![]() |
![]() |
![]() |
Елитен комплекс - кеј на Вардар во Карпош |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 12> |
Author | ||||||||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() Posted: 15-Mar-2011 at 11:50 |
|||||||||||
Ova zasluzuva svoja posebna niska
![]() Израелци ќе градат елитен комплекс во Карпош
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=31511919444&id=14&prilog=0&setIzdanie=22231 |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Мартин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 366 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Навистина изгледа интересно! Да се надеваме дека ќе се реализира.
![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Во Нова Македонија има интересни рендери (во црно-бело), ќе пробам да ги постирам покасно.
|
||||||||||||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|||||||||||
![]() Тежок песимист сум. Искрено на прв поглед не ми прави мерак, можеби затоа што градбиве се само коцки, а не се целосно прикажани. Како и да е, грандиозно изгледа, е сеа колку стварно ќе почнат да го градат е друго прашање. Само да не биде исто ко Сончев град, затоа што и тогаш имавме некој успешен дил со Израелците па они најавија инвестиции. Сеа оп после меморијалниот центар нова израелска инвестиција. Можда ќе идеме на трета среќа. ![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|||||||||||
![]() |
||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Од една страна елтини комплекси во Скопје многу вака излегоа во најави и ништо не бидна со тоа тежок песимист сум дека ќе биде. Наглесно со предизбориево уште толку. Од друга страна па не сум до толку наивен да мислам дека еден музеј ќе налепи толку бизнисмени и ќе ги преселат бизнисите тука поради чест. Тоа не иде така, приказни за деца се тоа. Од друга страна па може и оптимистички да разгледуваме, зашто па да не би залепил некој бизнисмен нели имаше некоја средба на стопнските комори. Исто така премногу одникаде се појави ова, немали никакви најави. А еве па и проект постоет идеен. Кој да знае, ќе почекам да се исчисти малку маглава што ја имаме за почеток.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|||||||||||
http://www.pelleg-architects.com/residentials/ResidenceinScopia
Еве директен линк, ќе се снајдете. Видите ги сликите, изгледа добро. Се гледа и точната локација. Отприлика еве, овој е опфатот: ![]() Edited by FoSsiL - 15-Mar-2011 at 15:07 |
||||||||||||
Македонија - Земја на чудата!
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Еве ај вака подобро.
Residence in Skopje-Alexander Palace Location: Skopje ( 42° 0'41.80"N 21°24'6.85"E ) Residence near the river in the city center of Skopje, Macedonia. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edited by FoSsiL - 15-Mar-2011 at 15:14 |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Мутен проект не верувам дека некогаш ќе се изгради ова плус одбрале место карши депонии и фабрики.
|
||||||||||||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
Целиот тој простор, и од страна на СЦ Борис Трајковски, и од страната кај што се споменатите депонии, фабрики, а воедно тука се наоѓаат и Систина, Хубо, авто-салони има голем потенцијал. Се надевам дека во иднина тука ќе се искористи просторот паметно. Инаку мене ми се допаѓа, па барем да било само идеја. |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||||||
И не е нешто големо којзнае колкаво па да неможе, јас мислев којзнае колкав опфат мислеле. Ова е неколку стамбени згради и плус веројатно една до две комерцијалнно-деловни. И не би било до толку проблем да се направат.
Edited by lslcrew - 15-Mar-2011 at 15:24 |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
SUPERR I OGROMEN E
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
А ја гледате таа марината. Луѓево кои го цртале проектов изгледа гледаат позитивно за пловен Вардар. Како што гитар спомна во друга нишка, ако ништо за воден такси превоз. Сепак тоа припаѓа на иднината сега за сега. Дали ќе биде блиска или далечна ќе видиме.
Туку мене ме збунува ова: Residence near the river in the city center of Skopje, Macedonia. Neighborhood include Alexander hotel of 30 floors,350 rooms and 1,200 dwelling units and commercial area. |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Мартин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 366 |
![]() ![]() |
|||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
Да, ама најверојатно тој нема врска со Александар Палас, или има?
|
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Dobro e sto na nekoj mu teknalo da pocne da gi koristi najubavite lokacii o gradov t.e. kraj Vardar, zalosno e sto tie do sega nea polni so sut i mali fabricnja za koi mestoto apsolutno ne im e tuka. Me cudi sto ova mesto trebase da bide prodolzenie na gradskiot park do Vlae, taka vetuvase gradonacalnikov. Inaku plazatai levo-kulata mi se dopagjaat, no centralniot del malku mi lici na Porta Vlae. No sepak bravo za potegot |
||||||||||||
...kaj si kapelo pak ke si kape...
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Sykes ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 23-Feb-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Дефинитивно навивам за остварување на проектов. Се работи за една прекрасна локација, за жал во катастрофална состојба, која плаче да биде паметно искористена. За жал, искуството ме научи да бидам скептик за овие работи, и да не се радувам додека не ги видам комплетно завршени.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
Ако имаме пример како G-Mall, кој покажува дека можат работите да одат бавно, а имаме и пример како Skopje City Mall, кој покажува дека работите можат да одат брзо, немора да значи дека ова нема да се изгради, за долго или кратко време. Сепак е само најава, но сакам да кажам дека немора да бидеме големи скептици, поради тоа што некои објекти се градат бавно или воопшто не се градат. Може да го имаме примерот на Skopje City Mall, кој зборува дека ако сака да се изгради ќе се изгради. Навистина е релативно, и многу е тешко со сигурност да се определи судбината на вакви најавени проекти, додека не се потврди со изградба или пак отфрли со откажување од инвестирање.
|
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Ја делам скепсата на повеќето. Покрај веќе наведените причини, би додал и дека проектов очигледно е сеуште само груб концепт... ќе имало се и сешто (по обичај за недефинирани проекти)... проектантите шибнале огромен (нефизибилен) хотел, а градоначалникот кажува друга приказна за дозволената висина на објектите... и ред други „ситници“.
Од друга страна, на терен има бројни купишта земја, што претпоставувам значи дека теренот се рамни (ако грешам некој нека ме исправи и нека објасни што треба да значат купиштата): 42° 0'38.68"N 21°24'0.30"E Дали ова сепак остава простор за надеж дека не се работи за фатаморгана проект? Инаку има збунка со површината на земјиштето. Според Нова Македонија се работи за површина од 30 хектари, други медиуми пренесоа 65.000m2 (6,5 хектари), а барем според планот што е презентиран, ни двете бројки не се точни. Би рекол дека се работи за околу 10 хектари или нешто повеќе.
|
||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 12> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |