build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Реставрациja / Реконструкциja

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 24>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #141 Posted: 07-May-2009 at 02:04
Значи.... држи буре води, док мајстори ходу!!!
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #142 Posted: 14-May-2009 at 16:41
Dali nekoj znae šo se slučuva na Plaošnik, i dali može da se vide nešto od rekonstrukcijata na ''Klimentoviot univerzitet''Question
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #143 Posted: 18-May-2009 at 18:01
Заврши реновирањето на Храмот раѓање на Пресвета Богородица
Понеделник, 18 Мај 2009 18:19

BOGORODICA%20001

Изграден со материјал со многу лош квалитет, Храмот Раѓање на Света Богородица бараше неопходно реновирање. Со работа се започна во декември минатата година:

BOGORODICA%20002
,,Внатрешно комплетно уредување е направено и со одличен првокласен материјал и поставен е рабис на ѕидовите. Црквата е во подобра состојба отколку кога беше изградена" - вели Г. Петар, митрополит преспанско пелагониски.

Она што е недостасува сега е завршување на веќе започнатото украсување со фрески:

BOGORODICA%20003

,,Во позадината на храмот, во галеријата ќе биде поставена поставка со икони со големо значење со што коработ на црквата ќе биде ослободен за поголем број верници" -додава митрополитот.

Погрешни биле информациите кои ги добивале верниците дека црквата не работи. Таа никогаш и не престанала да работи, а после велигденските празници таму повторно може да се извршуваат венчавки, крштевки и други верски потреби на верниците:

BOGORODICA%20004

,,За време на уредувањето на црквата имаше непречено литургии. Украсувањето ќе зависи од придонесите на верниците, но тоа нема да го попречи животот на храмот" - вели митрополитот.

BOGORODICA%20005

Околу 4 милиони денари чинеше досегашниот ремонт на црквата. Средствата се собирани од редовните приходи на црквата, надоместокот на одземените имоти на Црквата Света Богородица со денационализацијата како и од донаторска помош од верниците. Во моментов завршуваат активностите на еден дел од црквата каде воопшто нема проток на верници.

Тера
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #144 Posted: 04-Jun-2009 at 15:05

Би­ди­ко­ва­та куќа демонтирана

Пок­рај противењето на градските власти и на граѓаните, вчера во Кратово за­вр­ши демонтажата на Бидиковата куќа. Овој споменик на културата, изграден во 18 век, поради негрижа беше целосно руиниран и претставуваше опасност за минувачите. Од тие причини Министерството за култура одлучи ова прек­рас­но архитектонско здание да биде демонтирано, додека само приземјето ос­та­на нечепнато и истото ќе биде конзервирано. "Голема штета за градот е де­мон­та­жа­та на оваа репрезентативна куќа, која во периодот од 1953 до 1956 го­ди­на функционирала како музеј. Подоцна во 1978 година била купена од Ми­нис­терс­тво­то за култура и до денес е во државна сопственост. Ние не сме про­тив демонтажа на куќата, но инсистираме во блиска иднина да биде изградена неј­зи­на реплика, иако за такво нешто нема никаква најава", вели Драган Ге­ор­ги­ев­ски, директор на Музејот во Кратово.

http://www.vest.com.mk/?ItemID=F07588DF480BBA489268BAFDE8959E80
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #145 Posted: 05-Jun-2009 at 14:14

Десетгодишнината од реалната македонско-француска соработка во областа на заштитата на културното богаство беше одбележана и во Битола. Заедно со Скопје и Велес, Битола е градот во кој се спроведува проектот инвентаризација на старите чаршии. 

Да се биде свесен на сопственото културно богатство, како показ - генератор на идентитетот и , во последно време важниот туризам. Тоа го овозможува проектот „Инвентаризација на старата битолска чаршија“, што го реализира заедничка македонско-француска екипа. Зоран Николовски, директорот на НУ Завод и Музеј информираше дека во првата фаза се избрани 100 објекти за кои ќе биде изработена копмплетна документација – лична карта на објектите.

Синоќешната изложба и промоција на книгата „Чаршиите на Балканот“ е дел од одбележувањето на 10 годишнината од македонско-француската соработка на ова поле,  која е на исклучително високо ниво. Ако проектот „Сигналитика“ е видлив за јавноста, овој проект нема да биде толку видлив, но е уште позначаен од аспект на промоцијата на битолското културно наследство и соработката што се реализира.

За почесниот конзул на Република Франција во Република Македонија, Г-га Калиопи Кривашија Стилиновиќ, оваа соработка е показател за степенот соработка на двете земји, а размената на искуства, ставови и заедничката работа е дел од трајните вредности .

Заштитата на културното наследство денеска е под закана на преобразбата на квалитетните урбани јадра преку нови градби и лоши реставрации. Синоќа промовираната книга низ фотографија и информација ги анализира чаршиите на Балканот. Асоцијацијата на градови и региони на уметност и историја во соработка со нашата држава, досега спроведуваше проект за инвентаризација на скопската стара чаршија.

Битолската чаршија од 15 век наваму претставувала економски центар на градот. Таа е една од најголемите целини заштитени во Македонија, иако денес останал само еден дел со 700 градби на триесеттина улици.

Орбис

Edited by гитардемон - 05-Jun-2009 at 14:14
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #146 Posted: 16-Jun-2009 at 00:35
Ќе се обнови црквата „Свети Ѓорѓи“ во Старо Нагоричане

Европската комисија за реконструкција ќе донира пари за реконструкција и на црквата „Свети Ѓорѓи“ во општината Старо Нагоричане, Кумановско. Според градоначалникот Миодраг Јовановиќ, потпишан е договор помеѓу донаторот и општината, при што ќе бидат искористени 836.000 евра.

- Со овие пари ќе се реконструира многу значаен културно-историски и духовен монумент, односно ѕидовите со богат фрескоживопис и испосницата на „Св. Прохор Пчињски“, која е во непосредна близина на црквата. Ќе се изградат посебен плоштад и три куќи, кои ќе ја задржат старата архитектура карактеристична за овој регион, вели градоначалникот. Црквата „Свети Ѓорѓи“ датира од 14. век и е лоцирана во центарот на селото Старо Нагоричане. Таа претставува атракција за посетителите од земјава, но и за странците што доаѓаат таму при посетата на мегалитската опсерваторија Кокино.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=EC32B6F941667A4DB9327E3C9D2FD755

Еве некои слики од Panoramio, да ја констатираме состојбата...
01.

02.

03.

04.

05.

06.

07.

Edited by lslcrew - 16-Jun-2009 at 00:58
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #147 Posted: 20-Jun-2009 at 20:23

Сакам да ви постирам две фотографии (тазе) од општинската зграда во Струмица. Изградена е во 1936 година и прогласена е за споменик на културата. Пред неполни два месеци беше обновена фасадата по иницијатива на градоначалникот З.З.

1
Општина%20Струмица

2
Општина%20Струмица%201

Edited by Cloverstack - 20-Jun-2009 at 20:28
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #148 Posted: 20-Jun-2009 at 20:25
Убаво одработено но требале да ги решат и каблите и климите кои го нагрдуваат објектот. Исто така оној 'рѓосаниот капак за подрумот...

Edited by pbanks - 20-Jun-2009 at 20:26
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #149 Posted: 20-Jun-2009 at 20:36

Набрзина ја направија, да биде готова пред локалните избори...

Инаку, боите се оригиналните.

Edited by Шпер - 23-Jun-2009 at 14:45
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #150 Posted: 21-Jun-2009 at 16:09
ова и се оригиналните бои? бидејќи не ми се допаѓаат
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #151 Posted: 25-Jun-2009 at 11:13

Обновена Турската пошта во Струмица

Заводот и музеј од Струмица го заштитува старото градско јадро со реставрација и конзервација на градби што се дел од културното наследство, а еден од последните проекти е куќата позната како Турска пошта. До крајот на годинава се очекува објектот да биде завршен и да профункционира како етнолошки музеј

%20
Досега се обновени покривната конструкција и фасадата на куќата, зачувана е нејзината традиционална конструкција од дрво. Останува да се доработат уште подот и столаријата. Според Александар Цицимов, од струмичкиот завод и музеј, една од собите на Старата пошта ќе содржи музејска поставка, со која ќе биде прикажана традиционалната намена на оваа куќа. Ќе има и гостинска соба со експонати од струмичкото поднебје и соби што ќе се користат за сместување гости, како хотел.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=62591046477&id=16&prilog=0&setIzdanie=21721
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #152 Posted: 25-Jun-2009 at 23:29
Фуере ја отвори Желкова куќа

Градоначалникот на грчката општина Агиос Георгиос не присуствуваше на вчерашното свечено отворање на објект во Неготино
, кој е изграден во рамките на заедничкиот проект за прекугранична соработка. Евроамбасадорот Ерван Фуере кој, заедно со неготинскиот градоначалник Пане Трајков, ја пресече црвената лента, рече дека една од можните причини за недоаѓањето на претставници од јужниот сосед се општинските избори во Грција. Фуере верува дека грчкиот градоначалник со неговиот дух бил на свеченоста во Неготино. Со европски пари Желкова куќа прерасна во туристичко-информативен центар. Целта на проектот е да се промовираат морските плажи на Агиос Георгиос и винскиот и алтернативниот туризам во Неготино. Како краен ефект се очекуваат нови вработувања.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=E560597F1BD52C4782505EFFDC5030C3
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #153 Posted: 27-Jun-2009 at 19:47

Потпишана спогодба за изготвување проект за реставрација на Исхак Пашината џамија во Битола

Скопје, 26 јуни (МИА) - Националниот конзерваторски центар (НКЦ) потпиша спогодба со Турската администрација за соработка и развој - ТИКА за изготвување проект за реставрација на Исхак Пашината џамија во Битола.

Договорот го потпишаа директорот на НКЦ, Бехиџудин Шехаби и програмскиот координатор на ТИКА во Македонија, Али Маскан.

Спогодбата опфаќа подготвување проекти за релевација, реституција, реставрација, зајакнување, поставување на електрична инсталација и средување на просторот околу Исхак Пашината џамија во Битола.

Проектите ќе бидат изработени од стручни лица од Македонија, односно од НКЦ и Завод и Музеј - Битола. По изготвувањето на проектите во времетраење од три месеци ќе биде објавен меѓународен тендер за нивна изработка и реализација. 14:30

http://www.mia.com.mk/default.aspx?vId=65716837&lId=1&pmId=505

Инаку, за тие кои не знаете која е ис(х)ак челебината џамија, еве една статија со видео од официјалното двд за Битола на сајтот visitbitola.

Исак џамија PDF Печати Е-пошта

Исак џамија по својата монументалност и убавина е еден од најпознатите споменици на исламската култура во Битола.

Изградена е во 1506 год. како задужбина на кадијата Исак Челеби. По својата архитектонска препознатливост, надворешност и внатрешниот изглед, хармоничноста на линиите, претставува усовршен брусански тип на џамија.

Се смета дека оваа џамија припаѓа на класичниот османлиски стил на турското градителско наследство.

Внатрешноста е богата со разнобојна орнаментика. На поголемите површини по ѕидовите се изведени медаљони во кои се испишани текстови со верски пораки. Се знае дека и самиот Исак Челеби е погребан до самата џамија.

Отворена за посета: со претходна најава кај Муфтиство на ИВЗ Битола (047/240-631).

Погледајте го промотивното видео за Исак џамија - дел од DVD-то Следија златната линија, издадено од Општина Битола , по сценарио на Ирена Ружин:

http://www.visitbitola.info/index.php?option=com_content&view=article&id=47%3Aisak-mosque&catid=52%3Agolden-line&Itemid=254&lang=mk

И сега морам да прокоментирам дека не сфаќам зошто ваков споменик од минатото мора да се користи и ден денес како религиозен центар? Поради тоа, многу е тешко да се влезе во џамијата, и наместо да биде историски споменик, сега е само една полураспадната џамија. Настрана тоа што пее многу гласно 5 пати на ден во центарот на градот (и битолчани како битолчани се бунат, без разилика од кои побуди), наместо да се вадат пари од симболични суми кои би се наплаќале за влез, ИВЗ сака да има џамија во центарот на Битола (мислам дека има лоша заднина ова). :/ Штета, навистина. Инаку не сум експерт и да не лупам напамет, ама во Битола 8-те џамии од турско се тотално идентични однадвор. На што се должи тоа, не знам Dunno

Edited by гитардемон - 27-Jun-2009 at 19:50
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #154 Posted: 27-Jun-2009 at 21:07
tie dzamii se socuvani podobro od ovie vo skopje, a inace Dzamija se koristi za molitvi tie molitvi iznesuvaat 5 pati dnevno, taa nema druga namena osven toa, neka izgradi grujo nekoj muzej a dzamijata ne e za Art Galerija posto islamski gledano sliki e zabraneto da se crta vo niv i zabraneto e da se prikazuvaat, taka da se gubi namenata, ne znam jas kolku ima muslimani vo bitola vo procent, no tie sepak spagaat na IVZ oni znaat mnogu dobro za kakva namena se
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #155 Posted: 27-Jun-2009 at 21:23
Друга е галеријата-џамија (200 метри подолу, таму каде што ги нашле темелите на црква од самуилово време), а друга е оваа џамија. Не сакав да кажам ништо лошо, и МПЦ го прави истото. Не би дала имот, за да може да каже дека има црква во центарот на градот. Јас немам проблем што пее џамијата, другите имаат, дури и петиција направија против тоа. Него муабетот ми беше дека не е фер џамија која била значи напуштена толку време сега одеднаш да стане религиозен центар (со што тешко е да се влези), а уствари е толку убав споменик од минатото. Ете го Јован Канео, служи како музеј, нема свештеник и литургии. А ако мислиш дека е лошо галерија, три џамии во битолската чаршија се користат како продавници за кинеска роба...
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #156 Posted: 27-Jun-2009 at 21:25
mitato, потполно се слагам, но има едно мало али.

Не би знаел конкретно за џамија во Битола какво историско, естетско, ... богатство крие, така да не го врзувам со овој случај, но

Замисли еден оваков случај, дали мислиш дека треба во Истамбул да се пренамени џамијата Аја Софија во верски објект, и што би изгубил светот со тоа.

Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #157 Posted: 27-Jun-2009 at 21:27
Pa ni jas ne rekov nisto loso , ti rekov deka Dzamija ne e ubavo da bide galerija posto ja gubi namenata, na primer si napravil kola da ja vozis a ti stoi doma posto ne znaes da vozis, ili pak si ja ostavil vo garaza ja cuvas koga ke porasne sinti ,i ti mene ne me svakaj pogresno , i skopskata burmali dzamija e srusena radi toa sto barale vo nejzini temeli crkva, i ne najdoa nisto, ama ja srusija, toa vodi do unistuvanje na kulturen spomenik od 15 vek, i ne mu lici me razbiras , ne lici da mu ja menjavas namenata, ili da ja rusis zatoa sto na nekoj mu teknalo deka tamu imalo crkva a nema veza, islamot vo makedonija ne doslo nasilno , da bese taka site turski ke zborevme
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #158 Posted: 27-Jun-2009 at 21:33
Vladimir, Aja sofija e druga prikazna, on datira od vizantisko vreme,do skoro vreme se koristese kako verski objekt no ne se koristi veke za takov, i ne mozes da sporedis ti takvo nesto so ovoj slucaj sto e sega vo bitola, toj kako prvo e vo centarot na konstantinopol, a koj ja poznaval bitola togas, kako sto se tvrdi imalo nad 1 mil gragani toj grad, a koj ja poznaval bitola , znaci negovata istorija ja pravi tolku slavna sto ne moze da se sporedi so toa sto e kaj nas , bi mozele da profitiraat od Tetovskata Sharena dzamija, taa navistina da, no sepak zborot mi e kaj namenata ,ja gubi vrednosta , posto nekoj imal nijet, ili namera taa dzamija sto ja gradel da sluzi za molitvi , i ako ja napravis galerija ili nesto drugo , ja gubis istorijata kako prvo od toj objekt, kako vtoro namenata, i kako treto kulturata.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #159 Posted: 27-Jun-2009 at 21:41
Незнам зошто идете со или/или варијантава? Зарем не може да се користи објект и за верски и за туристички потреби? Не еднаш сум улетал во некоја катедрала на запад каде луѓе нормално си се молеле а хрпа туристи харала околу, нормално почитувајќи го куќниот ред.

Edited by pbanks - 27-Jun-2009 at 21:45
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #160 Posted: 27-Jun-2009 at 21:44
Pa toa bi bilo idealna varijanta, se slozuvam potpolno
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 24>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.207 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.