![]() |
![]() |
![]() |
Изградба на семејна куќа - совети |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <123> |
Author | |||
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
||
Немам скоро ич искуство и што би бил мојот предлог но само ќе ти кажем мојот (чичко ми) пред 12-13 год почна да гради куќа и ангажираше градежна фирма и на нив им даде они да се погрижат за материјалот колку бетон железо тули, и го чинеше околи 50.000 евра, ама куќата е класична македонска на два ката со тули со столбовии со обични прозорци, ![]() Edited by Dragan - 28-Jan-2013 at 12:30 |
|||
![]() |
|||
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
||
Доколку сакаш можам јас да се консултирам со некој луѓе и да ти кажам која цена би било од прилика градежна фирма да ја гради.Сепак не може да се даде точна проценка додека не се види план на куќа и материјали какви сакаш да се користат.
|
|||
![]() |
|||
Rammstein ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 25-Jan-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 12 |
![]() ![]() |
||
Ти благодарам многу daci92 ![]() Секако би сакал информативно да добијам некоја рамка за цена доколку не ти претставува проблем и доколку не ти одзема многу време. Повели некои слики од планот (скица цртана) кој не е најпрофи но дава слика за димензиите и површината. ![]() ![]() Од материјали: - за надворешните ѕидови интересно ми изгледа ISOSPAN (го начекав блогот на Medo-член на форумов, http://sskuka.blog.mk/ ![]() - за внатрешните ѕидови - KNAUF гипсани плочи, - прозорци ( со алуминиумски рамки) - рамен кров - камин ( + оџак за кујна/аспиратор) Искрено бидејќи немам искуство незнам што друго би помогнало како информација. Инаку она што би сакал отприлика да постигнам веќе е изградено и кај нас, и тоа го начекав на форумов ![]() http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1571 Зетот и мојата сестра веќе се вселени во зградава и можам да кажам дека е една од поубавите згради изградени во Скопје. Барем по мое мислење. Ти благодарам многу за помошта |
|||
![]() |
|||
Rammstein ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 25-Jan-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 12 |
![]() ![]() |
||
Ти благодарам многу Dragan, Временски то било многу одамна и сигурно доста се смениле условите од тогаш до сега на основ цени на материјали и услуги. Во секој случај ако и таа куќа била отприлика со мојава квадратура сигурно и тука би се движела цената секако плус за поразличните материјали кои би сакал да се вметнат во изградбата. Се надевам дека нема да боли многу во секој случај ![]() Инаку твое мислење за локацијата? Ајватовци? Во близина се ТИР зоните во Бунарџик, се надевам нема да отворат тешки индустрии ![]() а ОКТА што и исто во близина одамна не произведува нафта па претпоставувам нема да има загадување. Се обидувам да најдам некој ДУП за тој регион за да видам што е се планирано но нема ни за лек ![]() Ако некој начекал или наслушнал било што нека постира Фала уште еднаш! |
|||
![]() |
|||
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
||
Е сега за материјалот кој го спомна не го знаат и незнаат цени и што како се работи со него но го погледнаа на линкот што го постираше и кажаа дека таква изведба би била прилично скапа но не сакаа да предвидуваат бидејќи незнаат спецификации на бетон, арматура и цената на самиот материјал.
За да може да се оформи цена за изградба на таа куќа ми кажаа дека им треба Предмер и целосен проект, но при разговор со татко ми ми кажа дека за ваква куќа (без подрум) со најобични материјали (односно класични материјали без некој специјален паркет,штекери, алуминиумски прозори итн) би чинело некаде околу 350евра по квадрат за клуч на рака. Edited by daci92 - 31-Jan-2013 at 19:37 |
|||
![]() |
|||
medo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Dec-2007 Online Status: Offline Posts: 217 |
![]() ![]() |
||
Според моето искуство, цената за изградба на 1m2 површина од куќа за индивидуално домување до клуч на рака, со солидни материјали, без бркање трендови и брендови, би се движел меѓу 350-400 евра. Ова пред се може да се оствари со максимален ангажман на инвеститорот/сопственикот, а најисплатлив начин би бил ангажирање само работна рака и набавка на материјали во сопствена режија.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Ти благодарам многу! По она што досега се постираше, се се движи околу таа цена, плус-минус. Сеуште немам целосен проект, само мои рендери и цртежи, па штом имам конкретни информации ќе постирам за повеќе детали. Благодарност уште еднаш за времето и помошта ![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Ти благодарам medo за твојот пост. Го видов твојот блог за изградбата на семејната куќа. Супер опишано, до најситен детал. Сите пофалби! Ми се допаѓа куќата, материјалите што ги врадуваш и начинот на изведба. Ако не ти пречи имам неколку прашања: - Ме интересира како се покажува isospan-от по твое искуство? Лаик сум во овие работи но забележав дека е прилично брзо за градба со него но ме интересира и како е со термичата изолација во споредба со другите материјали и секако како е со цена? - Колку оприлика чини системот што го имаш инсталирано за затоплување, соларниот панел, котел, цевки, радијатори и се околу него. Не забележав дали се имаш одлучено за подно греење? Има недостатоци ваквиот тип на греење или? - 14 месеци сте чекале за одобрение за градба? Не се брзавте вие или едноставно така се "брзо" функционира во нашиов систем? - И на крај, ќе видиме ли уште некоја слика од завршениот проект (фасада, под, хортикултурно уредување итн)? ![]() |
|||
![]() |
|||
mac ![]() Newbiе ![]() Joined: 15-Apr-2013 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Здраво на сите...
Веќе подолго време го следам форумот и се надевам дека темата е на место. Би сакал да ги споделам моите искуства со вас за почетокот на една авантура, а тоа е градењето или "обезбедувањето" на дом, семејна куќа. Веќе неколку години наназад планирам и мислам како да го решам оваа прашање. Не сум од Скопје, но живеам и работам тука веќе неколку години. Опцијата дали да биде стан или куќа се менуваше неколку пати, и сега веќе 90% е одлучено да биде куќа, но времето ќе покаже како и што. Еден пријател пред неколку години ми кажа, "Лесно е да направиш кога имаш, финтата е да направиш кога немаш", се мисли за пари :-), а тоа дали може да се направи нешто без пари, може, знам, но незнам дали може куќа :-). Не мислам сега без пари, без ништо, но зборот е да се направи во овој случај преку кредитирање, што е и дупло пари. Значи почнуваме..Буџет на располагање, 8.000 евра за почеток за учество... Прво и основно беше да се најде плац, место каде што би се граело, во овој случај опција Хот-Хот, 105 м2, клуч на рака. Плацот е речиси договорен, површина 330м2, цена договорено, од прилика. Поради ограничениот буџет, опцијата купи куќа купи стан, доаѓа како опција. Одам во Стопанска Банка бидејќи имаат "најповолни" услови (земам плата од таму), за да се распрашам што и како. Прва средба, ок, може, имаш волку пари, учесто толку, кредит волку, месечна рата толку на толку години, во ред. Првата математика е дека ќе можам да земам кредит и да почнам. Чекор погоре... Во меѓувреме правам план што е потребно за плоча и подрумска просторија со гаража, колку би ме чинело дали да го работи тајфа или градежна компанија. За квадратура на плоча од ~60м2 од 3-5000 евра во зависност од тоа со кој си ја правел математиката. Одам уште еднаш во Стопанска Банка за да ги дефинираме потребите за документација, кога оп, стој, кочи, не може. Хот Хот не може да прифати банката како хипотека. Ми го скршија филмот. Ок, тоа е тоа одиме на друго место.. Се јавувам во Хот Хот, они соработувале со Тутунска И халк Банка. Одам во тутунска банка, длаи може да земам кредит за плац и куќа, ммм.не знаеме да видиме, ќе ви се јавиме, ова е само за градење, а хот хот се монтажни(станува збор за купи куќа, купи стан). И покрај тоа, условите се пак нејасни, па останува да видиме што ќе кажат од тутунска банка. Во меѓувреме размислувам и за тврда градба, бидејќи од стопанска одобруваат само на тврда градба и тоа 25% да било карабина изградена па после да одобреле и дали ќе одобреле. Тука застанувам, и ќе видиме што ќе се случи деновиве. Околу тврда градба ме интересира искуство со Ројал Инвест, ги најдов на интернет, со клуч на рака почетна цена 260е м2. Се јавив и чекам да ми се јават да ми кажат кои опции ги нудат. дали некој има искуство со нив? Дали може да ми препорачате друга опција или фирма? Секој совет од вас е добредојден, а јас секоја новина ќе ја споделам овде со вас. |
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
Здраво Мац,
За Ројал инвест незнам многу, освен дека имаат добра интернет презентација. 260ЕУР/м2 е некоја цена која веројатно може да се постигне, но можно е да биде клопка, да биде ептен со ефтини/основни материјали па природно цената да мора да се корегира нагоре. Мислам дека за ~350ЕУР е реална цена за квадрат за еден пристоен објект, без особено скапи но и без ефтини/фуш материјали. Со тајфа сигурно може да ја спуштиш оваа цена, но земи во предвид дека ќе има многу поголема потреба од твој ангажман, додека со компанија целата прикаска е обично покриена логистички и ти треба само да контролираш. Значи битен параметар е колку работните обврски ти дозволуваат да се посветиш на вакво нешто. |
|||
![]() |
|||
maco ![]() Newbiе ![]() Joined: 16-Apr-2013 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Незнам дали е вистинското место, но вчера се зачленив на форумов и не мозев никако да се логирам, а не успева ни да откријам како да ресетирам лозинка, а сигурен сум дека не ја грешам. Ако може администраторот да ми помогне.
Корисничко име: mac Во меѓувреме да надополнам, денеска ми се јавија и од Тутунска Банка и ме известија дека немаат таква опција за кредитирање на градежно земјиште и изградба на куќа, дека било комплицирано и дека можно е да не одобрат кредит. Со еден збор, ми викаат, момак, бркај работа не ме замарај :-) што навистина чудно од банка. Не очекував дека банките во Македонија ќе го имаат овој однос со кредитобарателите, иако до сега не сум имал искуство лично, но од искуство од други кои ги познавам, добивале кредит, ама за стан, не за куќа. Опција друга сега за сега немам, размислувам која опција би била во игра. Ако имате некој предлог, кажувајте. |
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
![]() Единствена опција е да дадеш под хипотека имот кој веќе го поседуваш (рече дека не си од СК, веројатно поседуваш имот во родното место). Инаку не знам кој би бил проблемот со старото корисничко име, пиши ми по приватна порака која треба да ти е лозинката за да може да го ресетираме профилот. Поздрав |
|||
![]() |
|||
maci ![]() Newbiе ![]() Joined: 09-Aug-2011 Online Status: Offline Posts: 14 |
![]() ![]() |
||
од мац мацо не прочитав колкава куќа планира да прави,м2?
ако има 8к,уште колку кредит бара? Edited by maci - 29-Apr-2013 at 10:29 |
|||
![]() |
|||
maco ![]() Newbiе ![]() Joined: 16-Apr-2013 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Уште чекам "амин" од банката, малку комплицирано е, ама ми рекоа дека може да направат исклучок. Инаку планирам околу 100 квадрати-+5м2. математиката е следна 8к учество, + околу 45.000+- 1000 евра кредит.
|
|||
![]() |
|||
maci ![]() Newbiе ![]() Joined: 09-Aug-2011 Online Status: Offline Posts: 14 |
![]() ![]() |
||
некако 45000 многу кредит бараш.
тешко е што имаш 8000(малку)за почеток ![]() ако земеш сам/а да договораш за градежни матерјали ќе ти излезе и повефтино. |
|||
![]() |
|||
ema ![]() Newbiе ![]() Joined: 10-Sep-2013 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
здраво на сите сакам да ве замолам за помош и совет -направивме куќа 12 со 11 приземје со изведувач но половина од куќата е приземје додека другата половина е плоча бетонирана под која имаме подрум---но при градењето подрумот беше заграден цел и откако ја изградија куќата отпосле кога го отворивме зидот од продрумот за да го исчистиме сами од земјата забележавме дека плочата на неколку места е пропадната малце се извртени блоковите одоздола монтите ---пошто кога ја ставале плочата неставиле уопште потпирачи -------за совет прашувам дали има опасност бидејќи над плочата имаме простори -----што треба да направиме како да постапиме дали тоа може да се санира---------ако има искуство некој со тоа да ни помогне ве молам за совет |
|||
![]() |
|||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||
лично со ваков проблем искуство немам а нит сум некој мајстор,иако неколку пати сум се фатил на оро да шалувам и налевам плочи,сепак би одговорил на недоумиците по инерција додека да се јават упатени неимари! - да немало подупирачи ќе ошло све надоле,туку бељата е што шалонг-гредите кои одат над подупирачите не биле прецизно изнивелирани заради што не бил еднаков притисокот ширум цела плоча, може подупирачот не бил добро поставен ил да немал добра подлога па да пропаднал итн. како и да е без подупирачи незнам кој би шалувал, бар трупец ќе стават ако ништо друго! - како и да е,нека направи увид статичар(градежник) дали и колку е потребна закрпа,инаку доколку има доволно арматура во плочата немате проблем потака,освен ако е нарушена цела статика заради ваквото свлекување! а ако пак имате горе имате вдлабнување на плочата терајте со никадина - нова кошулица која ќе ги покрие шлајките... |
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
![]() |
|||
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
||
вие немате големо гајле што да кажат луѓе што им тоне куќата, а има и еден куп примери каде тонат цели згради и инфраструктура [1][2] како и да е видете да не е потонат темелот а кој би требало да го пунктирате со бетон - http://www.concretenetwork.com/concrete/foundation_repair/what_causes.htm - http://www.concretenetwork.com/concrete/foundation_repair/how_slabjacking_is_done.htm за тротоари може и со пурпена да се нивелираат пропаднати плочи
|
|||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|||
![]() |
|||
Arti ![]() Newbiе ![]() Joined: 26-Jan-2014 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Не можев да најдам конкретна тема, ме интересира што се треба да содржи проект за електрика за станбена куќа?
|
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
Еднополен развод по спратови,пресметка на струи(ова последно слабо го гледам на проекти),спецификација на вградената опрема,треба ама никој неправи пресметка на струи на куса врска,заштитно заземјување..
Зависи од тоа кој ќе ја разгледува проектната документација.Ако не е ел.инж. само да ја има,некакви шеми и то |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <123> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |