |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7677787980 86> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |