![]() |
![]() |
![]() |
Патување низ Европа со воз! |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 5> |
Author | ||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() Posted: 30-May-2013 at 17:25 |
|
За возовите од најнизок ранг(патничките) не е потребна никаква резервација или чекирање, влегуваш директно во воз и тоа е тоа. Секој воз од повисок ранг си бара резервација на билетот, но и доплата за супер брзите возови. Генерално земено, можеш да стигнеш до Португалија и без да ги користиш рутите на брзата железница. Сепак, Португалија со воз е вистинска авантура.
|
||
![]() |
||
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
nylon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Oct-2010 Online Status: Offline Posts: 168 |
![]() ![]() |
|
Дали има некој искуство со InterRail? Конктретно сакам да патувам од Скопје до Португалија со 2-3 града попатно и назад 1-2 града. Мислам дека најдобра опција ми е 10 дена возење во рок од 22 дена која е 260 евра. Забележав дека за некои возови е задолжителна резервација, а цената достигнува и до преку 100 евра за резервација на брзите/експресните возови. Какво е вашето искуство?
|
||
![]() |
||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
Повратна Скопје Штутгарт е 255 евра со ЈАТ, зависно датумот.
|
||
![]() |
||
марионка ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 05-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Значи...Скопје-Белград-Будимпешта-Минхен-Штудгарт, и картите си ги купувам на лице место така? а што ако не резервирам од Минехен за Штудгарт однапред, ваљда нема да ме прегорат А кажи ми одприлика колку е повратната Будимпешта-Штудгарт, викаш скапичка била, имаш информација...? И фала ви во секој случај... |
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
Мој предлог ти е Милано-Париз, со ТЖВ шибаш. Мал проблем е како што и други спомнаа што нема веќе линија Словенија-Италија, ама затоа постои можност Скопје-Венеција бус, околу 50-тина евра и од таму Венеција-Милано, Милано-Париз. Плус и Италијаните имаат одлични возови, така да во тој дел би ти било уживање да патуваш. |
||
23ka.wordpress.com
|
||
![]() |
||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
|
Ако идеш за Париз преку германија, има експресен воз од франкфурт. Патувањето трае три и пол часа.
|
||
![]() |
||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Јас како главни центри би ги ставил Милано и Минхен. Дедо ми во средината на 60-тите години патувал за Париз токму преку Милано. Денес за жал не постои врска Словенија/Италија, така што Минхен останува најповолна опција. Значи, Скопје, Белград, Будимпешта, Минхен и евентуално од таму за Париз. Третата можна опција е преку Вилах и Штутгарт.
|
||
![]() |
||
nouseforname ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16-Dec-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 156 |
![]() ![]() |
|
dali znae nekoj kako i dali vo opste e vozmozno od skopje do paris so vos,preku koj gradovi kade ima transferi?!
|
||
![]() |
||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
|
Ако сакате да ги фатите поевтините цени со DeutscheBahn тие важат за сите врскi ако ги купите најкасно една недела пред патувањето. Рекламата им е всушност ако доволно рано ја купиш картата можеш да најдеш дури и од 29 евра па нагоре. Има и други финти како поефтино да се патува со воз во германија, само за тоа дефинитивно ви треба познавање на германски. Ако ви требаат некои совети за германија и DB прашајте.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Марионка, најпрвин да ти пожелам добредојде на форумот
![]() Edited by BOJAN - 05-Apr-2012 at 09:39 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Авантуристички ако сакаш, односно да имаш вистинско патешествие, треба со воз да идеш, ако сакаш ефикасност и исплатливост, со авион. Автобус никако не ти се исплати, бидејчи за само некои 20-30 евра повеќе колку што кошта авионската ката повеќе од автобуската заштедуваш многу време и енергија, генерално за германија автобус не се исплати. |
||
![]() |
||
марионка ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 05-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Здраво дечки, гледам дека имате познавање околу темава, па сакав да ве прашам... треба летово да патувам до Штудгарт, Германија, што би ми било поисплатливо, воз, автобус или авион? До сега имам одено со директна автобуска линија Скопје-Штудгарт и ме кошташе нешто помалку од 200 евра повратна карта и со авион многу одамна можда пред 12 години. Имате ли некакви информации за некоја комбинација со воз , со некој претовар во Белград или слично и колку би ме чинело? За со авион разгледував нешто, долго време немаше директен лет за до Штудгарт, ама сеа као наводно ќе имало од јуни мислам и горе доле цената ќе била до 70-90 евра во еден правец, пошто нели Мат се споиле со Контики скај и ова се некои евтини билети. Со автобус е најмалку 24 часа патување во еден правец, а со директен авион е околу 2,5 часа. Но...јас барам нешто поевтино, поавантуристички, иако сум малку да не речам исплашена да не се изгубам негде во некој вагон или еирпорт
![]() ![]() |
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
Гитар погоди со муабетов. Иначе не ќе биде лошо сите цени посебно да ги напишеш за и другиве членови да добијат желба за патување. |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Ќе ме извините, но заборавив тотално на моето патување со воз во февруари низ централна Европа. Имено, релацијата Скопје-Белград-Будимпешта-Братислава-Виена-Братислава-Прага ја поминавме со само 130€ по човек за патни трошоци. Кога ќе имам повеќе време ќе образложам, во секој случај, воопшто не е скапо доколку се купува одделно секој билет.
