|
![]() |
|
Археолошки Музеј / Архив / Уставен Суд |
|
Post Reply
|
Page <1 5051525354 75> |
| Author | |||
MartiniMKD
Groupie
Joined: 15-Jan-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 44 |
Quote Reply
#1021 Posted: 21-Jan-2013 at 22:19 |
||
Само мал пример зошто
|
|||
![]() |
|||
JimmyN
Senior Member
Joined: 25-Dec-2012 Location: Germany Online Status: Offline Posts: 131 |
Quote Reply
#1022 Posted: 21-Jan-2013 at 22:33 |
||
|
Сто посто се согласувам со Cloverstac!
Јас живеам во германија и можам да потврдам дека такви згради(ко на сликите погоре) се реалност во центрите на градовите. Таа архитектура нее комунистичка/социалистичка или источна. Така се градеше нис целиот свет, на пример во бразил, ама најчесто во европа после втората светска војна. Цели градови во германија беа до корен избомбардирани, се градеше се одново. Такви градби биле ефтини, ефикасни, брзо се градеа и, што многупати се заборава, биле модерни! И брутализмот постојат во германија, можда не се употребвеше толку ко во други држави, ама постојат. |
|||
![]() |
|||
MartiniMKD
Groupie
Quote Reply
#1023 Posted: 21-Jan-2013 at 22:56 |
||
|
Многу ми е чудно како тоа го гледате лифтот на врвот од Порта Македонија, клима уредите на новата фасада на зградата од Пелистер, нерамномерноста во прозорците на Мин. за Финансии, по некое испакнато лимче при лепенката до Универзитетска Библиотека, а се правите мутави на сите недоследности во ова чудо, небаре е врвот на архитектурата во Македонија
Отвори се земјо голтни ме.
Зошто ја нареков соц. комунистичка ? Од проста причина бидејќи ме асоцира на таква архитектура. Нешто ефтино, грдо за очи, непрактично, повоено, индустриско, бездушно. Џабе ми лепиш партиски идеолошки етикети, мислејќи дека ќе ме насанкаш, не сум против социјализмот како политика или движење, ако тоа до толку те заболе. Но сум против некој да не прави слеп при очи та будала при здрав памет. Ова што го гледаме сега пред Комерцијална е далеку поубаво од тоа зад него. А ти ако сакаш споредувај ја и со градби од Западниот Свет тоа не менува ништо во фактот дека е грдо. Врвот на нелогичноста е рушењето на нешто како Археолошки за да спаси погледот кон едно ваква за вас величенствена градба. После се прашувате зошто човек ви се чуди на паметот Скалае вие да признаете или не во денешнава ситуација кога бељата е веќе направена најлогично решение за да се спаси ова делче од Скопје е рушење на ова запоставено зградиче кое секогаш претставувало чир за просторот кој го зафаќа.Edited by MartiniMKD - 21-Jan-2013 at 23:31 |
|||
![]() |
|||
xnx
Senior Member
Quote Reply
#1024 Posted: 21-Jan-2013 at 23:19 |
||
ne me navredi licno, i ne go sfakaj ova zlonamerno, ama ednostavno ne sakam vakov tip na kvalifikacii bidejki se zamisliv kako bi mu bilo na nekoj dokolku e licno zasegnat. znam deka ne go mislese taka, samo sakav ti, jas i site drugi da vnimavame kako se izrazuvame izvini malce drsko izreagirav, momentalno mi dojde Edited by xnx - 21-Jan-2013 at 23:20 |
|||
![]() |
|||
gjoko
Senior Member
Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
Quote Reply
#1025 Posted: 21-Jan-2013 at 23:36 |
||
|
во автомобилското дизајнирање за социјалистичките коли(Југо,варбург,Лада,Запорожец и сл) саркастично се кажуваше дека дизајнерска алатка била секира.
Слично се има мислење и за архитектурата како руските згради во карпош,румунските и какви све не. Со тоа што мое мислење е дека никогаш не треба да се враќаме наназад и да критикуваме нешто од пред 40 години.Такво било времето и готово. |
|||
![]() |
|||
HugoGoulding
Senior Member
Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
Quote Reply
#1026 Posted: 21-Jan-2013 at 23:53 |
||
|
Originally posted by Cloverstack
Сликите што ги постирав се од центрите на следниве градови: Минхен, Штудгарт, Хановер, Есен, Дизелдорф и Дортмунд. _______________ Сепак мислам дека тоа е далеку од целокупната препознатлива слика за овие градови, и не би се сложил дека во горе наведените градови најрепрезентативните делови и центри им се во тој стил на архитектура, далеку се од тоа. Но сепак нивните јадра и центри имале можност далеку пред нас да ги оформат и изградат. Edited by HugoGoulding - 22-Jan-2013 at 00:12 |
|||
![]() |
|||
fichot
Senior Member
Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
Quote Reply
#1027 Posted: 22-Jan-2013 at 00:23 |
||
|
едит: да не одам премногу офтопик со голем број фотки, го префрлив постот во автомобили.
____________________ он-топик. Што убав средновековен сокак се створи сега измеѓу Уставен и КБ. Милина. Врв на урбанистичко планирање. А што грдо бездушно беше пред тоа. Edited by fichot - 22-Jan-2013 at 00:29 |
|||
![]() |
|||
fichot
Senior Member
Quote Reply
#1028 Posted: 22-Jan-2013 at 00:35 |
||
Не било секогаш толку „бездушно и сиво“. |
|||
![]() |
|||
JimmyN
Senior Member
Quote Reply
#1029 Posted: 22-Jan-2013 at 00:54 |
||
Ulm ![]() Hamburg ![]() Düsburg ![]() Frankfurt ![]() München ![]() Köln ![]() |
|||
![]() |
|||
JimmyN
Senior Member
Quote Reply
#1030 Posted: 22-Jan-2013 at 01:03 |
||
|
За сите шо не веруваат: http://www.spiegel.de/international/germany/living-with-sin-germany-comes-to-terms-with-its-ugliest-buildings-a-712535.html Living with Sin: Germany Comes to Terms with its Ugliest Buildingsи уште повеќе галерии на главната страна. |
|||
![]() |
|||
gjoko
Senior Member
Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
Quote Reply
#1031 Posted: 22-Jan-2013 at 01:17 |
||
|
има и обратни случаеви(не дека сакам да бранам,иако овој објект ми привлекува најголемо внимание).во чикаго на самитот на НАТО,Обама официјално се сликаше со гостите пред овој објект,кој не ми се верува дека е граден во времето на Да Винчи и компанија
|
|||
![]() |
|||
fichot
Senior Member
Quote Reply
#1032 Posted: 22-Jan-2013 at 01:33 |
||
Soldier Field стадион во Чикаго. Делот со столбовите вајда е останат во спомен на оригиналниот објект од ~1920.
http://goo.gl/maps/PdN2L Edited by fichot - 22-Jan-2013 at 01:36 |
|||
![]() |
|||
zabegan
Senior Member
Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
Quote Reply
#1033 Posted: 22-Jan-2013 at 02:13 |
||
|
не знам зошто се мачите да се објаснувате со луѓе, кои архитектурата остануваат да ја гледаат само како комунистичка/капиталистичка или убава/грда и одбиваат да излезат подалеку од тој круг... јас се откажав, откако не успеав да се разберам со многу луѓе дека објекти како Собранието и Метропол на пример, немаат две благе везе со комунизам и слично...
и меѓудругото го забораваат урбанизмот во целата приказна, како воопшто да не е поврзан со архитектурата и како да е нешто споредно, а не најприоритетно во изградбата на нови објекти народот ќе си остане народ, и секогаш поудобно ќе му биде да се стреми кон чаршиското, наместо стручното... поради истите причини неверојатни научни откровенија кои денес му помагаат на светот, биле оспорувани и плукани, а било воспевано нешто реално сосема безвредно |
|||
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||
![]() |
|||
kenzo_fan
Senior Member
Quote Reply
#1034 Posted: 22-Jan-2013 at 11:25 |
||
|
The real question:
|
|||
|
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
|
|||
![]() |
|||
kenzo_fan
Senior Member
Quote Reply
#1035 Posted: 22-Jan-2013 at 11:26 |
||
|
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
|
|||
![]() |
|||
MartiniMKD
Groupie
Quote Reply
#1036 Posted: 22-Jan-2013 at 14:50 |
||
|
pazi molimte i sega ako nekoj rom uspeal da sobere paricka i napravi kuka vo neoklasicisticki stil toj stil za tebe e ciganski i kic. Onie kukji tamu ko sto gi zabelezav se vistinski dvorci na koi mnogumina mozat da im zamerat. Ili za tebe mozebi ova e poubavo ?
![]() Edited by MartiniMKD - 22-Jan-2013 at 14:52 |
|||
![]() |
|||
FT
Senior Member
Joined: 22-Jun-2010 Location: Kocani Online Status: Offline Posts: 574 |
Quote Reply
#1037 Posted: 22-Jan-2013 at 14:50 |
||
Хм, можеби затоа што овој објект е изграден пред незнамколкугодини кога можеби не се ни знаело за клима уредиа впрочем јас не ни видов ниеден клима уред на КБ а тој лим е оправдан на објект постар од 20 години но сепак не би требало да го има.Впрочем лим не треба да има на Универзитетската Библиотека бидејќи е нов објект изграден пред 2 години.А колку не е испланиран проектот и направен ради реда покажуваат работите што ти ги наброја.Да се седнале и размислиле 2 минути немало да е има ни лифт на Портата и МНР, ни тој издатокот позади куполата на ЈО, ниту клима уредите.
|
|||
![]() |
|||
MartiniMKD
Groupie
Quote Reply
#1038 Posted: 22-Jan-2013 at 14:56 |
||
Ne rekov deka ne se greski. definitivno se utki. No ne se gleda podednakvo na site takvi problemi, tuku se spinuva krajno maliciozno i bezobrazno. |
|||
![]() |
|||
zabegan
Senior Member
Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
Quote Reply
#1039 Posted: 22-Jan-2013 at 17:49 |
||
|
еве замислете си го објектот само како физичка форма во просторот во корелација со другите форми, без разлика на стилот, и кажете каде тука ја наоѓате логиката во неговата форма, големина и локација... исто така, добро би било да замислите како ќе функционира
навистина не ми е јасно како може да замижите пред сите други архитектонски и урбанистички аспекти и да се фокуисирате само на најповршинското и најбаналното, на кое патем можело отсекогаш да се интервенира (како што и докажаа на дело всушност) Edited by zabegan - 22-Jan-2013 at 18:55 |
|||
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||
![]() |
|||
Dzeksi
Senior Member
Joined: 01-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 413 |
Quote Reply
#1040 Posted: 22-Jan-2013 at 18:32 |
||
|
mislam deka malce zabegavte so stoa sto e ubavo a sto ne e koja zgrada e poubava a koja ne misalm isto kakoda sporedite dali e mona lisa po i ubava slika ov vresok i obratno
sto se odnesuva do stilot na komomercijana banka mene licno ne mi se dopaga i ne mi se dopagase celo gradsko podracje bidejki cel centarsko post zemjotresno skopje e preuredeno so tie poevtini zgradi bidejki togasnite zgradi kako dom na JNA oficirski dopm i mn dr zgradi sto bile osteteni se sruseni bidejjki nivnite reparacii bi cinele mnogu i na toj nacin se uinisteni site barokni zgradi vo skopje osven na 4-5 e sega jas pamtam deka skopjani mn bea nostalginci na toa skopje i na toa zlodelo spored mnene sto mu se sluci od togasniot socijalisticki pristap na razmisluvanje (PROEKTOT NA KENZO TANKGE E SILUVAN NE E NI ZAVRSEN NI POCNAT) i sekoj skopjanec koga ke bese zaprasan za centarot kako igzgleda pred da dojde do ideata za SK 2014 odgovorot bese ist deka e grd garad i deka barakonoto skopje bese poubavoooo e sega koga vladava resi da go vrati toa skopje (na ne transparenten nacin sto e toalno neodgovorno spored mene ) na skopjani poveke im se dopaga sk pred 2014 paradoks neli |
|||
![]() |
|||
Post Reply
|
Page <1 5051525354 75> |
| Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |