build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Административни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Реконструкција на Собранието

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1314151617 32>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Baze View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Baze Quote  Post ReplyReply #281 Posted: 21-Nov-2011 at 10:57

ПРАТЕНИЧKИОТ ДОМ ПРЕД ФИНАНСИСKА ПАРАЛИЗА

Собранието должи како Грција

Долгот од 500.000 евра е натрупан во изминатава една и пол година, а веќе нема пари за трошоци за превоз на пратениците, надомест за прекувремена работа на службите, весници и за набавки во собранискиот ресторан

Околу 160.000 евра што беа наменети за изградбата на куполата на Собранието ќе се пренаменат за со нив да се намалат огромните долгови што ги има парламентот, кои се закануваат да го парализираат неговото функционирање. Со овие пари, кои се само една третина од вкупниот долг кој изнесува цели 500.000 евра, ќе се обезбеди само минималното функционирање на собраниските служби и на останатите собраниски активности. За остатокот на долгот ќе се бара решение бидејќи состојбите веќе стануваат неодржливи, а за завршувањето на куполата, која и онака доцни, ќе се чека ребалансот на буџетот.

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=2CDA06EF5ABA2D418A56CC289E467F81
  изгледа ке се одложи реконструкцијата... ќе почекаме за куполите
Back to Top
StreetStruck View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote StreetStruck Quote  Post ReplyReply #282 Posted: 21-Nov-2011 at 11:03
Previous Па нормално ќе нема пари кога само за превоз од некој друг град до Скопје, за пратениците што не се од Скопје, се фрлаат ненормални пари зборам по неколку илјади евра, за пет пати идење-доаѓање. Плус бенефиции за тие што не се од Скопје, плус други апашки моменти кои не се знаат и тоа е тоа.
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #283 Posted: 27-Feb-2012 at 09:00

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #284 Posted: 27-Feb-2012 at 22:56
супер, сега собранието ни изгледа како евтина доградба на станбена зграда... кон какви катастрофи забегаа, не знам дали веќе е нормално да очекувам нешто нормално
а баш важниот елемент на надворешноста на објектот беа неговите рабови и сега ќе се изгуби тоа поради доградбава...

а видете колку фино изгледа оригиналниот дел само со една обична реновација...
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Block View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Block Quote  Post ReplyReply #285 Posted: 06-Mar-2012 at 03:23
Штотуку го уништија најдобриот пример во градот од архитектура на 1920-1930 тите години.
Back to Top
antiuser View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote antiuser Quote  Post ReplyReply #286 Posted: 06-Mar-2012 at 16:52
Што зборите бе..Eeek2  не ми се верува дека и по фасадата на собрание плачете..не ми се веруе ејјј ..дно дна 
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #287 Posted: 06-Mar-2012 at 17:46
Originally posted by antiuser

Што зборите бе..Eeek2  не ми се верува дека и по фасадата на собрание плачете..не ми се веруе ејјј ..дно дна 
како и обично, подобар аргумент од ова немам видено Applause
да не ми се запали пак некој, темата за фасадите е милион пати дискутирана и не знам зошто многу работи кои треба да бидат јасни сеуште не се јасни и се тера со тоа на кого колку му се допаѓала некоја фасада или не...
ова што му се направи на собранието, како и на ред други објекти не е воопшто озбилно или промислено, едноставно се касапат објекти...

и немојте и тука да кукате колку некој објект имал вредност или не, и тоа треба да е јасно како дефиниција... објектот на парламентот е дел од Скопската историја и спаѓа во она Скопје по кое многу луѓе кукаат до ден денес, и има и историска и архитектонска вредност, плус си стои неговата историја како битна политичка институција
да воспеваш некое рандом објектче со две три пластики, а да ругаш друг објект изграден во истото време и истата култура, е само резилење, ништо друго... поголемо „дно дна“ од тоа нема...

плус, оригинална фасада е секако подобра од некоја доградба еднаква на дивине доградби по станбени објекти, па и да била таа оригинална фасада најружната на светот

Edited by zabegan - 06-Mar-2012 at 17:48
Back to Top
deko View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote deko Quote  Post ReplyReply #288 Posted: 06-Mar-2012 at 20:33
Kolku shto gledam ne e neshto drasticno menuvanje na fasadata,poveke se raboti za dogradba i kupola shto mene licno ne mi izgleda voopshto losho.Ako gi sogledame pogolemiot del od objektite shto se gradat moze da se slozam deka ima dosta gluposhtini megju niv ama ovaj objekt mi izgleda a sosema solidno kako treba da se dogradi(ako go izgrad taka kako sto e najaveno) i mislam nema za shto da se zali.Ili da recam potocno nema da bide kako fasadata od vladata,sto ja najavija.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #289 Posted: 06-Mar-2012 at 21:15
Originally posted by deko

Kolku shto gledam ne e neshto drasticno menuvanje na fasadata,poveke se raboti za dogradba i kupola shto mene licno ne mi izgleda voopshto losho.Ako gi sogledame pogolemiot del od objektite shto se gradat moze da se slozam deka ima dosta gluposhtini megju niv ama ovaj objekt mi izgleda a sosema solidno kako treba da se dogradi(ako go izgrad taka kako sto e najaveno) i mislam nema za shto da se zali.Ili da recam potocno nema da bide kako fasadata od vladata,sto ja najavija.
ама било каква доградба е погрешна, тоа е поентата тука, дури и да направат нешто убаво пак би се противел на тоа, едноставно се нарушува било каква геометрија и идеја што ја промовирал објектот во свое време
тука фрустрацијата е поголема бидејќи залепија доградба на таков објект, ко некој да си доградува станче одозгора, не ми е јасно кога ќе се пружи барем малку милост на објективе низ градот
ако проблем беше капацитето, можеше да се изгради нов објект, парите и онака веќе не се опција за изговор
Back to Top
deko View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote deko Quote  Post ReplyReply #290 Posted: 06-Mar-2012 at 22:54
Od finansiska gledna tocka mozebi podobro ke bese da se gradi na novo,tuka ne mozam da recam, zatoa shto gledame kako se investiraat parite bez da se shtedi denarce,ama sepak mislam d
Back to Top
deko View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote deko Quote  Post ReplyReply #291 Posted: 06-Mar-2012 at 22:57
So drugi zborovi ne mislam deka neshto ke bide nagrden objektot.(se izvinuvam shto se izgubiv vo pishuvanjeto).
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #292 Posted: 11-Apr-2012 at 12:06
Поставена е конструкцијата за западната купола...
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #293 Posted: 11-Apr-2012 at 14:53
(ФОТО) Собранието ја доби првата купола

ФОТО: Киро Попов

Над собранискиот покрив започна да се „искачува“ купола со радиус од четири метри. На оваа челична полутопка, која е дел од проектот „Скопје 2014“ за реконтрукција на законодавниот дом, треба да и' се приклучат уште една странична и уште една голема централна купола. Инаку, во целиот проект се вклучени доградба, надградба од еден кат, адаптација на просториите и освежување на фасадата од Собранието. (Б.Ш.)

http://utrinski.com.mk/?ItemID=A0C32E5DA447414091C817D798459425

Edited by makonix - 11-Apr-2012 at 14:54
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #294 Posted: 11-Apr-2012 at 15:49
пред 2-3 недели бев во собранието и се загледав во внатрешноста каде се поставени бетонски носечки столбови во центарот каде треба да се издигне централната купола.ипак има нова статика слична на тоа како се надградуваа старите згради со поставување на нови паралелни столбови(како зградата каде е хрватската амбасада кај кружниот тек)
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #295 Posted: 11-Apr-2012 at 16:27
БЛИЦ ВЕСТ: Собранието ја доби првата купола

Конструкцијата на првата од трите предвидени куполи врз покривот на собраниската зграда, денеска беше поставена на своето место. Се работи за една од двете помали куполи со радиус од четири метри, кои се зацртани на аглите од челната страна на објектот. Покрај ова, предвидена е и една голема централна купола со радиус од 17 метри. За нивното проектирање, изведба и монтажа е задолжен „Факом“. Куполите се дел од проектот кој исто така опфаќа доградба и надградба на Собранието, адаптација и зајакнување на конструктивниот систем и обновување на фасадата. Главен изведувач е градежната фирма „Бетон“ од Скопје, која зделката ја доби на крајот од 2009 година.

1

2

3

#
Објавено на 11.04.2012 во категорија Вести.

Тагови: Knauf Aquapanel, Бетон Скопје, ИЗИИС, Кнауф, Македонијапроект, Мал Ринг, Реновирање и реконструкција, Скопје, Собрание на РМ, Сува градба

http://www.build.mk/?p=14191

Edited by Cloverstack - 12-Apr-2012 at 23:48
Back to Top
IronMan View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote IronMan Quote  Post ReplyReply #296 Posted: 11-Apr-2012 at 17:21
Извини ама морам да те корегирам Cloverstack.

1. Дијаметарот на големата купола ќе биде 33 метри
2. Малите куполи се со дијаметар од 5,5 метри
3. Куполите се дело на проектантскиот тим на ФАКОМ А.Д. исто така изведени и монтирани од страна на ФАКОМ А.Д. - Скопје, така да горенапишаните информации не ти се точни и треба да ги корегираш

Со почит.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #297 Posted: 11-Apr-2012 at 18:29
IronMan ти благодарам за забелешките, иако јас само ја постирав веста
Во секој случај грешката со дијаметарот е поправена (требало да стои радиус), а податоците за изведувачи, проектанти и надзор, се однесуваат на целиот проект и се идентични со официјалните информации (кои се истакнати и на самото градилиште) и сепак најдобро прецизно да се држиме до нив.

Во секој случај, било какви дополнителни информации и интересни детали за тоа што го работи Факом на овој и на други проекти се добредојдени, па повели

Back to Top
IronMan View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote IronMan Quote  Post ReplyReply #298 Posted: 11-Apr-2012 at 18:38
Нема на што Cloverstack, инаку што се однесува до проектот за собранието, сакам да те информирам дека проектот го изработува ФАКОМ, точно е дека Македонијапроект го имаше првичниот проект но тој проект се поништи бидејќи немаше целосен проект, така да проектирањето на доградбата и надградбатасо со куполите започнаа од нула и беа доделени на ФАКОМ и БЕТОН, кои се вистинските проектанти на доградбата и надградбата.
Поздрав, чим дојдам до нови информации ќе бидеш благовремено известен
Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #299 Posted: 11-Apr-2012 at 20:43
не ми се верува дека надградбата е всушност таа што се гледа сега...мислев, или потајно се тешев дека е тоа некој стар дел кој треба допрва да се руши. Ова е пар-екселанс реставрација. НАместо тука да употребеа додатна рустика на самите мазни површини на фасадата, погледнете на некои слики погоре, дури и гребаното изгледа подобро, тие си продолжија по старо со додатно над..ување. Уште една утка, мислам дека веќе прават „успешна“ низа на непромислени потези....
.....   .......
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #300 Posted: 11-Apr-2012 at 21:49
Не знам колку е изводливо, ама како голем љубител на фасади од цигла, денеска коа проаѓав поред собраниево ми помина идеја како би било добро да се тргнеше старата фасада, да се средеа тулите кои сега ги гледаме, да се подобреше изолација и сл ствари на друг начин и цела зграда да се прекриеше со стаклен простор оддалечен пола метар од самата зграда. Ем ќе изгледаше примамливо и естеткси сосема невообичаено за наши услови, ем ќе се избегнеше клише-реставрација. Е сеа ваквиот модел колку и како би бил исплатлив и реален за остварување, не би знаел. Ова чисто онака лаички.
23ka.wordpress.com
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1314151617 32>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.160 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.