![]() |
![]() |
![]() |
Село во град |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 5> |
Author | ||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() Posted: 29-Jan-2008 at 22:37 |
|
Според мене трите најгрди локации и маала во Скопје кои што крајно време е да се урбанизираат. За Керамидница немам зборови, исто и за Маџир Маало. Мислам живееме во 21 век за овие маала сум најголем противник. Тие се наоѓаат во сред центар. Еве самата слика си го кажува своето, инаку на ништо не личи градското подрачје. Затоа Крушевска мора да биде изградена истото е и со продолжувањето на бул.Гоце Делчев со што овие маала ке ги снема и ќе добиеме нови делови од центарот кои ке прилегаат на една метропола.
![]() Edited by Junkie - 29-Jan-2008 at 22:38 |
||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() Потпишувам! ![]() |
||
![]() |
||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|
И дури ради тој манијакот што не ја даваше куќата денес мостот и улицата се иксривени кон десно од проста причина што тој типот живее во центар а иначе нема вода и каналицазија али битно у центар е |
||
|
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
Ќе им дојде крајот, ќе бидам во први редови кога багерот ќе ги срамни...
|
||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||
![]() |
||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
hahahaha
![]() |
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Овде мора подХитно да запее Багер. Ако може уште утре!!!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
А што е со местото карши Holiday Inn, ете и овде изгледа мора багерот под итно да ги заврши работите. Можеби не 100 катници али сигурно треба да се уреди местово. А долго е зборуван и овој дел знаеме од претходно и сеуште нема иницијатива. Па центар е луѓе, а на ништо не личи
![]() ![]() |
||
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Мене оваа локација со години не ми е јасна! Нити знам како се вика, нити па некогаш сум слушнал за урбанизација, за планирање некој зафат како трговски или нешто слично!
42° 0'49.89"N 21°24'39.23"E |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() Не е локација туку цел ДУП ![]() http://199.236.67.122/karpos/43-DUP-KRIVI-DOL1.pdf Edited by Cloverstack - 11-Jan-2009 at 07:50 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Кловер фала на инфото! Очекував некој Г-Малл за оваа локација!
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() Па и да и не... Со изградбата на обиколницата молови и слични содржини би ги буткал погоре околу нејзе. Нормално тоа не би биле G-Mallovi туку далеку поскромни објекти кои сепак убаво би го облагородиле просторот. Оваа мене ми изгледа најпогодна за "плажа". Го имаме тоа дискутирано во нишката за плажа на Вардар. Едноставно ми изгледа дека има доволно простор сето тоа да се направи како што треба. Оваа варијантава со задржување на тие куќарките не ми се допаѓа премногу. |
||
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
тука сакаа едно време згради да насадат, но сега како што гледам свртен е муабетот на Б1(мали комерцијални и деловни објекти), Б2(големи трговски единици) и Б3(големи угостителски единици), значи да лсл очекувај тука спроти парк да видиш и трговски и хотели и адвокатски улички Edited by pbanks - 11-Jan-2009 at 18:24 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ја затоа и го поставив прашањето, пошто овие куќарките ич не ми лежат. Слични вакви локации со осамени куќарки се оние кај транспортен еве сега ќе има катна гаража, слична локација се оние куќарките околу корќагин, добро ваму е некако скриено со згради па не делува толку грдо (Џуро ноу офенс)!
Затоа и ова маалово ми делуваше так неприкладно тука. Колку што можам да видам има веќе планирано некои игралишта, така да веќе има дадено некоја спортска димензија. Добро сепак ако има заинтересиран инвеститор не е тешко да се промени планот, пошто кај нас ионака плановите се кројат по околината, а не околината по плановите! Ама за ваква локација и не е толку трагично ако се скрои план според некоја најава за објект. Инаку раскрсницава ме изненади, оваа одма после мостот. Не знаев дека е планирана да биде со 4, а не со три улици како досега. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
41°59'18.33"N 21°26'31.69"E
Еве уште една таква локација, само оваа е многу помала. Стварно не ми е јасно како досега овде нема изградено станбена зграда или нешто друго. |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Па зависи за кои збориш. Ако зборуваш за она што е останато помеѓу Корчагин и новиот Веро тоа е селендра на ниво на Маџир маало. Ако зборуваш за делот помеѓу Корчагин и ул. 11 Октовмри сепак зборуваме за доста урбанизиран дел каде апсолутно постои урбана логика. Одавна се спремам да го покријам тој дел од градот со една убава фотосесија. Меѓу другото додека се кука нонстоп за зачувување на архитектонското наследство онаму каде го нема (на пример Маџир маало) никој не ги рецка вакуфските згради кои датираат ако не се лажам уште од Турско и ден денеска се убаво вклопени во урбаната целина. Но истовремено се измасакрирани од газдите кои прават што сакаат. Кој ставил клими, кој офарбал пола куќа, кој ставил алуминиумска браварија ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Станбена зграда на таа локација за мене би била тешка глупост. Таму апсолутно треба нешто деловно и тоа се до бензинската на макпертол (значи треба да се сруши цел станбен блок). И населбата пролет не ми е многу по ќејф од кога ја унаказија. Спрема мене или треба убаво да се преуреди целата населба (унификација на зградите, уредување на зеленилото итн) или све тоа треба да се поруши. Тоа е една од населбите со најизразено урбано дивјаштво. Улицата пак која е на трасата на Крушевска република (позади Злате) е во континуитет една од најсубстандардните улици во центарот на Скопје. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Кои се тие згради? |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Останати се 3 (мислам биле 4) зградички П+2. Еве ти координати до средната (од лево и десно се другите две). Ќе ги сликнам деновиве и ќе ги постирам. 41°59'24.71"N 21°26'11.34"E |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Па добро си ме сватил, зборам за оние селца расфрлани по цело Скопје. Таман работа работа за оној средениот дел што е позади QBЕ. Тука кај што е амбулантата, тој дел е урбанизиран. Неурбанизираното почнува од автобуската југодрво па накај НБРМ. Ја би корегирал и малку и накај QBE и покрај тоа што е урбанизирано. ВЕРО ваљда ке потегне бран на урбанизација и навака малку према QB.
А за тие куќите што викаш дека се стари. Ја од тие куќи воопшто не ни очекувам да може да се извлече нешто. Којзнае колку се пореметени во статиката, да не збориме колку човечкиот фактор накнадно ги пореметил итн. Ај ваљда ќе има некој имтерес за изградба на овој дел. Тука малку мислам и дека зградите некако го затвараат тој простор и го прават неатрактивен, но подобро да го затвараат пошто така па на ништо нема да личи. Оставам времето да покаже. Нормално |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Еве мала историја за тој дел. До земјотресот била една од побитните улици во Скопје. Денеска е останат само дел (почетокот на улицата почнува од број 63 ако не се лажам кај социјално)
Извор: Вест |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 5> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |