![]() |
![]() |
![]() |
Фасади (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 109110111112113 165> |
Author | ||
Z|evzek ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 423 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
|
![]() Едни ме етикетираат како генијалец, други како нарцис, трети како не знам што, јас на себеси гледам како на само уште еден член на форумов кој си го кажува своето лично мислење. Колку им се допаѓаат или не им се допаѓаат моето присуство на форумов и моите лични ставови на другите, ме интересира онолку колку што има траги од ланскиот снег - кој и онака го имаше во многу мали количини. Edited by Dexter26 - 29-Sep-2015 at 17:15 |
||
![]() |
||
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
|
Кулата на Рекорд
![]() 2 ![]() Околу фасадиве имам чувство како да сум во лошо изведен филмски град, а не Париз/Виена/Прага [што (не) било] замислата на авторите ![]() |
||
Градот убав никна, но го откорнаа
|
||
![]() |
||
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
|
City Gallery
![]() 2 ![]() ЕВН ![]() |
||
Градот убав никна, но го откорнаа
|
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
Апапап кога ќе почне се наеднаш да распадне..
Сеуште не ми е јасно како би го смениле сити галери? Што се тие шипки изгледа како некој балкон да прават? Edited by my Macedonia - 29-Sep-2015 at 21:50 |
||
![]() |
||
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
|
Па ова може во секој момент да падне
![]() ![]() |
||
![]() |
||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
|
![]() Готово, му нема спас, менувај цела фасада поради една оштетена секција од најголемиот деловно-трговски објект во Македонија. ![]() Edited by Dexter26 - 30-Sep-2015 at 11:03 |
||
![]() |
||
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
|
Спомна некој менување на фасада на објектов?
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() За жал да, има мала група на луѓе оперирани од памет кои лекуваат комплекси со народни пари врз објектите во централното градско подрачје на Скопје. Но кога сме кај некои постари објекти, од чиста случајност ја забележав фасадата на воената болница во Мадрид, Шпанија, изградена во 1890 година, и не можев да не ги забележам сличностите со воената болница во Скопје. И никако да разберам како не им текнало досега на Шпанците да ја сменат фасадата на овој објект стар веќе 125 години, или барем да го накитат, да не речам нагрдат, со шпански скали кога и онака објектот е во главниот град на Шпанија. ![]() Edited by Dexter26 - 30-Sep-2015 at 17:51 |
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Нема теорија ваква фасада и катност да се од 1890 година.
edit: https://es.wikipedia.org/wiki/Hospital_Central_de_la_Defensa_G%C3%B3mez_Ulla според ова, зградава е од 1972. Edited by fichot - 30-Sep-2015 at 18:01 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() Можно е, од основните познавања на шпанскиот јазик кои ги имам, пишува дека во 1972 година се вршела обнова, при што постоечки објекти биле срушени и нови биле изградени со цел сите здравствени установи да бидат сместени во моноблок - во една зграда. Можеби воената болница како установа била основана во 1890 година, а сегашниот објект е изграден во 1970-те години, само неколку години откако е изградена воената болница во Скопје. Како и да е, сепак станува збор за постар објект на кој од тотално непозната причина, сеуште не им текнало на Шпанците да му ја сменат фасадата во неговата над 40 годишна историја, или барем да го накитат (читај: нагрдат) со шпански скали. Edited by Dexter26 - 30-Sep-2015 at 18:13 |
||
![]() |
||
iGi_PoP ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 213 |
![]() ![]() |
|
Dexter aj ne se zamaraj so raboti koi ne gi razbirash... Idi zemi edna boza so borovnica i uzivaj.
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() Добра комбинација е бозата со боровница, но со тек на време создава зависност, па затоа ја избегнувам бозата. А ти со што се замараш на форумов ? Edited by Dexter26 - 30-Sep-2015 at 19:21 |
||
![]() |
||
King ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 654 |
![]() ![]() |
|
Колку што јас знам нема планови за промена на фасадата на Воена болница, нема да има шпански скали на неа, и нема накитување на објектот. Значи паралелата со Шпанците е целосна. |
||
![]() |
||
King ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 654 |
![]() ![]() |
|
Не. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Засега, фала Богу !!! |
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Нормално дека нема, таму живее разумен народ, а не искомплексирани човечиња. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Теза и антитеза. |
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
Оваа зграда има нова фасада. Се наоѓа на плоштад Јадран. Добро се вклопува со бојата на зградата на Уни банка, иако на таа зграда фасадата има посветла кремаста боја, додека овде е потемна нијанса.
![]() ![]() |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
куќата на Жеревци во Прилеп (изградена 1900 г.)
![]() фото: вечер.мк |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 109110111112113 165> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |