build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Верски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Црква на Плоштад Македонија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2930313233 41>
Poll Question: Црква на плоштад?
Poll Choice Votes Poll Statistics
42 [56.00%]
9 [12.00%]
24 [32.00%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #601 Posted: 16-Jul-2009 at 12:37
http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=118397268295&ref=nf
Еве уште еден извадок од реалноста - каков раздор прави овој идиотски процес меѓу луѓето.
И поп и оџа да го пеат, тој што му текна да гради со вака без памет, а со сила!

Originally posted by pbanks

BTW колку што јас сум читал, Скопје бил град со развиена борделска индустрија околу балканските војни со оглед на тоа дека бил обична касаба со еден куп војска во него.

Не видовме само уште стари курви што ги фатило носталгија по старо Скопје. И така не етикетираат како центар на трговија на бело робје на Балканот и пошироко, барем да имаме некое фајде од тоа, само да не го крстиме скопски red-light district (како двокатните автобуси ала Лондон, Биг-бен во Ѓорче исл.), да бидеме малку покреативни!!!
 Cheers
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #602 Posted: 16-Jul-2009 at 12:47

:lol: веројатно е само прашање на време за носталгијата кон проституцијата како стар скопски занает. Следен чекор би било субвенционирање од комората на занаетчии и доделување на специјална улица, да речеме во турска чаршија покрај златарите и ецерите. Во меѓувреме ќе се активираат и многубројните НВОа за зачувување на традициите и вредностите на старо скопје.... Во каква идиотска земја само живееме ние Иако постов треба да е заебанција вакви сценарија ни се случуваат секојдневно.
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #603 Posted: 16-Jul-2009 at 12:55
Отворена е пандорината кутија    Ohno

Но, не ги заборавајте другите современи (западни) девијантни покрети под парола за „слобода и човекови права“ која брзо ќе тражат и тие свој јавен простор.
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #604 Posted: 16-Jul-2009 at 13:01
Originally posted by Vladimir P

Отворена е пандорината кутија    Ohno

Но, не ги заборавајте другите современи (западни) девијантни покрети под парола за „слобода и човекови права“ која брзо ќе тражат и тие свој јавен простор.

ke gi trazat i ke gi dobijat, sve ke si dojde na svoe mesto, toa dali se devijantni ili ne za sekogo razlicno, vo zavisnost od mentalniot sklop neli.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #605 Posted: 16-Jul-2009 at 13:12

точно но проблемот останува. државата не смееше да се стави во позиција да подржува на ниеден начин проекти/објекти кои застапуваат нечиви лични убедеувања (т.е. убедувања на одредени групи на луѓе). Сите луѓе кои делат одредени уверувања (девијантни или не) се слободни да се самоорганизираат и да ги самофинансираат своите каузи.

Од сите криминали во мал ринг на архитектонски и урбанистички план овој се издвојува по тоа што има многу повеќе лица и димензии и удира директно во уставниот поредок на оваа држава. Срамота!

Edited by pbanks - 16-Jul-2009 at 13:17
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #606 Posted: 16-Jul-2009 at 13:17
tocno... ne mozam da sfatam zosto odredena grupa na luge, koja sto se opredeluva kako vernici, treba da dobijat poddrska (finanskiska) od vladata, a nekoja druga ne. so toa sto nekoj e vernik ne se naoga nad drugite individui. a devijantnosta e licno tolkuvanje na nestata. za mene e na primer, devijantno da se veruva vo gospod, koga celata nauka(vo koja sto spaga i arhitekturata) se temeli na nesto sprotivno. dali edna zgrada ke izdrzi zemjotres zavisi od statikata, ne od toa dali popot gi poprskal temelite i ja blagoslovil.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #607 Posted: 16-Jul-2009 at 13:25

се сложувам потполно
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #608 Posted: 16-Jul-2009 at 14:14
Originally posted by Dave Gahan

http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=118397268295&ref=nf

Се зезнав се зачленив, а и луѓе поканив во групата, без да го прочитам што изнапишале во инфото  Wallbash

Иако има многу повалидни аргументи што можат да ги искористат, нив не ги навеле бедејќи тие се разбира важат и за црквата на плоштадот, а оваа група ми се чини дека подобро да ја крстеле „нејќам џамија на плоштад, ама црква сакам“. Мноу полесно се палат масите со онакви бљувотини.

Ја напуштив групата.
Штета што нема културна група против локацијата за џамија како што има против локацијата за црква.

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #609 Posted: 16-Jul-2009 at 14:26
Ама вие пак ја кривите реката! Сега пак ли ќе треба одново да го

@xnx толку малку зборови толку многу бодење у џигер! Не си упатен па правиш груби антагонизми господ/наука или па статика/благослов ..... Типично за недоволно упатени луѓе. Затоа и уз пат навредуваш (барем мене) дека верата е девијантна појава, а токму е спротивното.

Еве гледам пак се фаќаш за финансирањето како "пијан за плот". Нити било проблем ниту пак ќе биде тоа проблем. Знаеме која е суштината на проблемов и сега ако сакате да маневрираме по околните теми (на што и се должи голем процент од овие 30 страни) можеме да идеме до бескрај.

Мојот став против изградбата било каков објект на маркицата 1.5 останува ист, против. Во однос на ова џамија и теќе сум против до старт без воопшто да се објаснувам и од архитектонски аспект и од политички аспект и од историски аспект! Комплет против! Мојот став против маркицата 1.5 останува ист, но никогаш повеќе по оваа тема нема да застанам во исти ред со мои "истомисленици" кои длабоко ме навредуваат мене, а и уште неколку разумни како мене, и згора на тоа не ни приметуваат зашо се неупатени, а не сакаат ни да прашаат да им се објани, не за да станат верници, него да научат дека околу нив има верници.

Сега продолжете со дискутирање за све, само не за случајот конкретно.....
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #610 Posted: 16-Jul-2009 at 14:41

Вртење на тези ЛСЛ... Не се неверниците тие кои сакаат да прават храм со државни пари на сред Скопје туку е обратно. Верниците им бодат очи на сите други и им вреѓаат се по ред, од интелегенцијата до достоинството.

По 123234233ти пат. Религијата е твоја приватна работа и во тој домен никој нема право нити да ти соли памет ниту да вреѓа. Но анахроноста на овој проект е и те како постоечка и тоа не само по архитектонско урбанистички критериуми туку и по милион други.

Почитта треба да е обострана а во овој случај балансот е априори нарушен а сето тоа е спонзорирано од државата. Слично како во случајот со тепаните студенти, токму верниците се тие кои треба да го обелат образот во случајов. Не смее да има ни трунка двоумење околу овој објект кој не само што не му е местото таму туку и создаде еден куп поделби и нелагодност меѓу населението, нешто што еден божји дом не би требал да го прави нели?

Позицирање на неутрална и одмерена линија спрема мене е недоволна. Разбирам дека не е лесно човек да иде против свои уверувања дури и кога греши но мислам дека принципиелноста во случајов е многу потребна зошто последиците на овој проект ќе ги осеќаме долгорочно.

На плоштадот не смее да има верски објекти спонзорирани од државата а доколку има реално потреба од верски објекти (а нема) нивното зацртување во планот не треба да биде ад хок туку резултат на опсежна анализа на ситуацијата на теренот од страна на компетентни лица. Ова не е монархија па некој да се заебава со јавен простор без воопшто да размислува за чувствата на СИТЕ граѓани и за последиците на своите комплекси.

Edited by pbanks - 16-Jul-2009 at 14:45
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #611 Posted: 16-Jul-2009 at 14:52
Originally posted by pbanks

Вртење на тези ЛСЛ... Не се неверниците тие кои сакаат да прават храм со државни пари на сред Скопје туку е обратно. Верниците им бодат очи на сите други и им вреѓаат се по ред, од интелегенцијата до достоинството.
Сакам објаснување зашто јас како верник некому бодам очи! Нека ти бодат очи они што сакаат да се изгради црквата (а тоа не се сите верници).
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #612 Posted: 16-Jul-2009 at 14:58

Воопшто не ми бодеш очи ти или тоа што си верник, но сепак застапуваш една теза со која јас не се сложувам а тоа е финансирање на верски објекти од државен буџет. Знам дека си против објектов како урбанистички чир, но немам впечаток дека си и против неговата "идеолошка позадина". Да се разбереме уште еднаш. Тоа не значи да бидеш против верски објекти како такви, туку да не замижуваш против очигледната штета што овој проект генерира на толку многу полиња и против неговиот толку нехристијански карактер како резултат на тие штети.

Edited by pbanks - 16-Jul-2009 at 15:24
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #613 Posted: 16-Jul-2009 at 15:00
lsl, твојот став во однос на локацијата на црква на плоштад длабоко го почитувам, особено бидејќи доаѓа од човек кој отворено ги искажал своите религиозни погледи.
И се слагам дека треба што попринципиелно да се држиме до чисти рационални и легалистички аргументи, отколку да ја шириме дискусијата на емотивни, политички, религиозни и слични полиња. Не само на форумов туку воопшто.

Но боде очи оваа реченица:
Originally posted by lslcrew

но никогаш повеќе по оваа тема нема да застанам во исти ред со мои "истомисленици" кои длабоко ме навредуваат мене

Види, условно речено „другата страна“ во целиов случај беше и се уште е навредувана и омаловажувана 1000 пати повеќе. Беше и физички нападната од „верници“, а не се најдоа многу вистински верници гласно да го осудат тоа. Би ти бил благодарен доколку таа иста осетливост што ја искажа, се обидеш да ја примениш и за другата страна.
Мислам дека и од авион се гледа кој е вистинската жртва во целава ситуација.

Edited by Cloverstack - 16-Jul-2009 at 15:03
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #614 Posted: 16-Jul-2009 at 15:12
Под истомисленици се подразбира истомисленици во однос на објектот на плоштадот, а не се подразбира верници! Сега ако може вратете се нагоре до истата реченица па препрочитајте ја!

Значи ставот за црквата останува ист но повеќе никогаш рипање во кош со све и секого!

Edited by lslcrew - 16-Jul-2009 at 15:14
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #615 Posted: 16-Jul-2009 at 15:20
Originally posted by lslcrew

Значи ставот за црквата останува ист но повеќе никогаш рипање во кош со све и секого!
Те разбирам за ова. Исти случај со мене и со онаа фејсбук група против џамија на плоштад.
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #616 Posted: 16-Jul-2009 at 15:38
Мислам дека емотивно реагираме. Форумов не е за верски теми, туку урбанистички, градежни, архитекнонски инфраструктурни проекти кои немаат ама баш никаква врска со верските тематики. Доброто според мене е што сите се сложуваме дека црквата на плоштад (како што ЛСЛ вели на маркица 1.5) на овој начин е тотално погрешна, од естетска, морална, секулрарна, граѓанска, мутиконфесионална и економска гледна точка. Тоа на секој нормален и неограничен човек му е јасно. Нема потреба од интерпретација или навреди.

Мое мисење, е дека се помалку е извресно градењето на црквата или џамијаитата на  плоштадот. Заради тоа и секакви верски заедници сега притискаат и алудираат токму на мултикултурниот и мултиконфесионален но сепак секуларен карактер на државта. Не мораше сево ова да се случи, можеше уште на самиот почеток некој да повлече рачна, но доколку ние како граѓани ја извојуваме оваа битка,мислам дека долгорочно тоа би било од огромно значење за граѓанскиот и демократскиот дух на овааа држава. А верските заедници треба да си знаат точно каде им е местото во општеството, и да го намалат своето политичко влијание.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #617 Posted: 16-Jul-2009 at 15:45

Само уште нешто ќе додадам за крај. Имам впечаток дека црквата и сличните на нејзе контроверзни идеи од последниве 2 години имаат токму за цел да не наведат да се занимаваме со безпредметни, емотивно набиени дискусии а да ја игнорираме големата слика. Дали приметувате дека како општество 2 години сме опседнати со религиозни и историски прашања, а она што е навистина битно ни се сервира дозирано на лажичка и ретко е предмет на јавна дебата? Дури и ние на форумов каде инсистираме на фокусирана дискусија ни се случува (и тоа се почесто) да не издржиме на искушенијата и да ја распалиме дискусијата.

И јас се повеќе мислам (и се надевам) дека црквава нема да се гради. Но... дали промоцијата и инсистирањето на овој (и сличните) проекти се случајни и резултат на нечива недоделканост или наивност? Јас мислам не...
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #618 Posted: 16-Jul-2009 at 16:41
Не pbanks, токму обратно! Последниве години ниту црквата ниту верските заедници не се огласиле јавно по ниту едно етичко прашање во општеството! Ниту за абортус, ниту за фамозната молитва то вртеше по мтв, ниту за репородукција, а камо ли па они да почнат кампања пртов дрога, апа да не зборам за донатроски фондови, домови за деца да основаат или па SF социјални станови или па телевизија! Све се сведува на некое изјавиче во некој ќош. Единстевни пресконференции и обраќање до верниците се свикуваат за празниците и толку!

Значи проблемот е што верските заедници оставаат политичарите да ги водат верските прашања, па така една партија се става во улога на промотор на православие, друга партија за ислам, трета за ова теѓето итн.

Коченчно у оваа држава трбда почне секој да работи тоа што му е работа!

Него ајде ептен у офтопик ја истеравме!

Edited by pbanks - 01-Jan-2010 at 22:58
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #619 Posted: 16-Jul-2009 at 16:43

па и јас алудирав на партиите во последниот пост.

се слагам, да прекратиме....
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #620 Posted: 20-Jul-2009 at 23:06

Груевски: Не и' подарив земјиште на МПЦ

Не станува збор за подарување, туку за продавање на земјиштето на МПЦ, и тоа на делот каде што Општината има предвидено изградба на црква, одговора премиерот Никола Груевски во мегаинтервјуто дадено за неделникот „Форум“. Тој подвлекува дека на местото каде што некогаш постоела Бурмали-џамија, Општината нема предвидено изградба на џамија. Општина и само Општина Центар е таа која според закон може да го регулира тоа прашање. Дури доколку Општина Центар донесе таков план, Владата би можела да и' го продаде тоа земјиште на ИВЗ, по истата процедура како за МПЦ", вели Груевски. Според Груевски, нападите врз Владата очигледно имаат само политичка мотивираност, а веројатно се работи и за два различни концепта. Но, тој потенцира дека двата концепта имаат меѓусебни големи разлики.

http://utrinski.com.mk/?ItemID=5143CBB86372E84188EBF9125EA95F23
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2930313233 41>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.256 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.