build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Административни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Министерство за надворешни работи

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789 38>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
6 [8.57%]
6 [8.57%]
6 [8.57%]
7 [10.00%]
2 [2.86%]
7 [10.00%]
4 [5.71%]
2 [2.86%]
5 [7.14%]
25 [35.71%]
You can not vote in this poll
Total votes: 70   Average: 4.50

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #121 Posted: 15-Nov-2010 at 02:45
pbanks уникатни примери ќе најдеш секаде. Ама денеска 99 посто компаниите не ги управуваат луѓе затоа што се инженери или архитекти или државните затоа што правници или економисти. Па пак твоите тврдења се сретнуваат во некој уникатен пример на неколку години.

не сакам да се натегам понатаму со вакви погледи...
Само напред. Не сакам да звучам навредливо ниту нешто од дистанцирана позиција да звучам некако негативно но затоа секој ви се разшетува низ фелата. Од многу лесно паѓање на навреди и чекање туку така политичар да ви даде позиција општествена. По ни една логика нема здрав разум да се чека тоа. Здраво натегање му е чарето. По медиуми ќе се објаснува ќе се едуцира без измевање, со сериозен пристап, без шурување со разно-разни интересовни матни групи, со аргументи и со user-friendly пристап зашто не секој има во план да заврши архитеконски факултет за да декодира една реченица од интервју. Терање мајпат по подруми не дава резултати на терен само ја продлабочува фрустрацијата. Свати го ова како консултантска услуга, не како навреда.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #122 Posted: 15-Nov-2010 at 03:36
lsl, генерално на архитектонската фела во Македонија можеме да и залепиме 300 етикети, а со добар дел од нив и сам ќе се сложам, НО ништо од тоа нема да биде оправдување за она што цело време од петни жили се обидуваш да го одбраниш, а тоа е дрскиот и простачки упад на политиката во сфери каде во современиот свет едноставно не и е местото. Сепак, доколку веќе ги бараме споредните виновници за ова што ни се случува, не би било фер од листата да ги изоставиме и апологетите на моменталнава урбанистичко-архитектонска патологија.

Back to Top
LouReed View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote LouReed Quote  Post ReplyReply #123 Posted: 15-Nov-2010 at 08:09
Vo pravo si Islscrew... Nema potreba za dodatna polemika po ovaa tocka. So nekoi zabeleski go podrzuvam Skopje 2014. Stilot sekogas ke bide subjektiven i na nekogo ke mu se dopagja a na nekoj drug nema da mu se dopagja. Jas mislam deka e pristoen za administrativnive zgradi. Toj stil i den denes se koristi za slicni gradezni proekti niz svetot.
Za mesanje na politikata e tesko zatoa sto sekoj drzaven proekt bez razlika dali e vo Makedonija ili vo Germanija ima politicka pozadina, kolku tolku...
Najmnogu sto mi e milo e sto Skopje se poprava i rascistuva. Samo uste lugjevo da se naucat da ne frlaat gjubre po ulicite i da ne go unistuvaat toa sto im pripagja na site....
Ok, odam jas da spijam.
Pozdrav!

Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #124 Posted: 15-Nov-2010 at 08:58
Clover, ha, ha, civiliziran svet, drskot upad na politikata, ma idi begaj. Tocno toa vo civiliziraniot svet se pravi mnogu polatentno i upadot e mnogu pogolem.
Civiliziran si kolku sto si, a so tie okolu tebe go pravish i opstestvoto civilizirano ili ne. Toa nam ne ni nedostiga vo odnos na "civiliziraniot svet", nam ni nedostiga samodoverba i sledstveno na toa edinstvo po nekoi raboti. Ama za zal mnogu raboti duri sega pocnaa, pa sledstveno na toa po zakon na akcija -reakcija, pa i ke se brusi naseto opstestvo.
.....   .......
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #125 Posted: 15-Nov-2010 at 09:17
Originally posted by lslcrew

Само напред. Не сакам да звучам навредливо ниту нешто од дистанцирана позиција да звучам некако негативно но затоа секој ви се разшетува низ фелата. Од многу лесно паѓање на навреди и чекање туку така политичар да ви даде позиција општествена....

Многу убаво - разшетување низ фелата! Не сум видел искрено, ама во голем процент сум сигурен дека нема некој македонски интернет форум за медицина, па во делот онкологија да се праите паметни како се лечи рак и да им се на****е на лекарите дека се затуцани и неписмени (кога сме веќе таму - познато е колку се ефикасни во тој поглед и колкав е процентот на смртност, а како се тие платени). Ама неее, тоа е божја работа, друго е, страшно е тоа, се умира! А ове е друго, ова се државни пари (додуша задолжувања) и баш не заболе за нив. Тоа се вика празнина, дупка во културата и чувството за заедничко добро, а не дека многу сте упатени и многу се разбирате во градењето.
Што се однесува до user-friendly пристапот, барем овде може да се прочита нешто што е на место, а не му треба декодирање, ама и тоа се дочекува на волеј. Што е најтрагично има луѓе што го разбираат тоа многу добро, ама и тие се дочекани како предавници и се мизерно малцинство.
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #126 Posted: 15-Nov-2010 at 09:45
Originally posted by lslcrew

pbanks уникатни примери ќе најдеш секаде. Ама денеска 99 посто компаниите не ги управуваат луѓе затоа што се инженери или архитекти или државните затоа што правници или економисти. Па пак твоите тврдења се сретнуваат во некој уникатен пример на неколку години.

Нема ништо уникатно во тоа што го велам и не си ја сфатил поентата. А поентата е дека менаџерите, политичарите мораат да имаат слух, знаење и разбирање за она што го велат експертите во дадени области инаку грешките може да бидат катастрофални.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #127 Posted: 15-Nov-2010 at 09:56
Originally posted by Dave Gahan

Многу убаво - разшетување низ фелата! Не сум видел искрено, ама во голем процент сум сигурен дека нема некој македонски интернет форум за медицина, па во делот онкологија да се праите паметни како се лечи рак и да им се на****е на лекарите дека се затуцани и неписмени (кога сме веќе таму - познато е колку се ефикасни во тој поглед и колкав е процентот на смртност, а како се тие платени). Ама неее, тоа е божја работа, друго е, страшно е тоа, се умира! А ове е друго, ова се државни пари (додуша задолжувања) и баш не заболе за нив.

Не е така Гахан. Ниту билд постои за „упад“ во професијата, ниту некој медицински форум треба да постои за „упад“ во медицината. Целите на вакви медиуми се сосема други, 100 пати објаснувани да не ги набројувам.

Што се однесува до user-friendly пристапот, барем овде може да се прочита нешто што е на место, а не му треба декодирање, ама и тоа се дочекува на волеј. Што е најтрагично има луѓе што го разбираат тоа многу добро, ама и тие се дочекани како предавници и се мизерно малцинство.

За жал, во право си....
Back to Top
Observer View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Observer Quote  Post ReplyReply #128 Posted: 15-Nov-2010 at 14:22
Мене ме интересира каде може да се прочитаат имињата на архитектите и градежниците кои ги прават плановите за овие градби? Гледам многу луѓе студенти ли се или завршени инженери се расфрлаат со оценки за глупост,идиотизам и тн. кога се работи за овие проекти. Баш ме интересира кои се архитектите позади овие проекти? Некои уличари или некои луѓе што завршиле факултет во казахстан? Паметам само за објектот на театарот мислам беше или музејот на ВМРО изведувачот соопшти колку д-р, м-р и искусни архитекти проектанти работеле на зградата. Значи јас разбирам на некого нешто да не му се допаѓа ама да се кажуваат коментари од типот имаат ли памет, дали мислеле на ова или она ми се некако детски и повеќе зборуваат за тоа дека позади коментарите стои друга мотивација. Истото се случува и во другите фели, на пример после секое судење ги слушаме адвокатите како изјавуваат - Одлуката на судот немаше никаква врска со реалноста и со законот! Јас не знам како може сериозен човек да ги навредува така своите колеги, но и таму има друга мотивација - а тоа се парите на клиентот. Знали од разно разни интереси луѓето ја погазуваат пристојноста...
Back to Top
LouReed View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote LouReed Quote  Post ReplyReply #129 Posted: 15-Nov-2010 at 14:45
Zdravo Observer, se soglasuvam so tebe. Mislam deka OKA dade nekoj link vo forumot za Skopje 2014 za toa koi arhitekti i gradezni kompanii se vkluceni vo proektot.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #130 Posted: 15-Nov-2010 at 14:46
Originally posted by pbanks

Не е така Гахан. Ниту билд постои за „упад“ во професијата, ниту некој медицински форум треба да постои за „упад“ во медицината. Целите на вакви медиуми се сосема други, 100 пати објаснувани да не ги набројувам.
Мислам дека малку погрешно ме разбра...воопшто не ми беше идејата да се бавам со форумов, туку со темите кои се овде застапени, а посебно односот кон нив и овде и во реалниот свет...а најмногу од се што ме погодува е подместување на некакви полуинформации како официјални ставови што се комплетно неточни и недокажани, а намената им е само пропагаторска...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #131 Posted: 16-Nov-2010 at 02:05
Originally posted by Observer

Мене ме интересира каде може да се прочитаат имињата на архитектите и градежниците кои ги прават плановите за овие градби? Гледам многу луѓе студенти ли се или завршени инженери се расфрлаат со оценки за глупост,идиотизам и тн. кога се работи за овие проекти. Баш ме интересира кои се архитектите позади овие проекти? Некои уличари или некои луѓе што завршиле факултет во казахстан? Паметам само за објектот на театарот мислам беше или музејот на ВМРО изведувачот соопшти колку д-р, м-р и искусни архитекти проектанти работеле на зградата. Значи јас разбирам на некого нешто да не му се допаѓа ама да се кажуваат коментари од типот имаат ли памет, дали мислеле на ова или она ми се некако детски и повеќе зборуваат за тоа дека позади коментарите стои друга мотивација. Истото се случува и во другите фели, на пример после секое судење ги слушаме адвокатите како изјавуваат - Одлуката на судот немаше никаква врска со реалноста и со законот! Јас не знам како може сериозен човек да ги навредува така своите колеги, но и таму има друга мотивација - а тоа се парите на клиентот. Знали од разно разни интереси луѓето ја погазуваат пристојноста...
а каде виде ти некој факт да ја поддржи твојава теорија? а линковите на ОКА ако доаѓаат кога објектите се во изградба со полна пареа, тоагаш фала за информациите Roll%20eyes

и смирете малку топка луѓе, последно нешто што треба да се дискутира е во кој стил биле столбовите и политичката позадина на сето тоа Crazy

Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #132 Posted: 16-Nov-2010 at 02:33
ima ''arhitekt''  i arhitekt .. sekoj mozi da zavrsi fakultet i diploma da zemi , ne e to problem ....
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #133 Posted: 16-Nov-2010 at 02:55
sekade ima brilijantni arhitekti , pa i vo Kazahstan sigurno ..Zaha Hadid e od Irak pa e edna od najdobrite arhitekti vo svetot ... vo nasiot slusaj posto drzavata gradi objekti taa odbra koj da proektira i odbra to so odbra , gradi to so gradi ... d-r , m-r titula ne mora da znaci pak ke povtoram deka te biva ... vo ovaa drzava za nekolku godini site doktori na nauki ke sme i eksperti na hartija  ...
Back to Top
Zoc View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Zoc Quote  Post ReplyReply #134 Posted: 21-Nov-2010 at 17:58

Еве една фотка од денес
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #135 Posted: 21-Nov-2010 at 18:26
Puke
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #136 Posted: 21-Nov-2010 at 18:33
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #137 Posted: 21-Nov-2010 at 19:48
Suicidese prasuvam samo ZOSTO vakva kazna dobi ovaj grad!???
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #138 Posted: 21-Nov-2010 at 20:24
Originally posted by my Macedonia

mi se dopaga, kolku visoka ke bide (metri)
dave gahan, neli nema da ima problem kako sudot sto se gradi vo momentov??

За поздрав е што има и вакви промени на мислењата...

Инаку прогресов на изведбата на објектов за мене е поразителен...филхармонијата дреме (којзнае кога ќе се завршат проектите), стадионот исто ми личи дека е во некоја сомнителна фаза, ама овде фучи ...овој објект, архивот и музејот на вмро ги доживувам како врвни дострели на анти-архитектурата скопска, ми се плаче кога ги гледам
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #139 Posted: 21-Nov-2010 at 20:39
Originally posted by Dave Gahan

mi se dopaga, kolku visoka ke bide (metri)
dave gahan, neli nema da ima problem kako sudot sto se gradi vo momentov??

За поздрав е што има и вакви промени на мислењата...

Инаку прогресов на изведбата на објектов за мене е поразителен...филхармонијата дреме (којзнае кога ќе се завршат проектите), стадионот исто ми личи дека е во некоја сомнителна фаза, ама овде фучи ...овој објект, архивот и музејот на вмро ги доживувам како врвни дострели на анти-архитектурата скопска, ми се плаче кога ги гледам

abe ne mislam zdradataBig%20smile
Vidi go kejot, ne moze da pomini nitu eden covekBash

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #140 Posted: 21-Nov-2010 at 20:47
Sepak mislam deka zgradata pravi problem!!!
Se izvinuvam no ne go poddrzuvam zgradata(bese ok ama epten odi vo smetka na kejot   )
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789 38>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.258 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.