![]() |
![]() |
![]() |
Возен парк (ЈСП - ЛАЗ) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2324252627 44> |
Author | |
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
Ајдеее со среќааа 27 значи стигаат на почеток на Април значи средина крај на април 42 низ улици што е одлично!
|
|
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
@Dexter26, во право си точно половина. Мене ми се имаше увртено бројката од 82 автобуса во глава. Како и да е, убава вест за стариве крнтии низ градов, и се надевам ги исправиле недостатоците на кои сме им приговориле.
|
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
![]() И мене исто ми е мило, прекрасна вест, полека но сигурно, се ослободуваме од старите канти. Веќе на почетокот на 2012 ЈСП Скопје би требало да направат некој добар бизнис за продавање на старите канти како старо железо, бидејќи до тогаш ќе ги имаат веќе 80 нови единечни нископодни градски автобуси, 4 нови двојни нископодни градски автобуси и 65 или 67 нови двокатни градски автобуси, односно, се на се, 149 или 151 нови градски автобуси, што е голема обнова, се разбира под услов сите останати нископодни градски автобуси од украински ЛАЗ да пристигнат до крајот на 2011, како и првата пратка на двокатни градски автобуси од кинески Јутонг. Ќе направат некој добар бизнис со продажбата на старите канти како старо железо, а ние скопјани конечно ќе дочекаме да се возиме во современи и удобни автобуси. Edited by Dexter26 - 23-Mar-2011 at 13:29 |
|
![]() |
|
Sykes ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 23-Feb-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Во приватните DAF и МАN моторот е исто поставен, а редовен корисник сум на приватните автобуси, и до сега не сум имал никакво негативно искуство заради поставеноста на моторот. А возењето тргни-застани во метеж најверојатно се должи на прекрасните ни стари автобуси што имаа неверојатно квалитетен систем за кочење. Ќе добијат осет возачите со тек на време, и ќе биде во ред. Забелешка ми е работата на информативните дисплеи во внатрешноста на возилата. Крајно време е да профункционираат. |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Еве тоа што го зборев. Вака е веќе подобро. Претходно беа извадени, но веројатно мајсторите од ЈСП ја поправиле грешката.
![]() Ова некако се гледа дека е несмасно работено... незнам, ваљда нема да прави проблем, и се надевам дека на следните барем малку ќе се потрудат да поелегантно ги поставуваат елементите... Инаку вака е слично насекаде низ автобусот. Не е страшно, ама се гледа дека не обрвнале многу внимание... И од тука излегува и мојата најголема забелешка. Треба малку подобро да ракуваат со лепакот и лепењето, кога веќе се лепи (искрено не ни знам друг начин а да биде се хомогено, но добро во секој случај, во кој автобус-марка и да е, прелазите од еден во друг елемент во секој случај би се гледале, но требало малку повеќе да внимаваат во овој случај.) ![]() Рандом ја сликав, нема некоја забелешка од моја страна, барем не приметив нешто. Освен дека луѓе се потпираат на неа. И таа налепницата е малку накриво залепена, но ај да не ситничарам... ![]() За ова зборев, околу платиката, малку штрчи, или пак има недостаток... незнам... ![]() Еве ја притисната од мојата нога, како би требало да изгледа... ![]() Еве еден сличен проблем со штафовите. Ова е кај таа заштитна табла што ја има и на втората слика... ![]() Сепак не го оставив така, колку можев го заштрафив... Инаку автобусот во кој се возев беше број 7, серискиот број за жал не го видов... Но беше тој што поаѓа од Карпош 3 во ~13:15 ч. |
|
Македонија - Земја на чудата!
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
![]() Vednas kaj vratata stavile metal namesto Multiplex ili staklo ![]() ![]() Bravo fossil za popravkite, ne e kojznae kolku golema rabota, pa barem da si reparirame nesto sto moze da se sluci na lice mesto,toa go napravi ti ![]() |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Сепак не е метал. Незнам што е мултиплекс. Но ова материјалот е прилично мек, но цврст и еластичен. Ме потсеќа нешто како на карбонски влакна или кевлар. Но не знам со сигурност што е. Во секој случај не е метал.
Фала за добрите зборови мМ. Нормално, зошто да не поправиш нешто кога можеш, а и не е нешто кој знае што, и малку време зема... Edited by FoSsiL - 23-Mar-2011 at 17:26 |
|
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
AAA toa guma bilo.
Multiplex e kako staklo samo od plastika, ama ne e obicna plastika ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Па незнам колку е гума, но во секој случај мене ми изгледаше како синтетички материјал...
|
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Еве уште некоја фотка од нова 3ка, сликано на 17 Март 2011...
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Djole88 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 611 |
![]() ![]() |
Едно прашање, зошто не се разбирам во тоа баш многу. Дали и овие 27 автобуси кога ќе дојдат во Скопје ќе бидат неколку дена на хомологација? Односно како е стандардот, дали сите до еден, или само 2-3 како репрезентативен примерок?
|
|
![]() |
|
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
Украинскиот модел е веќе поминат на хомологација. Доколку се работи за целосно исти модели, ниту еден нема да има потреба од хомологирање. За зглобните што треба да пристигнат треба да има. Хомологација се прави само на едно возило
|
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
Да, ама првата хомологација на ПМФ помина со 20 и нешто забелешки. Би требало да се направи хомологација, ако не на сите 20 автобуси кои треба да пристигнат во април, тогаш барем на 3 до 5 автобуси одбрани по случаен избор. Во спротивно, како ќе се знае дека се отстранети недостатоците наведени во забелешките во првата хомологација ? А и згора на тоа, сепак останува фактот дека овие автобуси ќе сообраќаат низ скопските улици со години, би требало сите да поминат низ хомологација, еднаш и засекогаш, па макар и тоа да значи потрошени денови, недели и пари. Подобро да се спречи отколку да се лечи. Ако ги пуштат во сообраќај без хомологација, а се случи нешто што не треба да се случи, НЕ ДАЈ БОЖЕ, тогаш последиците можат да бидат многу полоши од потрошено време и пари. Според мене, секое моторно возило што се увезува во Македонија со цел истото да остане и да се употребува во Македонија, мора да помине низ хомологација, еднаш и засекогаш, не е тоа нешто што ќе мораат да го прават секоја година или еднаш на секои неколку години. Edited by Dexter26 - 24-Mar-2011 at 16:13 |
|
![]() |
|
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
Хомологација се прави на Машински факултет. Тоа претставува дали низа регулативи се задоволени согласно инфраструктурата во нашата држава. За таквите забелешки нема потреба од хомологација. Би имало доколку се вгради на пример нов мотор или нови светла...
|
|
![]() |
|
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
Извадени владините налепници од украинските автобуси Поттикнати од однесувањето на граѓаните во минатото, кога градските автобуси биле оштетувани, директорот на ЈСП, Мишо Николов, одлучил на новите автобуси да залепи порака „Да ги чуваме новите автобуси“.Оваа налепница ќе стои на местото на пораката дека автобусите се донација од Владата, за што се спореше меѓу советниците во Град Скопје. Директорот на ЈСП, Николов, вчера соопшти дека сите стари налепници се извадени, додека новата порака е на печатење, па деновиве и ќе биде поставена. Тој најави дека постои можност и од поставување нови пораки. Николов вели дека за сега е задоволен како се чуваат новите автобуси и вели дека по едномесечна употреба не се забележани значајни оштетувања. - Изненадени сме од тоа како за сега се одвиваат работите со украинските возила. Освен неколку оштетувања на пластични држачи што висат, немаме други оштетувања - вели Николов. Според најавите, уште 10 нископодни украински автобуси се очекуваат да пристигнат за две до три недели. Од ова сообраќајно претпријатие најавија дека со доаѓањето, новите автобуси ќе бидат пуштени да сообраќаат и на линиите со број „57“ и „19“, но и на сите преостанати линии што не добија ниту еден автобус од првите 15. - За две до три недели ќе пристигнат уште 10 украински автобуси. Граѓаните од сите делови на градот треба да го почувствуваат благодатот од удобниот јавен превоз - вели Николов. http://www.time.mk/read/8c563c6685/bf82c7a868/index.html |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
E da ova prifatlivo e
![]() Нема веќе „Донација на Владата“ Од вчера Владата прекина да се рекламира на новите 15 украински обични автобуси. Налепниците на кои пишуваше „Донација на Влада на РМ“, а кои бодеа очи кај дел од јавноста, сега се заменети со поучна порака: „Да ги чуваме новите автобуси“. (Дс.Т.) http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=EF597502687352418BA19186A16608AC |
|
![]() |
|
<Fresno> ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 1161 |
![]() ![]() |
Добра е поракава, ама и оваа не треба засекогаш да стои.
|
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
![]() За ваков народ треба засекогаш да стои! |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Ооо да, и тоа како само. Треба да останат на автобусите уште најмалку година дена, чисто колку за да видиме колкави се свеста и културата не само на скопјани, туку на сите жители на Македонија, бидејќи автобусите се платени со пари на сите граѓани на Македонија. |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2324252627 44> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |