build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Градска инфраструктура
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Булевар Македонија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1234 13>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote axel Quote  Post ReplyReply #21 Posted: 31-Aug-2010 at 14:32

Трајановски: Булеварот „Македонија“ мора да се гради

31 август 2010, 15:08
Извор: Макфакс
Скопје

И покрај негодувањата на СДСМ за измена на Деталниот урбанистички план за Стара Железничка станица, според кој треба да се изгради долго најавуваниот булевар „Македонија“, скопскиот градоначалник Коце Трајановски цврсто стои на ставот дека тој треба да се изгради.

„Нема да дозволам да не се изгради булеварот „Македонија“. Тој треба да биде шест метри под земја и над него ќе има објекти. За неговата изградба нема да имаме никакви трошоци, бидејќи него ќе го градат инвеститорите кои над него ќе изведуваат други објекти. Тој ќе биде од голема корист за решавањето на сообраќајниот хаос низ градот, а потребни ни се и инвеститори и за делот од објектот на поранешна „Нова Македонија“ кон Карпош“, рече градоначалникот Трајановски.

На вчерашната седница во општината Центар, советниците на СДСМ остро се спротивставија на овој план кој на крајот беше усвоен.

Меѓу оние кои имаа најмногу забелешки беше советникот Јован Тагасовски.

Тој тврдеше дека деталниот план е спротивен на генералниот, а како поткрепа на своите аргументи приложи допис од Асоцијацијата на архитекти на Македонија./кр

http://www.makfax.com.mk/_home/home#115070
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #22 Posted: 31-Aug-2010 at 16:59
Се е супер тоа што се обидуваат да направат некој партнерски проекти, ама во никој случај не смее да си мислат дека ова е "ќе си ја накривам капата и приватници ќе ми градат за без пари", а ми наликува дека малку има таква доза на детско размислување. Ова чисто како апел да не си го сваќаат тоа така здраво за готово, во ситуација кога кај нас најголеми "проекти" во јавно-приватно партнерство се пазажите на Корнер и на Аркадија.
Back to Top
gorco View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Google Maps: Regional Expert

Quote gorco Quote  Post ReplyReply #23 Posted: 01-Sep-2010 at 08:05
просто ми доаѓа да идам у влада и град СКОПЈЕ :
 Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash       BashBashBashBashBashBashBashBash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash       BashBashBashBashBashBashBashBash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash       BashBashBashBashBashBashBashBash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash       BashBashBashBashBashBashBashBash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash       BashBashBashBashBashBashBashBash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash Bash       BashBashBashBashBashBashBash

Мој предлог е да ја оградат трасава, да се раскопа земјиштево ... и да се забрани било какво изведување на градежни работи, макар и за привремени објекти.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #24 Posted: 21-Sep-2010 at 15:49
Ретко имаме можност за некоја информативна изјава од надлежните по ова прашање, па да го евидентираме...

Најжестока дискусија имаше за „Јужен Булевар“, кој треба да се изгради шест метри под земја. Аљоша Шопар, раководител на секторот за урбанизам во градот, на советниците им објасни дека идејата за изградба на подземна сообраќајница е стара, но и дека сега е дојден моментот за нејзина реализација.

„Не е ништо ново околу изградбата на подземен булевар. Да, градската управа даде согласност бидејќи не му противречи на Генералниот урбанистички план. Булеварот „Гоце Делчев“ во еден дел е подземен, поточно онаму каде што е изградена стоковната куќа „Мост“ што значи дека веќе имаме еден таков булевар“, рече Шопар.

Градоначалникот Трајановски, на прашањата за хаосот на булеварот „Никола Карев“ или попознато како Пластичарска улица, рече дека за таа локација веќе е направен проект за продолжување на булеварот од касарната „Илинден“ до излезот од Скопје, но и дека ќе побара и одредени надлежности од сообраќајната полиција, бидејќи не била често присутна на локацијата, како и на улицата „Цветан Димов“ во Чаир. Висока ограда за пешаците кои не поминуваат на обележаните пешачки премини на булеварот „Крсте Петков Мисирков“ за крај на безредието кое тие го предизвикуваат, најави Трајановски.

http://www.makfax.com.mk/

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #25 Posted: 21-Sep-2010 at 19:21
не ми е јасно како може да викаат дека сега бил моментот за реализација на еден ваков крупен и скап проект, а истовремено да се правдаат дека немале пари и време за други помали инфраструктурни проекти
и не ми е јасно како може да споредуваат пеесетина метри од Гоце Делчев со тунелот за Јужен булевар Dunno
Back to Top
gorco View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gorco Quote  Post ReplyReply #26 Posted: 01-Nov-2010 at 14:12
Од другари од Кисела Вода и населба 11-ти Октомври имам инфо дека треба да се гради траса: на некоја локација од оваа 41°59'1.74"N,  21°26'31.43"E, до следнава точка 41°58'49.93"N,  21°26'54.16"E

Clover, lsl Имате детален план да видиме ? какви се маркициве ? овдека
Back to Top
gorco View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gorco Quote  Post ReplyReply #27 Posted: 01-Nov-2010 at 15:20

za vo Kisela Voda delot zboruvam ovoj pat, posle Seavus nakaj 11-ti Oktomvri

Edited by lslcrew - 01-Nov-2010 at 16:18
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #28 Posted: 01-Nov-2010 at 15:56
Горчо отвори ја нишката за гуп-от, по последните постови ќе најдеш подетални верзии од гупот. Точно тука е трасата на јужен булевар. Инаку ако може точно да кажеш што си разбрал да знаеме кои се намерите ако ги има. Или па што точно била информацијата, да не е некој расипан телефон од човек на човек.

Edited by lslcrew - 01-Nov-2010 at 16:19
Back to Top
gorco View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gorco Quote  Post ReplyReply #29 Posted: 01-Nov-2010 at 17:59
Муабетиве за зградава се лица кои живеат во близина на трасата. Ме интересираше да видам ако има некој ДУП од таа област да видиме како се стои со маркици.

позз
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #30 Posted: 16-May-2011 at 20:42
Ми падна идеја за урбаниве автопати во Скопје. Поготово за Јужен.

Мислам дека многу би било добро да се приватен инвеститор кој ќе го изгради. А за возврат да добие субвенции во недвижности низ Скопје и Македонија. Секако соодветно со износот за изградба на Јужен Булевар.

Или пак, делумно со субвенции во недвижности, делумно во наплата на користењето на Јужен Булевар или субвенции со директни пари, што е многу подобро од земање кредит... Или пак тоа јавно-приватно партнерство...

Што мислите вие. Би било добро или не.

Edited by FoSsiL - 16-May-2011 at 20:44
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #31 Posted: 16-May-2011 at 21:35
Originally posted by FoSsiL

Ми падна идеја за урбаниве автопати во Скопје. Поготово за Јужен.Мислам дека многу би било добро да се приватен инвеститор кој ќе го изгради. А за возврат да добие субвенции во недвижности низ Скопје и Македонија. Секако соодветно со износот за изградба на Јужен Булевар.Или пак, делумно со субвенции во недвижности, делумно во наплата на користењето на Јужен Булевар или субвенции со директни пари, што е многу подобро од земање кредит... Или пак тоа јавно-приватно партнерство... Што мислите вие. Би било добро или не.

Токму при ваквите „зделки“ се прават најмногу коруптивни зделки. Недвижностите во Скопје ќе ги проценат нереално ниско, и инвеститорот на јужен ќе ќари дупло поише од коштање на булеварот.

Ако веќе има толку недвижности - продај ги по пазарна цена, па гради булевар.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #32 Posted: 16-May-2011 at 21:54
Крале... може тоа многу добро да се изрегулира ако се сака...

И не зборувам за фирмички... инвеститорчиња... зборувам за инвеститори... со голем обрт на пари на нивнити сметки и со големи инвестиции.... на тендер ќе се стави пример... искуство 10-20 години... брј на инвестиции... банкарска гаранција... проверка на сметка... и пример незнам... да располагаат со најмалку 200-500 милиони евра во секој момент на сметка... итн...
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #33 Posted: 16-May-2011 at 22:02
На пример... може како за почеток да се даде простор по кој ќе биде трасата на ЈБ. На сликава е само делот во западно Скопје... ама во опција е цела траса до Драчево...

Ако биде подземја... тој простор е огромен и на него може да се изградат многу објекти со кои инвеститорот би ја повратил инвестиција... дури и да оди на нивна продажба по делови... пак мислам дека му се исплати, и така цената е висока, а по изградбата на ЈБ уште повеќе би скокнала...

Но, во опција може да влезе и цела Треска... И така стои празна... Но ќе зависи како ќе стои рамнотежата помеѓу износот на инвестицијата и првичните субвенции...

Еве слика за што мислам... Само зацртаната траса на ЈБ опфаќа простор од одприлика 17-18 хектари... без Треска...

Edited by FoSsiL - 16-May-2011 at 22:03
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #34 Posted: 27-Sep-2011 at 23:39
Аманте бре луѓе! Па никаде не исклучен Јужен поради ова. Камо среќа да беше само ова, според вас "узурпирање" на трасата, што се нема, па за еден кружен ток од кој и не би имало потреба понатаму. Како така размислувате. Извинете за тонов, но стварно ме фрапира што читам вакви постови како да сте влегле во тематикава од завчера. Ако може да не водиме два паралелни муабета за истата тема.

Edited by lslcrew - 27-Sep-2011 at 23:40
Back to Top
nylon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nylon Quote  Post ReplyReply #35 Posted: 28-Sep-2011 at 11:51
Јас мислам дека кружниов тек нема да претставува пречка за "јужниот булевар". Смешно ќе биде убан автопат да се гради на земја. Барем во густо населените места, како што е и ова, треба да се изведе на виадукти (ако така се викаат), односно денивелирано, нешто слично како обиколницата во Софија (сум ги видел сликите на форумов). Така ќе помине преку кружниот тек и нема да претставува никаков проблем.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #36 Posted: 30-Sep-2011 at 15:07
Originally posted by nylon

Јас мислам дека кружниов тек нема да претставува пречка за "јужниот булевар". Смешно ќе биде убан автопат да се гради на земја. Барем во густо населените места, како што е и ова, треба да се изведе на виадукти (ако така се викаат), односно денивелирано
Планирано е во центарот да биде во тунел (плиток тунел по принцип ископај па покриј, бидејќи трасата е чиста), а накај периферија да биде во засек.
Back to Top
ProMKD View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ProMKD Quote  Post ReplyReply #37 Posted: 30-Sep-2011 at 21:33
Originally posted by nylon

Јас мислам дека кружниов тек нема да претставува пречка за "јужниот булевар". Смешно ќе биде убан автопат да се гради на земја. Барем во густо населените места, како што е и ова, треба да се изведе на виадукти (ако така се викаат), односно денивелирано, нешто слично како обиколницата во Софија (сум ги видел сликите на форумов). Така ќе помине преку кружниот тек и нема да претставува никаков проблем.

Тоа е добра идеја, за издигнат автопат, коишто се применува во многу градови низ светот. Но од тоа што слушам, коштаат МНОГУ пари за оддржување. А како што сме ние за оддржување, денес има пари, утре нема, се сменила власт, нека пропадне таа инвестиција. Тоа е страшна работа, да возиш на мост или издигнат автопат што не е оддржуван, а одоздола да има улица кадешто бетон паѓа на секоја страна.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #38 Posted: 30-Sep-2011 at 23:47
А зошто јужен булевар на вијадукт би бил подобар од вкопан јужен булевар?
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #39 Posted: 21-Nov-2011 at 03:06
Јужниот булевар под земја, над него висококатници

Во старо-новиот донесен ДУП "Стара железничка", покрај подземниот сообраќаен коридор, облакодери, катна гаража се предвидува и изградба на трговски центар на паркингот помеѓу Музејот на Град Скопје и ТЦ "Рамстор"

На местото на постоечката магистрална сообраќајница Јужен булевар, општина Центар ќе гради катна гаража, модерен подземен сообраќаен коридор, но и повеќе објекти, висококатници од 70 метри (приземје + 20 ката). Ова е дел од донесените одлуки на последната седница на општина Центар околу измените во Деталниот урбанистички план "Стара железничка станица". Измените повторно ги изгласа Советот на општина Центар откако, по иницијативата на професорот Мирослав Грчев, Уставниот суд ја укина последната одлука за истиот ДУП, поради скратената постапка во која беше донесен.

Инаку за изградбата на Јужен булевар под земја, најпрво ќе се бара инвеститор, кој за возврат ќе ја добие парцелата над подземната сообраќајница. Првите неколку ката од објектите кои ќе се градат над подземната сообраќајница ќе се користат за паркиралишта, а предвидено е и изградба на трговски центар на паркингот помеѓу Музејот на Град Скопје и ТЦ "Рамстор", како и изградба на катна гаража зад "Рамстор". Во споредба со претходно предвидениот урбанистички план, во новата замисла на проектантите не е зголемена само катноста на објектите, туку и површината за градба од 150.000 на 213.000 метри квадратни.

При расправата на Советот, се отвори дилемата за тоа колку идниот инвеститор ќе се придржува кон договорот: прво да ја изгради подземната сообраќајница, па потоа да гради, посочувајќи го примерот со објектот (Старата народна банка) на Градскиот плоштад, што е веќе во крајна фаза на изградба, а за што инвеститорот исто така беше обврзан, најпрво да изгради подземна сообраќајница која ќе понира од зградата, а ќе излезе кај хотелот "Холидеј ин". Тоа не се случи, иако Советот ја изгласа таа одлука.

Инаку на јавната анкета за ДУП-от "Стара железничка станица" се доставија само четири анкети со забелешки околу новите измени во планот.

Според ГУП, Јужниот булевар е уреден како сообраќаен коридор со две регулациски линии од неговата лева и десна страна и треба да биде експресна магистрала која ги поврзува Тетово со населбата Ѓорче Петров, да поминува низ Центар, низ населбата Кисела Вода, па кон Драчево. Иако, оваа одамна предвидена сообраќајница досега не се изгради, планерите укажуваат дека на неа се темели сообраќајниот план за градот и е од витално значење за регулирање на сообраќајниот метеж по скопските улици.

http://vecer.com.mk/?ItemID=C87267C965F1074A944639F2C30DC9C6

Аааа браво да ја спомне некој уличката за под кејот. Еднаш како модел го предложив еве пак ќе го кажам, а зашто државата не би го изградила тунелот под земја до прво ниво, или ако сака и првите катови до она што е за паркирање, па после нагоре да ги продава како локации на кои ќе се настави објект што би го градел некој приватен инвеститор. Пошто тоа што би го вложила државата во таков случај сигурно нема да биде помалку од тоа што од тоа што би го вложил приватен инвеститор зашто и би немало економска логика.

Edited by lslcrew - 21-Nov-2011 at 03:09
Back to Top
Baze View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Baze Quote  Post ReplyReply #40 Posted: 21-Nov-2011 at 10:51
УС­ВО­ЕН ДУП-ОТ "СТА­РА ЖЕ­ЛЕЗ­НИЧ­КА СТА­НИ­ЦА"

Ју­жниот бу­ле­вар под зем­ја, над не­го згра­ди и тр­гов­ски цен­три

Јуж­ни­от бу­ле­вар ќе се гра­ди пет мет­ри под зем­ја, а на мес­то­то на се­гаш­на­та ули­ца ќе се гра­дат два­е­сет­кат­ни­ци. Оваа про­ме­на е пред­ви­де­на со но­ви­от де­та­лен ур­ба­нис­тич­ки план "Ста­ра же­лез­нич­ка", кој го ус­во­и­ја со­вет­ни­ци­те во Оп­шти­на Цен­тар, по втор пат от­ка­ко пад­на на Ус­та­вен суд, оти бе­ше до­не­сен по скра­те­на пос­тап­ка.

Под­зем­на­та ули­ца тре­ба да ја гра­ди ин­вес­ти­тор, кој за воз­врат ќе го до­бие зем­јиш­те­то над со­об­ра­ќај­ни­ца­та. Град Скоп­је тре­ба да го нај­де ин­вес­ти­то­рот, кој ќе до­бие по­вр­ши­на за град­ба од 213.000 квад­рат­ни мет­ри, ка­де што ќе мо­же да гра­ди стан­бе­ни об­јек­ти, тр­гов­ски и де­лов­ни цен­три. Мак­си­мал­на­та ви­си­на на об­јек­ти­те е 20 ка­та плус при­зем­је, што е ду­ри за 18 ка­та по­ве­ќе од пр­вич­ни­от план, кој пад­на на Ус­та­вен.
За прис­тап до Јуж­ни­от бу­ле­вар ќе се гра­дат и три круж­ни те­ка, и тоа два кај пос­тој­ни­от под­воз­ник на ули­ца­та Би­хаќ­ска и еден на крс­тос­ни­ца­та на Вод­њан­ска со ули­ци­те Же­лез­нич­ка и На­ро­ден фронт.

Пла­нот пред­ви­ду­ва и из­град­ба на тр­гов­ски цен­тар на пар­кин­гот ме­ѓу Му­зе­јот на Град Скоп­је и ТЦ "Рам­стор". Тој тре­ба да би­де со фа­са­да и ви­си­на ка­ко што из­гле­да Ста­ра­та же­лез­нич­ка ста­ни­ца, ко­ја, пак, е пред­ви­де­но да се рес­тав­ри­ра. Пок­рај тр­гов­ски­ цен­тар, из­ме­ни­те на пла­нот пред­ви­ду­ва­ат и из­град­ба на кат­на га­ра­жа зад "Рам­стор". (А.А.)

http://www.vest.com.mk/?ItemID=6965B654D9DA034D8FF1DCE902EECACF
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234 13>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.188 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.