![]() |
![]() |
![]() |
GPS покриеност на MK |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234> |
Author | ||
GreatMakedon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2007 Online Status: Offline Posts: 186 |
![]() ![]() |
|
managoid
![]() |
||
![]() |
||
blejdsk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 320 |
![]() ![]() |
|
PA REDNO VREME BESE...........
АГЕНЦИЈА ЗА КАТАСТАР НА НЕДВИЖНОСТИ
- Владата постојано иницира и поддржува нови проекти што ги следат светските трендови во однос на примената на современи технологии што се употребуваат во транспортот, телекомуникациите и градежништвото. Тие и овозможуваат на Македонија да стане посакувано место за инвестиции и основање бизнис - потенцира Јанакиески. Според директорот на АКН, Љупчо Георгиевски засега има поставено само пет активни GPS станици во Скопје, Велес, Прилеп, Кичево и Тетово и со нив е покриена 45 проценти од територијата на земјава. До крајот на оваа година треба да се постават уште две вакви станици во Охрид и Битола, со што покриеноста ќе достигне 65 проценти. До почетокот на 2010 година, заинтересираните корисници ќе можат бесплатно да ги користат податоците на овој систем. http://vecer.com.mk/?ItemID=50BB739C639DBC47A2DC438E26FD0E0A |
||
![]() |
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
Дали некој од вас има кола со ГПС, или било каков ГПС уред? Дали некој има испробано како работи?
|
||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||
![]() |
||
GreatMakedon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2007 Online Status: Offline Posts: 186 |
![]() ![]() |
|
la linea jas imam navman GPS.. dosta mi e potreben posto slab sum so snaoganje niz golemi gradovi.
Vo Pert, kade sto ziveam, gradov e 70km sever jug i 35km istok zapad.. pa dosta potreben mi e. Mnogu interesni uredi, neverojatno so kakva preciznost rabotat, isto taka ti kazuvaat so kolkava brzina se dvizis, mozes da izbiras dali sakas na najbrz nacin da te odnesi do destinacija ili po najkratka marsruta ili pola na pola da gi zeme dvete vo obzir.. isto taka ti kazuva posle kolku metri da vrtis kade, posle na kraj te predupreduva povtorno da svrtis.. ako ja promasis odma presmetuva nova marsruta .. isto taka ti kazuva na koj semafor imat 'red light camera' koj te slikaat ako pomines na crveno ![]() mozes da biras isto taka dali sakas tridemincionalna karta ili dvodemicionalna.. mozes da biras vo koi boi da bidat patistata obelezani... ti kazuva pokraj koja adresa vrvis, ti kazuva kolku e daleku najbliskata benzinska stanica i uste trista drugi cuda. Biras dali sakas maski ili zenski glas da ti "zboruva" (jas sakam zenski) ![]() Imat i dosta drugi moznosti koj nesum gi ni isprobal mojot GPS ured.. dosta evtini se sega vo avstralija barem.. mojot go kupiv $250 ... (10,000denari) sepak mislam napraviv greska sto kupiv marka NAVMAN posto treba da platis za najnovi elektronski karti da instaliras, no ako si kupis marka TOMTOM gps, za tie uredi bezplatno preku internet mozes da daunlodiras karti za bilo koj grad upto-date. |
||
![]() |
||
ATC@LWSK ![]() Newbiе ![]() Joined: 12-Dec-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
BeTon ме повлече за јазик, еве го постот што го спомнува претходно за ГПС програмчето на Нокиа:
Еве едно програмче да им препорачам на сите што сакат да спортуваат, аматерски или професионално, или воопшто за сите што практикуваат outdoor активности. Бесплатно е и се download-ира од http://sportstracker.nokia.com Не мора да напоменам (името кажува) дека работи на Нокиа телефони од Series 60 v3 платформата. Основна опрема е ГПС рисивер (интегриран или екстерен Bluetooth) и желба за спортување. Има 6 активности кои може да се селектираат пред почетокот на workout-от: Walking, Running, Cycling, Skiing, Other 1, Other 2. Other 1 и 2 се customizable, на пример Flying (ако летате со параглајдер или сл) или било која друга активност која и не мора да подразбира физичка активност (пример Driving/Bike riding) или било што. По одбирање на активноста, се чека ГПС lock, и се притиска Start. Има неколку screen-a на кои се гледаат разни информации, пример на еден екран гледаш моментална брзина, поминат distance, поминато време, просечна брзина и моментална надморска визина. На друг екран се гледа моментална позиција со координати, моментална брзина и насока на движење. Следни се три screen-a со графикони: speed vs. time, па speed vs. distance, па altitude vs. distance. Следен е графикон со laps covered, ги прикажува поминатите кругови за споредба, пример при трчање на кружна патека или сл. Потоа следува мапа со covered distance, и на крај комбиниран екран со мапата од лево, и брзина, distance и time лево. Секој workout може да се уплоадира на http://sportstracker.nokia.com по креирање на User profile, и потоа да се гледа онлине на Google maps, постои можност да се сподели со пријатели или да биде јавен (да го гледаат сите) или воопшто да не се објавува. Исто така, workout-от може да се екстрахира во КМЛ фајл, и да се отвори со Google Earth. А да, бидејки е Нокиа, мора да има фокус и на мултимедијалноста, односно сите слики и видеа што ги сликате при некој workout (пример возите точак cross-country, и сте некаде од каде може да се направи добра фотка, правите пауза, и сликате неколку фотки или видеа со вашиот Нокиа мобилен телефон. Тие слики и видеа може да одберете да бидат истотака уплоадирани на вашиот Sports Tracker homepage, нормално гео-тагирани. Се разбира, додека правите пауза или се одмарате, Workout-от е на autopause, бидејќи можете да го подесите при одредена активност, да оди на autopause при брзини помали од x (пример, при возење точак, може да подесите autopause да се активира при брзина помала од 2km/h). Се на се, одлично програмче и им го препорачувам на сите (што имаат Нокиа smartphone, се разбира) Поздрав, ATC@LWSK |
||
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
ова навистина е топ работа, ефтино и интерактивно решение! ова е добро за се, но за аеро спортови е уникатна појава, ретко кога би можеле да имаме(добиле) приказ пример на траекторија на прелет, слетување, полетување и кружење на авиони, хеликоптери, делтаплани, параглајдери или кајтови. фактички може некој да ја сними траекторијата при слетување на скопки аеродром и да ја конвертира во kml фајл и да ја пушти на GE, како би имале прецизна претстава за воздушните коридори и пристапните точки околу СК... можеби треба ова да оди во GPS покриеност на МКД со оглед дека преголема дебата нема да се развие тука, но евентуално може да се преименува темава во GPS софтвер, па да остане тука. |
||
![]() |
||
Radioamater ![]() Newbiе ![]() Joined: 06-May-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Не свакам за што служат тие GPS станици? ГПС сигналот се емитува од сателити и без никакви станици си има сигнал и прцизност |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Радиоаматер добредошол!!!
Оддамна немаме информација што е со системот МАКПОС но вероватно не се работи за ГПС систем туку се работи за некој сличен, но терестријален систем на позиционирање сличен на ГПС, но новинариве си го викаат ГПС од навика и од неинформираност. |
||
![]() |
||
Radioamater ![]() Newbiе ![]() Joined: 06-May-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Добре ве најдов
![]() Вероватно е и тоа што викаш новинарите од незнаење а и "немање времe" да со запознаат системот и брзање да ја прикажат информацијата во јавност и нешто ке утнат |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() Инаку околу системов незнам што посебно би добиле со толеранција на грешка од пола метар. Коју би ја користел?! За Катастар сигурно не. Па за пола метар знаеме колку копачи у глава за забиле. ![]() |
||
![]() |
||
josif888 ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 07-May-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Jas imam Nokia i imam instalirano piratsko Garmin XT, Preku Adria Route najdov mapi za cela Mk(gi ima i malite ulicki i poznacajnite objekti za pogolemite gradovi) i do sega odlicno mi funkcionira.
|
||
--*Josif*--
|
||
![]() |
||
josif888 ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 07-May-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Tie GPS stanici gi koristi katastarot na RM za da ja mapira celata teritorija na drzavata. Nemaat vrska so GPS-ot za koj se pravi muabet
|
||
--*Josif*--
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Јосиф добредошол!
|
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Само на кратко околу базните ГПС станици. Тие служат за корекција на координатите добиени од сателитите, и не се користат во комерцијалните ГПС уреди. Ги има два типа, корекција во реално време и постпроцесинг корекција. Со нивна помош точноста на мерењата со професионалните ГПС уреди и инструменти се зголемува на само неколку сантиметри. Инаку соседните земји имаат државни и приватни мрежи и нивното користење е огромно, како во градежништвото, катастарот, туризмот и сл. Пред некоја година со помош на еден шведски проект Катастарот набави неколку базни станици (мислам со само постпроцесинг опции ) и почна со нивна инсталација. Мислам дека за да се покрие целата територија на РМ им требаа 17-18 станици. Edited by UrbanFreak - 07-May-2009 at 23:48 |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Дечки да не знаете колку чини една таква базна станица?
|
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Не можам со 100% сигурност да тврдам колку чинат, но мислам дека се движат во ранг од околу 20.000-50.000 еур во зависност од опремата и типот.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Урбан ќе можеш ли подетално околу начинот на функционирање. Ја колку што знам обичните приемници на оваквиот сигнал всушност мерат разлика во време меќу сигналите примени од различните станици кои пулсираат во синхронизиран такт. Дали овие станици терестријалните кои ги збориме се всушност на некој сличен начин или пак има и некој повратен сигнал (што дополнително значително би ја зголемило цената на терминалите)?!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
нормално!
значи тие станици во комбинација со постоечките ГПС сателити служат за навигација на тие уреди? Имаш информација на кој фрекфентен банд емитуваат тие станици? |
||
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
во право е josif888 се работи за два слични но не и исти системи, користат како што кажа урбан различен степен на прецизност, само грешка ти е мислата дека нашиот систем МАКПОС, кој го комплетира државата неодамна е постпроцесинг систем, напротив имаме лајка ресивери (антени) технологија која овозможува прецизни податоци од 1 см до 0,5 м, во реално време (еден од најврвните произведувачи на на gps станици), еве малку посликовито објаснување www.grf.bg.ac.yu/mm/files/learnmat/10LEKCIJA9.pdf
ова е систем кој се надоврзува на веќе изработените топографски и катастарски мапи со што прецизно се потврдуваат, утврдуваат или корегираат постојните бази на податоци со кои располага државата како што е аерофотограметриско снимање, незнам т.е. не ми е познато дали доесега во склоп на ова фотогаметриското снимање кај нас е направено и радарско снимање www.grf.bg.ac.yu/mm/files/learnmat/11saoLEKCIJA8.pdf што чисто се сомневам, но и да е сигурно не им е на располагање на сите! Edited by beTon - 11-May-2009 at 22:15 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
значи овој ГПС систем од базни станици нема никаква врска со ГПС сателитите?
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |