![]() |
![]() |
![]() |
Sky City (Џеваир облакодери и трговски центар) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2425262728 80> |
Author | |
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
Па испаѓа дека на 3-4 дена поставуваат плоча и не тоа воопшто не е брзо особено ако видиме дека времето беше прилично убаво.
Владе тоа не верувам дека ќе биде бидејќи се работи за 48 ката и сепак тука игра голема улога времето на качување на материјалите и луѓето до таа висина. |
|
![]() |
|
Obedineta Makedonija ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Aug-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 1744 |
![]() ![]() |
Чисто како инфо, се работи во 2ипол смени ако може така да кажам, рефлектори и движење на крановите јас гледам секоја вечер до 1-2 саатот по полноќ, додека пишувам и во овој момент се работи со полна пареа !!!
![]() |
|
Создаваме за да имаме, а и тоа што го имаме треба да го чуваме такво какво што е !!!!
|
|
![]() |
|
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
Исправка daci92, 40 ката мислам дека се.
|
|
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
|
![]() |
|
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
Според Дуповите таму беа предвидени најпрво еден објект од П+125 потоа два објекта од П+125 и последниот пат кога бев во Општина се зборуваше дека ќе се менува на п+50 со тоа што Џеваир Холдинг ќе ги прави зградите 48 или 50 ката (заедно со трговскиот).
Конкретни информации потврдени неможам да најдам ,но мислам дека се работи за 48 ката. |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Не е се во убавото време, бројот на работници, колку смени работеле итн.
Постои технолошки процес за тоа колку време му треба на бетонот да ги помине елементарните хемиски процеси за да ги добие посакуваните карактеристики. Не велам дека овдека грешно се работи, сигурно се користат разни адитиви кои ја забрзуваат реакцијата и интересно би било да се дознае како тоа се изведува во конкретниот случај. |
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Не сум архитект но нели е логично како ќе се движат кон повисоките катови така да се намалува брзината на градба. Затоа мислам дека неможе вака паушално да се каже ако до 5 спрат дигале по еден спрат за 4 дена незначи дека и 10, 20, или 40 сетиот ќе ги подигнат со толкава брзина. Но како и да е се гледа дека се гради интензивно и да се надеваме дека се работи и квалитетно. А за хемиските реакции колку што знам на пониски температури процесите се побавни па затоа има поголема потреба од адитиви кои го забрзуваат зацврстувањето на бетонот. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Да да точно Култизин ,но не ни треба да бидеш архитект за да го знаеш тоа.
Иначе го прашав татко ми и ми рече дека он лично поставувал плоча од 800м2 за најмногу 6 дена (во најлоши случаи) но како он што ми кажа оплатата за таа плоча на овие временски услови треба да стои најмалку 14 дена а најдобро е да стои до 21 ден. Иначе за адитиви: - Суперфлуид за растечнување на бетонот и убрзување на стврднување плус го прави попластичен и да нема сегрегација. - Хидрофоб за бетонот да биде водонепропусен. Но има и многу повеќе адитиви кој ги произведува адинг кој може да им помогнат за на овие временски услови да работат брзо и квалитетно. (ми кажа татко ми дека може да се видат на страната на адинг) |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
@kultuzin
И на нормални температури без адитиви бетонот си има времетраење на хемиската реакција
Edited by pbanks - 04-Feb-2013 at 20:24 |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Околу дискусијата за катностна... 42 ката е официјалната бројка... А ова околу бетонот дека му треба време за да стврдне... Чист пример е Хувер Да(е)м... која за време на нејзината изградба... не верувам дека постоеле голема палета на адитиви, ако воопшто постоеле... па за да ја изградат цела... ја граделе во (многу) делови и тоа така што наликувало на запци, ко лего коцки... најмногу поради тоа што ако ја граделе цела од еднаш... на бетонот ќе му требало стотици години за да стврдне... поради големиот волумен... што е многу нормално и кај сите други супстанци... количината влијае на нивните хемиски и физички особини... особено кога станува збор за времетраењето... И денес бетонски брани се градат исто така, и покрај големата палета на адитиви што постои... Јас така знам, сум чул... |
|
Македонија - Земја на чудата!
|
|
![]() |
|
vladegf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Dec-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 638 |
![]() ![]() |
Кај масивните објекти од бетон како браните се вградува поседен вид инсталација во самиот бетон - цевки за ладење кои го забрзуваат стврднувањеро на бетонот и кои засегогаш остануваат во бетонот.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Зависи Владе не баш секаде, бар мислам дека на света петка не беше така и дека само се ставаше специален бетон од одреден тип кој е заштитен од сегрегација и се правеше по сегменти.
|
|
![]() |
|
vladegf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Dec-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 638 |
![]() ![]() |
zboram za ekstremno masivnite objekti kade debelinata na betonot iznesuva nekolku metri, ama aj da ne ja zateruvame offtopic
![]() Edited by vladegf - 05-Feb-2013 at 10:59 |
|
![]() |
|
Portal ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
Od fotkite se gleda deka ovie oplati se tunelski. Toa podrazbira deka montazata e mnogu lesna i brza, so kran se kreva na sledniot sprat.
Ova plavive ceradi od strana sluzat za sozdavanje na odnadvor zatvorena prostorija koja ili se stiti od ladnoto a mene mi lici deka betonot se zagreva odozdola i se ubrzuva procesot na steganje na betonot, so toa i se ubrzuva gradbata...
|
|
![]() |
|
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
Колку подземни нивоа има? 2 или 3? Тоа треба да е паркинг така?
|
|
|
|
![]() |
|
Portal ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
Dva sprata podzemni parkinzi deka se znam , ama ne se sekavam rekoa deka ima 2000 i neznam kolku parkig mesta ...
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Еве уште една од денес - 08.02.2013
*ситуација од 04.02.13 + по еден спрат на двете кули ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
hohooo ova kuive se zbienii, ovie dolu nebo nema da vidatt
![]() |
|
![]() |
|
Bulldozer ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Jul-2010 Online Status: Offline Posts: 149 |
![]() ![]() |
Една фотка од повисоко
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Eve uste edna fotografija od mene, se gleda kranovite ja digaat tunelska oplata. ![]() |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Браво за фоткиве, дечки
![]() |
|
Македонија - Земја на чудата!
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2425262728 80> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |