build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Верски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Црква на Плоштад Македонија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1718192021 41>
Poll Question: Црква на плоштад?
Poll Choice Votes Poll Statistics
42 [56.00%]
9 [12.00%]
24 [32.00%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #361 Posted: 21-Sep-2008 at 13:31
Taa crkva si bila tamu uste porano, pa majkami e tamu krstena se srusila za zemjotresot pa mislam deka e vreme da ja izgradat pak. Vo cela evropa ima crkvi na plostadi ne znam zosto nie treba da bideme razlicni.

Ete i stariot teatar pak go gradat, sekoj saka da go vidi skopje kako sto beshe pred zemjotresot.

Nego sto ke se sluci so teatarot toj noviot sto go izgradija za da go zamenat toj sto bese srushen 63ta godina od zemjotresot? Toj malce mi lichi zapusten barem i toj da go renoviraat da lichi na neshto a ne da go zapustat.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #362 Posted: 21-Sep-2008 at 13:59
Originally posted by Plugger

Taa crkva si bila tamu uste porano, pa majkami e tamu krstena se srusila za zemjotresot pa mislam deka e vreme da ja izgradat pak.
Таа црква не си била таму никогаш!!! Се работи за црква со различна локација, различна форма, различен габарит и најверојатно различно име. Тоа до сега беше миљарда пати објаснето во нишкава, да се потрудеше да прочиташ што дискутирале луѓе пред тебе ќе ти беше јасно... Или пак намерно замижуваш пред овие факти, не знам што е работата...

Vo cela evropa ima crkvi na plostadi ne znam zosto nie treba da bideme razlicni.
Уште едно неточно произволно тврдење кое не вреди ни пет пари Roll%20eyes
Имам еден список ко за тебе, ќе го постирам попосле, баш ме интересира што ќе имаш да кажеш на него.

Ete i stariot teatar pak go gradat, sekoj saka da go vidi skopje kako sto beshe pred zemjotresot.
Да не навлегувам во тврдењето дека секој демек сакал да го види Скопје како што било пред земјотресот, ниту во логиката дека ако се обнови една градба, значи треба сите... Пак нагласувам дека тргаш од апсолутно погрешна теза дека се работи за возобновување и дека таа црква има врска со тоа старо Скопје. Плугер те молам објасни - што има заедничко старата црква Св. Константин и Елена со оваа луда идеја за црква помеѓу City Gallery и Далметфу???

Nego sto ke se sluci so teatarot toj noviot sto go izgradija za da go zamenat toj sto bese srushen 63ta godina od zemjotresot? Toj malce mi lichi zapusten barem i toj da go renoviraat da lichi na neshto a ne da go zapustat.
Тоа всушност не е театар во потесна смисла и не е изграден да го „замени“ стариот. Тоа е опера и балет.

Edited by Cloverstack - 21-Sep-2008 at 14:13
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #363 Posted: 21-Sep-2008 at 14:02
Плугер еве го и списокот што го ветив. Се надевам дека ќе добијам аргументиран одговор на ова и на претходниот пост, а не произволни тврдења.

Originally posted by Cloverstack

Decki eve lista na glavnite kako i pogolemite/povaznite gradovi vo evropa, so isklucok na nekolku mikro-drzavi i turcija i albanija kako dominantno muslimanski zemji. Mislam deka izborot na gradovi e napraven totalno objektivno. Obavezno go imam vklucuvano glavniot grad na drzavite, a potoa dokolku ima i drugi gradovi koi so svojata golemina i vaznost se nametnuvaat kako dobri reperi, vklucuvani se i tie. Na kraj izleze dosta izbalansiran spisok, ne samo vo odnos na gradovite koi se vkluceni (ne e ispusten ni eden poznacaen grad za spisok od ovaa golemina), tuku i vo odnos na pogolemiot broj na vkluceni gradovi od pogolemite drzavi.

Listata ide vaka:
Grad => Dominanten plostad (ako ima) => Ime na verski objekt i koga e pocnata negovata izgradba (ako ima)

Ke zabelezite deka golem del od gradovite nemaat "dominanten" plostad, a od tie sto imaat, poveketo nemaat verski objekt na nego. Kaj onie pak sto imaat, jasno se gleda koj e periodot koga se gradele tie objekti (najveke vo sredniot vek).
"Najnovata" crkva od listava (1830 godina) se naoga na plostadot vo Helsinki, i za golema ironija im bila naturena na fincite od ruskiot car nikolaj i do nezavisnost na finska se vikala sveti nikola Crazy

Vi go stavam spisokov na uvid za da ucestvuvate vo negovo rafiniranje, taka da ako nekoj ima nekakva ispravka, zabeleska, pojasnuvanje, ili bilo sto da dodade, slobodno neka kaze.

Dablin - nema

London - nema

Manchester - nema

Liverpul - nema

Glazgov - George Square - nema

Rejkjavik - nema

Oslo - nema

Stokholm - nema

Helsinki - Senaatintori - Helsingin tuomiokirkko or Suurkirkko - 1830

Moskva - Красная площадь - Храм Василия Блаженного - 1555

Sankt Petersburg - Дворцовая площадь - nema

Lisabon - nema

Madrid - Puerta del Sol - nema

Barselona - Placa Catalunya - nema

Pariz - Place de la Concorde (uslovno toj, ama ni drugite nemaat) - nema

Marsej - nema

Lion - Place Bellecour - nema

Nica - Place Massena - nema

Strazbur - Place Kléber - nema

Rim - nema (vatikan poseben slucaj)

Milano - Plaza del Duomo - Duomo di Milano - 1386

Torino - nema

Napoli - Piazza del Plebiscito - Basilica di San Francesco di Paola - 1817???

Bern - Bundesplatz - nema

Cirih - nema

Viena - Heldenplatz - nema

Brisel - Grote Markt - nema

Amsterdam - De Dam - Nieuwe Kerk (edvaj malce) - 1385

Hag - Het Plein - nema

Luksemburg - Place Guillaume II - nema

Kopenhagen - nema

Ljubljana - Prešernov trg - Cerkev Marijinega oznanjenja - 1646

Zagreb - Trg bana Josipa Jelačića - nema

Sarajevo - nema

Belgrad - nema

Podgorica - Трг Републике - nema

Sofija - nema

Bukurest - nema

Atina - Sintagma - nema

Budimpesta - nema

Praga - Staroměstské náměstí - Kostel Matky Boží před Týnem - 14 vek

Bratislava - Hlavné námestie - nema

Varsava - nema

Krakov - Rynek Główny w Krakowie - Kościół Mariacki w Krakowie - 1221

Vilnus - Katedros aikštė - Vilniaus katedra - 1534

Riga - nema

Talin - Raekoja plats - nema

Minsk - Октябрьская площадь - nema

Kiev - Майдан Незалежності - nema

Harkov - Площа Свободи - nema

Odesa - nema

Berlin - nema

Minhen - Marienplatz - nema

Hamburg - Rathausmarkt - nema

Keln - nema

Frankfurt - Römerberg??? - Alte Nikolaikirche - 11 vek

Inaku na spisokov ima 56 grada, od koi samo 10 se vklopuvaat vo tvrdenjeto deka "site evropski metropoli imale crkvi na nivnite glavni plostadi". Znaci realnosta e sosema druga...
No mene toj procent sam po sebe ne mi znaci nesto posebno i jas ne go smetam za argument protiv izgradbata na crkva (ima drugi mnogu posilni argumenti)
Poentata na ovoj spisok e da go pobie toa bezobrazno natureno tvrdenje deka crkvi na glavnite plostadi vo evropskite gradovi se pravilo i obvrska i deka bez crkva na plostadot Makedonija ne sme dovolno evropjani ili hristijani.

Edited by Cloverstack - 30-Mar-2009 at 01:53
Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #364 Posted: 21-Sep-2008 at 14:41

A od kade ti se tie informacii??

Mislam deka e stvarno gusto vo toj prostor, ja sum za crkva da ima ete i na Majka Tereza kuka i gradat. I ja se mislam kade tocno ke bide taa crkva, imam planovi i dezajnovi videno ali ne sum siguren kade tocno ke bide toa. Dali bas kaj kukata na Majka Tereza sto bese porano ili malce po dole.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #365 Posted: 21-Sep-2008 at 15:05
Originally posted by Plugger

A od kade ti se tie informacii??
Ако мислиш конкретно на списокот, го составив јас самиот после неколкудневно детално истражување по разноврсни извори од веб, google earth и контактирање со луѓе од некои од тие градови.
Интернетот ни овозможува релативно лесно да дојдеме до најразлични информации и мислам дека тоа треба да го користиме, наместо да седиме пасивно и да дозволуваме да ни мачкаат очи со смешни тврдења.

I ja se mislam kade tocno ke bide taa crkva, imam planovi i dezajnovi videno ali ne sum siguren kade tocno ke bide toa. Dali bas kaj kukata na Majka Tereza sto bese porano ili malce po dole.
Прочитај ја оваа нишка од почеток повнимателно, а би ти ја препорачал и нишката Мал Ринг, ќе најдеш многу корисни информации во врска со тоа и други работи околу црквата.
Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #366 Posted: 21-Sep-2008 at 16:17
Blagodaram za informaciite, samo ne razbiram sto e toa Mal Ring? Za sto se odnesuva??

Prv pat slusam za vakvo nesto, ne zhiveam u skopje taka da da ne ve chudi toa.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #367 Posted: 21-Sep-2008 at 16:32
Мал Ринг е најстрогиот центар на скопје, ограничен со најмалиот сообраќаен прстен околу центарот. Така се вика и деталниот урбанистички план за тоа подрачје, на кого е посветена нишката која ти ја посочив.

Кликни на линкот и таму ќе ти се разјасни повеќе Wink
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #368 Posted: 21-Sep-2008 at 16:47
Цеосно се сложувам со Кловер. Plugger, никој не е против религијата или верските објекти. Проблем е што на вештачки начин, на погрешна локација, вон законот и урбанистичите планови со државни пари (во секуларна држава) некој сака да ни всади црква од импозантни големини. И при тоа изговор да ни биде: Во сите градови има цркви на плоштадите. Листата која што ја постави Кловер покажува дека не само што мал дел од европските имаат црква на централните плоштади, туку и дека тие се градени пред 200 и повеќе години. Најсилниот аргумент тука паѓа во вода. Вториот аргумент локацијата  тотална измислица. На таа локација никогаш немало црква. Се понатака би било само повторување.
Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #369 Posted: 21-Sep-2008 at 19:10

UrbanFreak, i jas se soglasuvam so Klover treba da ima crkva ali ne da se napravi kaj sto bilo mora da se napravi asalen plan a ne da shtrchi na plostadot posto ke zatvara mnogu prostor na gragjanite.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #370 Posted: 21-Sep-2008 at 21:02
Pluger Скопје веќе има централна градска црква, а тоа е соборниот храм. Има и црква Св. Димитрија преку камени мост. Е сега имаме црква на 100 метра преку мост, а многу малку е посетена. Ако веќе толку има потреба од црква во централното градско јадро, нека се размислува за средување на плоштадот карпошово востание.
Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #371 Posted: 22-Sep-2008 at 22:09
Originally posted by Cloverstack

Мал Ринг е најстрогиот центар на скопје, ограничен со најмалиот сообраќаен прстен околу центарот. Така се вика и деталниот урбанистички план за тоа подрачје, на кого е посветена нишката која ти ја посочив.

Кликни на линкот и таму ќе ти се разјасни повеќе Wink

Da ne mislis na plostad sloboda? Toa kaj sto e kingburger sega tamu bil plostadot porano i tamu bila shemata prv pat slusham za mal ring mozhe toa e nekoe po moderno ime.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #372 Posted: 22-Sep-2008 at 22:39

Ова е Мал Ринг:

Сега назад на тема.

Edited by Cloverstack - 22-Sep-2008 at 22:40
Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #373 Posted: 23-Sep-2008 at 16:47

Clover blagodaram za informaciite

Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #374 Posted: 11-Oct-2008 at 18:05
jas nemam nisto protiv cerkva ama cerkvata vo plostad nemat mesto, ne izgleda ubavo, i tamu ne treba cerkva tuku xhamija deka porano imase tamu xhamija a ne cerkva ama aj podobro da nemat nisto
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #375 Posted: 11-Oct-2008 at 21:42
Originally posted by my Macedonia

jas nemam nisto protiv cerkva ama cerkvata vo plostad nemat mesto, ne izgleda ubavo, i tamu ne treba cerkva tuku xhamija deka porano imase tamu xhamija a ne cerkva ama aj podobro da nemat nisto
е уште џамија ни фали на плоштад Ohno
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #376 Posted: 12-Oct-2008 at 11:04
hehehe  podobro e bez xhamija i bez erkva 
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #377 Posted: 12-Oct-2008 at 20:40
Црквата на Плоштадот незаконски исцртана
Image
Антикорупциската комисија утврди дека Деталниот убранистички план со кој е предвидена изградбата на владина црква на плоштадот Македонија е донесен незаконски. Антикорупциската комисија ги разгледа измените на ДУП “Мал ринг“ и констатира дека при неговото донесување имало низа пропусти бидејќи не се почитувани Законот за урбанистичко и просторно планирање и Законот за Град Скопје. Антикорупционерите не кажаа дали и кога ќе преземат мерки за санкционирање на надлежните од Општина Центар кои ги донесоа измените на ДУП по налог од Владата.

Со новиот план, покрај црква, на просторот меѓу “Сити галери“ и “Далметфу“ на плоштадот, предвидено е во центарот да се постават низа споменици на историски личности, четири скулптури на лавови на мостот “Гоце Делчев“, фонтани и бунари во Вардар, две висококатници покрај Вардар - пред Комерцијална банка и пред МНТ, а се дозволува и поголема катност на постојните објекти.

Планот “Мал ринг“ го оспори и градоначалникот Трифун Костовски. Тој сметаше дека е донесен незаконски бидејќи е во спротивност со Генералниот урбанистички план и поради тоа поведе постапка пред Уставен суд. Од идејата на Владата да гради црква на плоштад се откажа, бидејќи мандатот му истекува и нема време да го организира. Костовски рече дека Уставниот суд се уште не се изјаснил по неговата иницијатива за оценка на уставноста и законитоста на донесувањето на измените и дополнувањата на Деталниот урбанистички план “Мал ринг“. “За мене е чудно што Уставниот суд се уште не се изјаснува, а Антикорупциската комисија го чека неговиот став. Не сакам да навлегувам во никакви шпекулации. Како градска администрација, наскоро ќе бараме тоа прашање да се симне од дневен ред, бидејќи не сакаме ниту јавноста, ниту ние како Град, ниту Владата, повеќе да ги продлабочуваме јазовите меѓу нас. Ако Уставниот суд и Антикорупциска сметаат дека тоа е законски, јас ќе ги почитувам тие одлуки“, дециден е Костовски. Од Уставниот суд велат дека рокот за нивното првично изнесување на седница по иницијативата е од три до шест месеци.

Архитектите се единствени кога е во прашање незаконскиот начин на кој политичкиот врв сака да ја протурка изградбата на црквата. Тие сметаа дека иницијативата на Владата е нелегитимна и беспредметна, зашто не ја поминала долгата и сложена законска процедура за спроведување, формирање и стручно-демократско преиспитување на условите за нејзино градење. Граѓаните потпишуваа и интернет-петиција против изградбата на сакралниот објект на веб-страницата www.petitiononline.com. Но, и покрај тоа, Министерството за култура распиша меѓународен конкурс, а Општина Центар, маркичката за црквата ја вметна во измените и дополнувањата на ДУП “Мал ринг“. Избран е и трудот според кој ќе се гради црквата. Црквата на плоштадот Македонија ќе се гради според третонаградениот труд на архитектите Искра Атанасова и Владимир Лековски. Максимална висина на црквата, која е дозволена со ДУП, е 29 метри, а камбанаријата на црквата ќе биде висока 50 метри.

http://www.porta3.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=1024&Itemid=54

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #378 Posted: 12-Oct-2008 at 20:47
Уставните судии го отворија случајот за црквата на плоштадот

Image
ОТКАКО ЌЕ ДОБИЕ ОДГОВОР ОД ОПШТИНАТА ЦЕНТАР, УСТАВНИОТ СУД ЌЕ ОДЛУЧИ ДАЛИ ЌЕ ДОНЕСЕ ПРИВРЕМЕНО РЕШЕНИЕ ЗА ДА ГО ЗАПРЕ ПЛАНОТ ЗАМАЛИОТ РИНГ

Уставниот суд треба да испрати допис до Општина Центар со кој ќе бара таа да одговори на обвинувањата што ги испрати градоначалникот Трифун Костовски во врска со Деталниот урбанистички план за Малиот ринг и процедурата за неговото усвојување. Дури откако судиите ќе ги разгледаат сите документи ќе се изјаснат во врска со барањето на градоначалникот Костовски да се донесе привремено решение за запирање на овој план, кој го опфаќа строгиот центар, кое би важело се додека не се донесе конечна одлука за оценувањето на неговата законитост.

Решението за запирање би значело дека никој не би можел да гради ништо на тоа подрачје додека трае постапката во судот. Не се знае точниот датум кога судиите ќе одлучат дали ќе го замрзнат планот, но се очекува таа одлука да се донесе до крајот на месецов. Дотогаш нема да има никаква пречка да почне изградбата на црквата на плоштадот Македонија, која беше најспорна точка во овој план.

Од судот објаснуваат дека тие се обврзани да испратат писмо до претседателот на Советот на Општина Центар и да побараат нивно мислење за случајот. Со тоа на општинарите ќе им се испрати и примерок од претставката на градоначалникот Костовски.

- Градоначалникот на Скопје ја поднесе иницијативата за оценување на законитоста на 28 јули, но Уставниот суд беше на годишен одмор до крајот на август. Затоа не можевме да ја разгледаме претставката. Допис до Општината ќе испратиме во наредните неколку дена, а тој ќе содржи мислење од судот и документот од Костовски. Општинарите ќе имаат рок од 15 дена да се изјаснат за случајот, односно да одговорат на тврдењата дека процедурата за донесување на Деталниот урбанистич ки план за Малиот ринг била незаконска. Кога таа процедура ќе заврши Судот ќе формира предмет и во рамките на анализата референтите ќе донесат одлука во врска со привременото решение за запирање на планот - објаснуваат од Уставниот суд.

Градоначалникот Костовски ја поднесе претставката до Уставниот суд веднаш штом Одлуката на Советот за усвојување на планот се објави во општинскиот службен весник. Уште кога почнаа најавите за изградба на црква на плоштадот и кога Општината отвори процедура да го менува ДУП за да ја вметне, тој остро се спротивставуваше на идејата затоа што е спротивна на Генералниот урбанистички план. Костовски даде неколку предлози каде Владата, која е иницијатор на идејата, би можела да го изгради храмот. Тој предлагаш е да се гради во паркот “Жена борец“ или да се обнови црквата “Света Мина“ на левиот брег на Вардар.

Костовски посочи неколку главни аргументи со кои побара да се поништи тој план. Првиот е дека градот дал негативно мислење за него, кое, според градските власти било обврзувачко, а според општинските советодавно. Вториот е дека тој не се вклопува во Генералниот урбанистички план и затоа мора да се приспособи. Третиот аргумент се забелешките во стручната ревизија што Општината не ги прифатила. Како четврти аргумент Костовски посочи дека со Генералниот урбанистички план се предвидува за планирање во поголем обем да се распише меѓународен тендер.

http://www.porta3.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=918&Itemid=54

Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #379 Posted: 15-Oct-2008 at 23:07
Roll%20eyes

Уставен суд ќе собира дополнителни материјали за ДУП „Мал ринг“

Уставниот суд ќе собира дополнителни информации пред да донесе одлука за уставноста и законитоста на Детаљниот урбанистички план за централното градско подрачје на Скопје - „Мал ринг“, донесен во јули 2008 година од Советот на Општина Центар.

Судот вчера одлучи разгледувањето на планот да го одложи за некоја следна седница, откако ќе се доутврди правната и фактичката состојба на работите во врска со постапката на донесувањето на ДУП-от, што ја оспорува градоначалникот Трифун Костовски.

Имено, треба да се определи односот помеѓу член 15, став 2 од Законот за Град Скопје од 2004 година и членот 26, став 7 од Законот за просторно и урбанистичко планирање од 2005 година.

Со тие законски одредби се определува обврска на општините во градот Скопје да обезбедат претходно мислење (Закон за просторно и урбанистичко планирање), односно претходно позитивно мислење од Градот Скопје (Закон за Градот Скопје) за секој детален план.

Постои извесна различност на правилата во двата закона, бидејќи во едниот се вели да се обезбеди претходно мислење, а во другиот да се обезбеди позитивно мислење.

Во однос на доутврдувањето на фактичката состојба, судот треба да утврди каков карактер има актот на стручното лице овластено од градоначалникот на Град Скопје по прашања на урбанизмот во врска со постапката за донесување на конкретниот Детален урбанистички план - дали тоа е мислење на градоначалникот на Град Скопје и слично.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=C585D69DC695804A9D7C19CCC2F91944
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #380 Posted: 10-Dec-2008 at 12:21
Еве како би изгледало ова чудо од позади Eeek2

Edited by pbanks - 10-Dec-2008 at 12:22
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1718192021 41>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.299 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.