![]() |
![]() |
![]() |
Реставрациja / Реконструкциja |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 24> |
Author | ||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||
Значи.... држи буре води, док мајстори ходу!!!
|
||||||
![]() |
||||||
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
|||||
Dali nekoj znae šo se slučuva na Plaošnik, i dali može da se vide nešto od rekonstrukcijata na ''Klimentoviot univerzitet''
![]() |
||||||
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
||||||
![]() |
||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|||||
Тера |
||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||||||
![]() |
||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||
|
||||||
![]() |
||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|||||
Edited by гитардемон - 05-Jun-2009 at 14:14 |
||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
Еве некои слики од Panoramio, да ја констатираме состојбата... 01. ![]() 02. ![]() 03. ![]() 04. ![]() 05. ![]() 06. ![]() 07. ![]() Edited by lslcrew - 16-Jun-2009 at 00:58 |
||||||
![]() |
||||||
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
|||||
Сакам да ви постирам две фотографии (тазе) од општинската зграда во Струмица. Изградена е во 1936 година и прогласена е за споменик на културата. Пред неполни два месеци беше обновена фасадата по иницијатива на градоначалникот З.З. ![]() 2 ![]() Edited by Cloverstack - 20-Jun-2009 at 20:28 |
||||||
![]() |
||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||
Убаво одработено но требале да ги решат и каблите и климите кои го нагрдуваат објектот. Исто така оној 'рѓосаниот капак за подрумот...
Edited by pbanks - 20-Jun-2009 at 20:26 |
||||||
![]() |
||||||
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
|||||
Набрзина ја направија, да биде готова пред локалните избори... Инаку, боите се оригиналните. Edited by Шпер - 23-Jun-2009 at 14:45 |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||||
ова и се оригиналните бои? бидејќи не ми се допаѓаат
|
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
|
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
|
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
Инаку, за тие кои не знаете која е ис(х)ак челебината џамија, еве една статија со видео од официјалното двд за Битола на сајтот visitbitola.
И сега морам да прокоментирам дека не сфаќам зошто ваков споменик од минатото мора да се користи и ден денес како религиозен центар? Поради тоа, многу е тешко да се влезе во џамијата, и наместо да биде историски споменик, сега е само една полураспадната џамија. Настрана тоа што пее многу гласно 5 пати на ден во центарот на градот (и битолчани како битолчани се бунат, без разилика од кои побуди), наместо да се вадат пари од симболични суми кои би се наплаќале за влез, ИВЗ сака да има џамија во центарот на Битола (мислам дека има лоша заднина ова). :/ Штета, навистина. Инаку не сум експерт и да не лупам напамет, ама во Битола 8-те џамии од турско се тотално идентични однадвор. На што се должи тоа, не знам Edited by гитардемон - 27-Jun-2009 at 19:50 |
||||||
|
||||||
![]() |
||||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|||||
tie dzamii se socuvani podobro od ovie vo skopje, a inace Dzamija se koristi za molitvi tie molitvi iznesuvaat 5 pati dnevno, taa nema druga namena osven toa, neka izgradi grujo nekoj muzej a dzamijata ne e za Art Galerija posto islamski gledano sliki e zabraneto da se crta vo niv i zabraneto e da se prikazuvaat, taka da se gubi namenata, ne znam jas kolku ima muslimani vo bitola vo procent, no tie sepak spagaat na IVZ oni znaat mnogu dobro za kakva namena se
![]() |
||||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
Друга е галеријата-џамија (200 метри подолу, таму каде што ги нашле темелите на црква од самуилово време), а друга е оваа џамија. Не сакав да кажам ништо лошо, и МПЦ го прави истото. Не би дала имот, за да може да каже дека има црква во центарот на градот. Јас немам проблем што пее џамијата, другите имаат, дури и петиција направија против тоа. Него муабетот ми беше дека не е фер џамија која била значи напуштена толку време сега одеднаш да стане религиозен центар (со што тешко е да се влези), а уствари е толку убав споменик од минатото. Ете го Јован Канео, служи како музеј, нема свештеник и литургии. А ако мислиш дека е лошо галерија, три џамии во битолската чаршија се користат како продавници за кинеска роба...
|
||||||
|
||||||
![]() |
||||||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|||||
mitato, потполно се слагам, но има едно мало али.
Не би знаел конкретно за џамија во Битола какво историско, естетско, ... богатство крие, така да не го врзувам со овој случај, но Замисли еден оваков случај, дали мислиш дека треба во Истамбул да се пренамени џамијата Аја Софија во верски објект, и што би изгубил светот со тоа. |
||||||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||||||
![]() |
||||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|||||
Pa ni jas ne rekov nisto loso , ti rekov deka Dzamija ne e ubavo da bide galerija posto ja gubi namenata, na primer si napravil kola da ja vozis a ti stoi doma posto ne znaes da vozis, ili pak si ja ostavil vo garaza ja cuvas koga ke porasne sinti ,i ti mene ne me svakaj pogresno , i skopskata burmali dzamija e srusena radi toa sto barale vo nejzini temeli crkva, i ne najdoa nisto, ama ja srusija, toa vodi do unistuvanje na kulturen spomenik od 15 vek, i ne mu lici me razbiras , ne lici da mu ja menjavas namenata, ili da ja rusis zatoa sto na nekoj mu teknalo deka tamu imalo crkva a nema veza, islamot vo makedonija ne doslo nasilno , da bese taka site turski ke zborevme
![]() |
||||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
Vladimir, Aja sofija e druga prikazna, on datira od vizantisko vreme,do skoro vreme se koristese kako verski objekt no ne se koristi veke za takov, i ne mozes da sporedis ti takvo nesto so ovoj slucaj sto e sega vo bitola, toj kako prvo e vo centarot na konstantinopol, a koj ja poznaval bitola togas, kako sto se tvrdi imalo nad 1 mil gragani toj grad, a koj ja poznaval bitola , znaci negovata istorija ja pravi tolku slavna sto ne moze da se sporedi so toa sto e kaj nas , bi mozele da profitiraat od Tetovskata Sharena dzamija, taa navistina da, no sepak zborot mi e kaj namenata ,ja gubi vrednosta , posto nekoj imal nijet, ili namera taa dzamija sto ja gradel da sluzi za molitvi , i ako ja napravis galerija ili nesto drugo , ja gubis istorijata kako prvo od toj objekt, kako vtoro namenata, i kako treto kulturata.
|
||||||
|
||||||
![]() |
||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||
Незнам зошто идете со или/или варијантава? Зарем не може да се користи објект и за верски и за туристички потреби? Не еднаш сум улетал во некоја катедрала на запад каде луѓе нормално си се молеле а хрпа туристи харала околу, нормално почитувајќи го куќниот ред.
Edited by pbanks - 27-Jun-2009 at 21:45 |
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
Pa toa bi bilo idealna varijanta, se slozuvam potpolno
![]() |
||||||
|
||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 24> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |