![]() |
![]() |
![]() |
Зонско паркирање во Скопје |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 18> |
Author | ||
Tuvok ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 173 |
![]() ![]() |
|
![]() Аеродром има повеќе жители од паркинг места можеби да. Ама па што да се каже за Д Маало, Буњаковец. Таму има 5 пати помалку паркинг места споредено со жители. Да не збориме и преку ден колку се полни со дојденци. |
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
![]() Паркингот позади Бисер се бунеа мои роднини зашто ќе биде зонски, ама кога им се намали гужвата, сеа ем само 200 плаќаат ем увек има место. Тачно никој не им гарантира, ама поради тоа што се плаќа не е целосно исполнет. Точно се пуни карши Бисер, ама и таму, најверојатно, ќе стават зонско. Еве можда зонското не е ок, се направи катна, ама никој нејќе да плаќа, боље му е бмв-то или аудито да ги паркира у кал, него да дае 50 денари за паркинг у катната. Се е до менталитетот. Ако некој сака ем безбедност за колата, ем сигурно место, а има пари да вози кола, ќе се паркира во катната. Плус проблем за Аеродром е тоа што има поголем број на жители од предвидени паркинг места. Јас живеам во близина на амбулантата Јане Сандански, зграда со 64 стана, а има место за одвај 40-45 коли. |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
еве конкретно, на паркингот околу кулите карши Бисер ништо не е обележано, додека од двете страни има обележан паркинг, и сите што доаѓаат од други места, а и жители на кои не им се плаќа паркираат тука, а на мене на пример, ми е потребно да потрошам пола резервоар за да најдам паркинг место и уз пат да се испцујам со некои кои пред очи ми го фатиле згора на сето ова, на истиов паркинг постојано седат диви тезгаџии кои фаќаат околу 4-5 паркинг места и прават гужва со дивите тезги и една работа што иритира е што даваш пари а ги даваш за џабе, никогаш не ти е обезбедено паркинг место и не ти е обезбеден автомобилот, паркингот не е ни осветлен како што треба Edited by zabegan - 16-Mar-2011 at 21:28 |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
За Аеродром не се согласувам. Нз забеган во која населба живееш, ама од коа е воведено зонското во Аеродром, се воведе и ред во паркирањето. Нема паркирање кој кај му текне, слободни места колку сакаш. И тие што се бунеа кога увидоа дека за 200 ден месечно имаат сигурно место, дури и задоволни се сеа. Иначе идејата со налепници е одлична, прво би ја применил кај мене пред факс на сите џукели од професори да им се опнат така фино декорирани налепници и на фејсбук да се објават, затоа што со своите џипови секојдневно ги уништуваат зелените површини.
|
||
![]() |
||
Tuvok ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 173 |
![]() ![]() |
|
Познавајќи го нашиот менталитет мислам дека се додека навистина не се плаќа скоро секое паркинг место во тие делови каде што се движи повеќе народ, никогаш нема да заживее ни поголемо користење на јавниот превоз, на користењето велосипеди. На пример многу се ирноични кампањите користете велосипеди а на улиците низ градов нема ни место за пешаци а камо ли за велосипедисти. Само ние си млатиме тука за џабе.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
зонското паркирање е едноставно пропадната инвестиција, со тоа што ќе се стават неколку линии на делови од асфалтот не е решено ништо
а инаку зонското паркирање во Аеродром е спопред мене најголема утка во паркирањето досега, многу лошо решение кое само додава проблеми наместо да ги истребува |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Треба да си го решат, многу повеќе од јасно, ама со оглед на тоа колку се заинтересирани за решавање на било што, обичните граѓани треба да седат со скрстени раце?
|
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
nylon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Oct-2010 Online Status: Offline Posts: 168 |
![]() ![]() |
|
Јас мислам дека тоа треба да си го решат јавните органи.
А за обеежувањето на тротоарите за зонско, секако се загам само онаму каде што има простор. Секако дека предност треба да им се даде на пешаците. |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Кога сме веќе тука (иако не е баш за зонското паркирање) денес по не знам кој пат, масовна кампања во Солун, слично на многу градови низ Европа, со лепење на пораки и ставање на знаменца на возилата на говедата кои се паркирани на пешачки премини, на рампи за инвалиди и целосно на тротоар.
Ќе излезе сега некој сигурен сум да ми каже дека тоа е фашизам или не знам како му рекле да каже, но факт е дека таква кампања ни е потребна. Убав натпис на цела шофершајбна: „Јас сум говедо, паркирам каде ќе ми прдне“. Или „Следниот пат паркирај на сред улица, магаре едно“. Во Русија уште подрастични мерки имаат преземено, ги кудат в лице, ги снимаат, па ги ставаат на YouTube. |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() Жално е коа ќе поминам по Орце Николов и кога единствено место за паркирање на колата ми е тротоарот...и тоа легално ?! |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Со cè се согласувам, но и властите и говедата од возачи мора да разберат дека тротоарите се за пешаци, не за паркинг. Легално паркирање на тротоар? Епа рушете го тротоарот направете го паркинг кога веќе до тоа е!
|
||
|
||
![]() |
||
nylon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Oct-2010 Online Status: Offline Posts: 168 |
![]() ![]() |
|
Според мене зонското паркирање е една од подобрите идеи во Скопје.
@zabegan Викаш дека паркирањето што порано било нелегано сега е легано. Секако тоа е и целта на зонското паркирање. На сите улици каде што има можност да се обележат паркинг места и да се паркира на кутурен начин. Тоа дека некој се полни со пари да не го објаснувам затоа што верувам дека на сите ви е јасно дека тоа се јавни приходи. Зонското паркирање ќе профункционира во вистинска смисла на зборот кога на сите улици (и помали паркиралишта) на кои има можност ќе се воведе зонско паркирање, а на останатите ќе биде забрането паркирањето и соодветно ќе се санкционира прекршувањето. Кога кажувам сите улици мислам и на најмалите сокачиња. Во моментов грешката е што имаат ставено зонско на поголемите улици, а на околните улици нема и тие се полнат паркирани коли. Мора да сватиме еднаш дека возењето кола е луксуз. Неможе да очекуваме дека и понатаму ќе функционираме како сега. Иди во центар со кола и паркирај во прва зона на некој тревник за да не платиш паркинг. Ако не може да си дозволиме да платиме паркинг има алтернативи - јавен превоз. Впрочем во повеќето европски метрополи не само што се плаќа паркинг туку се паќа и посебна такса за влегување со кола во централното градско подрачје. Зарем не ви пречи хаосот со колите во Скопје. Мора да се семни перцепцијата дека тротоарот, тревникот... служат за паркирање на автомобили. |
||
![]() |
||
Sale SK ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 16-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 258 |
![]() ![]() |
|
И што е најинтересно од се,нон-стоп се во финансиска загуба. |
||
![]() |
||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|
Проработи паркингот под Транспортен центар Новиот паркинг под Транспортниот центар од денеска почнува да работи, информираат од јавното претпријатие „Градски паркинг“. На паркингот ќе се применува зонскиот систем на работа во рамките на новата подзона Ц 33. Од „Градски паркинг“ информираат дека оваа подзона влегува во рамките на третата зелена Ц-зона, каде што за еден час паркирање ќе се наплаќа по 25 денари.Плаќањето може да се изврши по пат на СМС-порака од кој било оператор на бројот 144 144 или со купување билет за зонско паркирање кој корисникот треба да го истакне видливо на предното ветробранско стакло од возилото. Месечната претплата за оние корисници кои не гравитираат во подзоната изнесува 3.000 денари, додека за привилегираните корисници кои со своето живеалиште, односно седиште гравитираат во подзоната изнесува 200 денари за прво и 400 денари за второ возило за станари, односно 1.500 денари за фирми. http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=0CD596AC78284A4EB1B9BEAC8235718B |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Малку е радикално но мислам дека со цел за воведување на пешачка зона на рекорд, вреди да се жртвуваат двата паркинг простора помеѓу блоковите (позади Пелагонија и позади Ристиќева). На тој потег и онака не живеат веќе премногу луѓе и веројатно тој тренд на иселување ќе продолжи. Внатрешноста на блоковите може да се уреди парковски или да биде во угостителска функција.
|
||
![]() |
||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
|
Ne stanuva zbor deka LRT po dol#ina na podzemnata soobrakjajnica e podobro reshenie, no nazad na temata, dali postoi nekakvo reshenie za tie dvete mali servisni ulichki, od edna strana da bidat vo funkcija na toe dva stanbeni bloka a od druga strana da ne ostanat paralelno ulici za parkiranje zonsko shto kako i do sega ne bi izgledalo ubavo. |
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Да не забораваме дека на конкретниов пример евентуалната трамвајска траса би заобиколувала многу без некаква реална потреба-штом се гради автомобилски, треба да се изгради и шински коридор под Плоштадот. Да не зборуваме дека сите сме согласни дека на Скопје не му треба класичен трамвај (таков е оној кој вози низ пешачки патеки, како на Илица во Загреб на пример), туку му треба ЛРТ. Но, пак забегавме надвор од темата!
|
||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() Никогаш не ми се допаѓал тој концепт трам низ пешачка зона (иако знам дека постои на полно места). Освен ако нема друго решение секако. Ми делува пред се небезбедно. |
||
![]() |
||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
|
Mene ako me prashuvash tamu ne treba da ima nikakva ulica, dame gruev mozhe da se koristi kako vrska za kon sobranie-gradska bolnica-holiday inn, dodeka koja saka da otide od drugata strana kon crven krst, olimpiski bi ja koristel podzemnata. a vokolku dimitrija chupovski terba da ponira togash celata raskrsnica shto e pred ploshtadot pela treba da se vkopa i da se izramni so nivoto na podzemniot parking na GTC. A iskreno edna tolkava dupka vo sred grad spored mene ne izgleda fino. ali nazad na temata zonsko parkiranje, prashanje e kolku tie dvete pomali servisni ulici mozhat da bidat iskontrolirani za vlez iskluchivo kon parkinzite, bidejkji voopshto nema da izgleda ubavo koga tie ulici definitivn bi stanale parkinzi po nivnata dolzhina. |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 18> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |