build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 113114115116117 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Online Status: Offline
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #2281 Posted: 06-Mar-2012 at 10:12
Originally posted by N23

Друже Clover со сликине им даде алиби за темелно реновирање на фасадите, за да после некое време "не можеш" да мрчиш дека имало лош поглед од Капијата.
Не е никакво алиби. Фасадата нема врска со овие кровови, мада и на фасадите насушно им треба потемелна обнова, тоа сигурно не треба да биде во квази-барок, квази-класицизам и други слични стилови, со проекти приготвени од фризери и изведувачи од типот на „Бауер БГ“

Поентата со сликите сепак беше друга - да покаже колку необмислени се чекорите кои ги правиме. Не дека изградба на триумфална капија, особено на таква локација, има било каква логика, ама барем некој од тие што одлучувале можело да стави прст на глава за тоа колку „триумфален“ ќе биде погледот од таму. Отпосле на секого може да му текне.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #2282 Posted: 06-Mar-2012 at 10:33
Ќе беше фино и ако мислеа на птичјата перспектива Кога веќе ги менуваат фасадите, нека ги унифицираат и крововите. Споредба како изгледа, и како би можело да изгледа:

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #2283 Posted: 06-Mar-2012 at 11:07
Originally posted by UrbanFreak

Само да ви пренесам импресии од моите колеги од Словенија кога прв пат ја видоа порта Македонија.- Ужасно грдо и несоодветно. Како лоша и евтина копија на Ролекс часовник.Значи, така ја доживеаа портата 4ца Словенци, на возраст од 33 до 45 години, високо образовани, кои секоја втора недела патуваат низ светот. Другите коментари за објектите од проектот Скопје 2014, беа во иста линија, освен за фонтаната и споменикот Воин на коњ, кој мислам навистина им се допадна. Мој добар пријател од Гренобл, Франција имаше слична реакција. Па сега незнам јас кои туристи планираме да ги иморесионираме, можеби оние кои веќе биле во Дизниленд, но искрено да ви кажам јас полека се срамам во  што ми се претвори сопствениот град.

јас па донесов пријатели од странство на кои и те како им се допадна атмосферата, и изгледот. Зар сеа треба да броиме на кој им се допаѓал и на кои не...

Едно што е добро во Македонија за разлика од Европа, што македончето знае да направи атмосфера, и човек да се чуствува убаво. Во Европа имаат прекрасна архитектура ама атмосферата изостанува, некако се ми е ладно таму.
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #2284 Posted: 06-Mar-2012 at 11:09
се согласувам со идејата за унифицирање на кровови, му дава така хатоичен изглед на центарот
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #2285 Posted: 06-Mar-2012 at 14:11
Originally posted by makonix

Само да ви пренесам импресии од моите колеги од Словенија кога прв пат ја видоа порта Македонија.- Ужасно грдо и несоодветно. Како лоша и евтина копија на Ролекс часовник.Значи, така ја доживеаа портата 4ца Словенци, на возраст од 33 до 45 години, високо образовани, кои секоја втора недела патуваат низ светот. Другите коментари за објектите од проектот Скопје 2014, беа во иста линија, освен за фонтаната и споменикот Воин на коњ, кој мислам навистина им се допадна. Мој добар пријател од Гренобл, Франција имаше слична реакција. Па сега незнам јас кои туристи планираме да ги иморесионираме, можеби оние кои веќе биле во Дизниленд, но искрено да ви кажам јас полека се срамам во  што ми се претвори сопствениот град.

јас па донесов пријатели од странство на кои и те како им се допадна атмосферата, и изгледот. Зар сеа треба да броиме на кој им се допаѓал и на кои не...

Едно што е добро во Македонија за разлика од Европа, што македончето знае да направи атмосфера, и човек да се чуствува убаво. Во Европа имаат прекрасна архитектура ама атмосферата изостанува, некако се ми е ладно таму.

Да ова ја поддржува само тезата за Дизниленд во нашиот главен град.
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
Back to Top
Petar View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Quote  Post ReplyReply #2286 Posted: 06-Mar-2012 at 15:19

Само да ви пренесам импресии од моите колеги од Словенија кога прв пат ја видоа порта Македонија.- Ужасно грдо и несоодветно. Како лоша и евтина копија на Ролекс часовник.Значи, така ја доживеаа портата 4ца Словенци, на возраст од 33 до 45 години, високо образовани, кои секоја втора недела патуваат низ светот.

Jas totalno razlicno iskustvo. Bev letovo vo Skopje so prijateli od London i New York. Eden doktor, i dvajca isto taka visoko obrazovani lugje koi sto drzat visoki pozicii vo IT kompanii i bea vooduseveni od promenite koi sto se slucuvaat vo Skopje kako glaven grad.
Sega ne deka se soglasuvam so site raboti koi sto se pravat ama mi bese interesno sto sevo ova im ostavi pozitiven vpecatok iako im rekov deka odreden broj na ziteli ne go podrzuvaat proektot.
Back to Top
kenzo_fan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kenzo_fan Quote  Post ReplyReply #2287 Posted: 06-Mar-2012 at 15:53

Во темата “Скопје - брутализам“ реков:

Кога се градеа овие објекти чуството беше дека ако денес е Скопје вака модерно, макар и во трагови, колку ли модерно ќе биде утре, во блиска или подалечна иднина, кога нештата ќе се средат и се ќе дојде на свое место?

Гледајќи го овој пристап во Баку како да го гледам токму она што посакувавме да се случи во Скопје - следно ниво на модерност. Но...

Back to Top
anti-modernista1 View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote anti-modernista1 Quote  Post ReplyReply #2288 Posted: 06-Mar-2012 at 16:06
Originally posted by OCB

Originally posted by anti-modernista1

Dobro sme dobri koga edna Crna Gora denes pokaza deka ima 50% nevrabotenost, odime kade mozime

Офтопик но морам. Според Заводот за вработување на Црна Гора, на 20 февруари оваа година процентот на невработеност е 11%.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/310511/Bez-posla-54-odsto-stanovnika-Crne-Gore

[}]

izvinite za off topic, ama da pokazam deka ne mi bese namerata da pisuvam gluposti..
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #2289 Posted: 06-Mar-2012 at 16:49
eve anti modernista procitaj poubavo inaku procentot na nevraboteni lica e mnogu pomal

http://www.monstat.org/cg/novosti.php?id=514
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #2290 Posted: 06-Mar-2012 at 18:03
Originally posted by makonix

и сам си кажуваш што всушност привлекува туристи, и јас за тоа одамна јадам бурек насекаде кај што се збори за туризам, ама никој не ме слуша...

како второ, не знам зошто воопшто се дискутира од аспект на тоа колку проектов му се допаѓал на некој странец, ако град градиме поради туристи, алал ни вера на расеаноста, ако беше за туристи работата многу попаметно може да се потрошат и помалку пари, а градот ќе си ги следеше урбанистичките планови онака како што прави секој нормален град во светов
се работи на развој на градот, а не на тоа колку сме биле лични пред некого, докажување пред некој од град многу поразвиен и поцивилизиран од Скопје, со објекти и фасади е малоумно и укажува на комплекси...
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
pavche View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote pavche Quote  Post ReplyReply #2291 Posted: 13-Mar-2012 at 13:46
Skopje 2014 – Karikatur der europäischen Stadt -> link
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #2292 Posted: 17-Mar-2012 at 17:54

Морав ова да го споделам тука. Уште еден од бисерите на New Wave на ССЦ  

Пазете објашнење за целиов проект:

new wave
 It will cost much more then 300mil euro,s.The state budget covers most of its cost and some foreign investors too.If this was in London or New York it would cost more then 50 billion euro's,and its so much less in Macedonia because the materials are much cheaper and we got it plenty plus the land belongs to the state so its free.The main purpose of this project is to boost up the economy its investment from the government and most of the buildings are profitable so they will bring the money back in no time and make big profit.Other thing is the administration will use this buildings so they wont pay rent any more as it was in this past 68 years that these days rich up to 3-5 mil. euro's per year.So the government can save lots of money in the future,and hotels which are foreign investment will make lots of money in the near future.Construction companies make lots of money too ,the stock market spins cash from this project ,workers get payed and the tax is payed so it brings lots of benefits for the state.The buildings are part of the Macedonian culture art and history plus attraction for the tourists.

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=89548615#post89548615

Edited by N23 - 17-Mar-2012 at 18:06
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #2293 Posted: 17-Mar-2012 at 19:04

Речитост која на моменти го надминува и Пато

Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #2294 Posted: 21-Mar-2012 at 13:41
Во денешен Вест ја прочитав најновата глупост поврзана со СК2014: Ќе се гради карусел на сред плоштад Македонија. Изгледа некој бил во Фиренца на Пјаца дела Република.

@Влада: Срамота е веќе. Престанете. Ве молам!!!
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #2295 Posted: 21-Mar-2012 at 13:50
Originally posted by alexgizh

@Влада: Срамота е веќе. Престанете. Ве молам!!!

+1

Дури на Фиренца ова не и прилега многу, сум бил таму, и гледајќи го ми падна чудно, што бара на така убав плоштад... Иако стилот на чудово, колку толку се вклопува со околината таму, ама пак... не изгледаше најубаво... 

Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #2296 Posted: 21-Mar-2012 at 15:30
Ама кога цел свет се смееше дека Ск2014 е само еден безобразно скап и крајно невкусен забавен парк, некои се лутеа и тврдеа дека се работи за недобронамерност. Јас само би се согласил со горната констатација. 
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #2297 Posted: 21-Mar-2012 at 18:03
барем да е од монтажен тип да може да се дислоцира полесно,кога ќе му помине меракот на тој што одлучил да стави ваков циркус
Back to Top
MGS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MGS Quote  Post ReplyReply #2298 Posted: 21-Mar-2012 at 19:28
Јас мислам да стават 10 метарски пенис на плоштад народов нема да се побуни.Една одлична замисла како Ск2014 се унаказува со ептен кретенски потези(жалосни врби и дизниленд брод во Вардар,панорамско тркало,премногу споменици и најновава глупост)...
Back to Top
mirakuliks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mirakuliks Quote  Post ReplyReply #2299 Posted: 22-Mar-2012 at 02:49
Видете, се додека народот дозволува ќе продолжи и остварувањето не преобразба на центарот во темаптски парк.........но секога функционира принципот: со сила , убавина не бидува. Па така ако реално навистина со сила и без реална долгорочна причина ова се се става во центарот, со тек на време ќе стане нефункционално и ќе се тргне односно премести некаде на попригодно место. Лошото е што тоа се ние граѓаните че го платиме трипати поскапо.........ама тоа е казна кога народот генерално е кусоглед и ради тоа нема кворум за прекин на изградбата на сите елементи на плоштадот кои се од минлив карактер односно што навистина естетски и функционално не се оправдани на долг рок.
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #2300 Posted: 22-Mar-2012 at 16:38
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 113114115116117 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 2.217 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.