![]() |
![]() |
![]() |
Виртуелнa Македонија (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 30313233> |
Author | ||
Macedonicus ![]() Senior Member ![]() ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 29-May-2011 Location: Czech Republic Online Status: Offline Posts: 398 |
![]() ![]() |
|
Изменава е направена во скоро време затоа што кога проверував вака пред некоj месец стоеше цел назив "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας".
|
||
ಠ_ಠ
|
||
![]() |
||
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
|
Пробав да ја сменам сликата (главната слика) на Wikipedia која се појавува на профилот за Градски старион во Скопје.
Многу лоша слика има, делува како да е 30 години стар стадионот. Ако некој може да ја смени и да стави нешто атрактивно. |
||
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
||
![]() |
||
ehrlich ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-May-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 1365 |
![]() ![]() |
|
Јас сум уредувач на македонската Википедија и моментално не располагаме со подобра фотографија од оваа. Не можеш туку-така да смениш слика на статија, треба претходно да ја има сликата на Ризницата (место со слики на сите Википедии) или да качиш сопствени слики, во кои ќе наведеш дека се откажуваш од авторските права. За поголем број на објекти во Скопје, мака мачиме со слики, бидејќи многу малку луѓе сме и нема многу слики за сите овие објекти. Доколку сакаш да поставиш свои слики на Википедија, слободно контактирај ме.
|
||
![]() |
||
Dzeksi ![]() Senior Member ![]() Joined: 01-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 413 |
![]() ![]() |
|
ima dosta greski na modelite na goggle earth krstot fali mislam deka go imase
![]() PS Isto treba i na nekoi modeli da se naparvi update kako sto e sobranieto na primer ![]() ![]() |
||
![]() |
||
violeta23 ![]() Newbiе ![]() Joined: 02-Jan-2014 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Здраво на сите,
Јас сум студент на Архитектонскиот факултет, работиме на една задача, поврзана е со локацијата на Старата железничка станица. Пробав да го симнам моделот од ГУГЛ,, меѓутоа не е достапен. Дали некој од вас го има претходно симнато, или пак знае како да стапам во контакт со лицето кое го има исцртано? Фала однапред : ) |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Здраво Виолета, ти пишав приватна порака, провери.
|
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
Ова е преземено од Фејсбук, од профилот на Dimitar Trajanov:
„Google Transit и во Скопје! Сега можете на Google Maps да одберете патување и со јавен превоз низ Скопје. Проектот е реализиран од ФИНКИ-Social Innovation HUB, УНДП Македонија и Град Скопје.“ Линк https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204068397604242&set=a.10204068406564466.1073741825.1053543725&type=1&theater |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
ДИГИТАЛНИ МАПИ СО НЕТОЧНИ ИНФОРМАЦИИ
Скопските јавни претпријатија и општините во обид да го следат чекорот на дигитализацијата, а со тоа навремено и точно да ги информираат граѓаните за сработеното или за идните планови, на своите сајтови имаат постирано дигитални мапи. Сепак, еднаш постираните мапи ретко се менуваат и обновуваат, па посетителите на сајтовите наместо во нови, со години гледаат во застарените информации. Општината Аеродром, на својата официјална веб-страница има дигитална мапа за инвестиции на која на сликовит начин се претставени местата каде што инвеститорите можат да ги развиваат своите бизниси или да инвестираат во нови станбени згради. Но, доколку се погледне мапата, ќе се забележи дека изобилува со стари информации. Не се обновени и информациите кои ја објаснуваат содржината на видеото, каде што стои дека во оваа општина има објект на „Мекдоналдс“ или дека е најавена изградба на облакодери. Од Општина Аеродром признаваат дека станува збор за мапа која е постирана во 2010 година, но, како што велат, останатите информации се обновуваат на дневна основа. Постирањето на дигитални мапи го оценуваат како мошне успешен проект и известуваат дека не е исклучена можноста Општината и понатаму да информира на овој начин. Слична е состојбата и со дигиталната мапа на сајтот на ЈСП „Скопје“, која треба на сликовит начин да им помогне на патниците да си го испланираат времето со возење на една линија, или, пак, да се информираат низ кои улици и булевари поминува конкретен автобус. Еден од неколкуте примери, кои можат да ги збунат посетителите на сајтот е мапата која го покажува движењето на автобусот број „7б“. Наместо да покажува дека автобусот тргнува од Дом на печат и вози до населбата Вардарска, на мапата стои дека тргнува од „Карпош 3“ и оди до населбата Лисиче, што всушност е само дел од трасата која ја поминува автобусот со број „7“, но кој сообраќа до Горно Лисиче. „Информациите на мапата ги обновуваме еднаш годишно, а не постојано, но до сега не се случило кој било да се пожали на погрешно добиена информација за линијата на која вози одреден автобус“, вели Билјана Јанкуловска-Митова, портпарол на ЈСП и објаснува дека претпријатието нема конкретни податоци колку патници на месечно или на годишно ниво ги имаат „отворено“ поставените мапи за преку нив да добијат конкретни информации. (Е.В.) http://www.utrinski.mk/?ItemID=B58DB73E97E07E489E0A100284FCAAAE |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
vladegf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Dec-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 638 |
![]() ![]() |
|
Кој си ја напраил зградата на владата во 3д да си ја прапраи пошто веке не му е точна сликата
![]() ![]() |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Уште од 1ви октомври 2013 Гугл престана да одобрува кориснички создадени 3д модели. Се' што стои во моментов на Гугл Рт кај Скопје, ќе си остане, се до моментот кога Скопје ќе биде скенирано во 3Д како што се веќе скенирани и достапни поголемите градови. Секако, под услов тоа воопшто да се случи некогаш.
|
||
|
||
![]() |
||
vladegf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Dec-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 638 |
![]() ![]() |
|
како поупатен, можеш ли да ми кажеш дали со ова пропаѓа во вида и GOOGLE STREET VIEW? Пошто снимаа пред речиси една година и сеуште нема абер од З STREET view. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Не, Google Earth е сосем различен производ од Google Street View, иако се поврзани еден со друг. Google Street View сеуште снима насекаде во светот, и верувам дека е потребно време за да се средат снимките, нешто слично како што во филмската индустрија имаме продукција и постпродукција. Верувај, и јас едвај чекам да дојде денот кога ќе има Google Street View за Македонија. Edited by alexgizh - 08-Jul-2015 at 09:00 |
||
|
||
![]() |
||
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
|
Од Југославија, Приштина, Загреб и уште неколку градови се скенирани со Voyager, така што, ќе биде и Скопје наскоро... |
||
Градот убав никна, но го откорнаа
|
||
![]() |
||
Macedonicus ![]() Senior Member ![]() ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 29-May-2011 Location: Czech Republic Online Status: Offline Posts: 398 |
![]() ![]() |
|
GOOGLE EARTH: Апдејтирана сателитска снимка на Скопје од 14 мај 2015.
Edited by Macedonicus - 21-Jul-2015 at 21:03 |
||
ಠ_ಠ
|
||
![]() |
||
Могли ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 21-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 97 |
![]() ![]() |
|
Конечно! Од вчера (07.10.2015) дел од Македонија е на Google Street View!
![]() "Skopje,Kumanovo,Ohrid,Bitola,Prilep,Veles,Strumica,Gostivar,Tetovo,Kicevo and more locations in Macedonia" ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Фала богу!!!!
|
||
![]() |
||
Teglarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 569 |
![]() ![]() |
|
5 саати пробувам да си ја најдам колата на стрит вју, но безуспешно... нема да се спие ноќеска
![]() |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() сега ќе ја барам на улиците кај што почесто се вози ![]() |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
|
Јас најчесто ја паркирам колата на едно исто место на еден ист паркинг, но само од далеку се гледа колата на Google Street View, бидејќи ја снимиле само улицата, но не и паркингот.
Но сепак ја има на Google Street View, тоа е факт. Edited by Dexter26 - 08-Oct-2015 at 19:58 |
||
![]() |
||
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
|
Meenwhile in Bitola
![]() ![]() ![]() П.С. Знамињата се поради снимањето на филмот „Ослободување на Скопје“ |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 30313233> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |