|
![]() |
|
Продажба на автомобили во МК |
|
Post Reply
|
Page 123 5> |
| Author | |||||||
pbanks
Admin Group
Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply
#1 Topic: Продажба на автомобили во МКPosted: 22-Nov-2007 at 17:17 |
||||||
|
Мислам дека ова е битна тема од повеќе аспекти а на некој начин е
врзана и со некои од темите што ги дискутираме на форумот... Оваа година ќе биде дефинитивно изгледа најдобра во историјата на МК. Октомври посебно е изгледа добар месец
![]()
Извор: Тотал Edited by pbanks - 22-Nov-2007 at 17:20 |
|||||||
![]() |
|||||||
dejan
Senior Member
Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
Quote Reply
#2 Posted: 23-Nov-2007 at 05:14 |
||||||
|
Wow! Toa e odlichno!
!!!
|
|||||||
![]() |
|||||||
pbanks
Admin Group
Quote Reply
#3 Posted: 11-May-2008 at 21:15 |
||||||
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=92778 |
|||||||
![]() |
|||||||
ProMKD
Senior Member
Joined: 25-Feb-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 244 |
Quote Reply
#4 Posted: 12-May-2008 at 19:24 |
||||||
|
odlicno, se nadevam sto pobrzo ke so obnovi vozniot park (i se primetuva barem po skopskite ulici deka toa se slucuva postepeno). Samo glupo vo A1 tekstov novinarot gi sporeduva 40,000 novi vozila vo Hrvatska so 12000 vo MKD... koga hrvatska ima 3 pati povekje narod normalno e da ima 3 pati povekje prodazba na novi vozila, znaci po procent, sme prilicno isti so niv!!
|
|||||||
![]() |
|||||||
pbanks
Admin Group
Quote Reply
#5 Posted: 10-Aug-2008 at 12:12 |
||||||
|
Одлично
Веќе во Јули ја исполнвме бројката која беше стандардна за годишна продажба на нови автомобили со години
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=EDE15246C3CF8C49AC7800E955D36142 |
|||||||
![]() |
|||||||
46&2
Senior Member
Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
Quote Reply
#6 Posted: 10-Aug-2008 at 13:29 |
||||||
|
Одлично !!!
Тука најверојатно ме има и мене -
И уште нешто за два поста погоре - Хрватска е 4 400 000 не е трипати поголема од Македонија по жители (но последните години таа важеше како голем и богат пазар на нови автомобили - Сумо сумаре Одлични бројки за Македонија)
|
|||||||
![]() |
|||||||
pbanks
Admin Group
Quote Reply
#7 Posted: 10-Aug-2008 at 13:35 |
||||||
![]() Ај честито . Јас бев во ланската статистика . Ако рачунаме по жител бројката се движи кон добро. По жител готово да не се разликуваме од Бугарија на пример. |
|||||||
![]() |
|||||||
46&2
Senior Member
Quote Reply
#8 Posted: 10-Aug-2008 at 13:43 |
||||||
|
Фала, поубава да си купиш
Бугарија е во предност бидејќи имаат повеќе странски банки и поповолни камати, плус до скоро тие и немаа возен парк па сега буквално почнуваат од нула, додека кај нас уште се тркалаат коли од СФРЈ и по 40 години стари
Единствено ме мачи тоа што како најпродавани модели се оние од помалите сегменти (спарк, поло, 207 итн.) што укажува на малата финансиска моќ на народот
|
|||||||
![]() |
|||||||
Cloverstack
Admin Group
Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply
#9 Posted: 10-Aug-2008 at 13:48 |
||||||
Мене напротив, баш тоа ме радува, затоа што соочени со глобална енергетска криза, немаме простор да се луксузираме премногу... Растот на набавката на нови автомобили (100% увоз) сам по себе би ми звучел алармантно, доколку нема некој ваков податок што укажува дека на тоа дека во голема мерка се работи за исплатлива модернизација, наместо набавка за луксузирање или чаламење. Толку ни е чергата, од тоа нема бегање... Edited by Cloverstack - 10-Aug-2008 at 13:49 |
|||||||
![]() |
|||||||
pbanks
Admin Group
Quote Reply
#10 Posted: 10-Aug-2008 at 13:53 |
||||||
Па го пропушташ еколошкиот момент. Новите возила прават многу помали емисии од некој Голф 2 дизел стар 20 години. Друг момент е потрошувачката. Иако увозот на нафта сам по себе ќе расте со оглед на тоа дека сме екомонија во развој, сепак многу ќе штедиме со тоа што ќе ги смениме старите лади и југовци макар и со Спаркови. Ко ќе се повлече долна црта ова се дефинитивно добри вести. |
|||||||
![]() |
|||||||
46&2
Senior Member
Quote Reply
#11 Posted: 10-Aug-2008 at 13:56 |
||||||
|
Да беше Тојота Приус најпродаван модел и јас ќе се радував ама не е
Не е битно дали колата е голема или скапа туку се зависи од потрошувачката и типот на моторот (дали е Еуро 4 што е најактуелно)
Обичо поскапите марки имаат најмала емисија на штетни гасови... (да не се забегува повеќе од темата)
|
|||||||
![]() |
|||||||
lslcrew
Senior Member
Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply
#12 Posted: 10-Aug-2008 at 13:57 |
||||||
|
А башка и го собира да го паркираш на тротоар!!
![]() ![]()
|
|||||||
![]() |
|||||||
Cloverstack
Admin Group
Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply
#13 Posted: 10-Aug-2008 at 14:07 |
||||||
Не пропуштам ништо, отприлика тоа и ми беше поентата ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
pbanks
Admin Group
Quote Reply
#14 Posted: 10-Aug-2008 at 14:27 |
||||||
![]() ааа сеа те прочитав пак.... грешно сум прочитал ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
beTon
Senior Member
Quote Reply
#15 Posted: 10-Aug-2008 at 16:55 |
||||||
ако е за утеха богатиот пазар е толку презадолжен кон надвор што нас не прави поголеми домакини ако ништо друго, пази кај нив не треба ни да си вработен ни хипотека да задолжиш за да земеш лизинг или кредит за кола, а како гаранција доволно е да имаш кредитна картичка со нормален лимит кои ги добиваат уште поповолно, па така цел сјај им е под кирија а освен туризам на индустриски план се многу слаби па така не им се пишува розево доколку под итно не влезат во еу што како што гледаме не им оди подмачкано како што си мислеа...
не декакуповната моќ е во прашање па ако плаќаш 150 евра рата за поло зошто не би додал уште 50 евра за марцедес плус сега има и лизинг акции како 0% учество, старо за ново итн., мислам дека бесна кола никој не би возел доколку не е спуштена дали (освен таксистите) а бидејќи кај нас скоро и да немаме застаклена патна мрежа па така луѓето се одлучуваат за средната класа која ако ништо друго и добро и стои кога е поткрената а и лесно ќе ја прежалуваш кога ќе закачиш некоја дупка или пак некој каубоец ќе ти влета во макази, но еве и кај нас почна пак(скромно) да се трасира, обновува и пруширува патната мрежа па не е далеку денот кога ќе се свртиме и ние кон луксузот, но види ги хрватитесо новиот а1 покрај море лупнаа невозможни патарини па народот си продолжи да вози по стариот континенталниот каде веќе мислам не се наплаќа патарина, а од горе пак словенците им лупнаа годишни вињети па така пак многу абер од новата патна мрежа не гледаат самите Хрвати, скоро како да живееат луксузно но под екстра голем притисок како психолошки така и банкарски, па сетне имале многу самоубиства и убиства а саде сликата на телевизија им е мед и млеко... |
|||||||
![]() |
|||||||
GreatMakedon
Senior Member
Quote Reply
#16 Posted: 14-Aug-2008 at 09:55 |
||||||
lani bev vo Rim, tamu pak 30% od kolite beja 'Smart' car/ znacit deka siromasni se italjancite? ne mislam. |
|||||||
![]() |
|||||||
pbanks
Admin Group
Quote Reply
#17 Posted: 14-Aug-2008 at 11:30 |
||||||
![]() Smart не е воопшто ефтина кола за својата класа а таму (во Италија) се купува заради имиџ и/или полесно движење низ град. Кај нас најслабиот Калос без опрема на кредит од милион рати се зима токму заради сиромаштијата. |
|||||||
![]() |
|||||||
beTon
Senior Member
Quote Reply
#18 Posted: 27-Oct-2008 at 03:27 |
||||||
|
дајте кажете автопазар во СК постои или... откако го пуштија лизингот најверојатно секна побарувачката за половните, сепак има нешто пазар но надвор пред фершпед...
|
|||||||
![]() |
|||||||
BOJAN
Senior Member
Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
Quote Reply
#19 Posted: 01-Dec-2008 at 16:53 |
||||||
|
Еве јас со едно прашање, колку е опадната продажбата на автомобили во последново тромесечје во Македонија? Мислам дека нив најмногу ќе ги погоди економскава криза.
|
|||||||
![]() |
|||||||
pbanks
Admin Group
Quote Reply
#20 Posted: 17-Dec-2008 at 14:48 |
||||||
|
Еве дојде и одговорот на твоето прашање...
![]() За жал електронскава верзија не ја содржи табелата која ја имаше во печатеното изданије на Вест со споредба на бројки по месец. Секој месец во 2008 имал поголема продажба на коли од истиот месец во 2007 иако трендот е надолен како одминува годината.
http://www.vest.com.mk/default.asp?id=161032&idg=8&idb=2551&rubrika=Makedonija |
|||||||
![]() |
|||||||
Post Reply
|
Page 123 5> |
| Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |