![]() |
![]() |
![]() |
Фасади (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9293949596 165> |
Author | ||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||
1. шаренилото на фасадата придонесува помалку да се познаваат разликите во секој стан 2. шаренило треба да се спроведе успешно... конкретно кај папагалот, успешно е, затоа што се работи со основни бои, кои се во иста нијанса и јачина и се повторуваат по неколку пати на фасадата... значи на фатил некој да шлака бои по цела фасада, туку се е складно склопено да нема забуни, јас се залагам за тоа да се задржи оригиналноста на секој објект колку што е можно, но менување на бојата е безболно, затоа што и онака за неколку години, фасадата повторно ќе треба да се префарба конкретно највава за шарени фасади насекаде и учество на граѓаните во тоа (иако е забавно и тренди) и мене не ми се допаѓа, најпрво затоа што објектите ќе изгубат карактер и затоа што не се знае која глупа боја ќе ја одберат граѓаните, неповрзано со политика... засега, доволен му е еден ваков објект на центарот на градот или па, ако мора да бидат повеќе, нека биде што е можно полокализирано, на пример блок или кластер објекти со таков дизајн зградава е неспоредлива со фасадите од Ск2014 поради најразни причини, технички, уметнички и општествени ако сметате дека кофа боја има иста тежина со комплетно сценско-театарско менување на објект, слободно споделете зошто... очекувам неутрален и неполитички одговор ![]() Edited by zabegan - 13-Mar-2015 at 00:26 |
||||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||||
![]() |
||||
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
|||
Чудно како одбрале плава и црвена граѓаниве да бидат на една иста зграда ![]() |
||||
![]() |
||||
FCB ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 26-Jul-2011 Location: USA Online Status: Offline Posts: 29 |
![]() ![]() |
|||
Mе интересира дали станарите плаќаат за поправките на фасадата или пак целата сметка ја сноси општина Цантар?
|
||||
![]() |
||||
Staki ![]() Senior Member ![]() Joined: 11-Oct-2014 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 125 |
![]() ![]() |
|||
Целата сметка ја сноси општина Центар, меѓутоа знам дека има услов процентуално најголем дел од граѓаните на таа зграда да ги имаат сменето прозорите со енергетски ефикасни. Не знам точно колкав процент, ама повеќе од 50 посто е од становите е сигурно. Инаку мене ми личи на пресметка од Дивиот запад, каде што и двата противника сакаат да остават печат на своето владеење. Убаво што им ги менуваат фасадите, ама нема потреба од ваква неразумна битка. |
||||
![]() |
||||
FCB ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 26-Jul-2011 Location: USA Online Status: Offline Posts: 29 |
![]() ![]() |
|||
Убаво што градот или општината им ги менува фасадите, но само за тие што ке профитираат од тоа. А тоа се само мал број сопственици на тие станови. По правило сопственикот на станот е обврзан да си ја одржува фасадата. Ако е колективен објект тогаш сметката ја сносат сите и се наплака од фондот за станарина. А ако станарите не се во можност да плакаат за станарина треба да им се даде помош но со услов да приложат колкави приходи имаат. Aко неможат сами да си ја платат сметката тогаш треба да им се помогне. Јас не верувам дека градот или пак општината воопшто им барала колкави приходи имаат сопствениците на становите пред да одлучат дали да им помогнат во реновирање на нивната фасада. И кој одлучува кои згради ке се реновираат? Или сите или ниедна.
-И пак мислам дека ова што се случува со фасадите е голема грешка. Ќе се научат лугето дека друг треба да им ја реновира фасадата и тоа многу тешко ке биде да се искорени. А да не зборам за работи што градот и општината имаат обврка да одржуваат а не го прават тоа. П.С. И што е следно, на дел од граѓаните на општинате ке им се купат нови чевли затоа што старите им се искинати. И тоа водоотпорни. Ама тоа водоотпорни ке им биде главниот изговор, бог да чува. ![]() |
||||
![]() |
||||
Staki ![]() Senior Member ![]() Joined: 11-Oct-2014 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 125 |
![]() ![]() |
|||
И јас мислам дека општината не треба да ги обновува фасадите на зградите. Кој е интересот на општината да инвестира пари на сите граѓани за една мала група? Ја разбирам потребата од енергетски ефикасни објекти во државата, но вака има селективност. Едно е да бидат поттикнати граѓаните со некоја финансиска помош од 10 до 30 посто од целата сума за фасадите, доколку стават енергетски ефикасна фасада. На тој начин ќе има повеќе пари за повеќе згради и граѓаните ќе имаат мотивација да си реконструираат своите домови, кога ќе видат колку ќе заштедат со новата фасада. Ова сега што се прави е социјална мерка, со која се придобиваат гласачи за идни избори. Општините прво треба својот двор да си го гледаат, а не туѓиот. Работат во привремени објекти каде што плаќаат енормни суми за кирии и режиски трошоци, а не инвестираат да го подобрат истото. Не ми реплицирајте дека со ова побитни им се граѓаните. Со ова само се потврдува дека најбитни се гласачите.
|
||||
![]() |
||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||
повторно се навраќаме на дискусија водена 1000 пати, се разбира дека е погрешно општината или било кој државен орган, да интервенира на станбени објекти, со сопствени средства, освен ако граѓаните за тоа не плаќаат посебен данок
а граѓаните на Центар, мора да плаќаат некаков надоместок во вид на даноци, за екстериерно одржување, само тоа е најдобро решение за нашиов менталитет мене овие дискусии ми се интересни, затоа што први се побуниваат станари кои не се трудат ни влезовите да ги одржуваат, и не плаќаат основни трошоци за одржување... Edited by zabegan - 13-Mar-2015 at 18:45 |
||||
|
||||
![]() |
||||
Glava ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 08-Sep-2014 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 78 |
![]() ![]() |
|||
Токму затоа најдобро решение е зградите во централното градско подрачје да плаќаат значајно поголем данок кон градот во кој ќе биде засметан и трошокот за повремено реновирање на нивните фасади.
Очигледно фасадите на одреден број зради во градот имаат поголемо значење за градото отколку за станарите па затоа тоа треба да се вкалкурира во трошоците за живеење во ваквите згради во централното градско подрачје. |
||||
![]() |
||||
Kid_A ![]() Senior Member ![]() Joined: 24-Nov-2014 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
|||
Тоа е тоа пријател. Во Македонија се е политички “неутрално“, ама на форуми. Можеби само Жерновски не адаптира на време со оглед на тоа што демографски Скопје и би можело да заличи на Тирана за некоја деценија. |
||||
![]() |
||||
Skopjanecot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-Oct-2013 Online Status: Offline Posts: 147 |
![]() ![]() |
|||
Мене како граѓанин на Центар и жител во една од зградите во најцентралното подрачје, ова воопшто не би ми пречело. Да не зборуваме дека скоро сите згради тука имаат деловни простории кои се издаваат за добри пари, така што ова нема да претставува никаков проблем за куќните совети. (ние издаваме два дуќани тука, имаме опција за уште еден).
Без да навлагам во демографските прилики (како некој друг да ни е крив за тоа што не раѓаме деца), ќе кажам дека сѐ дури и на естетиката гледаме низ политичка призма, ќе си останеме губитници. Ова го имам анализирано во повеќе постови, да не се повторувам. Over and out! |
||||
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
Arthur Schopenhauer |
||||
![]() |
||||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|||
Аеродром
![]() |
||||
За сè има вторпат
|
||||
![]() |
||||
Z|evzek ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 423 |
![]() ![]() |
|||
Ископав нешто од МЕПСО
![]() |
||||
![]() |
||||
Svarog ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 21-Mar-2015 Online Status: Offline Posts: 92 |
![]() ![]() |
|||
Чекај, ова рендер е или готова е?
|
||||
![]() |
||||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|||
Пред некоја ден од западната страна према Мериот се поставуваа метални профили околу столбовите,вероватно за столбните завршетоци(јонски,дорски...ски).не ми се верува дека е завршено
|
||||
![]() |
||||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|||
Сега видов дека го нема Офицерскиот
![]() |
||||
![]() |
||||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
|||
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt.
Albert Einstein |
||||
![]() |
||||
Tony Martin ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Aug-2012 Location: EU Online Status: Offline Posts: 124 |
![]() ![]() |
|||
A ovaa na poslednava slika kaj spomenikot promeneta li e?
|
||||
We shape our buildings; thereafter they shape us.
|
||||
![]() |
||||
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
|||
НАД МИЛИОН ЕВРА ЗА ДВЕ БАРОКНИ ФАСАДИ
![]() Градот Скопје ќе потроши повеќе од еден милион евра за реконструкција на фасадите на две згради во централното градско подрачје. Деновиве беше објавен тендер за избор на фирма која два објекта ќе „преслече“ во барок. Станува збор за зградите со број 25 и 35 на улицата „Македонија“. Според тендерската документација, фасадата на едната зграда, која се наоѓа на страната на ресторанот „Мекиците од Стража“, ќе има и статуи. Сегашниот изглед на објектот ќе биде комплетно сменет, откако на фасадата ќе бидат поставени разни декоративни елементи, профилирани венци, позлатени букви. Дополнително, терасите ќе бидат „украсени“ со пиедестали и декоративни плочи, а околу прозорците ќе има рамки. Изведувачот што ќе биде избран ќе треба да ги прави реконструкциите според изготвените проекти од архитектот Жарко Чаушевски. Печатот на проектантското биро на Чаушевски, „Архитектоника“, го има на многу нови објекти, кои се дел од „Скопје 2014“, како што се: новата зграда на „Водовод“, на Советот за радиодифузија, Геолошкиот завод, ЕЛЕМ, но и на стари објекти кои целосно го смениле ликот откако добиле барокни фасади. Такви се: зградата на Владата, фасадите на 15-ина згради во централното градско подрачје, ГТЦ. http://utrinski.mk/default.asp?ItemID=FEA81DF15490E549AF464EDD890078A6 |
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
|
||||
|
||||
![]() |
||||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|||
Ми се чини дека денешното бомбардирање за фасадите на ЕВН и на „Сити галери“ може да даде јасна слика за тоа што се случува со зградите во строгиот центар на Скопје. Еве чекам објаснување за ова, па макар да е и нелогично.
|
||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9293949596 165> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |