![]() |
![]() |
![]() |
Меркатор маркети |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 5> |
Author | ||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Дијагонално од МИДА |
||
![]() |
||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|
Меркатор“ наскоро со маркети на македонскиот пазар
Словенечкиот трговски синџир „Меркатор“ најавува влез на
македонскиот пазар. Словенците планираат на локација од 50.000
квадратни метри, во непосредна близина на базенот „Карпош“, да го
изградат својот прв објект во Македонија. |
||
![]() |
||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=0A39DAB783A9424B9074C934590CF83C< = < =
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Меркатор активно работи на отворање на првиот центар во Македонија
Скопје Најголемиот словенечки трговски синџир Меркатор веќе активно работи на отворањето на првиот центар во Македонија, соопшти компанијата. Првиот трговски центар во Македонија треба да биде во Скопје во близина на спортската сала Борис Трајковски на локација од 50 илјади квадратни метри. Инаку Меркатор деновиве ги отвори своите први продажни објекти во Албанија. „Меркатор Хипермаркет“ и „Интерспорт“ се сместени во новоизградениот „Ситипарк“ кај Тирана. Словенечки Меркатор е една од најголемите малопродажни компании во
Југоисточна Европа, која годинава инвестира 159 милиони евра. Меркатор
има над милион квадратни метри продажни површини во седум држави и
вработува над 21 илјада луѓе. /крај/со/мп http://www.makfax.com.mk/#_tools/article/95935/view |
||
![]() |
||
SpaceAge ![]() Groupie ![]() Joined: 11-Dec-2009 Location: SWEDEN Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Samo uste eden dokaz deka zaostanuvame so stranski investicii, sve ide sporo,skoro vo sekoje selo vo Srbija i Bosna ima po eden Mercator.Toa sto ke donese e konkurencija vo maloprodazbata a i Intersport najgolemiot lanec vo evropa ke go imame.Ne sum bil vo nekoj Mercator no hipermarketot kako sto mi e poznato ke ima 40%domasno proizvodstvo 40% slovensko 20% ostanato.I dali ova znaci deka Carrefour so koj se pregovarase sega pomalku verojatno ke dojde vo Makedonija poradi zasitenost na pazarot.
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Ееее рано е за заситеност. Допрва треба да влезат миљарда брендови, а дпрва треба да расте стандардот и куповната моќ.
|
||
![]() |
||
VirginAtlantic ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jun-2009 Location: Софиjа Online Status: Offline Posts: 254 |
![]() ![]() |
|
Имам прашане - колку са малопродажните ланци, кои работат во Македониjа? Jас знам 3:
Tinex
Vero /Spar/
Tus
Скоро и Меркатор.
Ако е така, зошто да нема простор и за ланците на Агрокор и Делта /тоа от поранешните jугословенски земjи/. Исто и Метро.
Освен тоа, тепрва ке идат и дискаунт ланците - Lidl, Aldi, Penny Market и др. Треба да се гледа што става во Србиjа и Бугариjа - после влегуването во тези земjи дел от ланците ке инвестират и во Македониjа.
|
||
![]() |
||
SpaceAge ![]() Groupie ![]() Joined: 11-Dec-2009 Location: SWEDEN Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Bea planirani odamna i Maximarkatite na Delta i Konzum no od koja pricina ne e investirano neznam, tipicno Makedonija,so Tus marketite ide sporo,samo vo Kumanovo i Stip ima a se gradi i vo Prilep.Mislam deka samo( daj boze da se uspee so Carrefour) samo toj nesto novo moze da pridonese vo maloprodazbata ,drugite marketi vo glavno go imaat istiot asortiman.
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Има уште некои...
-СП маркети -Тедико -КАМ Инаку просторот во Македонија е отворен и ирок за влез на вакви маркети. Незнам како воопшто некои си доволуваат д прогонозираат дека пазарот ќе се засити, ми остана тоа во мислам од пред некој ден. Сите овие што ги наброја, Лидл, Алди, Пени, па и Керфур, Метро и сличните. |
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Во Македонија малте маалски маркетчиња сеуште сочинуваат 55% од вкупната потрошувачка во прехрамбената малопродажба. За споредба во Словенија само 5% од малопродажбата се одвива во мали маркетчиња. Тоа значи дека има огромен простор за влез на големите играчи на пазарот, но за тоа треба полека да се менува и навиката на потрошувачите. Во Скопје полека се менува, а во останатиот дел од Македонија тој процес малку побавно се одвива. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Меркатор“ ќе се шири во Македонија и на КосовоАвтор: Сашо Таневски 15 април 2010, 14:07 Извор: Макфакс Словенечки „Меркатор“ планира да се прошири во Македонија и на
Косово, со цел да ја поттикне продажбата и да ја зацврсти позицијата на
најголем трговски синџир на Балканот. |
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=122112 Edited by ovaj_stariov - 15-Apr-2010 at 21:45 |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
||
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
|
da imam podatoci deka merkator ke gradi vo karpos, imam bliski koj rabotaat na DUP-ot na opstinata karpos, pa mi rekoa deka merkator planira da investira vo Makedonija
Edited by Dragan - 15-Apr-2010 at 23:45 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
„Меркатор“ сериозен за влезот во Македонија
09:00 | 17.04.2010 | Автор: Шпиц
дејноста на
пазарите во Македонија и во Косово со цел да ја засили продажбата и да
ја зацврсти својата позиција како најголем синџир на супермаркети на
Балканот, изјави извршниот директор на компанијата, Жига Дебељак, за
американскиот деловен информативен сервис „Блумберг“. http://www.spic.com.mk/kat/biznis/merkator-seriozen-za-vlezot-vo-makedonija.html |
||
![]() |
||
Мартин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 366 |
![]() ![]() |
|
Има некои интересни информации кои мислам до сега ги немаме чуено. Edited by Cloverstack - 18-Apr-2010 at 23:46 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Државата ќе му ја одземе земјата на Меркатор![]()
Словенечката
фирма Меркатор иако вети градба на трговски центар ги проби сите
рокови. Плацот кај базенот Карпош остана празен. Од министертвото и
испратиле писмо на фирмата во кое стои дека еднострано го раскинуваат
договорот затоа што се пробиени роковите.
,, Заради непридржување од страна на инвеститорот до роковите кои се дадени во договорт за отуѓување на земјиштето заради оформување парцела односно заради тоа што не е извадено одобрението за градење во потребниот рок министерството за транспорт и врски до компанијата Иневестмент интернационал (сопственост на Меркатор) испрати известување со кое се известуваат дека договорот за отуѓување на земјиштето што е во сопственост на Република Македонија е еднострано раскинат, и од нив се бара во одреден рок да достават жиро сметка на која ќе бидат испратени парите што ги платиле за земјиштето,, вели за емисијата КОД Драган Симоновски од министерството за транспорт и врски. Меркатор го има плацот околу базенот карпош и базенот целосно , го купува од лице кое државата му го вратила со денационализација а еден дел е државно земјиште за кое Кипарска фирма ја тужи и државата и Инвестмент интернешнал (сопственост на Меркатор) дека нелегално и го земала. Меркатор најави изградба на трговски центар уште во 2005та но до сега таму не е изградено ништо. Повеќе во КОД вечерва во 20 часот. http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=44&egId=14&eventId=59887 |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Дај бе нека научат македонски. ![]() |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Шпанската серија продолжува. Меркатор во Македонија почнува да му парира веќе и на рекордерот ЕРА Сити.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Договорот со Меркатор раскинат поради неисполнување на основни клаузули
„Министерството има воспоставено софтверски систем за најголем број од договорите, кога ќе се пробие било каков рок ќе достават предлог до правобранителот за раскинување на договорот.“ изјави Јанакиески. Меркатор од 2005 година најави изградба на трговски центар во близинабазенот Карпош, но до сега не е ништо изградено. http://www.forum.com.mk/#21918;jsessionid=179B0D586C0CC2A52BCDC6C1C5FCB937 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
malku poopsirno
Се замрси инвестицијата на Словенечки Меркатор![]()
Се замрси
инвестицијата на Словенечки Меркатор. Денеска Министерот Јанакиевски
потврди дека ќе си го бараат назад државното земјиште на кое требаше да
се гради дел од трговскиот центар Меркатор. Словенците ги пробиле сите
рокови за градба.
Миле Јанакиевски, Министер за транспорт вели дека ќе испрати барање до Јавното правобранителство за да почнат со процедура за повторно враќање на земјиштето во сопственост на државата. Од Општина Карпош објаснуваат дека менаџерите од Меркатор доставиле само предлог проект за трговски центар. Општината им ја издала оваа локација, словенците ја купиле од приватно лице, земјиштето го легализирале. Спорна е само мала парцела што била во државна сопственост. Виолета Цветковска од Општина Карпош вели дека Меркатор доставиле идеен проект на 8 Февруари. Општината им ја обезбеди локацијата и им дадовме рок од 1 година да достават готов проект со целосната документација, вели Цветковска. Од Меркатор денеска без став. Зошто се пробиени роковите, ќе се жалат и дали повторно ќе бараат државата да им го врати земјиштето ќе објаснуваат наредните денови. http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=44&eventId=59925 |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 5> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |