![]() |
![]() |
![]() |
Нова фасада и ограда на објектот на Владата |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5758596061 64> |
Author | |||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
Познавајќи ја нашата култура на одржување згради и фасади, за пет до десет години сите новокомпонирани згради, вклучувајќи ја и владата, ќе се распаднат и ќе бидат срам за градот и за државата. Но, првин да го доживееме тоа, па ќе мрчиме.
|
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
King ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 654 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
![]() |
|||
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
||
Малку опасно забегуваат последниве дискусии. Оригиналниот проект за ЦК на Петар Муличковски е далеку од комунистичка лименка и со неспоредливо поголем творечки печат од новокомпонираниве. И те како е битен материјалот на објектот поготово кога за него се фрлени тешки суми, а се знае дека вековноста не му е јака страна, или свесно се прават за ново тендерче за 5 години за обнова на истото. Тоатално е анахроно да се форсираат барокни и неокласични стилови во денешно време...многу работи против....реално малку за, поготово за парите кои се фрлени...
|
|||
..... .......
|
|||
![]() |
|||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
Се разбира дека е битен материјалот на фасадата - не е исто гипс и камен или мермер. Ама оди разбери се со слепци.
|
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
Petar Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Sep-2014 Online Status: Offline Posts: 271 |
![]() ![]() |
||
За слепци и гипс е добро.
|
|||
![]() |
|||
King ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 654 |
![]() ![]() |
||
Лименката беше од алуминиумски лим, тоа и слепци го знаеа, додека користените материјали за ск2014 не се гипс, факт што исто така и слепци го знаат, ама пуста омраза, таа реално заслепува. |
|||
![]() |
|||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||
I'll leave these here...
![]() ![]() ![]() |
|||
Македонија - Земја на чудата!
|
|||
![]() |
|||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
||
Не е гипс. Хартија е.
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Прости ми, тоа е „специјален малтер што личи како да е... овакво, како да е некој мермер, а не е мермер“. |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
Bojan10 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 21-Jun-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
||
Археолошки и Обвинителство нема да се распаднат, за другиве не гарантирам. |
|||
Од чаламот си патиме!
|
|||
![]() |
|||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||
Некако се стишија тие што се „онесвестуваат“ пред владава
![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
||
Tocno. Isto kako sto e dobra vladeackata garnitura za stoka i ovci. Samo vie ste licni, ubavi i pametni. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Култузин да те прашам нешто... Македонец си?
|
|||
|
|||
![]() |
|||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
||
? Ne go razbiram prasanjeto |
|||
![]() |
|||
kiriOK ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Apr-2012 Location: Tamworth,UK Online Status: Offline Posts: 1023 |
![]() ![]() |
||
Зградава испадна добро...сега...проблемот е што направија фасада на фасадата.
Да беше камен,мермер,рачна изработка,тонска тежина на колони и фигури...овака работава е сонувам дека во една рака држам милион евра во куфер,срце чука,адреналин расте...се будам и гледам само стисната рака под перница. Погледнете како изгледале некогаш комунистичките фасади на станбениве згради по година,две,5,10 од изградба,Скандинавија,особено впечаток ми оставија оние во Карпош 1,2,3 кои сега се баш ругло... Е сега замислите какви ќе бидат ова пластмасиве,пластикиве,пластелиниве,гипсовиве за 15,20,30 години...ако не и многу побрзо. А пази парадокс архитектонски,ако се зафатат да им је обновуваат фасадата,уствари тоа ќе биде баш она обнова од корен,фрлаат цела фасада и ја земануваат со нова,то ест нова зграда...кој разбра разбра,дури и на мене не ми се верува ова,ама е реалност. ![]() Edited by kiriOK - 23-Nov-2015 at 22:07 |
|||
![]() |
|||
JovanOdGjorche ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Oct-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 518 |
![]() ![]() |
||
Ова е само почеток на иновацијата во градење, односно "реконструкција" (или поточно фасадата пред комунистичкиот период која магично постоела на сите објекти во Скопје), е сега за 5 откако ќе се патентира овој иновативен пронајдок, и ќе се усоврши начинот на градење е тогаш пак ќе се обнови фасадата бидејќи нели тогаш бил почетокот и тогаш се прават грешки... не знам што е пожално дали ова или муабетот дека градот станува европски град заради СК14.
Митот односно лагата за квалитетот на метеријалите кои се користат на овој и на сите други префасадирани објекти е на исто ниво како и лагата дека во 19 век евреите биле најброни во Израел. ПС. Понекогаш жалам што немаме урагани и силни ветрови... |
|||
And something, somewhere was lost in 1938...
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Ај најкултурно би те замолил, и не само тебе сите што пишуваат на латиница да почнат да пишуваат на кирилица, доколку немаат да си инсталираат, зашто навистина не изгледа убаво. |
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Iskreno i mene mi preci toa ama od nekoj za mene nepoznati pricini nemozam na Internet Explorer da ja aktiviram makedonskata podrska. |
|||
![]() |
|||
Bojan10 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 21-Jun-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
||
![]() ![]() Ако ти кажам да се распрашаш у штаб, има школовани деца таму, па ќе се дуваш. ![]() Edited by Bojan10 - 23-Nov-2015 at 23:45 |
|||
Од чаламот си патиме!
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Моментот кога сфаќаш дека Интернет Експлоуер сеуште некој го користи и згора на сѐ тоа има врска со македонската подршка... Мислам дека штотуку изврши интелектуално самоубиство, а искрено не очекував. Немам што повеќе да додадам.
|
|||
|
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5758596061 64> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |