![]() |
![]() |
![]() |
Скопје - најдобри фотки |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1819202122> |
Author | |||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
![]() ![]() ![]() Анета Ѓуроска |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() фото: Александар Кондев |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() фото: Томислав Георгиев |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
||
Najdobrite 10 fotografii od Skopje. Za moj vkus poveketo se premnogu preraboteni no sepak ima dobri kadri.
http://skopjeinfo.mk/najdobrite-deset-fotografii-od-skopje-za-2015-godina |
|||
![]() |
|||
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
||
Зошто во 8 од нив фокусот е СК14?
|
|||
Градот убав никна, но го откорнаа
|
|||
![]() |
|||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
||
![]() извор: http://skopjeinfo.mk/foto-ulicata-makedonija-od-ptichja-perspektiva |
|||
![]() |
|||
King ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 654 |
![]() ![]() |
||
Колку срамно изгледа главната пешачка улица на главниот град на Република Македонија, па дури и од птичја перспектива.
|
|||
![]() |
|||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
||
Освен климите, и оној предимензиониранион коњаник на печурка, не гледам ништо друго срамно.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Се надевам дека ова ти е реторичко прашање. ![]() Edited by Џоле - 06-Jan-2016 at 15:31 |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
King ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 654 |
![]() ![]() |
||
Не ти се допаѓаат фотографиите, или мислиш дека би можело да има поубави кадри од други порепрезентативни објекти. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
За да стигнеш до печурката како низ улица на Бејрут да се движиш, нели се срамиш од тоа, или Бејрут ти е омиилена дестинација. |
|||
![]() |
|||
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
||
Има и други кадри, како крстот на Водно, трите булевари во Карпош, о. Аеродром, Скупи... |
|||
Градот убав никна, но го откорнаа
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Шо му фали на Бејрут? Викаат дека е еден од поживописните и покосмополитски градови во регионот. Има и класична архитектура, а ја има и на ул. Македонија. Има неколку згради кои ми се допаѓаат, дел од нив повоени. Тоа е. Ми се свиѓа кога има шаренило и кога објектите се разликуваат стилски, има контраст и се забележува развојот на градот и се чита неговата историја. Не мора да се ремек-дела. Не е изложба ова, улица е. Би поддржал модернизација доколку не се загуби автентичноста на изразот, но никако параван фасади кои треба да изглумат историја. На параваните местото им е во театар/опера или на филмски сет. Нема потреба од глумење по улица Македонија, нити по било која друга улица. Треба да се надминат комплексите на пониска вредност, да се прифати реалноста, а таа е дека сме млада држава и дека Скопје е млад главен град и не може да се очекува во него класична архитектура налик на светските метрополи, кои се главни градови на држави и/или империи со векови. Дотолку повеќе што сме прифатиле да бидеме под власт на култура која наметнала друг тип на архитектура. Башка Скопје преживеа и катастрофа во поново време која избриша добар дел и од таа, какватаква скромна класична архитектура што ја имаше. И покрај сето тоа, пак имаме присуство на стари објекти со европски лик, а можевме/можеа да реконструираат дел од нив, но не бидна, т.е. тргна ама се извитопери работата. Можеа еве ако сакаат староградски амбиент, да ги сочуваат маџир/ново маало и таму да се доградува само во тој стил и со ниска катност. Со овие параван фасади, ние уствари фрламе сенка врз оние автентични стари објекти, како Ристичева и останатите... утре некој турист, знаејќи дека се работи за параван фасади може ќе се посомнева и во автентичноста и на Ристичева, или на Арапска куќа, Шкаперда итн. Ама не, ете да ти имало квота од 614 класични објекти за да се наречеш главен град на европска држава... и ајдееее почна лудилото. Туку, на местото на добар дел (не сите секако) од овие толку омразени „коцки“ имало едноставни приземни или еднокатни куќички. И во комунизмот, пазарната логика наложила истите да се срушат, а на нивно место да дојдат станбени или деловни објекти кои подобро ќе го пополнат просторот. Нема потреба од омраза на идеолошка основа, најмалку кон архитектите и нивните дела, затоа што овој метод бил/е многу пораширен во капиталистичките општества. Она што ми пречи се неадекватните поткровја, климите, заградените тераси (мада на фотката гледам само клими). Можеби побитно од тоа, тоа што сеуште не е пешачка зона во права смисла на зборот. Треба да се спуштат или затворат улиците кои ја пресекуваат. Многу од дуќаните би ги заменил со кафанчиња (со лимитирана гласност), така и повеќе луѓе ќе има и поживо ќе биде. Би морало некаде да има јавни тоалети (чекаме од Коце во третиот мандат). Срамно е во еден претендент за метропола да треба да молиш по кафичи во случај на нужда. |
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
имам идеја... ај бидејќи ми е прекрасна улицава ќе изградам вакви блокови насекаде каде ќе ми текне? ок? прифаќаш? у меѓувреме може да ги соголам сите фасади што постојат во градов... ...не е убаво нели? само колку да си видиш колку ти е забегана перцепцијата врз светов ![]() |
|||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Прво ние не сме прифатиле да бидеме *под власт со друга култура*, ние сме биле окупирани од турците со векови, ние сме биле под ропство Османлиско, но не викам да се брише тој дел од историјата, еве ја турска чаршија, камени мост и Џамиите... Второ, дали ти со цел памет мислиш дека некој турист ќе знае или воопшто ќе го интересира тоа дека објектот има само предна неокласична фасада. Ти кога шеташ во Берлин влегуваш во пасажи за да ги видиш задните фасади, ти се молам, после 5 години ќе добијат патина од смогот и ти ќе заборавиш дека се нови фасадите, а не пак туристите. Трето, после земјотресот комунистите рушеле и згради кои можеле да се санираат, со изговор дека поскапо е санирањето отколку изградба на нова зграда, се со цел да се избрише и ронката капиталистичко. Но сето ова е помалку важно од фактот дека централната пешачка зона на моето Скопје беше евтино, скромно, едноставно, бедно катче, а треба да е моќно, раскошно, богато, репрезентативно место. |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1819202122> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |