![]() |
![]() |
![]() |
Економски вести |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 29> |
Author | |||
Screw ![]() Newbiе ![]() Joined: 23-Mar-2012 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
И как точно се измерва сивата икономика за да влезе в статистиката?
|
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
имам роднини во Србија,впрочем како и половина македонци,и при последната посета на еден од нив(а доаѓа скоро секоја година) на прашање како е таму кај нив,ми рече-блазе си ви ,кај вас цените се страшно ниски,кај нас за кратко време све оскапе.
вероватно има вистина дека Србија влегува во некои економски кризи,што е лошо за нас,воглавном кај нив извезуваме |
|||
![]() |
|||
Block ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 18-Dec-2011 Location: Карпошово Online Status: Offline Posts: 377 |
![]() ![]() |
||
Успех е споредбата со Хрватска. Србија,Македонија е пред Србија во скоро се. Сум живеел 3 години во Србија знам како е,сега дури на полошо одат нештата. Бугарија да не ја знаев па ќе поверував колку цветаат. Edited by Block - 10-Jul-2012 at 21:45 |
|||
![]() |
|||
Block ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 18-Dec-2011 Location: Карпошово Online Status: Offline Posts: 377 |
![]() ![]() |
||
Многу ама многу си се зезнал за БДП по глава на население најверојатно од неинформираност бидејќи во бугарското БДП влегува и СИВАТА ЕКОНОМИЈА-методологија на пресметување на бдп'то наметната од ЕУ за членките! Edited by Block - 10-Jul-2012 at 21:41 |
|||
![]() |
|||
nenad ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 741 |
![]() ![]() |
||
За тие кои сакаат споредувања, на овој линк се наоѓа една брошура изработена од ЕВРОСТАТ
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-GM-12-001/EN/KS-GM-12-001-EN.PDF |
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
за мене секоја споредба со голема држава како Бугарија ,Хрватска па и со Србија ми значи успех,што незначи дека нетреба да се стермиме на подобро.
Едноставно секоја споредба од типот на Давид и Голијат за мене значи успех што го поделувам на сите влади до сега. едноставно немаме ништо од природни капацитети да се спордуваме со поголемите(имаат море,индустрија,рудни богатства,големи води за струја,приридни коридори Азија-европа итн) јас сакам да гледам пореално и на проблемите и на резултатите |
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
Уф, мислам дека не постои индикатор кој може да опише колку администрацијата е непродуктивна и надплатена. ОК, се разбираме сега |
|||
![]() |
|||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||
Да де, најплатени се секторите финансии, енергетика..., но со ова мислев на релативно најплатен сектор според работата што ја извршува, т.е. продуктивноста. Апсолутно нашата јавна администрација е платена над својата продуктивност, додека реалната економија веројатно под својата продуктивност во 90% од секторите заради високата стапка на невработеност. |
|||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
Сета оваа статистика која се акумулираше овдека ми ја поткрепува поентата од минатата недела а тоа е дека НИЈАНСИТЕ во кои се разликуваат балканските земји се занемарливи во однос на ПАТОТ кој треба да се изоди за да се приклучиме во групата на развиени земји.
|
|||
![]() |
|||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||
Gini index ја мери еднаквоста на распределбата на приходите (пониска вредност значи поднаква распределба на приходите, а поголем значи поделба на општеството на богати и сиромашни). Значи пониските вредности се подобри!
МК - 42.2 (среден) БГ - 28,4 (низок) HDI Human development index го мери човековиот развој, односно квалитетот и стандардот на живот. Повисоки кон 1 вредности значат добар подобар стандард, вредноси кон 0 значат понизок стандард и општа стапка на развиеност: МК - 0,728 (висок) 78ма во светот БГ - 0,771 (висок) 55та во светот |
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Ајде да ја дополниме таа слика со Actual Individual Consumption Indicator.
EU27 100 Euro area (EA17) 107 Luxembourg 150 Germany 119 United Kingdom 118 Austria 117 Sweden 115 Netherlands 113 Denmark 113 Finland 112 France 112 Belgium 111 Italy 102 Ireland 100 Cyprus 95 Spain 94 Greece 94 Malta 83 Portugal 82 Slovenia 81 Czech Republic 70 Slovakia 70 Poland 70 Lithuania 66 Hungary 61 Estonia 57 Latvia 56 Romania 47 Bulgaria 44 Norway 138 Switzerland 125 Iceland 107 Turkey 58 Croatia 56 Montenegro 53 Serbia 44 Macedonia 41 Bosnia and Herzegovina 35 Albania 34 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Мала корекција, другото што го кажа е на место. Не е најдобро платен, но е најсигурен и најпосакуван. |
|||
![]() |
|||
nenad ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 741 |
![]() ![]() |
||
И Андреј, ако го имаш Џини индексот, не е лошо да ни го кажаш
|
|||
![]() |
|||
Delyno ![]() Newbiе ![]() Joined: 15-Mar-2012 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
со оваа генијална економска политика наскоро дури раст нема да има. Оваа година веќе се виде со падот на БДП ...
Edited by Delyno - 10-Jul-2012 at 16:05 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
блокирајте го овој тип што се нарекува Блок. Турка некоја агенда на омраза и исклучување, не гледам никако придонес од него, никаква конструктивна критика. добродојдени се сите, тоа што има Бугари на форумот е драгоценост, како нека има и од други земји
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Ајде и јас малку да излезам од темата, за еднаш за секогаш барем тука да
запрат тие заблуди дека Македонија е подобра во било што од Бугарија
или дека некогаш била таква!
Блок, човече! Убаво ти напишал, тој факинг 1 лев се дава НАД сегашната саатнина за дежурство. Значи се зголемува саатнината што значи дека таа е повисока од еден лев во моментов! Зошто ти не читаш, а нервозно ги повикуваш другите да ги читаат твоите безсмислени и празни коментари? Ако не се разбираш од инфраструктура (а не се разбираш) или пак од економија (и од тоа јасно не се разбираш), седи си мудро и не се џилитари! Доколку во Макеоднија лекарите и мед. персонал зимаат повисоки плати, тоа не е заради нивната повисока вредност на трудот или продуктивноста, туку заради крајно популистичките мерки на Грујо да ги зголеми енормно платите во јавниот сектор заедно со пензиите, при што сега имаме буџет кој буквално се дави во расходи за плати, но затоа и не останува ништо за јавни и капитални инвестиции (освен тук-таме некоја глупост, божица или тениско игралиште)! Но, Бугарија тоа не може ниту теоретски да го направи, бидејќи има сосема различен монетарен систем од нашиот наречен ВАЛУТЕН БОРД, кој ја ограничува од такви ризични постапки, но носи апсолутна стабилност. Сите знаеме дека во Македонија администрацијата е најнепродуктивниот, најгломазниот, но воедно и најдобро платениот сектор во државава. Епа нешто не чини нели? Прво со целосен лаик како тебе е многу тешко стручно да се дискутира на високо ниво! Јас сум економист, баш во насока меѓународни финансии и точно имам претстава кој како стои во економско-финансиски аспект на Балканов! Но ајде да ги споредиме Македонија и Бугарија по основните економски и финансиски показатели: * БДП на глава жител, паритета на куповна моќ (како процент од средната вредност на ЕУ): МК (2000) 27% МК (2012) 36% БГ (2000) 28% БГ (2012) 45% *БДП по глава на жител (во долари, 2011 година) МК - 10 400 БГ - 13 500 *Стапка на невработеност (2011): МК - 31,4% БГ - 9,6% * Популација под прагот на бедноста МК (2010) - 30,9% БГ (2008) -21,8% * Ниво на задолженост како процент од БДП (2011) МК - 28,2% БГ - 16% * Производство - Конзумација на електро енергија (2009) МК - 6.39 billion kWh - 9.024 billion kWh БГ- 34.31 billion kWh - 28.3 billion kWh Та на крајот да те прашам: на кое поле Бугарија треба да ја стига Македонија, па уште па не сега, туку во следниот програмски период? Абе ајде, ќе дискутираме на системот чуло, не дочуло па уште и се противи! Edited by Andrej_LJ - 10-Jul-2012 at 16:03 |
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Друже, ајде те молам смири живци. Добро го знаеме сите нивото на skyscrapercity и воопшто не ми е во план да им парираме. Ајде ко за промена, од инает да не паднеме подеднакво ниско Edited by pbanks - 10-Jul-2012 at 15:43 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Незнам со кој образ се појавуваат бугариве на македонски форуми кога на другиот форум на skyscrapercity истиве овие јадат бурек за Македонија.
Edited by Block - 10-Jul-2012 at 15:40 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() Би те посоветувал малку да ја намалиш тензијата, затоа што 1) си комплетно надвор од темата, 2) никој не вреѓа на етничка основа, а нема апсолутно никаква потреба за тоа, тука сме да коментираме други нешта, 3) пази се - денеска им почна на модераторите со банирања, ако се испостави дека Инк те имаше тебе во предвид дека си вреѓал преку приватни пораки, тогаш ти си зрел за тој чекор! |
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Ајде значи нареден програмен период сигурно ќе бидете пообри од нас? ![]() Ти разбираш што ти пишувам таму? зборам за додаток на дежурање-1 лев од сат ! тука е 10 евра за цел ден а таму испања дека е 8 лева/4 евра! и тоа со покачување. Истите што пишувате овде нанетничка основа јадете бутек баш на етничк основа на други форуми. Edited by Block - 10-Jul-2012 at 15:33 |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 29> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |