![]() |
![]() |
![]() |
Прилепски сообраќај (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 5> |
Author | |
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() Posted: 16-Jul-2009 at 02:25 |
![]() напомена:местото каде што е маркирано автобуска станица се мисли на новата автобуска,а старата која што уште се користи е веднаш до катната гаража. |
|
build.mk, гради форумска историја
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Дали некоја од улиците каде што си ја вцртал границата на строгиот центар исто така би ја сместил во поважни сообраќајници?
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Ај сеа вака да поминеме еден Прилеп 101 курс
![]() @ovaj stariot Можеш ли да ни дадеш краток опис на овие главни сообраќајници од мапава? По колку ленти имаат, какви се вкрстувањата итн.... Ако можеш да ги излисташ (глеам не се повеќе од 5-6) со ваков опис би било супер. |
|
![]() |
|
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
Прво за @Clover,ни една од улиците што сум ги вцртал(со црно) за строг центар не би можело да се вброи во важни сообраќајници.
|
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Улиците обележани со здебелено плаво се со 4 ленти(по две во правец). пр. ![]() Улиците обележани со зелено се со три ленти(две во еден правец,другата во друг)пр. ![]() Другите се со две ленти(по една во правец) ![]() Исклучок прават некои улици по населбите каде што може да се сретне улица со две ленти во правец,но обично се кратки и незначајни. Вкрстувањата ни се Old School ![]() Нема раскрсница во Прилеп каде што слободно без да одиш на семафор би свртил десно по посебна уличка,сега за сега нема ни потреба од такво нешто(мислам на густината на сообраќајот и гужвата) напомена:и на улиците каде што има две ленти во правец се вози само во една,обично таа што е до тротоарот се користи за паркирање(некултура ![]() Edited by ovaj_stariov - 25-Jul-2009 at 00:46 |
|
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Кога го гледам Прилеп на гугл рт се наѕираат само нејасни и многу фрагментирани контури на некоја идна поефикасна сообраќајна мрежа. Штета што го немаме генералниот урбанистички план на градот, но мислам јасно е дека за дооформнување на мрежата ќе треба доста да се руши и реорганизира.
Добро е што велиш дека засега нема некоја голема гужва, па функционира и вака, но за во иднина секако треба да се мисли. Инаку конкретно би те прашал дали има и кои се критични точки во моментов и што би сменил ти лично? Јас иако сум возел неколку пати низ Прилеп, немам осет каква е ситуацијата... Од мапата што ја приложи во очи ми упадна дека улиците со поголем капацитет се испрекинати, па би те прашал дали има логика и услови да се оди на проширување на некој од сегментите што ги имам обележано со 1 и 3 на долнава слика, како би се дооформил прстенот, или барем сегментите 2 и 3? ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Убаво би било да се оформи еден прстен како што си го опишал ти,но би требало улиците да останат скоро без тротоар.
Мислам дека само во третата отсечка има најповолни услови да се направи нешто без голема штета за пешаците,на другите места многу тешко. Инаку заборавив да кажам посебно во пазарни денови(среда и сабота) има голема искористеност на улиците покрај реката кои се едносмерни. Edited by ovaj_stariov - 05-Aug-2009 at 21:21 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Пуштена во употреба новата асфалтираната ул.„Егејска“
Новата улица е со површина од околу 4.500 матри квадратни, со должина од околу 600 метри за што Општина Прилеп издвои околу 50 илјади евра за нејзино асфалтирање. ![]() две слики од улицата ![]() ![]() Edited by ovaj_stariov - 19-Aug-2009 at 17:13 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ја постирам веста и тука заради новото сообраќајно решение.
Еве и координати на раскрсницата: 41°20'52.06"N 21°33'23.19"E
http://kanalvizija.prilep.net/index.php?option=com_content&view=article&id=300:-qq-&catid=40:2010-07-16-07-33-54 |
|
|
|
![]() |
|
S.P.Q.R. ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Jan-2010 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 212 |
![]() ![]() |
Булевар Гоце Делчев
![]() |
|
Македонија е во дилема дали да одбере ужас без крај или ужасен крај
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ne znam dali niskava e bas soodvetna za vesta no ne znaev tocno kade.
Konecno i kaj nas dojde "pajak"! Se nadevam deka vidno ke se podobri kulturata na parkiranje so ova. Inaku tekstot dolu ne e bas standardna vest bidejki e prevzemen od od sajt so zabaven harakter.No pak za smetka na toa ubavo go dolovil prilepskiot sekojdnevie so negovite problemi. od slikite se gleda deka voziloto e polovno kako sto bese i najaveno od loalnata samouprava
http://10bez10.com/vesti/1137-pajak-sluzhba-vo-prilep |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
ОС, знаеш од каде е набавено возилото?
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ne znam nisto poveke,plus ne sum ni vo Prilep momentalno,vesta sosem sluacjno ja nacekav.
|
|
|
|
![]() |
|
Тркало ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-Dec-2010 Location: Охрид Online Status: Offline Posts: 1179 |
![]() ![]() |
Автобуската во Прилеп -дај Боже шо побрзо нова да средат ,овде е страшна гужва ако паркираат 3 автобуси наеднаш + дивите таксисти на улицата
![]() ![]() Поглед од 'пероните' ![]() ![]() И од катната гаража до неа Инаку,споменикот на Карпалак е поставен,работниците нешто доправаа околу него ,во брзањето немам слики ![]() Edited by Тркало - 28-Mar-2011 at 02:57 |
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
Тркало ова и не е така лоша автобуска, само треба да се средат пероните и малце надворешниот изглед на автобуската. За град со големината на Прилеп, а и општо за сите градови во Мкд, не треба којзнае какви автобуски. Штипската е добар пример како од обичен хангар може да се направи фина автобуска. Јас бев изненаден од тоа дека Љубљана буквално и да нема автобуска. Автобусите се паркирани ко на улица, има мала зграда во која вадиш билет или се одмараш и тоа е се. Само малце шминка и убаво ќе изгледа. И наравно можат асфалтот редовно да го средуваат, сепак се работи за мала површина.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Има проект за нова автобуска станица во Прилеп, на нова локација близу до железничката станица:
http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=422 @ N23 Не знам дали си бил на автобуската во Прилеп ![]() Нема таква шминка која може да ја оправи. Пред се се работи за потполно пропаднат објект кој одамна требало да биде срушен. Всушност уште од дете ја памтам оваа автобуска дека била во ужасна состојба. Покрај поминатите 2+ децении од тогаш, сега со реорганизацијата на просторот во околината има и дополнителен просторен и сообраќаен проблем. Фала богу што има план и можности станицата да биде дислоцирана, само да не се одолговлекува понатаму. За Љубљана не знам точно какви се околностите, но на Словенците секако можеме да се угледаме за многу други работи, не мора баш за тој конкретен пример. Добро вклопена и максимално функционална автобуска станица дефинитивно е потреба за град со големина на Прилеп. Таман работа да штедиме и да импровизираме за вакви работи, мислам дека во ова време на огромни трошоци за неприоритетни па и за неразумни проекти, заштеди треба да бараме таму, а не кај основната инфраструктура. |
|
![]() |
|
Тркало ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-Dec-2010 Location: Охрид Online Status: Offline Posts: 1179 |
![]() ![]() |
Потполно имам исто мислење како Кловер за оваа станица,бесмислено е ова да се реновират.Дополнителен проблем е израдбата на катната гаража која одзеде голем дел од пероните на станицата (значи 5 перони накосо како на САС) ,а просторов шо остана сега тогаш беше само за локалните минибуси.
Преместување кај Железничката станица не е лоша идеја освен поголемото време за мотање низ одредени делови во Прилеп. А Љубљанската АС е катастрофа,секој пат ко ќе ми продаваат приказни дека се било под конец во ЕУ и Словенија му го давам тој пример ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Ново уредување по струмички тип за островот меѓу лентите на улица Димо Нареднико' во Прилеп.(Ова е пред семафорите на пресекот со Моша Пијаде). |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 5> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |