![]() |
![]() |
![]() |
Скопје после земјотресот |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1011121314 30> |
Author | |
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
http://dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=3400501762FB664EAC60A84260E77A3A Датум: 02.05.2012, 17:16
Скопје само потсетува на визијата на Танге Не е на мене да го оценувам барокот, затоа што градот го создаваат луѓето. Важно е како тие се чувствуваат. Вие треба да го знаете одговорот на ова прашање, им порача на скопјани јапонскиот архитект Пол Норитака-Танге, син на светски познатиот архитект Kензо Танге (1913-2005), главен проектант на мастер-планот за центарот на постземјотересно Скопје во 1966 година. Иако запрашан за споредба меѓу планираното и оствареното за период од 50 години, тој рече дека нема да одговори, туку ќе им го упати прашањето на луѓето што живеат тука „Дали сте среќни во овој град? Вие го живеете планот на мојот татко, дали ги задоволува вашите потреби. Или треба да го отворите неговиот план од почеток и да го приспособите“. |
|
![]() |
|
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=309D54A87C1ABE41AB420BBC0AE9DE17 02.05.2012, 15:50 Синот на визионерот на постземјотресно Скопје ја сподели со граѓаните визијата на својот татко, Кензо Танге. „Иако прв пат доаѓам во Скопје, ова е како да си доаѓам дома“, вели тој Бојан Шашевски „Не е важно што ние мислиме за изграденото од Кензо Танге, важно е како самите жители го доживуваат. Урбаното планирање расте заедно со луѓето, граѓаните треба да кажат во што уживале, а не ние. Вие треба да ги дадете одговорите на она што е направено во Скопје. Со визија ние создаваме згради, но тие, всушност, се изградени од граѓаните“. Вака го коментира денешното Скопје реномираниот архитект Пол Норитака Танге, син на Кензо Танге, човекот што го дизајнираше урбанистичкиот план за центарот на постземјотресниот град. Ваквата архитектонска идеологија денеска Пол Танге ја сподели со скопјани во хотелот „Александар Палас“, каде имаше свое предавање, а Универзитетот „Американ колеџ“ му додели титула „Doctor honoris causa“. Јапонскиот архитект, кој од Кензо ја превзеде мултинационалната архитектонска компанија „Kenzo Tange associates“ вели оти имал само еден ден да прошета низ градот, но смета дека во голем број од објектите го забележал „допирот“ на татко му. Синот на познатиот метаболист вели дека како архитект не може да одговори дали локалниот барок се вклопува во плановите на Кензо Танге. |
|
![]() |
|
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
Многу убаво си кажува човекот, архитектите треба да бидат во слух со граѓаните, а не да застапуваат елитистички ставови. Па сега тоа кој како го разбере... |
|
![]() |
|
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
Slucajno gi nacekav slikive na facebook,deckoto se vikase Filip Misovski
![]() ![]() Edited by ovaj_stariov - 05-May-2012 at 20:17 |
|
build.mk, гради форумска историја
|
|
![]() |
|
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
flickr by Philip and Cheryl
![]() |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
колку подобра слика е ова за градот... не зборам за архитектурата, погледнете го зеленилото, плочниците и тротоарите, се е уредно и чисто... знам дека е веќе верглање, ама ова навистина е основата за убавината на било кој урбан простор во кој треба да се осеќаме удобно
не му требаа на градов еден куп „уметнички изразувања“, му требаше само едно темелно подмладување и нормален и запазен градежен континуитет |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
![]() Не е верглање, zabegan, никаде не пишува дека убавината на Скопје мора да биде во Центар, кој има капитал, слободно може ваквата убавина да ја преслика на некое друго место во Скопје, по можност на исток, еве Аеродром е добар кандидат за пресликување на убавината на Скопје, може кејот на Вардар од Аеродром до Ново Лисиче да се преуреди и да се разубави исто како и во Центар, и од двете страни на Вардар, се разбира. И со закон да се заштити тој дел од кејот од идни градежни работи на тие локации. Никаде не пишува дека цело Скопје мора да се собира во Центар, никаде не пишува ни дека цело Скопје мора да се собира во Аеродром или во Карпош, но сепак факт е тоа дека има алтернативи на Центар. |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
И конечно малку подобра слика од оригиналната ограда на мостот Гоце Делчев!
|
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
Форумов не е место за бесплатен маркетинг, но верувам дека ова е оправдан исклучок.
Во Лукоил го продаваат овој туристички водич за Скопје по цена од 490 денари, иако истиот е издаден во 2009, сепак има доста постари фотографии уште од пред ребрендирањето на Македонски Телекомуникации во Ти-Хоум. Брзајќи ги сликнав овие 2 слики, претпоставувам дека ги има повеќе постари слики од Центар и од Мал Ринг бидејќи книгата е малку дебела, сигурно ги има повеќе од 50 страници, претпоставувам. ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Шетајќи низ ТВ каналите, вчера од чиста случајност наидов на еден краток документарец за Кензо Танге и Адолф Циборовски на МТВ 1, нивната заедничка посета на Скопје година дена после земјотресот од 1963 и една реченица што ја спомна Циборовски, а со која се согласи и Танге ми го привлече вниманието.
Циборовски кој учествувал во поствоената обнова на бројни полски градови после Втората Светска Војна, а и Танге кој учествувал во поствоената обнова на Хирошима, одлично ја знаеле поентата на ваквата реченица, а и ние скопјани денес ја откриваме, бидејќи под уништување не се подразбира само уривање, туку и создавање грдосии од објекти кои на подолг временски период ја уништуваат урбаната слика на еден град отколку што тоа го прават бомбите, експлозивите и природните катастрофи. Edited by Dexter26 - 27-Jul-2012 at 15:48 |
|
![]() |
|
milena ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Aug-2011 Online Status: Offline Posts: 184 |
![]() ![]() |
две слики кои до сега не сум ги видела овде ...
![]() ![]() Edited by milena - 24-Oct-2012 at 16:28 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Што се црвените столбови десно? http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=92790531&postcount=546 Edited by Cloverstack - 09-Nov-2012 at 01:02 |
|
![]() |
|
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
Изградбата на ГТЦ? |
|
build.mk, гради форумска историја
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Можеби, личат на челични профили, не би помислил дека ГТЦ има таков тип на структура. Она пред нив може да се тараби со кои е оградено градилиштето.
|
|
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
А може се и ХААРП...
![]() |
|
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
|
|
![]() |
|
gorco ![]() Senior Member ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 22-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 642 |
![]() ![]() |
ГТЦ се столбовите, цел е изграден на таа основа.
|
|
![]() |
|
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
За време на изградбата на стоковната куќа „Мост“ и на дел од „Градски ѕид“
![]() За време на изградбата на МОБ, Комерцијална банка, МАНУ, Македонско радио... а ми изгледа дека и топланата „Исток“ е во фаза на изградба ![]() За време на изградбата на Транспортниот центар ![]() |
|
![]() |
|
The Man ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 135 |
![]() ![]() |
![]() ![]() Превземено од https://twitter.com/Jane_Sk |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1011121314 30> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |