![]() |
![]() |
![]() |
Реставрација на Мустафа-пашина џамија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123> |
Author | |
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() Posted: 14-Oct-2007 at 14:19 |
Незнам дали имате приметено но минарето на Мустафа-Пашината џамија е скроз извадено.
![]() Edited by pbanks - 14-Oct-2007 at 14:44 |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
1
![]() 2
![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Pretpostavuvam ne bilo bas naj-sigurno, inace ne bi go cepkale. Sigurno ke go izgradat pak takvo kakvo sto si bilo. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
da, da, specijalno ja slikav tablata za da se vidi deka verojatno ne e nekoja restravracija od gjuture, nego u sorabotka so Turcija. Valjda oni znaat najbolje kako treba so dzamiite, na kraju kraeva nivni se
![]() |
|
![]() |
|
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
Au interesno! Bash e dobro shto Turska sorabotuva ovaka so Makedonija
![]() |
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Не знам дали сте приметиле дека речиси го вратија минарето. Последен пат, пред неколку дена кога видов беше до пола, па претпоставувам дека продолжиле со истото темпо. Митатос, ако веќе си таму, може да сликнеш.
Edited by Cloverstack - 21-Jun-2009 at 00:49 |
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
aj sea ke postiram nekolku sliki , novi se deneska gi sliknav
![]() |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
Eve slikive deneska gi shtrakav :
![]() ![]() ![]() Mi se dopaga toa deka lugeto sto ja restavriraat dzamijava se od turcija, i sekoja cigla ja obrabotuvaat na avtenticen ( otomanski ) nacin , so krec i kamenja ( star nacin na gradenje, krecot koga ke se isusi stanuva potvrd duri i od beton ) pa do tuka signale, ali intenzivno rabotat vo nadvoresniot dvor na dzamijata , od okolu i vo minareto vidov deka imaat i sator kaj sto spijat rabotnicite posto kako sto navedov od turska se ![]() |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Mitatos, дали знаеш што се реставрира, минарето или и други делови од џамијата?
Фала за сликите ![]() |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Sega za sega kako sto uspeav jas da vidam ,se restavrira nadvoresniot del , se menjavaat limovite od bakar gore ,i se malterisaat ostetenite delovi nadvor, posle seto ova valjda ke pocne i restavracijata od vnatre, i nadvor ke se izgradi fontana za religiskite odredbi na dzamijata
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() чекај па таму веќе има фонтана. Нова ќе се прави или старава ќе се средува? Иначе и јас баш изразив задоволство дека реставрирањето го прават луѓе од Турција уште во првиот пост мислам сега ме мрзи да проверувам. Како и да е брзо се работи. Убави слики Митатос. И корисни информации. ![]() Edited by pbanks - 28-Jan-2008 at 23:13 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Fontanava valjda ke bide kako sto bila vo turskata tapija, i mene bas mi e milo sto go pravat graditeli od turcija, posto 1nas bea donirani pari , ali ovie lopovi gi ispokradoa ,pa oni ne se glupi pa naredniot pat ispratija 2 sleperi so skelinja, i repromaterijali i rabotnici
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
Хех ова е добро што се реставрира се надевам и Камениот Мост дека набргу ке биде завршен |
|
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Мустафа-Пашина џамија
1 ![]() 2 ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=00482BDCD2F47B418E7838A070A66D39 |
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
Обновата на Мустафа-пашината џамија завршува до Рамазан
Реставрацијата на џамијата на “Мустаф паша“ во скопското кале се очекува да биде готова во светиот месец на Рамазан. До сега се реставрирани минарето, куполата и се зацврстени темелите на џамијата. Тоа е соопштено од градоначалникот на општина Чаир, Изет Меџити каде се наоѓа ова џамија.„Останува да се реконструира и шадрванот, потоа да се уредува хортикултурата, оградата и да се обновува и објектот на советот на џамијата“ изјави Беџихудин Шехапи, директор на Заводот за заштита на културните споменици „Задоволни сме со информациите што денеска ги добивме во центарот за конзервирање која ги набљудува и работите во џамијата на “Мустаф паша“ и што е во координација со турската агенција ТИКА. Сите пречки од минатото се надминати и работите се одвиваат според предвидената динамика“ вели градоначалникот на Чаир, Изет Меџити. Во внатрешната декорација на џамијата ќе бидат ангажирани експерти од Турција, за да ја зачувува џамијата нејзината автентичност. Џамијата на “Мустаф паша“ е изградена во 1492 година, додека до сега во неа се извршени неколку реконструкции |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Свежи фотки од Мустафа-пашина џамија
1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() Edited by Cloverstack - 21-Jun-2009 at 01:10 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
1
![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() |
|
![]() |
|
Stefano ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Ubavi fotografii i kako sto gledam dosta solidno ja renoviraat dzamijata.
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |