![]() |
![]() |
![]() |
Административна зграда на ЕЛЕМ на ул. Македонија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910> |
Author | |||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||
Јас баш ќе велев дека ова личи на тоа што требало да личи. Веројатно после толку обиди ќе успеат да склопат нешто во стилот што го пропагираат.
|
|||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||
![]() |
|||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
||
Па, за разлика од оние покрај Вардар, ова и не е толку лошо.
|
|||
![]() |
|||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||
Хnx немој да бидеш скржав, дај уште неколку рендери за да ја коментираме новата зграда на ЕЛЕМ, кога веќе не може да се добие официјално инфо.
|
|||
![]() |
|||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
||
dami i gospoda, i present you fasadata na ELEM. have a nice day
![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||
Морам да признаам дека воопшто не ми се допаѓа праксата за необјавување на планираниот изглед на објектите, рендери и основни податоци за зданијата. Ако барем во нешто на почетокот беа отворени за јавноста, тогаш тоа беше масовната медиумска помпа со видео клипови и детални написи за објектите од Скопје 2014. Приметувам дека во последниве неколку месеци се работи стихијно, никој не дава никаква информација за тоа што се гради, па речиси ни се случува да никнат објекти без никој да најави.
Сетете се само на реконструкцијата на административната зграда на МЕПСО, санацијата на фасадите од станбените згради од страна на Град Скопје, новата барокна зграда за јавните институции, така што воопшто не ме чуди тоа што од ЕЛЕМ не излегуваат со визуелизации за тоа какво чудо ќе се наоѓа на најстарата улица во центарот на Скопје. |
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
![]() Се е тоа фино, но можеше да ги користат бројните неизградени парцели во центарот на градот и ефектно да го зголемат down town-от, наместо да масакрираат прекрасно оформени урбани целини. Ова мало паркче не требаше да се чепка ни под разно. |
|||
![]() |
|||
mirko ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 04-Aug-2011 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 12 |
![]() ![]() |
||
zapnale lugeto down town da praat . toa ti e copy paste na ponesto sto videle po svetov
Edited by mirko - 22-Oct-2012 at 14:25 |
|||
![]() |
|||
Ines ![]() Newbiе ![]() Joined: 02-Oct-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Сеуште неможам да разберам зошто мора ама баш во Центар сите овие да се напикаат и да го уништат последното зеленило во овој реон...срамота...
![]() |
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Според официјалните информации од ЕЛЕМ, сеуште раководството е во фаза на избор на идејните решенија. Најверојатно ќе се оди со микс од четирите победнички архитектонски труда, но тоа нема да се одлучи пред септември. Потоа доаѓа процедурите за проекти и избор на компанија за градење, така што си земам за слободно да прокоментирам дека би било најрано во пролетта 2013 година. |
|||
![]() |
|||
Block ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 18-Dec-2011 Location: Карпошово Online Status: Offline Posts: 377 |
![]() ![]() |
||
Кога ќе почне да се гради?
|
|||
![]() |
|||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
||
Од некои членови на ССЦ:
И од фан на ск2014 нали:
|
|||
23ka.wordpress.com
|
|||
![]() |
|||
Block ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 18-Dec-2011 Location: Карпошово Online Status: Offline Posts: 377 |
![]() ![]() |
||
![]() Edited by Block - 24-May-2012 at 11:07 |
|||
![]() |
|||
oTeget ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 09-Nov-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Мене зградава ми е симпатична ![]() Плоштадот е одлична, ама стварно одлична идеја ![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
||
![]() Потпис. |
|||
![]() |
|||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
||
mene mi e veke preku glava od toa arhitektite sakajki da gi zadovolat pravilata na konkursot i voedno da bidat moderni pravat mesavina od star objekt i staklo... zosto sekogas moderna arhitektura se povrzuva so staklo? koja decenija e ova?
spored mene tuka( i vo celiot mal ring) ubavo bi stoel nekoj miren objekt so klasicna raspored na elementite no so moderen izraz... nenametliv, smiren, koj sto nema da blesti so razni formi, boi i materijali tuku ke mu dade na prostorot (vo slucajov hotel bristol) da dise... tipicen primer spored mene za uspesen objekt vo staro gratsko jadro e novata zgrada koja neodamna se izgradi vo srceto na viena, koja bese izbrana bas zaradi svojata ednostavnost, elegancija i nenametlivost: ![]() ![]() Edited by xnx - 14-Mar-2012 at 13:40 |
|||
![]() |
|||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
||
Е ова е интересен, разигран предлог за објект, уште задниот дел од објектот наместо сводови да имал малку поинакво поимагинативно решение во склад со предниот дел и ветерницата навистина би почнал да наликува на она нешто што имам можност да го видам а е дела од денешната архитектура која се користи во развиените попрогресивни земји.
|
|||
![]() |
|||
Ranco ![]() Newbiе ![]() Joined: 23-Feb-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Edited by Ranco - 24-Feb-2012 at 10:30 |
|||
![]() |
|||
mladen_s ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 407 |
![]() ![]() |
||
![]() Најголем проблем е што кај нас урбанистичкиот конкурс стана непостоечка категорија.. Инаку, кога мислев на условите од конкурсот, не мислев толку на критериумите колку на проектната програма.. Ако воопшто била дадена? Или само се побарало максимално искористување на површините? Или само се нарачал класицизам? Многу ме интересира дали и „стилските“ решенија на оваа локација ќе бидат продадени со етикета „Старо Скопје“, бидејќи на ова место никогаш и немало објект, што може да се види од сите можни карти, планови и фотографии. Воедно, „Плоштадот на Солидарноста“ бил конкурсно барање во 1963-та, па идејата за понирање е сосема логична и се надоврзува. Проблемот е што со постојниве планови тешко може да се зборува за плоштад.. Проектите на Ајвар постојано ја потенцираат таа идеја (како што еден од архитектите и лично напиша погоре), ама како тргнало, на крај ќе треба да се нарече „Ќоше на солидарноста“.. Edited by mladen_s - 24-Feb-2012 at 00:27 |
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
III.3) Целосни и детални информации за критериумите што ќе се применуваат за избор на најдобро рангираниот план/планови или проект/проекти: - почитување на општи архитектонско урбанистички услови - почитување на пропишаните стандарди и нормативи - потполно задоволување на условите од Конкурсот - целосна застапеност на програмската содржина - креативност и инвентивност на понудените решенија - оргиналност - успешност во воспоставувањето на новиот архитектонски контекст и дооформување на постоечкиот - функционална и просторна структуираност како одговор на содржинските и функционалните барања на распишувачот - форма како јасна експресија на структурата, содржината и значењето на темата - изводливост - економичност - објектот да е проектиран во стилот на класицизам
http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=357&PID=108284#108284 ---------------------------------------------------------------------- Овој конкурсен труд го гледам како обид на авторите да го свртат вниманието на јавноста кон битни теми и вредности. Со тоа што свесно се одело контра натурањето на „класицизам“ во конкурсните критериуми, јасно било дека нема никакви шанси да биде избрано ова решение. Наместо „класицизам“, како антитеза понуден е објект кој промовира максимална енергетска ефикасност и еколошки критериуми. Доколку сум во право, би сакал да им честитам на авторите за таквиот потег. Од естетска гледна точка екстериерот не е баш по мој вкус, но ставено во контекст на целава работа, тоа во случајов е маргинално прашање. Ме радува и тоа што идејата за понирање на сегмент од улицата Мито Хаџивасилев Јасмин и оформување на плоштад пред старата железничка станица и нејзино поврзување со централната пешачка зона, има приврзаници. Оваа идеја беше повеќе пати актуелизирана на форумов, но мислев дека за нејзе нема поширок интерес. Како што спомна pbanks, работата треба да се гледа и во поширок контекст, односно треба да се земе во предвид и тесното грло на улицата Даме Груев. Скициве подолу не кореспондираат комплетно со најновите урбанистички планови, но во делот што е од интерес во оваа нишка, потполно се адекватни:
Edited by Cloverstack - 24-Feb-2012 at 00:29 |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |