![]() |
![]() |
![]() |
Битола |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 20> |
Author | |
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Овде се гради сега статуата на Филип II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ова е денес една од четирите згради на ОУ Гоце Делчев, и е во уште поруинирана состојба од оваа. Тука се случиле многу работи во оваа зграда, но никому не му е гајле. |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
добро па дај сподели поконкретно инфо што се случувало! претпоставувам војводите тука оделе на вечерни часови, или зборуваш за сопствените училишни денови
![]() |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Не не, ја викаат уште 'турското' (училиште). Тука имало тајни собири на востаниците, па Турците тука одржувале собири, па било некое офицерско училиште, па тука ли беше нешто со влашката заедница во Битола нешто големо од историјата, или албанската азбука, многу работи има не можам да се сетам, тука учев во трето одделение, има една плоча при влезот (или остатоци од плоча) на која пишуваше, но е историски објект. инаку тука учат националностите па затоа не можат да ја одземат од училиштето бидејќи ќе остане без доволно простор
|
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
maestro ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 505 |
![]() ![]() |
Оваа што е една од четирите згради на Гоце Делчев е таа што се наоѓа на „Белградска“ улица, така?
![]() |
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
мештре јас мислан да покрај Белградска да ет и на Ленинградска туку гитаро ај поточно разбери кој од војводите таму се имаат состанувано, дали Гоце додека бил Битола или на Даме Груев имал тука вечерно училиште со другарите за слободна Македонија... ?
инаку оваа не е куќата каде е создадена 1908 албанската азбука, неја ја реновираа неодамна мислам, еве слика од неа |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Е да, ова е сега музеј на албанската азбука, ама мислам дека и турското има врска нешто со нив. Можи сум се измешал, ама мислам турското има нешто врска со Мосхопол (на власите), а пошто то е денес во Албанија, можно е да ми се измешале поимите. Пиши за турското дека е прв пат евидентирано во 1932, ама немало да се вика турско ако не е навистина од турско. Ако имам прилика некогаш ќе прашам. Како и да е, срамота е да се користи за училиште, сигурен сум дека не е реновирано од таа 1932. |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Никогаш немаме сликано индустриско-деловен објект од Битола, па реков ај да го постирам (ова е во дел од Битола во кој што денес прв пат бев, па така реков да го постирам) Edited by гитардемон - 27-Jan-2010 at 12:44 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Еве еден пример на нова староградска архитектура во Битола, куќа која ми се допаѓа многу. Ова е изградено пред 4-5 години (или повеќе), кога ја градеа ја планираа да ја издаваат за грчки конзулат, ама не им испадна планот па остана многу луксузна неисплатлива куќа (ама ете некој ја купил пред година дена). Ми се допаѓа бидејќи не е реновирана стара куќа, туку е изградена нова од темел (пред тоа имаше некоја грдосија која ја срушија) ![]() Edited by гитардемон - 27-Jan-2010 at 12:42 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Улица Партизанска (од црна хроника е сликава али ајде) |
|
|
|
![]() |
|
maestro ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 505 |
![]() ![]() |
![]() Всушност најголема и најдолга улица во Битола. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не, булевар 1ви мај е најдолга (ако се смета за улица булеварот)
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Еве неколку слики чорнати од фејсбук од повеќе луѓе:
![]() 1. Стара куќа кај библиотеката ![]() 2. Стара куќа кај библиотеката (истата) ![]() ![]() 4. Мислам дека е на МПЦ, ама можно е да е и нешто друго. Приватна, сепак не е. ![]() 5. Рандом стара куќа, по калдрмата кај црква „Св. Димитрија“ ![]() 6. Црквата „Св. Димитрија“ ![]() 7. Саат кулата ![]() 8. Џамијата која е денес галерија (не знам како се вика, ако побарате на гугл ќе најдете) ![]() 9. Долу е орка, а на ќошот е Тетекс, карши споменикот на Филип. Горе има некакви канцеларии, не знам чии. Да не се на синдикатот? ![]() 10. Needless to say... ![]() ![]() ![]() 11. Исто како погоре, почетокот на корзото (ако гледате од плоштад магнолија, од каде што и е сликано). ![]() 12. Стаклената зграда, најгрдото нешто на светот, изградена во времето на владеењето на газдата на ГП Пелистер - Циле, секако од ГП Пелистер (тогаш мислевме дека е архитектонско достигнување) ![]() 13. По Широк Сокак. ![]() 14. По Широк Сокак. ![]() 15. По Широк Сокак. ![]() 16. По Широк Сокак. ![]() 17. Почесни конзулати на Франција, Турција и ОК и СЕ (не знам што ги напикале сите тука) ![]() 18. По Широк Сокак. ![]() 19. По Широк Сокак. ![]() 19. Лево конзулатите на Романија, Србија и Словенија. ![]() 19. Пак лево конзулатите на Романија, Србија и Словенија. ![]() 20. ![]() 21. Сликано над gruppo fiori, карши хотел епинал, поранешен отекс ![]() 22. Сликано над gruppo fiori, карши хотел епинал, исто како погоре ![]() 23. Тука е здружението на борците, а ќе да е и ССМ ![]() 24. Хепенинг ![]() 25. Фамозното Буре, ама дека газдата е скржав се расипа не само храната туку и репутацијата и сега одат само третоодделенци (инаку амбиентот е супер). Навистина супер беше и порано и храната. ![]() 26. Фото Митко ![]() ![]() 27. Еден мој другар живее овде, ама немам појма што била зградата, пишува таму. Инаку она портокаловото (таблата) е СОНК. ![]() 28. Еден мој другар живее овде, ама немам појма што била зградата, пишува таму. Инаку она портокаловото (таблата) е СОНК. ![]() 29. Официрски дом ЈНА (сè уште има гравура во камењата во дворот), па Офицерски дом на АРМ, па сега едно големо ништо, што чека да биде предадено од АРМ на општината. ![]() 30. Пак истото. ![]() 31. Пак истото ![]() 32. Пак истото ![]() 33. Фонтаната пред музејот, знамето инаку не е на врвот, туку е од оние јарболите огромните, зад фонтаната точно се наоѓа. Инаку тука се берат секакви дечишта и наркоманишта и на лето има по 200-300 луѓе испоседнати (на фонтана - металците и раперите) ама сум слушнал дека била првично наменета за во парк некаде каде што има зеленило, и требало лазачи да растат на неа. Не била за урбана средина, затоа и вака лошо изгледа. ![]() 34. Музејот. ![]() 36. Внатре во музејот, на самиот влез (отспротива на сликата). Не знам што поставка е ова, веројатно онака нешто. ![]() 37. ![]() 38. ![]() 39. Домот на културата Edited by гитардемон - 05-Jun-2009 at 00:34 |
|
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
гитар фала за прекрасните фотки дојдоа како освежување на нишкава
![]() немам големо познавање на битола освен Широк сокак за жал, само ги немаш нумерирано сликите за да те прашам кои се некои одредени објекти ![]() ![]() Edited by zabegan - 03-Jun-2009 at 20:50 |
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Истото го помислив, или некое текстче да ставеше до секоја слика
|
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Трите убавици (најлево на сликата) ![]() Ул. Иван Милутиновиќ (се протега од Дулие до уредот/безистенот) ![]() Ул. Васко Карангелевски (на излезот од Битола кон Охрид, кај педагошкиот факултет) ![]() Пак на Иван Милутиновиќ ![]() Исто така Иван Милутиновиќ ![]() Не можам да дешифрирам точно каде е ![]() ![]() Пак од Иван Милутиновиќ ![]() И пак... ![]() Фонтаната пред галеријата (џамијата), која веќе не е фонтана ![]() Ски центар Ниже Поле ![]() Антената на Пелистер ![]() Партизанска (со касарната од лево) ![]() Тунелот на обиколницата Edited by гитардемон - 06-Jun-2009 at 16:20 |
|
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Супер е шемава со краткиот опис на сликите гитар
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Рандом згради |
|
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Урбаното дивјаштво „на ниво“... ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 20> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |