|
![]() |
|
ГУП - Скопје |
|
Post Reply
|
Page 123 11> |
| Author | |||
Cloverstack
Admin Group
Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply
#1 Topic: ГУП - СкопјеPosted: 30-Oct-2007 at 19:58 |
||
|
Еве го генералниот урбанистички план на Скопје 2002-2020. За жал немам поголема верзија а немам ни легенда... Голем дел од боите и мене не ми се 100% јасни.
![]() Edited by Cloverstack - 29-Jul-2009 at 19:58 |
|||
![]() |
|||
La Linea
Senior Member
Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
Quote Reply
#2 Posted: 30-Jan-2008 at 12:25 |
||
|
Еве се посветив малце на проучување на ГУП-транспорт, и сега почнува да ми станува јасно до кое ниво ни е патната мрежа, и колку е ургентно да се почне со работа.
Ако може некој да ми даде објаснување што значат боите - виолетовата на крушевска , жолтата, црвената што ја има на крај на обиколницата мислам, би бил благодарен. |
|||
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||
![]() |
|||
Cloverstack
Admin Group
Quote Reply
#3 Posted: 30-Jan-2008 at 13:08 |
||
![]() xxx Виолетова - урбани автопати xxx Зелена (темно) - магистрални градски сообраќајници xxx Жолта (лимон) - собирни сообраќајници xxx Зелена (светло) - локални патишта xxx Жолта (банана) - регионални патишта xxx Црвена - магистрални патни правци А еве да ставиме тука и една помала верзија, за да знаат луѓево за што се работи: ![]() Edited by Cloverstack - 30-Jan-2008 at 13:37 |
|||
![]() |
|||
Cloverstack
Admin Group
Quote Reply
#4 Posted: 30-Jan-2008 at 13:10 |
||
|
Верзија во висока резолуција (6430x3860) можете да симнете од тука:
http://www.build.com.mk/docs/GUP-Transport.jpg ![]() Edited by Cloverstack - 10-Nov-2008 at 22:52 |
|||
![]() |
|||
Supervisor
Senior Member
Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
Quote Reply
#5 Posted: 30-Jan-2008 at 14:33 |
||
|
Брзите сообраќајници Скопје ги нема. Тоа се Крушевска, Јужен Булевар, Србија која што треба да се прошири, па и Александар Македонски, да се тргнат сите тие пешачки премини и да се постават надвозници.
|
|||
|
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|||
![]() |
|||
Cloverstack
Admin Group
Quote Reply
#6 Posted: 30-Jan-2008 at 14:40 |
||
Брзите сообраќајници (ваљда двајцата мислиме на урбаните автопати), не го опфаќаат бул србија, кој и понатака ќе има крстосници и пешачки премини. Урбаните автопати се три и јасно ти се исцртани на мапата. Тие се тие што треба да бидат комплетно денивелирани. |
|||
![]() |
|||
Supervisor
Senior Member
Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
Quote Reply
#7 Posted: 30-Jan-2008 at 14:49 |
||
Мислев на Александар Македонски во делот од кај циганите до Момин Поток. Грешка!
|
|||
|
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|||
![]() |
|||
La Linea
Senior Member
Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
Quote Reply
#8 Posted: 10-Mar-2008 at 00:06 |
||
|
240,000 eвра?! Аман бе, зарем толку чини?
|
|||
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||
![]() |
|||
Cloverstack
Admin Group
Quote Reply
#9 Posted: 10-Mar-2008 at 02:43 |
||
![]() Ако се суди според искуството што го имаме, ова прекројување може да донесе само лоши работи. После сите криминали и обични глупости што ни се случуваа на полето на урбанистичкото планирање во последните 15-тина години, сега како круна на деструктивното „планирање“ може да ни се случи и бришење на Бул. Крушевска Република. Tој никако не и е по мерак на урбаната мафија, иако за градот ќе биде од најголема важност. |
|||
![]() |
|||
pbanks
Admin Group
Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply
#10 Posted: 22-Mar-2008 at 15:12 |
||
|
Погледнете ја последната реченица.
.. Не дека прв пат вакво нешто се спомнува но во последно време ја немам затекната оваа информација па мислев дека идејата умрела сама од себа. Има ли граници штетата што Аларова е способна да ја направи на градот ![]()
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=1350&ArticleID=87377 |
|||
![]() |
|||
Cloverstack
Admin Group
Quote Reply
#11 Posted: 22-Mar-2008 at 15:36 |
||
|
Па што ќе ни е Крушевска? Нам ни требаат 80-тонски лавови на мостот Гоце Делчев
|
|||
![]() |
|||
dejan
Senior Member
Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
Quote Reply
#12 Posted: 25-Mar-2008 at 12:07 |
||
|
Eve vo vrska za noviot GUP od Utrinski
Inace slikata od centarot mnogu ja sakam ![]() Советот на Скопје даде зелено светло за изработка на нов ГУП
Опозицијата во Советот смета дека постапката е спротивна на законите Сања Наумовска |
|||
![]() |
|||
dejan
Senior Member
Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
Quote Reply
#13 Posted: 25-Mar-2008 at 12:09 |
||
|
Od Dnevnik (i ovaa slika ja sakam)
ОПОЗИЦИЈАТА во градскиот совет ПРОТЕСТИРА ПРОТИВ ОДЛУКАТА ЗА ИЗМЕНА НА ГУП СДСМ: Новиот генерален план ќе биде незаконски Куновска потенцираше дека е бесмислено да се бара само измена на текстуалниот дел од планот, а притоа графичкиот и нумеричкиот дел да останат несменети
Генералниот урбанистички план на Скопје (ГУП) ќе
претрпи драстични измени во урбанистичките решенија. Тој беше усвоен во
2002 година, со рок на траење до 2020 година, но ќе се носи нов за да
се вметне Сарај во градските граници. Советниците од мнозинството во
Советот на Град Скопје на вчерашната седница објаснија дека мора да се
донесе нов ГУП, бидејќи постојниот не може да се справи со новите
замисли за развој на градот и за привлекување странски инвестиции. За
побрзо да се усвои новиот ГУП, вчера Советот изгласа Предлог-одлука за
пристапување кон измени и дополнување на текстуалниот дел на ГУП.
Претходеше жестока расправа и обвинувања од опозицијата дека одлуката и
гласањето се незаконски, а дел од советниците од коалицијата „За
Македонија заедно“ ја напуштија седницата.Советничката од СДСМ, Софија
Куновска, постапката ја нарече недозволена импровизација. Никој нема
право да прави упад во ГУП. Донесувањето на планот во незаконска
постапка е силување на Скопје и противприроден блуд. Бесмислено е да се
бара само измена на текстуалниот дел од планот, а притоа графичкиот и
нумеричкиот дел да останат несменети, како што е во случајот - рече
Куневска. Нејзината сопартијка Тања Томиќ, која е претседател на
Комисијата за урбанизам, рече дека законот не познава измени на ГУП без
претходно Градот да донесе годишна програма. Станови на местото на касарните Во Предлог-одлуката за измена на ГУП се вели дека и Владата имала иницијатива за редифинирање на намените и содржините во планот за да се обезбедат услови за инвестиции за развој на Скопје. Како основни причини за измените се наведени влегувањето на Сарај во градски граници, но и искористувањето на слободното државно градежно земјиште. За таа цел, Министерството за транспорт и врски доставило барање до Градот Скопје за утврдување на намената на комплексите и објектите на Министерството за одбрана. Од Градот објаснија дека се работи за делот во кој се наоѓа касарната „Илинден“, каде што би требало да биде зацртна намена домување и деловни објекти. Поради овие измени Министерството за транспорт е подготвено финансиски да ги помогне измените на ГУП. Edited by dejan - 25-Mar-2008 at 12:09 |
|||
![]() |
|||
Cloverstack
Admin Group
Quote Reply
#14 Posted: 25-Mar-2008 at 12:42 |
||
|
Сигурно има оправданост за некои измени, ама се плашам дека ќе испадне како со измените на „Мал Ринг“, то ест дека слабостите ќе си останат, а новост ќе бидат некои штетни решенија од којзнае какви побуди...
Како и секогаш, највеќе ме плашат обидите да се избрише/измести трасата на Бул. Крушевска Република. Тоа е тотално неприфатливо! Исто така ме буни и она со касарната Илинден... Зарем целата касарна се планира да се напушти?!? Таа е сепак „срцето“ на АРМ и армијата сигурно има потреба од нејзините капацитети, па макар и во некаква редуцирана форма. Не знам баш колку е во државен интерес таа касарна едноставно да се збрише. Можеби е во интерес на некој што сака да прави дебели профити со разноразни сомнителни зделки, ама сигурно не е во општ интерес. |
|||
![]() |
|||
Cloverstack
Admin Group
Quote Reply
#15 Posted: 27-Mar-2008 at 14:21 |
||
|
Теоретски ова е во ред, ама во пракса досегашното искуство со слични интерванции во урбанистички планови е застрашувачко. Особено од она за сообраќајната мрежа ме фаќаат морници.
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=1918A07B7B8DEF459119B056DDAAE3C8
|
|||
![]() |
|||
lslcrew
Senior Member
Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply
#16 Posted: 27-Jun-2008 at 03:32 |
||
|
Започнува изработката на новиот ГУП за Скопје
Во скратена постапка ќе бидат внесени локации на АРМ кои ќе бидат станбени комплекси Сања Наумовска http://utrinski.com.mk/?ItemID=9C72C89C60C1F743A8ACBEA5AF14BED2 |
|||
![]() |
|||
lslcrew
Senior Member
Quote Reply
#17 Posted: 27-Jun-2008 at 03:38 |
||
|
1. Труфка ѓе си ги убаци дивоградибте да му бидат легални.
2. Сарај како слепо црево ќе се закачи за Скопје. 3. Погоре видов пишуваше 10 Стручњаци вероватно Вангел, Жан, Грчев и компанија. 4. Конечно АРМ нема да биде дивоградба у сред центар ![]() 5. Ми се свиѓа идејата станбена населба кај касарната. И конечно да не го гледаме руглото топаана. |
|||
![]() |
|||
Cloverstack
Admin Group
Quote Reply
#18 Posted: 27-Jun-2008 at 04:16 |
||
![]() Не е кај касарната, туку во просторот на сегашната касарна. За ова веќе имаме дискутирано... Се плашам дека ова значи крај за најголемата и главната касарна во Македонија, која патем има одлична стратешка поставеност во однос на Скопје и скопскиот регион. А овој дел од текстот, знаејќи ги некои од иницијативите, е крајно загрижувачки...
Ни останува само да се надеваме дека здравиот разум и долгорочното планирање ќе провладаат... Edited by Cloverstack - 27-Jun-2008 at 04:21 |
|||
![]() |
|||
lslcrew
Senior Member
Quote Reply
#19 Posted: 27-Jun-2008 at 05:21 |
||
|
За ова мора да има издржани јавни дебати, со сообраќајни инженери архитекти и све што има малку поврзаност со градот. Пак ќе кажам, страв ми е од вангел,жан компанија да не ја усерат работава. Мене ме плаши кај владава да не умеша прсти, а како што гледам веќе умешала, па после да треба да го воскреснуваме Скопје од пред 19363 со примеси на 2063, пошто некоја таква тенденција е на повидок.
|
|||
![]() |
|||
pbanks
Admin Group
Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply
#20 Posted: 27-Jun-2008 at 08:39 |
||
Крајот на касарната сепак не е поврзан со градските власти туку со нешто друго. Градските власти само ќе го структуираат просторот кој им е отстапен. Единствена друга опција (ако е толку стратешка позицијата) е на тој простор да се зачува каков е за да може лесно да се пренамени за првобитната функција. Мене лично ми се допаѓа овој дел да се урбанизира. Не сум сигурен дека големи касарни или војска ќе ни послужат во било кој контекст.
Да... овој дел треба навистина да не плаши ![]() |
|||
![]() |
|||
Post Reply
|
Page 123 11> |
| Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |