![]() |
![]() |
![]() |
Административно раководење на Скопје |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 13> |
Author | |||||||||||||
Plugger ![]() Senior Member ![]() Joined: 15-Sep-2008 Online Status: Offline Posts: 378 |
![]() ![]() |
||||||||||||
Clover, Nikade ne spomna deka Trifun e dobar gradonachalnik zatoa i te prashav. Trifun kazha deka ako se gradelo spomenik na Aleksandar Veliki ke moralo da ide preku referendum, pa toa nema da se gradi kaj nego doma u dvor ke se gradi na drzhavno zemjishte.
Epa taka treba da bide ali ne e taka, za da bide taka mora da ima sorabotka ali site znaeme deka taa sorabotka ne postoi barem dur e Trifun Gradonachalnik. Ne treba da bide vladata envolvirana vo site gradski proekti ali toa e sea sto da se pravi mozheme da diskutirame samo kako shto se pravi a ne kako shto treba da se pravi. Klover, Koja e realnata suma shto treba gradot da ja dobiva? Jas veke go dadov svoeto mislenje dali mislis deka e dobra cifra ili ne se soglasuvas?? |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||||
Мораш малце потемелно да пристапиш кон овие дискусии. Градоначалникот е избран од народот исто како и владата. И тој и владата си имаат свои зацртани ингеренции. Во тој контекст многу е јасно кој на кого му се меша. Никој не спори дека Трифун беше исклучително лош градоначелник, мислам дека за тоа имаме прилично широк консензус овдека. Незнам кој е крив што Трифка и владата не можат да се договорат за некои работи. Можеби е стварно тој крив незнам. Но упадот во одредени сфери од централна на локална власт е едноставно недозволив. Што се однесува до споменикот и разните преименувања. Да за тие работи треба многу поширок консензус и подршка. Немора да биде тоа референдум но неможе да биде ни едноставен политички декрет. Скендербег навистина не ме интересира. Јас не гледам Албанци и Македонци јас ја гледам Македонија. Ако се направи огромен технички пропуст со Скендербег (велам технички бидејќи градба на таков споменик беше усвоена само не се почитуваа процедурите) не значи дека сеа треба тоа да го искористиме како алиби за да правиме и понатака уште повеќе глупости. Напротив тоа треба да ни биде коректор. p од pbanks е симетрија на b. pbanks. |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
Plugger ![]() Senior Member ![]() Joined: 15-Sep-2008 Online Status: Offline Posts: 378 |
![]() ![]() |
||||||||||||
Pbanks, Blagodaram na odgovorot.
Skenderbeg bese daden samo kako primer nema veze makedonci albanci tuku ist princip e. |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||||||
Се надевам дека лесно ќе дојдеме до еден примерок од законов во електронска верзија. Ако Трифка бара поддршка би било во ред во јавното презентирање да ги опфати и интернет корисниците. |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||||||
Прес-конференцијата е одложена не неодредено време така да денеска нема да ги дознаеме планираните измени.
|
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
|
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||||||||||||
абе ова трифун навистина знае да направи шпанска серија од секоја негова реакција или иницијатива, па најде каде да оди за подршка за предлог измените, демек без амин од папата кој и го донесене законот за децентрализација неможе да се мрдне, само не размислил дека на таков начин ги негира експертите и другарите на папата кои застанаа зад денешниов постоечки закон! понекогаш мислам човек за да се оправда ќе скока по сите столици во системот, незнам само дали со некоја ќе успее да се оправда, но најверојатно и онаа што му е засега најцврста “влезот во вардар“ нема да може да ја испегла неговата неспретност за политика и раководење со градот, па во цел нормален свет човек логично е да оди на компромис и додворување кај мнозинството а батево ко за инат верува дека преку опозицијата ќе ги истера сопствените идеи. ова неговово личи повеќе на билдање маркетинг за престојните претседателски избори, на кои не би ме зачудило и тој да се кандидира иако реално тоа е невозможно, но месони и се е можно!
|
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
![]() п.с. Се сллужиш со изрази како "папата", "другарите на папата", "батево", "масони". Ќе те молам да ја задржиме дискусијата на ниво. Нема потреби од навредување на претседателот. Каков таков претседател ни е, башка и ќе си оди за некој месец. А од друга страна па величање на владата и како сака она да се потрруди да го растерети Скопје што ти го кажа во една друга нишка, а на терен се дешава токму спротивното. |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||||||||||||
не велам дека не е паметна работа, но ако очекува дека дуи ќе прифати трифка да има овластување над чаир се излажал уште кога помислил дека вакво нешто ќе помине, а и на сдс и на вмро нема да им одговара таквиот момент бидејќи доколку го немаат градскиот татко сигурно ќе имаат некоја општина за докажување на своите капацитети ивредности како партии, па така или е навистина шпанец или ова го прави од маркетинг. вака како стојат работите го разбирам човекот навистина е фрустрирачки за се да си крив а рацете да ти се врзани од сите страни, па и од советот на СК малтене оваа функција ваква каква што е наликува единствено на маскота, нешто сличен момент е и функцијата претседател на државата, ги контролираш само комуналец и инспекциите - војската и агенцијата за разузнување. многу тешко дека ваков предлог ќе помине кај кого било од главучите! инаку за етикетирање не измислив топла вода ниту сакав некого да навредам, овие прекари им се толку залепени во сите можни весници што дефинитивно самите тие веќе и ги сметаат за комплименти и папата и гвујо! незнам дали трифка ќе се лути или не но човекот и јавно се декларира како месон, па одтаму негледам и во тој контекст навреда, а владата дека не ја таманам тоа не е точно само верувам дека имаат далеку повеќе направено од сите влади заедно досега што сме ги имале, иако се доста преокупирани со шминка и посткомунистички методи на масовна контрола на рајата сепак доста работи одзатнаа како институционално така и законски но кај и да е ќе почнат од внатре да се клеветат бидејќи старите вмровци се тотално заборавени и ставени пострана, не оние на љубчо туку баш старите кои беа на самиот браник уште од почетокот на партијата... |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||||
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=99096 |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
За Сарај да се сложувам. За Шуто Оризари не баш, ама би прогледал, но за Ѓорче воопшто не би прогледал. Ѓорче е споено со градот, нема причина да го делиме сега. Ај ваљда ќе се исправи тоа понатака во другите фази од законот. Не верувам дека луѓето од ѓорче ќе дозволат вакво нешто.
|
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Па и Сарај (селото) е споено и апсолутно се квалификува... Мора да најдат начин да ги разграничат административните граници кои си имаат своја функција од урбаните граници. Иналу јас мислам дека сето ова е празен муабет и нема ништо да биде. Edited by pbanks - 20-Oct-2008 at 19:46 |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||||||
Инаку во она со Шутка и со Ѓорче гледам само повторување на истите грешки - етничко балансирање на нешто каде што таков критериум не смее да има. Ми изгледа дека се вртиме во круг. Етничките проблеми нека ги решаваат на други начини, а не со хендикепирање на главниот град.
|
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Па колку што можам да заклучам од вестиве околу новиот закон никаде не се споменува степена поделба. Да речеме за рурално подграчје, градско подрачје и централно градско јадро. Никаде ги нема тие квалификации, доколку ги имаше ке ги најавеа до сега. А којзнае, може би и ќе ги има. Овие 3 степена неможе да плаќаат исто данок, неможе да влечат исто данок за капитални инвестиции. Мене ми мириса дека сепак ќе се само со квартови и никаква степена поделба. Доколку има степени тогаш не е проблем и за селата околу скопје. Воопшто не се осеќам инфраструктурно загрозен доколку некоја населба влезе или излезе од скопје, нормално доколку градот се раководи совесно. А во врска со етничкото балансирање не би коментирал повеќе, доволно го имам искоментирано во нишкава, само на кратко ќе кажам дека мојот предлог (а и на повеќе мои истомисленици) е да се утврди двојазичност без разлика на проценти.
Доста изнапишав, а сеуште го немам прочитано предлог законот. Ај да го прочитам прво па после ќе збориме. Сепак ова е само предлог, да се надеваме дека ќе се исправат недоследностите. Edited by lslcrew - 20-Oct-2008 at 20:00 |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Ако се исполнат најавите во релативно висок процент ќе се исполнат потребите на Скопје. Трифка стварно бара премногу пари што не верувам дека ќе ги добие. За двојазичноста се согласувам, едноставно и брзо решение без многу мука и демонстрирање триумфализам и за едните и за другите. Верувам дека со ова ршение ќе се елиминира жртвувањето на Скопје. Околу територијаната поделба на квартови и општини не ми се јасни термините "посебни" и "самостојни". Дали се мисли на истото или се тоа два различни статуса?! Edited by lslcrew - 20-Oct-2008 at 23:29 |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Тоа што законот се работел една година, покажува дека се темели на изјавите на Трифка од тоа време. Сега па овие избагираните новинари прв пат пренесуваат околу некакви "пригратски општини". Ваква категорија до сега немавме прочитано. Сега го слушаме и Бутел, а предходниве денови го немаше. Ова со градежново земјиште не ми игзледа баш како најпаметно. Страв ми е да не се подели целото земјиште по братучеди и пријатели преку фиктивни тендери, па најатрактивните локации од општините да ги заземат копуци, а за инвеститорите да остане по некое ќоше. Не дека нешто преку министерство е све чисто и нема вакви работи, него тамо сепак ми е некако поозбилна работава. Edited by lslcrew - 21-Oct-2008 at 10:30 |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Edited by lslcrew - 22-Oct-2008 at 01:35 |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
![]() колку и да држи вода муабетот на трифка нема да види бел ден, затоа и се чудам од каде му дојде потреба на мајоро скопски да си го губи времето по медиуми и кафе муабети, како што кажав и претходно или човеков ептен има потреба да се правда или се кандидира за претседател, но најверојатно е првото бидејќи ова со функцијава сигурно ја смета за промашување во своето битисување. а и да се земе во предвид ова што трифун го зборува па каде беше кога законот го носеа, а сигурно бар прател што се случува и се подготвувал за кандидатурата за СК мајор, колку што знам одлуката да се подели скопје е од практичен аспект како би се унапредиле заборавените скопски села кои пополека веќе влегуваат како едно со градот, а додека пред тоа беа тотално заборавени па имавме слика за урбан развој и рурален заборавен свет на само 10 минути раздалеченост, а од друга страна сакаме да се претставиме како напреден град. трифун ги поставува работите наопаку, доколку сака средства за градот треба да ги вклучи тука општините кои би ги финасирале сите проекти околу гупот на своја територија со 60/70% од потребните средства а градот само треба да ги координира општините меѓусебно како би се завршиле работите подмачкано, така сите ќе бидат на своето а и градот ќе ги добие бараните средства, а вака демек градот ако ги зема парите се ќе се заврши брзо и чисто, како да треба да имаме закон за централизација а не за децентрализација, нека најде еден пример во европа како неговиот па нека зборува, сигурно урнекот за законот што е сега во функција е копија баш од европа бидејќи колку што знам кога се носеше тоа беше истакнувано како една од главните предности на законот, целосна усогласеност со европските закони.... |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Не гледам никаде губење време. Законот му е потребен на Скопје, а мајоро е најповикан да ја покрене иницијативата.
Добро бе децентрализација, ама Скопје е една целина, ај сега тебе дома станот у катастар да ти го заведат секоја соба посебно. Паралелава може би не е правилн, ама Скопје е еден град и како еден треба да функционира.
Не само еден него може да најде колку сака, зашто сите големи градови функционираат како една целина. Полоша поделба и раководење од Скопје во европа има само Сараево. Проверена информација! |
|||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 13> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |