build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања > Урбанистички целини
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопје 2014

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 233234235236237 329>
Poll Question: Мислење за Скопје 2014
Poll Choice Votes Poll Statistics
103 [53.93%]
83 [43.46%]
5 [2.62%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #4681 Posted: 19-Sep-2014 at 17:06
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #4682 Posted: 19-Sep-2014 at 17:28
Ќе ги прашам кога ќе се потроши сево ова.Лесно е да се ку???? додека имаш
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #4683 Posted: 19-Sep-2014 at 17:35
Дали центарот на Скопје може да се спореди со центарот на Ашхабад?

Edited by phenomenon - 19-Sep-2014 at 17:40
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #4684 Posted: 19-Sep-2014 at 18:16
И овој град во 1948 бил срушен од земјотрес
Back to Top
stratus View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote stratus Quote  Post ReplyReply #4685 Posted: 19-Sep-2014 at 18:54
Овој град урбанистички е чисто социјалистички (комунистички) граден. Широк со зеленило, што и не е лошо. И на Скопје "добриот" урбанистички план до 90та беше таков. Објектите се слично лоши дури и подобри одколку и во Ск, а спомениците малку полоши. Се на се, трагично е што Скопје 2014 е полош проект од многу аспекти иако Македонија е подобра држава од Туркменистан по многу параметри.

Edited by stratus - 19-Sep-2014 at 18:56
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #4686 Posted: 19-Sep-2014 at 19:20
Back to Top
one1 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote one1 Quote  Post ReplyReply #4687 Posted: 19-Sep-2014 at 21:40
не споредувајте Туркменистан. Ние сепак какви такви ние сме во Европа. Утре соседи ќе ни бидат, Германија, Норвешка... Законите ги усогласуваме веќе од 2002. Така што генерално не држи споредбата.
Back to Top
vedran1982 View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote vedran1982 Quote  Post ReplyReply #4688 Posted: 19-Sep-2014 at 21:53
Originally posted by kultuzin

http://www.mkd.mk/galerii/centarot-na-skopje-e-pod-skelinja#1

Ќе не остаат ли малку на раат..Некогаш, нас кој што живееме во центар.
Back to Top
Lerin View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Lerin Quote  Post ReplyReply #4689 Posted: 19-Sep-2014 at 22:11
Originally posted by vedran1982

Originally posted by kultuzin

http://www.mkd.mk/galerii/centarot-na-skopje-e-pod-skelinja#1

Ќе не остаат ли малку на раат..Некогаш, нас кој што живееме во центар.

Вие коЈ што живеете во центар ?

Еее,и после Верданов ќе ми се мава во гради,како смеат тие гадовите владеачки да менуваат фасади. Оди научи основна граматика пријателе,после мавај се во гради и критикувај се и сешто.
Back to Top
Petar Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Skopje Quote  Post ReplyReply #4690 Posted: 19-Sep-2014 at 22:14
Да бе, стварно. Не знае граматика, тука земал да ги критикува фасадите стиропорни. Брука.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #4691 Posted: 20-Sep-2014 at 02:23
не живеам во центар и не ги поддржувам центарци... ама мораше ли 1000 проекти одеднаш да започнуваат како некој да ги брка? во најметежниот дел од градот, има барикади, лимови, скелиња, градежен шут и прашина, кои луѓе кои што секој ден одат на работа и се движат низ мал ринг и треба да ги трпат...
вакви работи се прават постепено, и што е најбитно, се прават брзо, баш поради тоа што не се подносливи во високо фреквентни подрачја

не мораше баш плоштадот да го минуваме низ ходници, по улица да се движиме под скелиња и да преминуваме преку расклатени мостчиња и градежната машинерија да прави пуздер од буквално секој јавен простор, а тоа се случува веќе четири години (плус додади уште некоја година за проектите започнати пред Ск2014 да биде откриено за јавноста)
...  патем и кејот на Вардар веќе заборавив и како изгледа кај минор коритото во строгиот центар
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
maks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maks Quote  Post ReplyReply #4692 Posted: 21-Sep-2014 at 13:07
haha, Dejan, go bro'Big%20smile
Architecture is the living organisam of society>It shows your dreams!
Back to Top
maks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maks Quote  Post ReplyReply #4693 Posted: 23-Sep-2014 at 11:18
Со твојот одговор, само ми ја потврди тезата на ,,инфериорност,, наспроти ,,супериорност,,. Демек вашиот став е премногу фрагилен од што е вистинит, та не трпи конкуренција! Еве ви ја ситуацијата која сите овде толку горчливо ја напаѓате и браните со најплитките аргументи. Ајде реагирајте, создадете платформа. Како што кажав неброено пати тука, жално е што со ова ја трошите енергијата на оние кои со факти сакаат да ви укажат на подлогата на оваа приказна, но и последиците кои следуваа, до денешен ден. И се додека гледате во Берлин или Стокхолм(народи и држави кои своите детски болести ги надживеале) се дотогаш во сопствената земја ќе останете пасивни надбљудувачи. Кога на обичниот граѓанин, не му се дава алтернатива на тоа што го гледа, како да изгради критички став? Кога на лаикот не му е природно да живее во свет на естетика и пропорции, туку повеќе троши на алкохол и кафеана, наместо овошје, каде е тука просторот за дебати и размислувања? Ги спомена телевизиите. Јас пред се мислев на овој медиум од времето на комунизмот. Но знаејќи која е структурата на тие луѓе таму, не вреди ни да се дебатира за вакви идеи. Конечно, навистина се сведува на тоа. Или ќе ти пречи и ќе сакаш да го смениш или замини си ако се чувстуваш лошо во сопствениот град. Ништо невообичаено и невидено.
Architecture is the living organisam of society>It shows your dreams!
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #4694 Posted: 23-Sep-2014 at 13:39
Originally posted by nenad

Тоа е... така не гледаат странците, со потсмев, чудење и презир.

Има и на други места вакви работи. Верувам дека туристи доаѓаат и да видат вакви работи:

Што не значи дека не се кич. Пред СК 2014 колку само се потсмевав на Туркемнистан. А тој дојде кај нас...

...иако морам да признам дека кај нив просторот е поубаво среден

Да а? Многу ме интересира каква естетска, уметничка и културно-историска сличност најде во спомениците на Туркменистан и на овие во Скопје?

Зошто можеби не ти текна да најдеш некоја слика од некој плоштад во Лондон или од некој град во САД каде ќе најдеш милион пати поголема сличност во однос на визуелност, квалитет, естетика отколу со овие слики од Туркменистан што не само што немаат никаква врска со тоа што се случува во Скопје туку треба да си целосно слеп за да ги предложиш како споредба.

Но тоа е проблемот со таквите како тебе, не ви е целта да изнесете валидни ставови и споредби туку што е можно пообратно.

_

Ете на пример прочитај за Parliament Square плоштадот во Лондон на кој плоштад се наоѓаат споменици од Винстон Черчил, Нелсон Мендела, Абрахам Линколн и уште 8 споменици од историски личности од нивно локално значење.

Или можеби Trafalgar Square, исто во Лондон, кои има споменици, скулпутири и фонтани на секој чекор кои по естатски и визуелен карактер наликуваат на овие во Скопје.

И не е битно дали ова во Скопје е слично со Лондон или со Туркменистан, битно ти и таквите како тебе никад нема да им текне да ги споредат спомениците на Лондон и Туркменистан, но затоа спомениците во Скопје се исти со оние во Туркменистан!

Edited by HugoGoulding - 23-Sep-2014 at 15:02
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #4695 Posted: 23-Sep-2014 at 14:32

Ако ради споредбата на спомениците која ја направи nenad заслужи да биде ословуван како слепец, тогаш сетилата на целата багра која го величи „Ск 2014“ се несомнено на ниво на најпримитивните микроорганизми кои постојат. Интелектуалните способности исто така отприлика таму некаде.

Како ти се допаѓа кога навредите се упатени кон тебе, Хуго? Не е баш добра подлога за конструктивна дискусија, нели?

Edited by Cloverstack - 23-Sep-2014 at 14:35
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #4696 Posted: 23-Sep-2014 at 15:04

Ете ја избришав навредата, поентата не ми беше да го навредам иако ме изреволитра, туку да бидам конкретен, бидејќи споредбите му се смешни.

Кога членот на форумот прави споредби (а не е единствен) зошто не ги разгледа СИТЕ СПОМЕНИЦИ И ПЛОШТАДИ низ СВЕТОТ па да донесе одлука што на што е слично, туку сте се фатиле за овие во Туркменистан? Мене Туркменистан не ме навредува, ниту пак споредбите кои одредени членови пробуваат да ги направат со Скопје од единствена причина што самите споредби немаат врска помеѓу себе и никаква логика. Секој нормален човек ќе воочи големи различности и во културата и во естетика и во уште милион фактори, почнувајќи од самите споменици.

Да правиш споредби на две работи а притоа да игнорираш уште милион работи кои можат и треба да се земат во предвид, тоа мене крајно ме револтира. Битно е да се залепи етикета, без никака логика и факти.

__

А за да не испадне дека не сум реален или бранам се што се случува во Скопје ќе го кажам и ова, ако нешто би има голем потенцијал и шанса да се споредува со спомениците во Туркменистан во иднина, тоа е споменикот на Мајка Тереза дониран од Субрата Рој што се планира да се постави врз пешачка улица која води на плоштадот. Е тоа ако се изгради онака како што ни беше покажано на макетите јас прв ќе правам споредби со Туркемнистан и со Индија, за жал.

Edited by HugoGoulding - 23-Sep-2014 at 15:26
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #4697 Posted: 23-Sep-2014 at 17:20
Хуго, а зошто па би ги споредувал спомениците во Скопје со оние во Лондон на пример? викаш нема логика едното, ама нема логика ни другото...
Back to Top
nenad View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nenad Quote  Post ReplyReply #4698 Posted: 23-Sep-2014 at 17:36
За Хуго:

Малку е иронично, живеев во Лондон до пред некој месец, ха-ха, кај го најде баш него. Можеби е до мене, но ич не ми личи на плоштадот во Скопје, морам да признам дека не сум бил ни во Туркемнистан, и дека згрешив, Скопје не личи ни на Ашхабат, таму има поголем простор и тие споменици се подобро распоредени. Што значи СК2014 е полош и од Туркемистан!
Да не бидам погрешно разбран, јас ја сакам мојата земја и сакам таа убаво да се представува во светот, затоа и се нервирам и многу ми е криво што го упропастија плоштадот во главниот ни град.
Тоа е мое мислење, можеби сум слеп при очи, а можеби и не, само го изнасувам моето мислење (и мислењето на странците со кои сум разговарал и кои искрено ми одговорија). Но за утеха после неколку вечери во кафеани носат сепак позитивни мислења.

А слепци и глупави (или под големо дејство на пропаганда) се тие што мислат дека заради СК2014 ќе дојдат реки туристи
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #4699 Posted: 23-Sep-2014 at 18:21
Originally posted by maks

Со твојот одговор, само ми ја потврди тезата на ,,инфериорност,, наспроти ,,супериорност,,. Демек вашиот став е премногу фрагилен од што е вистинит, та не трпи конкуренција! Еве ви ја ситуацијата која сите овде толку горчливо ја напаѓате и браните со најплитките аргументи. Ајде реагирајте, создадете платформа. Како што кажав неброено пати тука, жално е што со ова ја трошите енергијата на оние кои со факти сакаат да ви укажат на подлогата на оваа приказна, но и последиците кои следуваа, до денешен ден. И се додека гледате во Берлин или Стокхолм(народи и држави кои своите детски болести ги надживеале) се дотогаш во сопствената земја ќе останете пасивни надбљудувачи. Кога на обичниот граѓанин, не му се дава алтернатива на тоа што го гледа, како да изгради критички став? Кога на лаикот не му е природно да живее во свет на естетика и пропорции, туку повеќе троши на алкохол и кафеана, наместо овошје, каде е тука просторот за дебати и размислувања? Ги спомена телевизиите. Јас пред се мислев на овој медиум од времето на комунизмот. Но знаејќи која е структурата на тие луѓе таму, не вреди ни да се дебатира за вакви идеи. Конечно, навистина се сведува на тоа. Или ќе ти пречи и ќе сакаш да го смениш или замини си ако се чувстуваш лошо во сопствениот град. Ништо невообичаено и невидено.
и еве ја главната причина зошто сите интелектуалци си заминуваат од земјава... затоа што им е поставен ултиматум кој во 21-ви век не би требало да постои
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #4700 Posted: 23-Sep-2014 at 18:42
Originally posted by nenad

За Хуго:

Малку е иронично, живеев во Лондон до пред некој месец, ха-ха, кај го најде баш него. Можеби е до мене, но ич не ми личи на плоштадот во Скопје, морам да признам дека не сум бил ни во Туркемнистан, и дека згрешив, Скопје не личи ни на Ашхабат, таму има поголем простор и тие споменици се подобро распоредени. Што значи СК2014 е полош и од Туркемистан!
Да не бидам погрешно разбран, јас ја сакам мојата земја и сакам таа убаво да се представува во светот, затоа и се нервирам и многу ми е криво што го упропастија плоштадот во главниот ни град.
Тоа е мое мислење, можеби сум слеп при очи, а можеби и не, само го изнасувам моето мислење(и мислењето на странците со кои сум разговарал и кои искрено ми одговорија). Но за утеха после неколку вечери во кафеани носат сепак позитивни мислења.

А слепци и глупави (или под големо дејство на пропаганда) се тие што мислат дека заради СК2014 ќе дојдат реки туристи

Немам намера да се расправам со тебе затоа што гледам дека или толку ти сече или водиш чисто инает, а мислам дека е првото. Не дека е забрането да имаш свое мислење, но проблемот е што ти не изенсуваш мислење туку правиш споредби кои ни самиот не знаеш како да ги оправдаш и објасниш.

Ставаш слики од некои градови со споменици кои врска немаат со европска култура и традиција и со европска архитектура и стил туку со АЗИСКИ и ИСЛАМСКИ и тресеш зелени како Скопје било вакво или такво.

Се брукаш себе, го брукаш формуов и се останато.

Edited by HugoGoulding - 23-Sep-2014 at 19:34
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 233234235236237 329>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.226 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.