![]() |
![]() |
![]() |
Археолошки Музеј / Архив / Уставен Суд |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3233343536 75> |
Author | |
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
Можеш ли да го зумираш кровот на првата слика горе, и да го кропнеш ,гледам дека се поставени и склуптурите.
|
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
луѓе се што работат на кровот.денски гледам на камерата нема скулптури
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
![]() Ако веќе поставуваат восочни фигури од македонските владетели, мораат да почнат од Каран Први, основачот на македонското кралство, како и од неговите потомци Пердика Први кој со својот син Аргеј Први ја изградил првата македонска престолнина Ајга, денес позната како Вергина, а по Аргеј Први и кралската династија е позната како Аргеади. Ако веќе толку многу сакаме да ги олицетвориме и зачуваме нашите антички предци во споменици, скулптури и восочни фигури, мораме да започнеме со владетелите кои се сметаат за основачи на античката македонска држава, а не со нивните славни потомци. Немојте погрешно да ме разберете, на мене ми е преку глава од непотребно трошење пари на некапитални инвестиции, но кога веќе се даваат пари за зачувување на историјата, тогаш нека се започне од самиот почеток на историјата, а не само: "Ние сме потомци на Александар Велики", па кој разбрал-разбрал, кој не разбрал-негов проблем. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
браво Декстер за познавањето на далечната историја(шпанско село за мене).некои од овие постари личности од историјата како што знам ќе има на мостот ОКО,кои се незнам
|
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
![]() Па и јас повеќе сакам да ја создавам сегашната историја отколку да ја олицетворувам минатата историја во споменици, скулптури и восочни фигури, или шпанско село, сеедно. Но кога веќе сме започнале со нешто вакво, барем да го направиме асално како што треба, а не само плукни-залепи. |
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Токму затоа потребно е да има установи кои ќе имат едукативен карактер. Такви се Музејот на Македонската борба таков ќе биде и Археолошкиот Музеј. Секако и во досегашните музеи има што да се види но сето тоа е неорганизирано и неатрактивно за обичниот граѓанин. |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
извинете, ама зборите за историја и едукација, а не знаете што е тоа археолошки музеј...
какви восочни фигури, какви црни владетели??? освен ако нема некакви артефакти за кои има потреба да се претстават на некаков восочен модел, воопшто нема потреба од секој музеј да правиме мадам тисо... концептот на музејот на ВМРО беше таков, да биде претставени разни личност и настани преку восочни фигури, но тука веќе се лупа било што во било кој музеј абер да се немало од ништо, кога веќе некој се крсти во култура, барем да ја претсавува како што треба во излог... поради истите причини ме иритираа и содржините на музејот со петсто имиња... никаков осет за тематика, нејзино запазување и концепт на редослед и комбинации меѓу експонатите... всушност, не знам и што се бунам воопшто кога во еден објект спикале три тотално меѓусебно неповрзани институции ![]() а сте се помачиле одма да судите на други музеи за неорганизираност и неатрактивност (неизбежен момент е да се плука и по она што е постоечко) |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
1,6 милиони евра ќе чини подземниот паркинг на Археолошкиот музејГрадежната фирма „Гранит“ за околу 1,6 милиони евра ќе го гради
подземниот паркинг на две нивоа во новиот неокласичен објект во кој ќе
бидат сместени Уставниот суд, Државниот архив и Археолошкиот музеј. На
јавниот повик распишан од Владината служба за општи и заеднички работи,
стасале две понуди. Според договорот за изградба на подземната гаража
склучен на 17 овој месец, „Гранит“ има рок од три месеци да го изведе
проектот со кој треба да се обезбеди паркинг за административците кои ќе
работат во овие три државни институции. http://www.plusinfo.mk/vest/30742/16-milioni-evra-kje-chini-podzemniot-parking-na-Arheoloshkiot-muzej---- |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() od Nikola od skyscrapercity.com |
|
![]() |
|
WNBARCH ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 15-Apr-2011 Online Status: Offline Posts: 86 |
![]() ![]() |
зошто осветлувањево??ова едвај може 70% пригушено на 2 август се друго е вегас
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
бело е бело,се дуго е кич
|
|
![]() |
|
MGS ![]() Senior Member ![]() Joined: 10-May-2011 Location: Охрид,МКД Online Status: Offline Posts: 307 |
![]() ![]() |
леле таа зградата на АЕК...аман...
|
|
![]() |
|
IN_MOTION ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
Вака изгледа многу смешно зградата на АЕК (поготово на првата слика од тој агол). Да се "надеваме" дека кога ке се комплетира со се фасада ке изгледа по пристојно.
|
|
![]() |
|
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
Многу чопаво изгледа онаа тенката зграда, на АЕК ваљда.
Тоа безбедно ли е воопшто? 8 нивоа на толку мала ширина... да на крај краева дури и да е безбедна несериозно изгледа. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
не е работата за паѓање,нема да падни,проблемот е што од другата страна е дупло поширока,па изгледа како зафрканција
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
СКОПЈЕ 29.01.2012, 14:37 Уставните судии ќе се паркираат под земја ![]() Подземната гаража ќе биде на две нивоа, со капацитет од 80 возила Уставните судии и вработените во Државниот архив и во Археолошкиот музеј ќе се паркираат под земја. За нив деновиве треба да започне изградбата на подземната гаража која ќе се простира 8,5 метри под земја на потегот од Камен мост до новиот објект. Гаражата ќе ја гради „Гранит“, а ќе чини околу 1,6 милиони евра. Уставните судии и другите вработени во објектот ќе имаат на располагање 80 паркинг-места кои ќе бидат распоредени на две нивоа. Од владината Служба за општи и заеднички работи информираат дека согласно со договорот, „Гранит“ има обврска гаражата да ја изгради во рок од 90 дена. Надлежните процениле дека паралелно со изградбата на подземниот паркинг-простор ќе приврши и уредувањето на административната зграда и напролет и двата објекта ќе бидат ставени во функција. „Подземната гаража ќе се простира на околу 2.000 квадрати и проценето е дека таа ќе ги задоволува потребите на администрацијата од Уставен суд и од другите институции сместени во истиот објект. За вработените, пак, од околните административни згради ќе се изградат слични гаражи, но поголеми“, објаснува Васе Доневски од Службата на Владата. Тој вели дека токму оваа гаража и зградата на Уставен суд, всушност, ќе бидат првите од неколкуте административни објекти од „Скопје 2014“ што треба годинава да бидат предадени во употреба. (Дс.Т.) http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=42B8B60DE06BEA4FBA6BA1C240AB5D1E |
|
![]() |
|
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
Ќе прават подземен на 2 нивоа супер, но еден другар ми рече дека бил во подземниот на Меморијалниот центар на Евреите и дека поголем дел не работел затоа што бил поплавен.
Инфо? и мислење |
|
![]() |
|
Block ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 18-Dec-2011 Location: Карпошово Online Status: Offline Posts: 377 |
![]() ![]() |
Се плашам дека за некои од објектите подземните простории не се баш обезбедени,за паркингот на уставен ќе лапне повеќе пари поради специфичната изградба која се бара со оглед на близината на реката,ама ако иделе по логика кога ги копале другите дека чим сега не пушта вода значи нема ни во иднина,ќе биде влажно.
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3233343536 75> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |