build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Фото/Видео > Патеписи
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Софија, Бугарија | София | Sofia

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 17>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #141 Posted: 28-May-2013 at 11:24
Originally posted by ink

Originally posted by Andrej_LJ

Та кога веќе сме отидени во офф, не сум бил во кафич во Софија 2 години. Колку чини нес-фрапе, еспресо или Кока Кола сега во Софија?
Се разбира каде си во коj кафич, но например една Кока Кола приближно 45 денари, кафе експресо - зависи от кафето 45 денари. Во некоj от хотелите со 5* ке ти земат и 150 денари,а на аjродрома преди имаше кафе и за 200 денари.

A така! Е во Скопје една од пијачките е толку пари. Затоа ти носат вода од чешма со кафето. Хотели и аеродроми не се релевантни, тие секаде имаат голема надценка.
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
ink View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ink Quote  Post ReplyReply #142 Posted: 28-May-2013 at 11:26
От се во Софиja ми е наjевтино греенето со парно. Тоа е раj. Цела зима сум бил на парно за апартман от 50 квадратни метри, со два радиатори, парно 24/7,а вентилот седи на 3 от можни 5 и сега кога доjдоа да видам колко имам за целата греjна сезона- 13 500 денари. Тоа е ништо спрема например родителите ми,кои се греjaт на струja во провинциjaва.
Коj е бил во Софиja зимата, знае колко е ладна Софиja, а насекаде каде има парно е ужасно жежко.

Edited by ink - 28-May-2013 at 11:28
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #143 Posted: 28-May-2013 at 11:29
Originally posted by ink

От се во Софиja ми е наjевтино греенето со парно. Тоа е раj. Цела зима сум бил на парно за апартман от 50 квадратни метри, со два радиатори, парно 24/7,а вентилот седи на 3 от можни 5 и сега кога доjдоа да видам колко имам за целата греjна сезона- 13 500 денари. Тоа е ништо спрема например родителите ми,кои се греjaт на струja во провинциjaва.

Моите плаќаат за 100 квадрати ПО над 10 000 секој месец, без разлика дали е грејна сезона или не. Не бе луда работа е кај нас се. Нема добра инфраструктура и политика и затоа плаќаме луди пари за се.

Колку излегуваат месечните сметки (вс. вкл.) за стан од 50 квадрати во Софија? Ако не е тајна, во кој квартал и тип зграда живееш?

Edited by Andrej_LJ - 28-May-2013 at 11:30
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #144 Posted: 28-May-2013 at 11:33
Originally posted by kiriOK

Originally posted by Supervisor

Софија столица на Балканот нема што го прошиша Белград со метро системов, можат вода да им носат сега на Бугарите.

Атина,немој да је заборавиш Атина.
Огромен и супер развиен град...
Но Атина штом е скроз на периферијатра на Балканот тогаш може и да не ја сметаме.

Атина Букурешт и Истанбул не ги сметам. Букурешт отсекогаш ми изгледал на огромно комунистичко гето додека муслиманскиот Истанбул воопшто не ми е привлечен. Софија е стар град со одлична инфраструктура гледам дека во последниве 10 години многу зе измени. Секако фали уште многу ова со метрото реков погоре е топ проект во регионот. Ама фали и уште таму улици, фасади, тротоари, зеленило се во крш состојба како во комунизмот. Сепак реков Софија е голем град и Бугарија е стабилна држава такада не гледам причина да не се развива "правилно" што на пример не е случајот со Скопје.
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #145 Posted: 28-May-2013 at 11:35
инк...

за кока колата и кафето и парното кога прочитав.... ова се деси
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
ink View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ink Quote  Post ReplyReply #146 Posted: 28-May-2013 at 11:37

Originally posted by ink

Моите плаќаат за 100 квадрати ПО над 10 000 секој месец, без разлика дали е грејна сезона или не. Не бе луда работа е кај нас се. Нема добра инфраструктура и политика и затоа плаќаме луди пари за се.

Колку излегуваат месечните сметки (вс. вкл.) за стан од 50 квадрати во Софија? Ако не е тајна, во кој квартал и тип зграда живееш?

Jaс сум на границата мегу Младост 1 и Дрвеница. Стан от 50 квадратни метри во нова кооперациja(градена после 2000 година со сите изолации и спецификации):
- Интернет - 750 денари за оптичен интернет. Ако човек сака може и поевтин от 150 денари, има и от 390 денари.
- Студена вода ~ 300 денари
- Топла вода ~ 450 денари
- Струja ~ 750 денари
- Лифт,чистачка на вход, струja за лифт и осветлуване - 300 денари (овде е тврдо)
- Ако ставам и наемот на апартманот - 12 000 денари, но наполно обзаведен со се. Една лажица не сум донел.

Тоа се цените за 2-ма во 50 квадратен апартмант.

Edited by ink - 28-May-2013 at 11:39
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #147 Posted: 28-May-2013 at 11:39
може уште еднаш...
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #148 Posted: 28-May-2013 at 11:39

Софија столица на Балканот нема што го прошиша Белград со метро системов, можат вода да им носат сега на Бугарите.

Но Атина штом е скроз на периферијатра на Балканот тогаш може и да не ја сметаме.

Атина Букурешт и Истанбул не ги сметам. Букурешт отсекогаш ми изгледал на огромно комунистичко гето додека муслиманскиот Истанбул воопшто не ми е привлечен. Софија е стар град со одлична инфраструктура гледам дека во последниве 10 години многу зе измени. Секако фали уште многу ова со метрото реков погоре е топ проект во регионот. Ама фали и уште таму улици, фасади, тротоари, зеленило се во крш состојба како во комунизмот. Сепак реков Софија е голем град и Бугарија е стабилна држава такада не гледам причина да не се развива "правилно" што на пример не е случајот со Скопје.

Види појма немем како е решен проблемот во Атина. Може градот да има неколку пречистителни станици, секоја со средна големина или пак просто не ја вбројале. Атина нема силна или тешка индустрија за разлика од Софија за да има потреба од големи пречистителни капацитети. Пак кажувам во Софија има една огромна ПСОВ (пречистителна станица за отпадни води) и неколку мали и затоа ПСОВ Кубратово има огромен капацитет. Забележи како сите магистрални канализациски колектори водат кон неа.

Супервајзор, грешиш многу за Букурешт. Таму инфраструктурата е подобра од во Софија, повеќе блокови се санирани итн. Многу помоќен економски и секаков центар е најмалку затоа што е два пати поголем и дека е столица на 20+ милионска држава.

А уште малку ќе ти извадам слико од Софија во комунизмот, што тотално ќе ти ја смени претставата за него. Во времето на комунизмот Бугарија беше средена како аптека, особено пак Софија и големите градови. Така што деградацијата настана помеѓу 1985 и некаде 2005.

Edited by Andrej_LJ - 28-May-2013 at 11:40
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #149 Posted: 28-May-2013 at 11:41
Добро, WTF... како е ова можно...

дај да си собереме парталите и право Софија

Ова нема смила... испаѓа дека или кај нас нешто стварно не е во ред од објективни причини... или пак не крадат на велико...

Edited by FoSsiL - 28-May-2013 at 11:43
Back to Top
ink View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ink Quote  Post ReplyReply #150 Posted: 28-May-2013 at 11:45
Originally posted by FoSsiL

може уште еднаш...

Скапо ти се види или евтино?

Само да дополнам,jaс не користам градски транспорт,заштото работата ми е во близина,но лугето,кои користата градски транспорт плакjaт:
- 1500 денари за цел месец сите видови транспорт (метро,автобуси,трамваи,тролеjбуси)
- 1050 денари е картата за една линиja(без значение дали тоа е метрото, автобус, трамваj или што друго)Ти си бираш номер на линиja со коja ти е удобна.
- 120 денари е карта за един цел ден со сите видови транспорт
- 30 денари е билет(карта) за 1 патуване во градскиот транспорт.
Пензионери, студенти и ученици за сите линии за 1 месец ~ 840 денари

Ако се плати картата от 1500 денари со сите видови транспорт за 1 месец, добивате право да паркирате во буферните паркинзи на една кола безплатно от 5 наутро до 24 навечер.

Edited by ink - 28-May-2013 at 11:54
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #151 Posted: 28-May-2013 at 11:54
Евтино...

Еве на пример за парното тука во Скопје...

60 квадрати стан плаќаме 42 000 денари за цела година, и пази...

топлат само од 5 сабајле до 10-11 вечер... и плус ич не добро греат... слабо е... не се мрзнеме... ама слабо е...

За струја...

36 000 денари годишно, или 3000 месечно (што е мала потрошувачка)

За вода и ѓубретарина

9600 годишно, или 800 месечно (ама добро, реално не штедиме на вода)

За интернет (обичен, но стига) и телефон заедно 1800 денари месечно...
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #152 Posted: 28-May-2013 at 11:57
Originally posted by ink

може уште еднаш...

Скапо ти се види или евтино?

Само да дополнам,jaс не користам градски транспорт,заштото работата ми е во близина,но лугето,кои користата градски транспорт плакjaт:
- 1500 денари за цел месец сите видови транспорт (метро,автобуси,трамваи,тролеjбуси)
- 1050 денари е картата за една линиja(без значение дали тоа е метрото, автобус, трамваj или што друго)Ти си бираш номер на линиja со коja ти е удобна.
- 120 денари е карта за един цел ден со сите видови транспорт
- 30 денари е билет(карта) за 1 патуване во градскиот транспорт.
Пензионери, студенти и ученици за сите линии за 1 месец ~ 840 денари

Ако се плати картата от 1500 денари со сите видови транспорт за 1 месец, добивате право да паркирате во буферните паркинзи на една кола безплатно от 5 наутро до 24 навечер.

Добро, доволно е... не ми требаат уште шокови

Сепак, кај нас е добро што барем средношколциве се возат бесплатно, и пензионириве исто само во вторник и петок...
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #153 Posted: 28-May-2013 at 11:59
Е... уствари... ај ме интересира уште едно нешто...

Колку е просечна плата на Софијци?
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #154 Posted: 28-May-2013 at 12:08

Види појма немем како е решен проблемот во Атина. Може градот да има неколку пречистителни станици, секоја со средна големина или пак просто не ја вбројале. Атина нема силна или тешка индустрија за разлика од Софија за да има потреба од големи пречистителни капацитети. Пак кажувам во Софија има една огромна ПСОВ (пречистителна станица за отпадни води) и неколку мали и затоа ПСОВ Кубратово има огромен капацитет. Забележи како сите магистрални канализациски колектори водат кон неа.

Супервајзор, грешиш многу за Букурешт. Таму инфраструктурата е подобра од во Софија, повеќе блокови се санирани итн. Многу помоќен економски и секаков центар е најмалку затоа што е два пати поголем и дека е столица на 20+ милионска држава.

А уште малку ќе ти извадам слико од Софија во комунизмот, што тотално ќе ти ја смени претставата за него. Во времето на комунизмот Бугарија беше средена како аптека, особено пак Софија и големите градови. Така што деградацијата настана помеѓу 1985 и некаде 2005.

Сега немој да ми кажуваш на пример центарот на Софија и на Букурешт ја лично не можам да ги споредам со тие грди комунистички зданија во Букурешт. За мене Софија е многу поубав град и е постар град. Кружната геометрија на Софија е голема предност на пример пред други градови како Скопје. А Тоа што е поголем Букурешт не го прави дефакто по атрактивен според мене, во Софија се буквално се што може човек да замисли во еден голем град го имаш од аква паркови, Икеа итн... Во регионот Софија според мене предничи и пред Белград и тоа допрва доаѓа времето кога ќе се развива многу повеќе.

И сега една работа да прашам јас за третава линија дали ќе трга од железничката станица или од населбата Купел после кај ќе се движи трасата дали е ова вистинската рута??

Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #155 Posted: 28-May-2013 at 12:08

Е... уствари... ај ме интересира уште едно нешто...

Колку е просечна плата на Софијци?

2011: Годишни примања на вработен 12 000 лв
Значи просечната плата по вработен е 1000 лева или 500 евра.
Коефициент на безработица во Софија за 2011 - 5,9%

Супервајзор не ми се покажува сликата! Ниту на Хром ниту на Фаерфокс. Иначе секој си има мислење де, но Букурешт не е целиот демолиран од Чаушеску туку има многу големи стари делови, Не за џабе го викале Париз на Балканот.

Edited by Andrej_LJ - 28-May-2013 at 12:11
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #156 Posted: 28-May-2013 at 12:11
Значи едно семејство би имало по 1000 евра плата, а живеат поефтино од кај нас, така?

Ај оди сега сфати...
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #157 Posted: 28-May-2013 at 12:12

Евтино...

Еве на пример за парното тука во Скопје...

60 квадрати стан плаќаме 42 000 денари за цела година, и пази...

топлат само од 5 сабајле до 10-11 вечер... и плус ич не добро греат... слабо е... не се мрзнеме... ама слабо е...

За струја...

36 000 денари годишно, или 3000 месечно (што е мала потрошувачка)

За вода и ѓубретарина

9600 годишно, или 800 месечно (ама добро, реално не штедиме на вода)

За интернет (обичен, но стига) и телефон заедно 1800 денари месечно...

Зборувај за тебе
Мене за струја летни месеци испод 3000 ден не ми доаѓа сметка ,а ладење немам никакво (живеам во куќа иначе со простор од 70 квадрати) а бојлер користиме претежно цептер (на сончева енергија лична изработка) ,зимно време секогаш над 4000 илјади, а греењето ми е на дрва за кој минимум 3100ден по м3 плаќам (во просек околу 8-10м3 ми требаат за грејна сезона), зимно време за вода и ѓубретарина плаќам од 1200 па нагоре, а летно време знае и 3000ден да ми дојде сметка.

Друго парното по зградите зависи од кој дел на Скопје живееш ,негде греат само по неколку часа во денот ,не е од 5 па до 22-23 часот, конкретно во Реонски Центар мислам дека имаат од 2 до 3 во текот на ноќта , од 5 до 10 изутрина , и од 17-22 вечер но парното пука од жештина.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #158 Posted: 28-May-2013 at 12:14
Е како бе така во Реонски... Топлификација кога работи, работи за сите, цело време....

Единствено обајснување е некој да им ги затвара вентилите или пак нешто им е подесено во станица доле... нз...
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #159 Posted: 28-May-2013 at 12:16
Е оваа слика од тебе е од ссц

Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #160 Posted: 28-May-2013 at 12:16
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 17>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.191 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.