![]() |
![]() |
![]() |
Аеродроми |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9293949596 124> |
Author | ||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
@pbanks Никој не вика дека мостовите ги исклучуваат автобусите, туку новинарката пишала дека патниците од мостовите ќе се качуваат во автобуси кои после ќе ги носеле во авиони.
Edited by Cloverstack - 18-Jul-2010 at 23:14 |
||
![]() |
||
toasumjas ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: Skopje/ljubljan Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
Мостовите ќе си бидат норамлно и за пристигање и за полетување. Автобусите обично во поголемите светски аеродроми служат за нискобуџетните авиокомпании (кои и затоа летаат толку евтино ги користат сите начини да заштедат, немаат ни канцеларии само онлине функционираат) или како што вика пбанкс во случај на гужва макар да ја секогаш кога сум летал со високобуџетна компанија(освен од скопје
![]() |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Незнам што сте запнале со автобусиве. Мостовите не ги исклучуваат автобусите. Токму вака функционираaт повеќето светски аеродроми, бидејќи најчесто бројот на авиони е поголем од бројот на мостови. Еве последен пат кога слетував на Јоже Пучник во Љубљана, македонскиот лет го натоварија во автобус и не однесоа под мостот на кој беше докиран летот од Приштина.
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Пак ги спомна автобусите. Нешто побркала новинаркава. Изгледа за полетување ќе бидат лостовиве, а за пристигнување ќе бидат автобуси, или обратно. Се гледа автобус на рендерите. Може да бдие нешто во тој стил горе за полетувања, долу за слетувања. Ова нагањам.
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
Plugger ![]() Senior Member ![]() Joined: 15-Sep-2008 Online Status: Offline Posts: 378 |
![]() ![]() |
|
The Macedonian, Epa racunaj avtobuska karta od Skopje do Belgrad chini okolu 60 evra i plus patuvas barem 6 sati zavisi na granica kako ke si pomines a vaka so eftinite letovi ke bide 20-30 evra i ke patuvas za 40 minuti. Za Istanbul i ja se iznacudiv, preterano skapi se pa neka vidat vo Dubai kako e mnogu po evtino i dobro sredeno e, se nadevam deka nema takvi gluposti da pravat vo skopskiot i ohridskiot aerodrom posto cela evropa ke si nosi jadenje i pienje za po pat :-) Inace eve poveke informacii od izgradbata na aerodromot, navistina dobro izgleda sega za sega i na veliko gradat. http://sitel.com.mk/video/biznis/noviot-skopski-aerodorm-ke-bide-10-pati-pogolem-od-stariot |
||
![]() |
||
theMac3donian ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
Незнам, ама требаше нешто воочтиво да се направи, а не вака нешто обично. Сепак ќе треба пак да си седнеме на нашата добра македонска изрека создадена во последно време... „Поарно нешто ново (колку и да е скромно), него тоа што го имавме (некој спомна барака...)“ А инаку да... во Цариград се изгор цените... едно капучино 8 евра ![]() ![]() За релација Скопје-Белград не верувам дека некој (освен ептен бизнисмени) би отишле со авион. Повеќето користат Млаз Богданци во 04:00 од Скопје... во Белград е во 10:00. |
||
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
||
![]() |
||
Plugger ![]() Senior Member ![]() Joined: 15-Sep-2008 Online Status: Offline Posts: 378 |
![]() ![]() |
|
Clover, Da ne zaboravime deka imase golema recesija i svetska ekonomska kriza i zatoa TAV morashe da odlozi 6 meseci vo nivnoto gradenje na aerodromite. Ako si bil na sajtot na TAV vidi go Gruziskiot Aerodrom kolku dobro go sredile da bidat nashite aerodromi pola od toa sto go napravile ke bide super. Mene samo me plasi da ne pocnat da stavaat nekoj ne normalni ceni pa za da sednes vo nekoj restoran ke ti naplatat 15 evra za pivo, ja vo Istanbul tolku plativ za eden efes pilsen lani. ![]() Kako sto rekoa vo sitel reportazata se ocekuva da bide gotov aerodromot do krajot na narednata godina znaci ako bide dekemvri mesto okotmvri nema da ima nekoja golema razlika ![]() ![]() Bitno e sega da gi donesat tie eftinite letovi kako sto se Ezy Jet,Whizz Air,Ryan Air i taka natamu taman za da mozat lugeto da patuvaat vo po kratkite relacii za po eftini pari da ne plakjaat gjavol ipol da idat do Sofia,Belgrad ili Zagreb. |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Спотери постојат насекаде во светот, и секаде во светот смееш да сликаш авиони на полетување и слетување, само со таа разлика што ако сакаш ексклузивни снимки од внатре во премисите на аеродромот, тогаш мора да имаш дозвола од аеродромските власти (на пример да сликаш близу до пистата, или долу кај apron-от). Нормално, тоа важи за нормалните земји, а кај нас „стриктно е забрането“, бидејќи нели имаме неверојатно воено воздухопловство кое мора да го криеме по секоја цена
![]() Прочитај или прашај на http://forum.avijacija.mk, многу добар форум. Edited by гитардемон - 17-Jul-2010 at 14:22 |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
|
Чисто сумљам дека ќе ти дозволат,штом овие од сител се изнафалија дека ексклузивно направиле репортажа(впрочем сител прв дознава секогаш
![]() ![]() |
||
![]() |
||
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
|
едно прашање.. знае ли некој дали е дозволено фотографирање на аеродром/и? баш би да направам пар фотки, ама се мислам ќе ми дојде некој нерасположен лик ако ме забележи како чкрапам.. не за друго.. да знам да сликам скришно
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Стариот проект (првиот рендер) во секој случај поубаво изгледаше од овој сега. И овој проект е пристоен, најбитно од се, како што кажавте погоре. Но во овој проект зградата е скоро дупло поголема од првиот рендер што го видовме. Тамо зградата е широка колку три моста, а тука е широка колку сите шест. Растојанието меѓу мостовите не ми изгледа променето, така да очигледно затоа се отишло на вакво решение. Ова треба да биде нешто слично на тоа што ТАВ го има во Грузија. Има на ионтернет на нивната страна некоја слика може да се спореди.
Контролата на летање е под државна капа преку некоја агенција за контрола на летање или слично нешто. Има авиони што само прелетуваат над Македонија што врска немаат со ТАВ, хеликоптери на полиција, на армија, што исто така врска немаат со ТАВ. ТАВ под концесија ги има аеродромите, не цело Македонско небо. |
||
![]() |
||
toasumjas ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: Skopje/ljubljan Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Од една страна, знаеме колку се глупи новинарите, ама од друга страна, ништо чудно да беше тоа стар рендер. Ама ќе да си има мостови
![]() |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Едит: ааааа сега гледам си едитирал, си ставил смајли за да укажеш дека не мислиш сериозно... остај ме мене, знам да бидам голем буквалист кога нема смајлиња ![]() Edited by Cloverstack - 17-Jul-2010 at 01:26 |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Не ми се свиѓа. Ги гледав другите проекти на ТАВ и нашиов е најтапа.(али барем внатре ќе личи на прав аеродром)
А исто не ми се свиѓа што ќе треба да рипаме од џебовите(мостовите) доле за аутобусот да не однесе до авионот, боље ќе беше директно од мостот да се влагаше во авион. ![]() Edited by toasumjas - 17-Jul-2010 at 01:23 |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
ухуху мене ми се допаѓа многу. Пристоен аеродром кој ќе задоволува потреби, комфор, потреби. Ако споредувам со рендерот што го имавме претходно, овој далеку повеќе ми се допаѓа. Се гледа дека се припазува со финанските средства, но е пристоен и тоа е најважно. А и вопшто не би ми се допаѓал да беше само стакло, ќе беше аквариум. Едно прашање. А што ќе биде со контролната кула. Останува или нова ќе градат? Какви се обврските околу ова? Или пак контролата на летање си е засебна институција (компанија). Дали има некој договор за инвестирање и во во овој сегмент, или пак ова останува на државата. Сепак на ТАВ би му одговарало да се инвестира во контролата на летање и контролната кула. Ако не сега, кога ќе му се зголеми бизнисот, како што се очекува. |
||
![]() |
||
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
|
Терминалната зграда воопшто не ми се допаѓа,очекував далеку по футуристичен изглед(али ипак,подобар ќе биде од онаа трафика сега)...успут,фала богу што почнаа.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9293949596 124> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |