![]() |
![]() |
![]() |
Скопска обиколница [A2/A4] |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 24> |
Author | ||
gorco ![]() Senior Member ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 22-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 642 |
![]() ![]() |
|
Ако има патарини, и нема контрол на влезови/излези во Скопје - џабе е целиот проект Скопска Обиколница. Како ли не им е јасно сето ова?
|
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
Ајде со среќа нека ни е,на обиколницата 100% ќе има патарини,сега го слушав премиерот кај Јанко.
Обајсни дека тоа му го препорачала консултантската куќа што ја ангажираа за автопатите под концесија. Сега ни останув да се молиме да не се пријави ни една компанија. ![]() |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() Па всушност да, нормална работа е, ама не на обиколници каде што сообраќајот е мизерен, за сметка на транзитот кој во голема мерка се уште оди низ град. Исто така не е нормална работа на обиколница која очигледно е планирана за масовно користење од страна на локалниот сообраќај од местата покрај обиколницата, кои немаат алтернативен пат по таа оска. Патарина на обиколницата би била огромна грешка и од сообраќаен аспект, но и од финансиски. Која е сметката? Колкав ќе биде ефектот на вложените 130 милиони евра, ако се дозволи вака грубо да се нарушува практичноста и искористеноста на обиколницата? Од готово, вересија... Се надевам ќе се свестат на време и ќе го избегнеме ова сценарио. Edited by Cloverstack - 26-Nov-2009 at 21:01 |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Сега ќе почнат да не убедуваат и дека ова е нормална работа...
![]()
http://www.vest.com.mk/?ItemID=C000D4F7921C0043879BFCEE155C2FA5 |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Тримакс редовно ги следи промените во транспортните мрежи и на една нивна мапа која ја купив додека сеушпте траеше изградбата, значи сеуште незавршена ја имаше вметнато обиколницата со профил на автопат но со испрекинати линии!
|
||
![]() |
||
micko_v ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Jun-2009 Location: Firenze, Italia Online Status: Offline Posts: 123 |
![]() ![]() |
|
Сакав да прашам дали некој ја видел обиколницата ообележана во некоја карта/мапа од регионов, бидејќи скоро купував автокарти и ја нема никаде обелажано, дури ни на интернет.....
|
||
![]() |
||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
|
aaaand Welcome to Macedonia!!! ![]() ![]() |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
зошто проектите што ги чекавме најдолго испаднаа утки, вакви работи треба да се предвидат уште кога се испитува теренот, без разлика дали имало или немало вода
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Оваа клучка очигледно е убацена во ГУП-от со последната измена или онаа пред нејзе, пошто онаа постарата верзија која ја имаме во себе не ја содржи оваа клучка, односно ја содржи но во помала верзија. А и она што е на терен е сосема различно ода ова што го гледаме сега во плановите. Прилично амбициозно, но ваква клучка на тоа место неможам да замислам каква функција би имала во некое долгледно време од пар децении со оглед на тоа што се работи за бришан простор од двете страни на обиколницата моментално во околината на оваа клучка. А од друга страна пак зашто со измената на урнабистичкиот план, зашто не се сменил тековно и проектот за обиклоницата па да изгради ваков надвозник, или па може би веќе надвозникот бил изграден?! Малку мутна ситуација, конфузна.
Edited by lslcrew - 31-Jul-2009 at 19:01 |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Од планот за спротско-рекреативен центар Гази Баба... зацртана е уште една клучка овде: 42° 1'56.87"N 21°29'8.38"E
Моменталниот надвозник е широк 7m, а според плановиве, наводно планираат надвозник широк 25m, со булевар 2х2, велосипедски патеки и широки тротоари. Не ми е јасно што ќе поврзува оваа силна сообраќајница од другата страна... За клучкава со време верувам ќе се роди потреба, бидејќи според ГУП-от, на делот од внатрешната страна на обиколницата треба доста да се гради. Ама профилот на сообраќајницата навистина не го разбирам. 1 ![]() 2 ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Откако во изминатиов период ја извозев обиколницата неколку пати, решив да направам листа на се она што го видов, слично како пбанкс:
1. Пешаци на лентата за застанување - еднаш 2. Претрчувачи - еднаш 3. Велосипедисти - повеќе пати 4. Расфрлано ѓубре по коловоз во близина на Шутка - еднаш 5. Запрежна кола!!!!! - еднаш 6. Трактор - два пати (вклучувајќи го оној од клипот на денот на отварањето) 7. Кучиња скитници на коловоз - повеќе пати 8. Прегазени животни на коловозот - премногу пати (особено на делот помеѓу клучките Оризари и Бутел) 9. Две девојки кај Стајковци што шетаа куче (не знам дали се работи за истото куче што го видел пбанкс, или станало „мода“ кучињата да се шетаат по автопат, па оваа појава се проширила) 10. Графити на повеќе патокази, особено на западниот сегмент 11. Рекламни налепници за "Franck" кафе и некоја друга која не можев да видам за што е, залепени на повеќе знаци и патокази, исто така на западниот дел од обиколницата ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Синоќа поминав, пуштено е, ама... пола не работи. И тоа сосема рандом - некаде не работи по една светилка, некаде не работат групи од по 3-4 светилки, а некаде е тотална темница на сегменти од по неколку стотини метри. ![]() Edited by Cloverstack - 24-Jul-2009 at 22:01 |
||
![]() |
||
Cresevo ![]() Newbiе ![]() Joined: 30-May-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Поправка од вчера е пуштено осветлувањето |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Иди на обиколница и види колку време ќе ти треба да начекаш вакви ситуации, па после ќе збориме за сообраќајот
![]() Додуша веројатно во лошо време бев, ако отиде човек дур е раздвижен градов би требало полесно да начека „полни“ кадри. Инаку не, на втората делница осветлувањето не е пуштено. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Па да речеме дека има сообраќај на обиколницава за разлика од првиот ден кога ја пуштија кога беше пусто! Ова на сликиве е каде каде раздвижен сообраќај, нормално за наши автопатски услови.
p.s. Кловер дали случајно примети дали е пуштено осветлувањето на второзиградената делница?! Edited by lslcrew - 17-Jul-2009 at 04:57 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
1
Клучка Бутел кон исток ![]() 2 Клучка Бутел кон запад ![]() 3 Клучка Стенковец кон исток ![]() 4 Клучка Стенковец кон запад ![]() |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
Cresevo мислам дека една буква е многу мал проблем што се однесува до бележењето, не знам дали си разгледал по другиве страни и теми какви колосални грешки има при сигнализацијата на патиштата
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() Ништо од листата не е ново, истата слика може да се види на сите можни делници во Македонија, некаде помалку некаде повеќе. Но она што е фасцинантно дека поминаа само неколку дена од пуштањето на обиколницата, а багабонтите и некултурата веќе го најдоа својот пат до обиколницата, многу побргу од возачите кои уште не им текнува дека може да го користат и овој пат наместо да глават во Скопје. Полиција веројатно набргу ќе се стационира под сенка некаде да мери со радарот и да замара луѓе но нема да им текне малку да ги доведат овие аномалии во ред кои што како што кажа ЛСЛ ја загрозуваат безбедноста на возачите пред се. |
||
![]() |
||
Cresevo ![]() Newbiе ![]() Joined: 30-May-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Јас незнам зошто толку се чудите кога автопатот само на хартија е пуштен еве скоро една недела откако е пуштен автопатот осветлувањете на делот од Оризари до Хиподром уште не е пуштено плус грешки има во означување на местата( пример еднаш ЦрешЕво еднаш ЦрешОво ![]() за 8 сакам да искоментирам дека тоа е стара приказна веќе 2-3 години е така се продаваат лубеници и патлиџани на сред автопат а автопатот официјално пуште абе ајде |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Јас мислам дека обиколницата можеби не поминува на најдобро место но беа разгледувани повеќе траси па држ-не дај на крај оваа испадна да се гради незнам кои беа причинити но сакам да кажам дека релјефот на Скопје е таков да градот не можеш да го видиш цел поради тие ридчиња а зад ридчињата Скопје исто така викаш дека можело да се скрати да поминува повеќе низ градот, па можеше само којзнае што ќе беше и колку протести ќе имаше, ќе имаше рушење на многу куќи автопат ќе минува низ сред населени места па низ звучни ѕидови не ќе можат да го намалат звукот |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 24> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |