![]() |
![]() |
![]() |
Когенеративни електрани (Термоелектрани-Топлани) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 12> |
Author | |
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Едно е да биде блиску до крајните потрошувачи, а друго е да биде преблиску. Целата таа индустриска зона нема што да бара таму, практично во центарот на градот. А конкретно енерганава, да била испланирана на барем 300 метри од сегашнава локација, тоа немаше да се одрази на ефикасноста, но битно ќе ги намалеше негативните ефекти. Грешката е начната во минатото со создавањето на таа индустриска зона, потоа веројатно е разбирливо што таму се изградила топлана (мада можело да биде малку поместена), ама сега со нејзината трансформација во бучна когенеративна електрана, е ставен капак. Мое мислење е дека таму дефинитивно зонирањето не е баш како што треба. Верувам дека слични примери има и во други градови, но тоа значи дека и таму потфрлиле, а не дека кај нас е во ред. Edited by Cloverstack - 06-Jan-2011 at 23:11 |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
А да не е лошо ротирана. Од сите ли старни се слуша истата бучава или према аеродром некако доаќа баш тој делот со бучавата.
|
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
ГАСНА ЦЕНТРАЛА
ЕЛЕМ прв купи струја од „Те-то“ ЕЛЕМ прв купи електрична енергија од гасната централа „Те-то“, која произведува и електрична и топлинска енергија. Од компанијата велат дека првите мегават-часови што ги откупила државата компанија биле симболични затоа што „Те-то“ досега бил во период за тестирање. Не се открива по која цена гасната централа ги продала првите мегават-часови. Од овој месец овој капацитет почнува да работи со полна пареа. Само во февруари е планирано да се произведат околу 65 гигават-часови електрична енергија, колку што е производството на хидроцентралата „Козјак“ за период од половина година. - Се уште трае периодот за тестирање, досега работевме со 70 проценти од капацитетот, но овој месец планираме да почнеме со работа на сите капацитети - вели Димитар Хаџи Мишев, директор на „Топлификација-Скопје“, чијшто удел во „Те-то“ е околу 20 проценти, додека руската „Синтез груп“ држи 80 проценти. Кон средината на месецов ќе се почне и со производство на топлинска енергија, која ќе се дистрибуира до „Топлификација-Скопје“. Со тоа топлификациската компанија планира да заштеди и на трошоците за парното греење. Од компанијата посочуваат дека тоа не би ја намалило цената на парното туку би ја одржало ниска бидејќи гасот поскапи. Сите нови згради што сакаат да се приклучат на парно во иднина ќе се снабдуваат од „Те-то“ - истакнуваат од „Топлификација-Скопје“. Идните количества произведена електрична енергија „Те-то“ ќе ги продава на трговци, а засега договор е склучен со „ЕФТ Македонија“, која е најголем трговец со електрична енергија во земјава. Гасната централа има капацитет за производство на 30 проценти од производство на електрична енергија и 60 проценти од производството на топлинска енергија. Со нејзината работа се очекува да се намали увозот на електрична енергија во земјава. http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=2231&ArticleID=155685 |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Убава вест, но...
Интересно! Колку тоа поскапела цената на гасот, што сега со пуштање на овој капацитет, дури и вишок топлинска енергија не можат да продаваат по помала цена?!? Па не сме мутави побогу, се работи за когенеративна електрана, каде топлата вода е во суштина нуспроизвод и отпадок за кој е најдена добра примена. Ваљда регулаторната комисија нема да дозволи вакво поигрување. Плус тоа имаше сериозен скок на цените на парното кога топлификација започна со оваа инвестиција (макар што учествува само со 20%) и постоеа сомнежи дека тој скок не е оправдан според утврдената методологија, туку дека е во полза на реализација на проектот. Како и да е, топлификација не смее на ваков начин да ја злоупотребува својата монополска позиција и на своите корисници дополнително да им ја вади низ нос својата инвестиција! И на лаик му е јасно дека со ставање во функција на Те-То, треба да има намалување на цените на парното, без воопшто да се оспорува поголемиот профит на Топлификација. Е сега може некој таму нема мерка и осет, ама затоа постои регулаторна комисија, па да се надеваме дека ќе си ја врши работата како што треба. |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Смее да прави што си сака. Знаеш зошто? Бидејќи таа антимонополска постои само за примање плата, а не за да поработи малку! Е затоа.
А регулаторната комисија (веројатно за Град Скопје, а не државна како таа за горивата) сигурно под притисок ќе одреди цени баш по мерка на топлификација. |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Регулаторна комисија за енергетика. Таа е и за нафтени деривати и за електрична енергија и за топлинска енергија и за се комплет: http://www.erc.org.mk/ |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Тоа значи дека во цела држава важат истите цени за парно греење?
|
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не, за секоја топлана се утврдува различна цена.
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Не пазарот е либерализиран и сега има некои фирми како топлификација пренос и такви чуда. Ова е голем проблем на најлиберализираните држави капиталистички во свет како да уредат. Цените се разни и зависат првенствено од која топлана е најблиската од која се црпе топлината. Така да сега незнам дали е ова врзан некојк систем каде од повеќе топлани се вбризгува во еден систем или се одвиени системи на секоја топлана.
http://en.wikipedia.org/wiki/District_heating |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Пазарот можеби е „либерализиран“, ама дефинитивно не е либерализиран. Мислам дека дискусија за тоа дали Топлификација АД е монопол или не е беспредметна. А така и ќе остане уште долго време. Единствен лек во меѓувреме е вистински независна регулаторна комисија и власт која ќе и овозможи услови и механизми да си ја спроведува задачата.
Edited by Cloverstack - 02-Feb-2011 at 18:05 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Па затоа посочив дека антимонополска не си ја врши работата.
А тоа што цената ја регулира државно тело, притоа одделно за секој град (па и секоја топлана) ми е малку чудно. Да не има тука комисијата задача само да постави максимална цена, а не да ја диктира точната цена како кај горивото? |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ima formula po kaj se presmetuva. Mozesh i sam d si presmetash ako gi znaesh site informacii. Ne e nishto tuku takako kako im tekne. A od sega i vo mnogu poliberalizirani domeni ke se voveduva formuli za opravduvanje na ponudenite ceni na pazarot kako na primer za nekoe vreme elkomunikacii. Taka da prostor mnogu za zafrkavanje nema vo regulatorna.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Крајно наивно гледиште - Како прво формулите не се дадени од господ, тие може уште во старт (или тековно) да се подесат за да му одговараат на некого. - Како второ, ако работите не се поставени како што треба и доколку нема строга контрола, топлификација или било кој друг субјект, може да ги манипулираат или штелуваат податоците кои влегуваат во пресметката. Постоењето на некаква си формула само по себе воопшто не гарантира дека нема заебанции. Формулата е само еден од чинителите. Edited by Cloverstack - 02-Feb-2011 at 19:40 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Незнам на што алудирате. Ценета не ја лупа никој од маса си има како се доаѓа до таа цена. Башка ова не е никаква концесија на некаква брана па сега да мора да се уредува цената со незнам какви се договори. Нема ограничен број места каде што може да се гради тето па да треба да интервери државата со некои вонпозарни вонправни мерки. Државата не се обврзала да му гарантира на тето сигурен пазар зашто едноставно не може ниту па тето се обврзал на максимална цена. Тековно ќе си варира цената и не се будали топлото стварно да им остане нус производ и да иде бадијала зашто е прескапа ниту па ќе работат дампинг. Истото се однесува за преносните оператори три четири колку и да се и за топлификација (север) и колку и да има се фирми.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Колку што можам да разберам, ти ја оспоруваш потребата за постоење на регулаторна комисија
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Па не ја оспорувам комисисјата. Само нелогично ми е во пазарни услови да имаме некое вакво тело. Ова треба да биде некоја државана комисија за заштита од монопол и во сите домени да биде една што по објективни равенки ќе бара некои најмали и најголеми граници, ништо повеќе, најмалку да диктира цени. Не ја оспорувам до толку ја има во многу држави, очигледно има позитивни ефекти од нејзиното постоење, само не ми е логично.
Само незнам што те наведе на ова да се насочиш. Јас зборував за тоа дека не е ова никакво ограничено место на некоја река каде може само една централа па сега ако тој што инвестирал крева високо цени државата мора да реагира зашто неможе да дојде друг инвеститор што ќе понуди пониска цена. Тука може, не се работи за никаков ограничен ресурс. Затоа викам ќе си има некои делумно природни текови како ќе се одреди цената. И имајте на ум дека сега допрва ќе се одреди цената така да сега ќе читае и крајно високи и крано ниски цени. Страните ќе си ги поставуваат почетните преговарачки позиции, далеку од тоа дека ќе биде нешто што ќе не наведе да помислиме дека гасот кошта исто колку и мазут. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
lsl, работата е токму во тоа што во овие сфери како снабдување со топлинска енергија тешко се постигнуваат вистински пазарни услови. Во теорија се можни многу комбинации, но во пракса не. Не само сега, туку и во иднина тешко дека ќе има доволно бројни и доволно големи субјекти на ова поле, за топлинската енергија да може да се препушти на слободни пазарни механизми. А и хипотетичкото префрлање на корисниците не е едноставна работа и којзнае дали и каква регулатива постои за тоа. Регулаторна комисија е апсолутно потребна, но поважно, не да има церемонијална улога, туку суштинска. И да спроведе вистински баланс, односно ниту да ги оштети корисниците за сметка на нечии напумпани профити, ниту да го кочи развојот на секторот преку водење на социјална политика.
|
|
![]() |
|
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
Toplifikacija kje go izgubi monopolot na centralno greenje koga skopje kje se gasificira i kje mozhe sekoj pogolem objekt da si organizaira individualen centralen sistem na greenje na gas so kotel, koj sistem mislam deka energetski e poefikasen od klasichnite toplani poshto se izbegnuva zaguba na toplina pri transport.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Во право си, ама тогаш ќе треба да се справиме со монополот во снабдување со гас, а тоа потешко ![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 12> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |