build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Енергетика
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Нуклеарна електрана?

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 18>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Online Status: Offline
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #201 Posted: 17-Jul-2010 at 18:11
Македонија без интерес за „Белене“

Со договор за учество во бугарската нуклеарка „Белене“, државата може да си обезбеди сопственички удели во идно субвенционирано снабдување со електрична енергија наместо да плаќа скапа струја од увоз  

%20  
Министерството за економија со доза на резерва ја коментира информацијата на бугарскиот весник „Стандарт“ дека земјава размислува да се вклучи во изградбата на нуклеарната централа „Белене“.

- Засега нема нова иницијатива за такво нешто. За понатаму ќе видиме. Ние имаме наша стратегија за енергетика, во која се предвидува изградба на сопствена нуклеарна централа - изјави Селвет Барути, портпаролка во Министерството за економија.

Без официјална потврда за информацијата на бугарскиот весник беа и од кабинетот на вицепремиерот Владимир Пешевски.

%20Вчера „Стандарт“, повикувајќи се на извори во Владата и парламентот во Софија, наведе дека евентуалната позитивна одлука на Македонија ќе помогне во обезбедувањето пари за доизградба на централата. Владата на Бугарија призна дека не успеала да ја убеди Романија да се вклучи во проектот откако главниот инвеститор, германска „РВЕ“, се повлече минатата есен. Поради ваквиот развој на настаните, изградбата на нуклеарката привремено е прекината и интензивно се бараат нови инвеститори.

Според бугарскиот премиер Бојко Борисов, Србија покажала интерес за пет проценти од акциите, што ќе го направи „Белене“ балкански и европски проект.

Со договор за учество Македонија, исто така, може да си обезбеди сопственички удел во понатамошното субвенционирано снабдување со електрична енергија од нуклеарната централа. Секоја година за увоз на струја кај нас се трошат над 300 милиони евра. Досега неколку државни делегации во неколку наврати престојуваа во Бугарија и се интересираа за „Белене“, но без конкретен резултат. Се чини дека иако декларативно постои интерес, државниот врв претпочита да се потпре на сопствени ресурси и изградба на македонска нуклеарна централа во Мариово, на што веќе работи посебен тим во Владата. Сепак, според раководителот на тимот, вицепремиерот Пешевски, одговорот на прашањето дали ќе градиме нуклеарка или не, ќе да го добиеме за 7-8 години.

Иако декларативно постои интерес за македонско учество во бугарската нуклеарка „Белене“, државниот врв се чини претпочита да се потпре на сопствени ресурси и изградба на македонска нуклеарна централа во Мариово, на што веќе работи посебен тим во Владата.
- Тоа не е прашање само на една влада. Развојот на нуклеарната опција е пошироко прашање, кое многу повеќе е стручно и треба поширок консензус. Потребно е и мислење од ЕУ и од Меѓународната агенција за атомска енергија. Безбедносниот аспект е најкомплицираниот дел од целата постапка - нагласува Пешевски.

За некои домашни експерти вклучувањето во „Белене“ е најдобрата опција за Македонија, бидејќи така ќе се избегнат сите овие процедури и земјата ќе добие евтина струја за многу кратко време.

Првиот реактор на „Белене“ се планираше да биде готов до септември годинава, а целата нуклеарка за најмногу 4 години. Нуклеарката „Белене“ е лоцирана на Дунав, 180 километри североисточно од Софија, и ја гради руската компанија „Атомстројекспорт“. Вредноста на целиот проект е проценета на повеќе од четири милијарди евра.

Автор: А.С.Д.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=716101029224&id=10&prilog=0&setIzdanie=22035

Бугарите не' сакаат за „Белене“, ние не сме размислувале

„Стандарт“ деновиве пишуваше дека Македонија ја разгледува можноста за учество во бугарската нуклеарна централа

Нина Нинеска-Фиданоска

Притиснати од економската криза и од немањето пари да ги завршат почнатите енергетски проекти, Бугарите би сакале и Македонија да ја видат како еден од инвеститорите во својата нуклеарка „Белене“, чија изградба во моментов е прекината, токму поради неможноста да се затвори финансиската конструкција за овој скап проект.

Но, владини извори во Македонија тврдат дека досега на Влада немало ниту расправа ниту каква било одлука, за Македонија да се приклучи кон тој проект.

Бугарскиот весник „Стандарт“ деновиве пишуваше дека Македонија ја разгледува можноста за учество во изградбата на бугарската нуклеарна централа „Белене“, која моментно е во застој поради недостиг од финансии. Весникот, повикувајќи се на извори во владата и во парламентот во Софија, наведува дека евентуалната позитивна одлука на Скопје да се вклучи во проектот ќе помогне во обезбедувањето средства за доизградба на централата.

Бугарскиот премиер Бојко Борисов изјави дека и Србија покажала интерес за пет проценти од акциите, што, според него, ќе го направи „Белене“ балкански и европски проект. Владата на Бугарија призна дека не успеала да ја убеди Романија да се вклучи во проектот откако главниот инвеститор, германската енергетска компанија РВЕ, се повлече минатата есен. Изградбата на централата привремено е прекината и интензивно се бараат нови инвеститори.

„Белене“, која е лоцирана на Дунав, 180 километри североисточно од Софија, почна да ја гради руската компанија „Атомстројекспорт“, а вредноста на проектот беше проценета на четири милијарди евра. Првиот реактор требаше да биде изграден до септември годинава.

Кризата и недостигот од финансиски средства ја принуди Софија да ги забави, па дури и да ги запре големите енергетски проекти. Премиерот Борисов неодамна соопшти дека Бугарија би можела целосно да се откаже од нафтоводот Бургас - Алексадрополис и да ја суспендира изградбата на „Белене“, за потоа да се повлече и да каже дека Софија се' уште не донела дефинитивна одлука за судбината на двата проекта.

Како и да е, во Македонија досега немало посериозни размислувања за вклучување во овој проект. „На седниците на Владата досега не се зборувало за таа опција“, велат владини извори.

Нашите соговорници претпоставуваат дека можеби за бугарската нуклеарка се заинтересирал и некој приватен инвеститор од земјава, но и таа алтернатива е речиси неможна.

Инаку, познато е дека во енергетската стратегија за земјава, која ја подготви МАНУ, во делот за нуклеарна енергија, како една од можните алтернативи е спомната и изградба на нуклеарна централа во Македонија. „Но, знаеме дека тоа е многу сложен, долгорочен проект, чиј старт би требало да се подготвува повеќе години, а потребно е да се обезбедат и голем број меѓународни документи и да се усогласи со многу конвенции. Станува збор за голема инвестиција, па затоа тоа е само идеја, а досега не е донесена одлука да се почне со таков проект“, велат нашите извори во Владата.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=C99799C9672DC547B47E6511991BA3BF

Edited by Cloverstack - 17-Jul-2010 at 18:14
Back to Top
nenad View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nenad Quote  Post ReplyReply #202 Posted: 17-Jul-2010 at 18:47

Zagalvija Bugarite so Belene.

Cudno e sto Germancite gi napushtija, izgleda deka ima nesto trulo vo toj proekt, so se krie od posirokata javnost. Sigurno i zatoa nasata vlada "poseriozno ne razmisluva da se ckluci vo izgradbata". Ili mozebi nemame pari ni nie za da pocneme poseriozno da razmislucame.

A toa deka imame odrzlliva energetska strategija posebno vo delot deka sami ke gradime nukleraka, toa e prikazna za mali deca. 

Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #203 Posted: 17-Jul-2010 at 19:12
Можна причина и за мене реално очекување - еве ја денешната вест

Бугарија на прво место според злоупотребата на европските фондови

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/biznis/bugarija-na-prvo-mesto-spored-zloupotrebata-na-evropskite-fondovi
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #204 Posted: 17-Jul-2010 at 19:41
Сега ќе забегам офтопик но морам да реагира. Прво АЕЦ Белене со сигурност ќе се изгради, владата бара начин да го намали рускиот дел и влиание во неа. Второ веќе најсериозно се најавува изградба на блоковите 7 и 8 на АЕЦ Козлодуј. Трето и основно, длабоко ме иритира односот на нашите медиуми и граѓани кон Бугарија. Се пренесуваат само лошите вести, добрите НИКОГАШ ги нема. Да не сте прочитале во некој наш весник дека се изгради аеродромот во Пловдив или дека се гради автопатот Лјулин, кој патем е и кон Македонија и директно индиректно не засега и нас, граѓаните на оваа земја. Инаку во текстот на Сител (кој патем е еден простачки, неписмен, неточен и тендециозен извор на информација) јасно пишува дека не станува збор за крадење на средства, туку за нерегуларности/неспазување на процедурите! Не бива да се правиме на слепи со сила. А и Белене не се финансира од евро фондовите, така што нема никаква врска.
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #205 Posted: 17-Jul-2010 at 19:58

Ајде уште едно off,

Велиш „Се пренесуваат само лошите вести, добрите НИКОГАШ ги нема.“

Искрено дали односот во бугарија е спротивен !!?? или главна весте од Македонија е онаја „бугарка“ или што да е

И на крај краева медиумите се продаваат со „ексклузивни вести“
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #206 Posted: 17-Jul-2010 at 20:03
Не е целосно спротивен, но неспоредливо поцивилизиран и балансиран отколку кај нас. Еве една денешна (кај нив) вест за Македонија, баш на тематика која тебе те интересира:

Македония ще рехабилитира част от коридор №10 със заем от ЕБВР

Македония ще рехабилитира част от железопътната си мрежа по протежение на коридор номер 10 (Табановци-Гевгели), съобщи гръцката агенция АНА-МПА.

Предстои министрите на финансите и на транспорта и съобщенията Зоран Ставревски и Миле Янакиевски да обявят четири подлежащи на рехабилитация участъка от железопътната мрежа, чиято дължина възлиза на 56 километра.

За реализацията на проекта Македония ще получи заем в размер на 17.6 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие.
На 6 юли управителният съвет на банката одобри заема, който е с 15-годишен срок и при лихва от 2%, припомня БТА.

Рехабилитационните работи се предвижда да започнат в началото на 2011 г. и да приключат през 2013 г.

За последните 40 години железопътната мрежа на Македония не е била рехабилитирана.

Двамата министри изтъкнаха, че железопътната мрежа от коридор номер 10 в Македония има голямо значение за икономиката на страната, тъй като около 90 на сто от търговията й минава през тази мрежа.

А ти да си чул од некој наш медиум дека во БГ се градат брзи пруги за неколку милјарди евра? Не нели? Него забегавме ептен...
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #207 Posted: 17-Jul-2010 at 20:05
А оти, да не си чул па за Грција нешто да пишува? Политиката на нашите медиуми е јасна.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #208 Posted: 17-Jul-2010 at 20:13
Andrej_LJ, гитардемон, забегавме, но сите знаеме зашто и да не се правиме слепи и луди.
Од мене толку да не ја упропастуваме нишката
Back to Top
nenad View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nenad Quote  Post ReplyReply #209 Posted: 17-Jul-2010 at 20:14

da ti kazam iskreno i mene me iritiraat nasite novinari i mediumi vo celost. Ne samo za ova tema tuka za site za koi ke se zafatat da pisuvaat. veke nisto ne im veruvam, nema istrazuvanje, nema profesionalizam, nakakov kapacitet za izdrzana analiza. smestni mi se koga ke go krenat glasot deka se izlozeni na pritisoci i deka im e ogranicena novinarskata sloboda. Ima isklucoci, no voglavno prodadeni za efini pari.

Sega i jas zabegav od temata.

Bi sakal da se izgradi Belene i toa so e mozno pobrgu,  taa e mn znacajna i za nas, bidejki mislam deka nasata strateska odluka i energatska idnina e da uvezuvame struja  idnina

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #210 Posted: 17-Jul-2010 at 20:16
Ама навистина, доста со анализа на медиумите на поле „добрососедски односи“.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #211 Posted: 17-Jul-2010 at 20:33
Јас отсекогаш сум бил изрично против учество на Македонија во енергетски проекти во странство, особено во соседство. Белене ми изгледа само преголем залак што неможе да се најде конзорциум што ќе го голтне и финансиски и политички и секако.

За вестите од Бугарија и Грција на друго место. Апсолутно е небитно дали се пренесувале само добри или лоши. Скоро секаде јадицата е лоша медиумска вест и тоа создава гледаност, од каде сака нека е. И пополека малку со двојниот стандард према себе. Редовно се постираат и дискутираат лоши домашни вести, а за добрите многу се и два збора, а сега од истите инстанци читаме како тоа не било убаво да се пренесуваат лоши вести. Ете тоа е двоен стандард контра себе. НЕ ми се верува колку може да се покажат рогови на едно вакво маргинално небитно прашање.
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #212 Posted: 17-Jul-2010 at 20:45
Јас отсекогаш сум бил изрично против учество на Македонија во енергетски проекти во странство, особено во соседство. Белене ми изгледа само преголем залак што неможе да се најде конзорциум што ќе го голтне и финансиски и политички и секако.

Ние индиректно учествуваме во изградбата на електро-енергетски објекти во странство, затоа што им подаруваме по 300 милиони евра на годишно ниво. Сакал да го признаеш или не, тоа се фактите а кај нас не се гради ништо сериозно на овој план.

Ич да не се секираш Македонија нема да учествува во никаков меѓународен или регионален проект, не затоа што некој ќе и ги земе парите, туку поради тоа што властите ни се неспособни, некомпетентни, кусогледи и нерешителни.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #213 Posted: 17-Jul-2010 at 20:51
Ако Македонија работи проект со Германија мижеечки со две раце ќе потпишам. Ако очекуваш и форсираш непоткрепена теза дека Македонија треба да си ја стави главата во бугарска торба, нема тоа да го видиш.

Идејата за нуклеарка во Македонија и покрај тоа што сериозно професионално се разгледува пак си ја фаќате на смеа, на шала, ама не ви е проблем да констатирате дека Македонија има страхотна потреба од нуклеарна енергија кога во прашање е Белене.

На Македонија не и треба дете да ја стави во неподнослив брак ради детето со Бугарија. Можеме ние да градиме заеднички граничен премин или да садиме тикви на меѓуграничен простор. До таму сме стигнати во соседските односи и тоа не е по вина на Македонија, јасно ти било тоа тебе или не.
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #214 Posted: 17-Jul-2010 at 20:52
Ама сепак потруди се да не паднеш во несвест додека го пишуваш ова, те молам!
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #215 Posted: 17-Jul-2010 at 20:53
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #216 Posted: 17-Jul-2010 at 20:55
Originally posted by Andrej_LJ

Ама сепак потруди се да не паднеш во несвест додека го пишуваш ова, те молам!
Thumbs%20Up
Back to Top
nenad View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nenad Quote  Post ReplyReply #217 Posted: 17-Jul-2010 at 22:35
  [QUOTE=lslcrew]Јас отсекогаш сум бил изрично против учество на Македонија во енергетски проекти во странство, особено во соседство. 

Tuka gresis, zaednicki proekti se neminovnost za malite drzavi na Balkanot, taka i za nas.  Problemite sto gi ima Bugarija za da go izgradi Belene se dokaz za mojot stav iznesen  i porano na ovoj forum, deka Makedonija ne e vo sostojba da uzgradi NEC, taka da toa se zamo iluzii na nekoi sedi akademski glavi. 

N esakam na sosedot d amu crkne kravata, Bugarija se pozicionira kako energetska sila na Balkanot, toa polozbata i i go ovozmozuva, so ideja da stana izvoznik na el energija i ne gledam problem nie da staneme kupuvac. Ucestvoto vo izgradbata na nejzinite energetski resursi e sansa da kupuvame poeftino. Kupuvanje struha od Germanija i Francija sekako e poskapo,z atoa iskreno se nadevam deka ke mognat sili i ke ja izgradata Belene

Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #218 Posted: 10-Nov-2010 at 03:07
Back to Top
pavche View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote pavche Quote  Post ReplyReply #219 Posted: 10-Nov-2010 at 15:06
Originally posted by Plugger

http://sitel.com.mk/video/biznis/makedonija-dobi-pokana-za-uchestvo-vo-belene

Aко не знаете, Путин иде на посета во Бугариjа на 13-ти Ноември. Доста ме насмеjа едно нешто во статиjава: "Бугарскиот министер за економија на маргините на Виенскиот економски форум го известил вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски..."

Тука сборот "маргините" вероватно иде од margin, ама во Бугариjа има и едни многу известни бракjа мафиоти, кои се зоват Маргините LOL
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #220 Posted: 10-Nov-2010 at 15:29
Да во Бугарски контекс е смешно. Во Македонско новинарство често знаат да употрбеат некоја вака изразна стилска фраза, ова на маргините доста го упоребуваат.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 18>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.172 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.