![]() |
![]() |
![]() |
Доха, Катар |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12 |
Author | ||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Беше беспари едно време, како промоција од Qatar Tourism, а сега (барем пред covid-19) има опција да си го платиш својот хотел, но цената на авиобилетот е стандардна и покрај ноќевањата во Доха. https://www.qatarairways.com/en-bw/offers/qatar-stopover.html А за одење од Скопје до Доха и назад само за посета мислам дека би бил непотребен трошок. Доха е wannabe Дубаи, но е многу далеку, и со тој менталитет ќе остане многу назад. Парите можат да купат светско првенство (иако не можеа да купат F1 трка, Бахреин и Абу Даби ги претркаа), но не можат да купат класа и стил. Мој совет, единствено како stopover кон Азија вреди да се посети на ден-два, чисто за да видите робовладетелство во XXI век. За поавтентично искуство, дефинитивно го препорачувам Оман - Вистинската Арабија од филмовите (оази, планини, урми, кози, камили, турбани и сл.) . |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
Влатко ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Aug-2016 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 518 |
![]() ![]() |
|
Овде колку што прочитав на еден знак, сината боја означува дека поминуваат некакви цевки за нафта и возилата да не се задржуваат премногу во тој дел. Инаку лично не сум приметил разлика бидејќи во фебруари и онака пријатно е времето. |
||
![]() |
||
Влатко ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Aug-2016 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 518 |
![]() ![]() |
|
Ок, конфигурацијата е таа, арапски народи наполнети со пари. Шеиците се на рамниште на Богови. Истото го забележав и во Дубаи и во Абу Даби. Мене лично тоа не ми смета и никогаш не би очекувал на патување во еден дел на светот да очекувам култура од друг дел. Напротив сите култури ми се симпатични на свој начин. Моите патувања се исклучиво туристички и не можам да коментирам како е да се живее на подолг период. Претпоставувам дека секаде е различно. Овие земји од средниот исток, мене лично ме фасцинираат бидејќи шо се вели, до вчера биле рибари како во среден век а сега врвните светски достигнувања се случуваат кај нив. Како и да е, мене ми се допадна многу. |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Оман ми е веројатно у топ 5 дестинации од to-do листа. Одамна сум фасциниран со таа земја. Сепак не би ги исклучил ниту Доха, Дубаи и сл, од слични причини кои Влатко ги наведе. Во врска со Катар и лејоверот таму. Кога летот ќе се разбиеше на (пример) Скопје-Доха, Доха-Токио, Токио-Скопје, излегуваше значително поскапо така да не беше оправдан „гратис“ хотелот.
|
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Да не имаш пробано со multi-city букинг за да го разделиш? Потаму при букирањето прашува дали си заинтересиран за стоповер ако букираш пример SKP-HND/NRT-SKP. |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Е можда беше така, никогаш не отидов далеку со директен букинг за да ми понуди таков нешто а времето меѓу летови во Доха беше премало за човек да планира лејовер. Инаку, барем во пре ковид времињата (ќе видиме како ќе биде сега), Катар и Емиратс имаа зачудувачки поволни мулти сити летови со маргинално поскапи цени од класично букирање (нешо што неможам да го најдам кај други компании). Пример, да леташ до Сингапур а да се вратиш од Куала Лумпур или да леташ до Токио а да се вратиш од Сеул и сл. Цените во споредна со повратан карта од било кој од тие градови беше поскапа за 50-150ЕУР не повеќе. |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12 |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |