build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Облакодери во Скопје (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 89101112 25>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #181 Posted: 24-Sep-2008 at 15:34
Originally posted by twin

gruevski se sto veti ispolni samo za ovie oblakoderite  ne zema nikakvi merki

Zatoa shto ne se realni, Oblakoder za mene e zgrada od 80 kata pa nagore. Kako prvo zamisli da ima pozhar na 50ti sprat kako bi doshle pozharnikarite da go izgasnat?? Ako se sekavas pred nekolku godini vo Aerodrom imashe nekolku pozhari na 12ti sprat pa ne mozhea da gi izgasat. Treba oprema kako prvo da imame,ti treba inzhinjeri sto ke se grizhat za zgradata a isto taka pa za liftovite da ne zborime tie se brzi liftovi shto koshtaat mnogu pari.

Neli sakaa kaj Grand Hotel tuka na parkiralisteto da gradat 3 oblakoderi, mozhe ke gi izgradat ali realno sega ne bi mozhele toa da go napravat. Drugo prashanje e tie sto ke bidat stanovi,biznis centri,kancelarii??? Za Biznis Centri imame eden kup odma do GTC ima eden isto taka ima i vo Aerodrom se gradat i drugi i tie ne mozhat da gi izdadat a kamoli da gi prodadat. Edino ako nekoj privatnjak si napravi eden inache za eden oblakoder ke koshta najmalce 200 miljoni evra plus za servisiranje ke bide isto taka skupo a da ne zaboravime deka Skopje e rizicna zona za zemjotresi. Ne vikam deka toa e problem posto ete vo Japan i vo Los Angeles ima oblakoderi ali pa zatoa cenata ke bide mnogu po skupa da se napravi.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #182 Posted: 24-Sep-2008 at 15:57

Мислам дека е коректно кон другите форумаши внимателно да се читаат нишките од почеток пред да се даваат коментари, за да не се вртиме цело време во круг околу веќе апсолвирани теми...

Инаку имам две конкретни прашања до тебе во однос на работите што ги кажа:

- Како е решена противпожарната заштита на високите згради кај вас во Австралија? Дали има противпожарни возила за гасење пожари на 50 кат?

- Кој е тој бизнис центар кај ГТЦ,  или еве било каде во центар, што не може да се издаде? Не велам дека имаме доволно побарувачка на деловен простор, за облакодери (пониски - јас не се сложувам со твојата дефиниција од 80 спрата) да бидат исплатливи. Таква математика не сум во состојба да направам... Само ми пречи кога така лесно се изнесуваат неточни податоци, како што на пример кажуваш дека во центар на Скопје било тешко да се издаде деловен простор. Форумов треба да биде извор на точни информации, а не на произволни муабети и дезинформации.

Edited by Cloverstack - 24-Sep-2008 at 16:03
Back to Top
maestro View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maestro Quote  Post ReplyReply #183 Posted: 24-Sep-2008 at 17:51
Originally posted by pbanks

ете ти македонштина сега. Кај ги изградија овие облакодерива кај Холидеј Ин, сега ќе се прават и во Аеродром Crazy. Овој пат иницијаторот е Општина Аердром дури скоро на саемот на ЗЕЛС и го промовирале проектов Nuts. Уствари ова личи на соло исфуравање на некој тип (му го заборавив името) кој работи во Општина Аеродром (нешто со урбанизам) кој ете сфатил како што вели од кога прошетал во свет дека облакодерите биле туристичка атракција. Локација непозната но во принцип изгледа најмногу му фатиле око локациите кај салата МЗТ и кај мостот близнак бидејкѓи највеќе се спомнуваат во текстот. А да зградиве (кои се инаку искривени но не се допираат) се високи 150м.И дури и цела оваа бурлеска да ја сфатев сериозно до тука на крајот на текстот доаѓа шлагот. Општината (значи општината ќе градела облакодери NutsCrazyCrazyNuts) немала пари па проектов па најверојатно би се градел со донации LOLCrazySuicideА да текстот е во последниот број на Порта 3

хаха, па овој не е нормален (ниту здрав). градоначалникот нека си седи на тој делот кај што „ако дувне ветер одма нека ќе се сруши„ , ама ова делува футуристички дури и за една Америка.

Луѓе,инаку што се однесува до лифтовите, во моја зграда (но во соседниот влез кој има 10 спрата) има 2 лифта, а и двата не да се упропастени! Кружеа приказни дека во тој лифт паѓале сајлите од кабините и слично, ама се заклучува дека колку поголема зграда толку понестабилен лифт, бидејќи кај нас тешко е да се одржува лифт во толкава зграда.
не можам пак да замислам огромна висококатница како ќе се справи со лифтови.
ете, до пред некое време во МТВ работеше само еден лифт, кој како ретардиран идеше кај ќе му текне, сега и тој отиде во мировина.
Најголема зграда од 22 спрата без лифт???

Ама, ако стварно земат да се зафатат со работа нека направат. Ама и да ја оддржуваат таа зграда! Не да ја запустат како милион такви по Скопје
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #184 Posted: 24-Sep-2008 at 18:15
Originally posted by maestro13

Ама, ако стварно земат да се зафатат со работа нека направат. Ама и да ја оддржуваат таа зграда! Не да ја запустат како милион такви по Скопје

Кој да ја прави и кој да ја одржува??? Уште ли не расчистивме дека не би се работело за јавна инвестиција?
Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #185 Posted: 24-Sep-2008 at 18:26
Clover, Toa sto jas go kazhuvam sie moe licno mislenje jas ne zboruvam vo ime na nekoja drzhava ili pa organizacija si go kazhuvam toa sto si go mislam dezinformacija bi bilo da izmislam nekoj tekst i da kazham deka e fakt a jas toa ne go pravam. Normalno imas pravo da ne se soglasis so mene sekoj go ima toa pravo.

Ova e generalna diskusija za Oblakoderi i kako prvo za da gradish oblakoder ima mnogu strogi pravila koj treba da se sledat i mora site bezbedni strani da se pokrijat. 

Me prasha za Oblakoderite vo Australia, ke ti kazham tuka kako prvo za da go odobri gradot mora da se pokrijat site polinja pogotovo za bezbeni prichini. Znachi mora da mozhe gradot da kachi helihopter na vrv,da izgasi pozhar bilo kade vo ne daj bozhe nekoj slucaji, da ima emergecy lift ako na nekoj mu se sluchi nesto ili pa ako ima pozar,ako proteche plin i taka natamu naj prvo tie raboti mora da se obezbedat inache nema dozvola da im dadat za gradenje. A ke ti kazham naj visokata zgrada vo Australia se vika Eureka Tower i e 95 sprata visoka, a sega vo Gold Coast ke gradat ushte po golema od taa i vo Dubai ke gradat zgrada sto e 1 kilometar visoka i taa ke bide najvisoka. I da ne se razbereme pogresno ovoj Oblakoder Eureka Tower e zgrada za zhiveenje ne e nekoj biznis centar ili nesto taka luge tamu zhiveat.  Znaci taa zgrada e naj visoka vo juzna hemisfera, Brakata Grollo ja napravija.

A za Biznis centrite vo Skopje koa ke odis od Olimpiski nakaj GTC toa od levata strana ne e biznis centar? Bash ushte go gradea dur bev tamu mene mi kazhaa deka e Biznis Centar i deka se ushte ne bil podpuno poln imalo dosta za izdavanje isto taka mislam (ne sum siguren) deka karshi ramstorot toa sto se gradeshe na kjosot na ulicata i toa ke bide Biznis centar fakticki karsi nova makedonija doagja toa ali dobro ako ne sum u pravo slobodno kazhi posto ne sum mnogu siguren za toj del ali znam deka se gradeshe.  Zatoa pred hodno prashav kakov ili kakvi oblakoderi planiraat da gradat dali za zhiveenje,biznis,kancelarii i taka natamu. A za golemina na Oblakoderi dobro aj da ne bidam tvrdo glav 80 kata e malku previsoko pa ke smalam na 60. Sve ispod 60 kata e samo golema ili visoka zgrada.

Neli tie gi vikaa sto katnici ako se sekavas?? Temata beshe ke se gradat 3 sto katnici znachi ima da bidat zverovi oblakoderi ipol EeekEeekEeek

Back to Top
maestro View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maestro Quote  Post ReplyReply #186 Posted: 24-Sep-2008 at 18:26
Originally posted by Cloverstack

Кој да ја прави и кој да ја одржува??? Уште ли не расчистивме дека не би се работело за јавна инвестиција?

чекај малце сега, има една нејасна работа.
што се би се сместило во тие облакодери??

станови? има многу (дури и уште згради се градат), а облакодерите би наполниле многу нови жители, што значи или преселување и запустување на други градови, или масовно преселување на граѓаните па другите згради исто да останат пусти. не верувам дека некој би се преселувал од странство во македонија.

бизнис центри? прво ќе требаат нови компании. објекти од типот на соравија, ера сити, марос и други се доволно големи и убави за наши стандарди. за да се наполни цела висококатница нема да бидат доволни ни сите претставништва ако се преселат од овие фирми, уште простор ќе остане!

чисто колку за туристичка атракција и да се земе провизија?? ова ми изгледа на најочигледен одговор, ама за да се гледа цело скопје, еве ни направија и лифт на милениумски крст, а поглед од 50-ти кат ќе изгледа речиси како да гледаш во рамна земја.

Сега, можеби малку забегав со постов, има грешки и слично, ама ова е мое видување.
Back to Top
maestro View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maestro Quote  Post ReplyReply #187 Posted: 24-Sep-2008 at 18:29
Originally posted by Plugger

A za Biznis centrite vo Skopje koa ke odis od Olimpiski nakaj GTC toa od levata strana ne e biznis centar? Bash ushte go gradea dur bev tamu mene mi kazhaa deka e Biznis Centar i deka se ushte ne bil podpuno poln imalo dosta za izdavanje EeekEeekEeek

http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=7
btw тој објект е еден од поубавите во скопје, се вика соравија и кај и да е треба да биде пуштен во употреба (линкот ти е нишка за соравија)
Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #188 Posted: 24-Sep-2008 at 18:36
Maestro13, Ubavo si kazha a ne zaboravi deka kasarnite ke gi rushat i sakaat da izgradat novi zgradi za 60,000 luge na tie mesta. Znaci Skopje od ednas ke stane miljon zhiteli i ushte Obklakoderi da izgradat koj znae sto ke bide, 3 sto katnici pa cela Crna Gora i pola Kosovo da ni se preseli LaughLaughLaugh

Ubavo kazha treba pobaruvachka da ima a ne samo gradi radi reda, ubavo e da imame Oblakoderi zosto da ne ali pa od druga strana mora i da se opravdaat.

Clover, Sto mislis realno po tvoe mislenje dali bi mozhelo da se izgradi Oblakoder vo Skopje? Dali ima dovolno dobri uslovi?

Pozdrav
Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #189 Posted: 24-Sep-2008 at 18:40

A za Biznis centrite vo Skopje koa ke odis od Olimpiski nakaj GTC toa od levata strana ne e biznis centar? Bash ushte go gradea dur bev tamu mene mi kazhaa deka e Biznis Centar i deka se ushte ne bil podpuno poln imalo dosta za izdavanje EeekEeekEeek

btw тој објект е еден од поубавите во скопје, се вика соравија и кај и да е треба да биде пуштен во употреба (линкот ти е нишка за соравија)

Ok fala za ova, a toj sto e karsi nova makedonija??

Back to Top
maestro View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maestro Quote  Post ReplyReply #190 Posted: 24-Sep-2008 at 19:00

http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=257
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #191 Posted: 24-Sep-2008 at 19:34

Clover, Toa sto jas go kazhuvam sie moe licno mislenje jas ne zboruvam vo ime na nekoja drzhava ili pa organizacija si go kazhuvam toa sto si go mislam dezinformacija bi bilo da izmislam nekoj tekst i da kazham deka e fakt a jas toa ne go pravam. Normalno imas pravo da ne se soglasis so mene sekoj go ima toa pravo.
Па не може да е едноставно твое лично мислење ако кажеш: „i tie ne mozhat da gi izdadat a kamoli da gi prodadat.“
Ова го кажа како факт, а јас те прашав да го поткрепиш... Ако го кажуваш без резерва, а не е базирано на ништо, извини ама не знам како поинаку да го дефинирам освен како дезинформација.

Ova e generalna diskusija za Oblakoderi i kako prvo za da gradish oblakoder ima mnogu strogi pravila koj treba da se sledat i mora site bezbedni strani da se pokrijat. 
Па никој не оспорува дека сите стандарди треба да бидат запазени Dunno

Me prasha za Oblakoderite vo Australia, ke ti kazham tuka kako prvo za da go odobri gradot mora da se pokrijat site polinja pogotovo za bezbeni prichini. Znachi mora da mozhe gradot da kachihelihopter na vrv,da izgasi pozhar bilo kade vo ne daj bozhe nekoj slucaji,
Со хеликоптер? Тешко богами... Не сум стручњак ама јас би рекол дека главна улога играат „спринклер“ системите, а хеликоптерска противпожарна заштита за облакодери не сум сигурен дека негде воопшто постои. Но без разлика како, зошто противпожарната заштита би била нерешлива пречка??? Како што е решено за иљадниците облакодери низ светот, така може да се реши и за евентуалните облакодери во Скопје. Тоа според мене е најмала пречка ако некој е навистина заинтересиран да инвестира во облакодер во Скопје.

чекај малце сега, има една нејасна работа.
што се би се сместило во тие облакодери??

станови? има многу (дури и уште згради се градат), а облакодерите би наполниле многу нови жители, што значи или преселување и запустување на други градови, или масовно преселување на граѓаните па другите згради исто да останат пусти. не верувам дека некој би се преселувал од странство во македонија.

бизнис центри? прво ќе требаат нови компании. објекти од типот на соравија, ера сити, марос и други се доволно големи и убави за наши стандарди. за да се наполни цела висококатница нема да бидат доволни ни сите претставништва ако се преселат од овие фирми, уште простор ќе остане!
Па мислам нема ништо нејасно - токму околу ова се вртеше мојата забелешка на твојот пост. Значи зборуваме за потенцијални приватни инвеститори, па тие би требало да си одлучат дали им се исплати и што све ќе содржат објектите, водејќи се од економска логика. Според мене во „содржината“ не треба премногу се ограничуваат ниту со урбанистичките планови, а камо ли да се меша владата на државно ниво.

чисто колку за туристичка атракција
Ова со „туристичките атракции“ кај нас отиде предалеку... Не знам у кој филм влеговме... Јес да секакви глупости што се измислуваат се правдаат како туристички атракции, ама ако некој се обиде оправданоста и економската логика на облакодеритеда ја објасни со овој „аргумент“, ја лично ќе го задавам со свои раце Stern%20Smile

Clover, Sto mislis realno po tvoe mislenje dali bi mozhelo da se izgradi Oblakoder vo Skopje? Dali ima dovolno dobri uslovi?
Па јас реков дека не сакам премногу да навлегувам во математики кои не можам да ги направам. Но чисто како мое мислење можам да ти кажам дека за мала бројка на умерено високи облакодери (30-60 спрата), среднорочно можеби може да се заинтересираат инвеститори. Главниот проблем не би бил недостаток на побарувачка, туку тоа што многу големи а атрактивни простори во поширокиот центар на Скопје стојат празни, па нема некоја стимулација да се оди во висина.
Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #192 Posted: 24-Sep-2008 at 20:32

Clover, Blagodaram na odgovorot i jas taka mislam. A ima ogromna razlika od 30 do 60 sprata toa ti e fakticki duplo pogolemo.

A ne mislev za helihopter treba sekoja golema zgrada (kolku shto znam) da ima mesto za barem eden helihopter ako slucajno nekoj tesko se razboli za da mozhat preku vozdushna linija da go odnesat u Bolnica ili pa nekoja evakuacija na primer. A ne mislev so helihopteri da gasat pozhari, poentata mi beshe deka ako drzhavata ili da bidam po precizen gradot vo kaj sto bi se gradel toj oblakoder ne mozhe da garantira bezbednost na tolku visoka zgrada ne bi dala dozvola uopste da se gradi zatoa sto ako se desi neshto posledicite ke bidat previsoki, i nikoj ne e spremen da go prevzeme toj rizik.

Па не може да е едноставно твое лично мислење ако кажеш: „i tie ne mozhat da gi izdadat a kamoli da gi prodadat.“
Ова го кажа како факт, а јас те прашав да го поткрепиш... Ако го кажуваш без резерва, а не е базирано на ништо, извини ама не знам како поинаку да го дефинирам освен како дезинформација.

Uzivaj nema problem, kako sto rekov toa e samo moe mislenje ne si go zimaj zdravo za gotovo ali ako ne sum u pravo slobodno popravi me zatoa e ova forum da se diskutiraat ovie raboti. Thumbs%20UpThumbs%20UpThumbs%20Up
Thumbs%20Up

Edited by Plugger - 24-Sep-2008 at 20:38
Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #193 Posted: 24-Sep-2008 at 20:36

http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=257

Epa znachi bev u pravo togash Biznis Centar Skopje se vika. Pa taka kazhi druzhe Applause Applause

Posto ne bev siguren deka ke bide Biznis Centar.
Back to Top
maestro View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maestro Quote  Post ReplyReply #194 Posted: 24-Sep-2008 at 20:44
Epa znachi bev u pravo togash Biznis Centar Skopje se vika. Pa taka kazhi druzhe Applause Applause Posto ne bev siguren deka ke bide Biznis Centar.

Ако не се лажам старото име на соравија беше World Business center.

@cloverstack: нејасно во мојот пост е како ќе се наполнат облакодерите

Оn topic: баш ме изнасмеа она што прочитав во претходните постови како „Трифун Стравува за терористички напади“. Да бе он што си мисли, Македонија некој светски центар што да ти кажам
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #195 Posted: 24-Sep-2008 at 21:31

Clover, Blagodaram na odgovorot i jas taka mislam. A ima ogromna razlika od 30 do 60 sprata toa ti e fakticki duplo pogolemo.

Јасно, ама тоа е една груба проценка која е базирана на мое површно согледување, единствено каква што можев да ти дадам на прашањето... На крајот на краиштата не верувам дека некој во моментов може да излезе со попрецизна проценка, освен доколку нема спремен инвеститор со јасни и веќе дефинирани планови.
Поентата всушност се однесуваше на тоа дека евентуално среднорочно би можеле да се надеваме на мал број пониски облакодери. Е сега дали би биле на пример два или пет и колку би бил највисокиот а колку најнискиот, останува само времето да покаже. Ама стокатници или не дај боже оние смешки за П+156 во општина аеродром, тоа разумен човек може одма да си го шкртне од глава.

Edited by Cloverstack - 24-Sep-2008 at 21:32
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #196 Posted: 27-Sep-2008 at 01:14
Што ќе каже Трифче наш

Костовски ќе стане Хисен ако се изградат стокатниците

„Јас ќе се прекрстам во Хисен кога ќе ги видам изградени стокатниците во Центар, а може и во Муса, како што вели колегата Тодоровски“, рече вчера градоначалникот Трифун Костовски, сомневајќи се во владиниот проект за изградба на Менхетен во Центар. Тој смета дека токму со овој владин проект, централната власт го промовираше своето мешање и индиректно владеење со Општина Центар и со Градот, поради што овие две локални единици ги нарушија меѓусебните односи.

Костовски потсети дека општината го усвои ДУП „Голем ринг“ со кој се предвидени облакодерите, и покрај условната согласност со 15 забелешки што ја даде Градот за планот.

„Не ми е јасно зошто толку форсирање за овој ДУП, кога и по повеќе од една година од донесувањето, ниту еден странски инвеститор не пројави интерес да ги изгради стокатниците“, истакна Костовски, кој на сите инволвирани во случајот им порача да бидат пореални и попрагматични во нивните идеи и планирани проекти.

Токму од реализацијата на овој футуристички проект на Владата нема никаков абер. Од најавите дека ќе биде распишан меѓународен тендер за земјиштето на кое се предвидени стокатниците останаа само зборови. (Дс.Т.)

http://utrinski.com.mk/?ItemID=54A8C77BC53F5142AEAE1101998D3AF7

Edited by UrbanFreak - 27-Sep-2008 at 01:15
Back to Top
se_manda View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote se_manda Quote  Post ReplyReply #197 Posted: 28-Sep-2008 at 20:19
so se zakacivte so helikopterive be?!?!? milion oblakoderi u svetov nemaat ramen pokriv,ne moze da sleta helikopter pa so sea?!?!? ne e bezbedna taa zgrada?!?!!? inace da,poniski oblakoderi 60max ke bidat taman(ako nekoj veke se resi da gi gradi).I Polska i Rusija imaat 39847289 puti bolji ekonomija od nas pa nemaat oblakoderi od 150 kata...ali Kirca toa e...
ali poslednovo za Hisen e kraj...hahahahahhahahahah
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #198 Posted: 09-Oct-2008 at 14:36
pa nemorat da bidet stokatnici Ohno ,moset i 50 katnici  da bide  i so povece investitori....  barem 50katnici da imat...  vo pristina pravat projekt so 42katnici a  vo skopje seuste da nemat ...  .. cudno DunnoEeek
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #199 Posted: 09-Oct-2008 at 14:43
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #200 Posted: 09-Oct-2008 at 20:33
сеуште не мора ни облакодери да градиме, но можеби да изградиме неколку објекти од по дваесет и нешто спрата (отприлика колку мтв), повеќе сум за убавина и функционалност отколку висина
значи ни требаат повеќе..........мислам дека на нашки е кули (highrises), па ако во иднина дојде некој инвеститор слободно нека си гради
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 89101112 25>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.207 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.