Колку за споредба, само Белград-Прага е 130€. Вака видовме многу локации попатно, и поевтино испадна (30€/35€ е само Скопје-Белград). Истото го правев за возот Солун-Скопје, ако купував Солун-Гевгелија + Гевгелија-Скопје ми излегуваше 14€, а ако купев директно Солун-Скопје беше 20€. Ум за понатаму за кој планира да патува, а кога ќе имам време, подетално ќе раскажам и за моето патување. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Наскоро, Европа на дланка
Привршуваат преговорите помеѓу Македонски Железници Транспорт АД – Скопје (МЖТ) со Германските Железници (Deutche Bahn AG) за поврзување со системот за резервации наречен „EPA“ (Electronic Seat Booking Facility of DB). Овој систем треба да почне да се имплементира од 1 Април 2012 година, а неговата оперативна примена ќе започне после завршувањето на сите тестирања на системот кои се очекуваат да завршат до почетокот на летните одмори. Преку електронскиот систем „EPA“ нашите корисници на услуги ќе бидат во можност да резервираат место за седење или легло во спална или кушет вагон на дестинации ширум Европа. Со ова Македонски Железници Транспорт АД – Скопје исполнува уште една цел утврдена во стратегијата за унапредување на нивото на услуги и овозможува дополнителна можност за мобилност низ европските земји за граѓаните на Република Македонија. Izvor: http://www.mztransportad.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=361%3A2012-03-20-12-15-43&catid=30%3A2011-11-25-14-34-52&Itemid=94&lang=mk |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Во право си за ноќните возови, не се асални и затоа постепено се укинуваат на целиот европски континент. Ноќниот воз измеѓу Белград и Будимпешта е идентичен по состав со овој нашиов за Белград. Инаку оваа година и србите кубуреа со кушет и спални вагони и затоа кон Скопје летово одеа толку малку вагони. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Благодарам друже. Деновиве ќе има во повеќе нишки репортажи. Што се однесува за словенечките вагони, на возот што тргнува од Љубљана околу 8 и 15, кој доаѓа од Цирих, се додаваат два словеначки вагони, неклиматизирани, а единствен климатизиран останува швајцарскиот вагон, кој нормално е преполн со луѓе и 2 хрватски вагони, кои се спавачи коли, па се тргаат во Загреб. За тој од Венеција кон Љубљана, Загреб и Будимпешта, кој е ноќен, се праќаат лошо климатизирани унгарски вагони и по некоја спавача кола. Од 10-дневното искуство, единствена асална композиција, ноќна, е онаа на релација Виена-Милано, каде се праќаат само спавачи коли, плус и услугата од персоналот е одлична. Све останато, како и релацијата Белград-Будимпешта, вечерната, е слична на нашата единствена меѓународна релација, Скопје-Белград, која овој пат се враќаше од Белград само со два вагони, додека паметам во Јуни беа 3 или 4. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
N23, само напред друже кон опсежна репортажа, едвај чекам. Браво за фотките
![]() Што се однесува до возот за Љубљана кон Белград, зависи кој си го фатил, обично ноќните возови одат со неклиматизирани вагони, додека во сите дневни возови има бар по некој климатизиран вагон. Edited by BOJAN - 16-Sep-2011 at 00:27 |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 5> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |