build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Административни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Реконструкција на Собранието

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 32>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Online Status: Offline
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #201 Posted: 30-Dec-2009 at 23:16

Wow какво животно
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #202 Posted: 04-Feb-2010 at 19:41

Каде каде подобра визуализација и пореалистична од предходни штури скици. Сега вака ако сум имал некоја скепса вака ок ми изгледа. Со оглед на тоа што проектов го преследија доста дупли стандарди и тоа да биде полошо од тоа, ндуплистандарди према себе, ќе го поддржам проектов. Ме вади од такт кога гледам дека себе не се почитуваме и слушаме дека тук анечинело, а некоја си мање виша слична интервенција на парламентот во Германија е тогаш тоа било врвна уметност и се подмочуваат "адвентистите на 22-риот век" (Мислам на download уметници оние што треба да ни вбризгаат серум за да не "модернизираат").
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #203 Posted: 04-Feb-2010 at 19:46
Прво твојов став се граничи со параноја, тоа ни стана јасно! Второ бе Германија може да си дозволи да направи реконструкција на својот Парламент, затоа што тие си ги решија сите главни проблеми (макар што тие ни од даелку не мислат така и со право), па можат да се фокусираат на деталите! Еве тие кажаа дека заштедуваат енергија со оваа реконструкција, го прават објектот посветол и пријатен за посетителите... А ние што правиме, каква е целта!?
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #204 Posted: 04-Feb-2010 at 19:46
@ lslcrew

Не чинел "download", ама проектов го подржуваш, и плус збориш за двојни стандарди. Богами збунет сум...

Edited by Cloverstack - 04-Feb-2010 at 19:47
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #205 Posted: 04-Feb-2010 at 20:02
Го подржувам поради тоа што добро ми изгледа. А еве денеска дознавам дека сме имале две класи во општествово, па ја од инат на тие првите "природно предодредените да владеа и просветлуваат".
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #206 Posted: 04-Feb-2010 at 20:06
Кокретниов објект е еден од најодвратните спрема мене од "колонадата" објекти кои ни ги сервираа денеска. Доколку би можел да одберам што да не се реализира би се помислил помеѓу овој и триумфалната капија.

Куполава изгледа толку лошо како надополнување на македонскиот парламент да навистина немам зборови.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #207 Posted: 04-Feb-2010 at 20:09
Originally posted by lslcrew

Го подржувам поради тоа што добро ми изгледа. А еве денеска дознавам дека сме имале две класи во општествово, па ја од инат на тие првите "природно предодредените да владеа и просветлуваат".

Од инает сме таму каде што сме.

И те молам немој лични ставови на некој член на форумов (кои патем прашање е дали правилно си ги протолкувал) да ги земаш како алиби за ова лудило кое се наметнува на толку груб начин.

Edited by Cloverstack - 04-Feb-2010 at 20:10
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #208 Posted: 05-Feb-2010 at 01:41
хахаха
 Сигурно ќе биде поубаво од тоа што е сега

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #209 Posted: 05-Feb-2010 at 19:37
Originally posted by leonid23

хахаха

почнува многу да ми станува грд ваквиот изговор, дека порано било неубаво, па сега можеме да му правиме што сакаме! не е тоа никаков изговор, на сите ќе ви се допаѓаше доколку собранието само се освежеше со нова фасада

а и едно прашање, за што му е потребен уште еден кат? сеуште ги издржува потребите на македонскиот парламент колку што знам, дури и не ми смета толку куполата колку што ми смета додатниот кат што се однесува до изгледот

Edited by zabegan - 05-Feb-2010 at 19:39
Back to Top
Zoc View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Zoc Quote  Post ReplyReply #210 Posted: 05-Feb-2010 at 20:23
Моето мислење за проектов е дека куполата е преголема(гледано од аголот на почетокот од видеото) и дефинитивно не се вклопува во стилот на градбата на собранието, мислам дека се потребни некои сериозни корекции.Тие помалите куполи не се лоши ама дефинитивно димензијата на големата е нелогична. Додека новиот спрат ми се допаѓа и солидно се вклопува.
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #211 Posted: 05-Feb-2010 at 21:01
Originally posted by zabegan

хахаха

почнува многу да ми станува грд ваквиот изговор, дека порано било неубаво, па сега можеме да му правиме што сакаме! не е тоа никаков изговор, на сите ќе ви се допаѓаше доколку собранието само се освежеше со нова фасада

а и едно прашање, за што му е потребен уште еден кат? сеуште ги издржува потребите на македонскиот парламент колку што знам, дури и не ми смета толку куполата колку што ми смета додатниот кат што се однесува до изгледот

Па многу јасно дека ќе биде поубаво одошто сега! На 3Д форматот се вметнати само куполите и новиот кат , а колку што гледате не е прикажана реконструкцијата на фасадата ! Така да кога ќе се реставрира и фасадата ќе изгледа нешто поинакво од што се гледа сега на 3Д.

Edited by leonid23 - 05-Feb-2010 at 21:02
Back to Top
shyes View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote shyes Quote  Post ReplyReply #212 Posted: 07-Feb-2010 at 09:22
Дали некој знае дали смее да се смени бојата на фасадата на собраниево. Во предходните страници во топиков прочитав дека собранието е под заштита на некаков закон, "закон за заштита на културно надследство" или така нешто мислам беше. Но незнам дали тој закон се поштува според планираните измени .Ако ја сменат бојата нема да ме изненади ако ја исфарбаат фасадата бела.
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #213 Posted: 07-Feb-2010 at 10:22
Ако е заштитен со закон како споменик на културата тогаш во никој случај не би смеело ни делче да се отстрани , додаде или да се менува изглед и боја , кога веќе се има решено за надградба на Куполи и на нов кат тогаш менувањео на бојата е нешто ситно , а до душа која боја ? Бојата му е одамна избледенаBig%20smile за бела сиурен сум дека нема да е бела , но што со дрвените ролетни ? дали ќе ги реставрираат истите , или ќе се постават нови во истата форма и материјал ?
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #214 Posted: 07-Feb-2010 at 14:05
Па законот не паднал од небо, ако треба ќе се смени и ќе се отстапи. Не се работи за некоја приватна куќа, се работи за собранието. А и кога се вадат сите градежни дозволи се приложува проектот меѓудругото и до управа за заштта на културно наследство кое што дава согласност. Така да заштита е токму спротивно од непипање, напртив реставрации реконструкции и све што е потребно да се оддржи со години.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #215 Posted: 07-Feb-2010 at 20:18

хахаха

Па многу јасно дека ќе биде поубаво одошто сега! На 3Д форматот се вметнати само куполите и новиот кат , а колку што гледате не е прикажана реконструкцијата на фасадата ! Така да кога ќе се реставрира и фасадата ќе изгледа нешто поинакво од што се гледа сега на 3Д.
чакај малце, тврдиш дека ќе било убаво и претпоставуваш врз основа на нешто што не си го видел?
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #216 Posted: 07-Feb-2010 at 23:13
Originally posted by Cloverstack

Originally posted by lslcrew

Од инает сме таму каде што сме.

И те молам немој лични ставови на некој член на форумов (кои патем прашање е дали правилно си ги протолкувал) да ги земаш како алиби за ова лудило кое се наметнува на толку груб начин.

Мора на сите да не им се допаѓа проектов?

NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #217 Posted: 08-Feb-2010 at 01:57

хахаха

чакај малце, тврдиш дека ќе било убаво и претпоставуваш врз основа на нешто што не си го видел?

??? Па како тогаш другите овде на форумот тврдат исто така дека нема да биде убав некој проект кога исто така како и мене не го виделе изграден ???
Back to Top
kitkiritki View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote kitkiritki Quote  Post ReplyReply #218 Posted: 08-Feb-2010 at 01:59
Се добива впечаток во градов дека се гради она што ќе се види на запад, но некако површно проценето. Најголема тага за мене е тоа што тоа е единствената зачувана палата од таков карактер во државава и претставува многу добар пример за преминот кон модерната, бидејќи објектот воопшто скоро не поседува пластика на фасадата. Мислам дека е банално ако се брани проектов со -- А види во Берлин што убаво направиле, чекај и ние. Постојано истиот момент за сите овие проекти од Скопје 2014 е тоталната непочит кон постоечкото . Нашиов завод за заштита на спомениците со ова само докажува дека не е институција за почит, бидејќи работи по нарачка. Ја симнува од заштита палатата на собранието без никаков проблем. Доколку не е симната тогаш ова е легализиран терор. Не знам зошто со тие пари не изградеа ново собрание, кое ќе оставеше вистински печат на македонската независност???< = < =
Back to Top
ел_ченто View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote ел_ченто Quote  Post ReplyReply #219 Posted: 08-Feb-2010 at 17:46
Originally posted by kitkiritki

Се добива впечаток во градов дека се гради она што ќе се види на запад, но некако површно проценето. Најголема тага за мене е тоа што тоа е единствената зачувана палата од таков карактер во државава и претставува многу добар пример за преминот кон модерната, бидејќи објектот воопшто скоро не поседува пластика на фасадата. Мислам дека е банално ако се брани проектов со -- А види во Берлин што убаво направиле, чекај и ние. Постојано истиот момент за сите овие проекти од Скопје 2014 е тоталната непочит кон постоечкото . Нашиов завод за заштита на спомениците со ова само докажува дека не е институција за почит, бидејќи работи по нарачка. Ја симнува од заштита палатата на собранието без никаков проблем. Доколку не е симната тогаш ова е легализиран терор. Не знам зошто со тие пари не изградеа ново собрание, кое ќе оставеше вистински печат на македонската независност???<   = <!--Session --><     = <div id="ref">

Мене лично повеќе ме влече наваму

Претседателска палата во Грузија. Европски стандарди?

или не?

Очигледно го следиме истиот пример, но се надевам на квалитетна изведба и некаква естетика и функционалност. По ова што е досега прикажано, не е на арно. Но кај нас што испаднало по планот?
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #220 Posted: 08-Feb-2010 at 23:16
А што мораше купола мме? Па и толку сферична.  Во правилниот изглед на зградата подобро ќе се вклопеше правоаголен стаклен кров или како и да се вика тоа.  И овие малите на ќошевите ми се грди, можда и повеќе од главната. Единствена утеха ми е што не е јајцевидна ко кај Грузијциве. 
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 32>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.333 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.