![]() |
![]() |
![]() |
Реконструкција на Собранието |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 32> |
Author | |
Baze ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jan-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 409 |
![]() ![]() |
ПРАТЕНИЧKИОТ ДОМ ПРЕД ФИНАНСИСKА ПАРАЛИЗА Собранието должи како Грција
|
|
![]() |
|
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
![]() |
|
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
супер, сега собранието ни изгледа како евтина доградба на станбена зграда... кон какви катастрофи забегаа, не знам дали веќе е нормално да очекувам нешто нормално
а баш важниот елемент на надворешноста на објектот беа неговите рабови и сега ќе се изгуби тоа поради доградбава... а видете колку фино изгледа оригиналниот дел само со една обична реновација... |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
Block ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 18-Dec-2011 Location: Карпошово Online Status: Offline Posts: 377 |
![]() ![]() |
Штотуку го уништија најдобриот пример во градот од архитектура на 1920-1930 тите години.
|
|
![]() |
|
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
Што зборите бе..
![]() |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
![]() да не ми се запали пак некој, темата за фасадите е милион пати дискутирана и не знам зошто многу работи кои треба да бидат јасни сеуште не се јасни и се тера со тоа на кого колку му се допаѓала некоја фасада или не... ова што му се направи на собранието, како и на ред други објекти не е воопшто озбилно или промислено, едноставно се касапат објекти... и немојте и тука да кукате колку некој објект имал вредност или не, и тоа треба да е јасно како дефиниција... објектот на парламентот е дел од Скопската историја и спаѓа во она Скопје по кое многу луѓе кукаат до ден денес, и има и историска и архитектонска вредност, плус си стои неговата историја како битна политичка институција да воспеваш некое рандом објектче со две три пластики, а да ругаш друг објект изграден во истото време и истата култура, е само резилење, ништо друго... поголемо „дно дна“ од тоа нема... плус, оригинална фасада е секако подобра од некоја доградба еднаква на дивине доградби по станбени објекти, па и да била таа оригинална фасада најружната на светот Edited by zabegan - 06-Mar-2012 at 17:48 |
|
|
|
![]() |
|
deko ![]() Groupie ![]() Joined: 06-Mar-2012 Location: makedonija Online Status: Offline Posts: 86 |
![]() ![]() |
Kolku shto gledam ne e neshto drasticno menuvanje na fasadata,poveke se raboti za dogradba i kupola shto mene licno ne mi izgleda voopshto losho.Ako gi sogledame pogolemiot del od objektite shto se gradat moze da se slozam deka ima dosta gluposhtini megju niv ama ovaj objekt mi izgleda a sosema solidno kako treba da se dogradi(ako go izgrad taka kako sto e najaveno) i mislam nema za shto da se zali.Ili da recam potocno nema da bide kako fasadata od vladata,sto ja najavija.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
тука фрустрацијата е поголема бидејќи залепија доградба на таков објект, ко некој да си доградува станче одозгора, не ми е јасно кога ќе се пружи барем малку милост на објективе низ градот ако проблем беше капацитето, можеше да се изгради нов објект, парите и онака веќе не се опција за изговор |
|
|
|
![]() |
|
deko ![]() Groupie ![]() Joined: 06-Mar-2012 Location: makedonija Online Status: Offline Posts: 86 |
![]() ![]() |
Od finansiska gledna tocka mozebi podobro ke bese da se gradi na novo,tuka ne mozam da recam, zatoa shto gledame kako se investiraat parite bez da se shtedi denarce,ama sepak mislam d
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
So drugi zborovi ne mislam deka neshto ke bide nagrden objektot.(se izvinuvam shto se izgubiv vo pishuvanjeto).
|
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Поставена е конструкцијата за западната купола...
|
|
![]() |
|
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
(ФОТО) Собранието ја доби првата купола
![]() ФОТО: Киро Попов Над собранискиот покрив започна да се „искачува“ купола со радиус од четири метри. На оваа челична полутопка, која е дел од проектот „Скопје 2014“ за реконтрукција на законодавниот дом, треба да и' се приклучат уште една странична и уште една голема централна купола. Инаку, во целиот проект се вклучени доградба, надградба од еден кат, адаптација на просториите и освежување на фасадата од Собранието. (Б.Ш.) ![]() http://utrinski.com.mk/?ItemID=A0C32E5DA447414091C817D798459425 Edited by makonix - 11-Apr-2012 at 14:54 |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
пред 2-3 недели бев во собранието и се загледав во внатрешноста каде се поставени бетонски носечки столбови во центарот каде треба да се издигне централната купола.ипак има нова статика слична на тоа како се надградуваа старите згради со поставување на нови паралелни столбови(како зградата каде е хрватската амбасада кај кружниот тек)
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Edited by Cloverstack - 12-Apr-2012 at 23:48 |
|
![]() |
|
IronMan ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 15-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Извини ама морам да те корегирам Cloverstack.
1. Дијаметарот на големата купола ќе биде 33 метри 2. Малите куполи се со дијаметар од 5,5 метри 3. Куполите се дело на проектантскиот тим на ФАКОМ А.Д. исто така изведени и монтирани од страна на ФАКОМ А.Д. - Скопје, така да горенапишаните информации не ти се точни и треба да ги корегираш ![]() Со почит. |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
IronMan ти благодарам за забелешките, иако јас само ја постирав веста
![]() Во секој случај грешката со дијаметарот е поправена (требало да стои радиус), а податоците за изведувачи, проектанти и надзор, се однесуваат на целиот проект и се идентични со официјалните информации (кои се истакнати и на самото градилиште) и сепак најдобро прецизно да се држиме до нив. Во секој случај, било какви дополнителни информации и интересни детали за тоа што го работи Факом на овој и на други проекти се добредојдени, па повели ![]() |
|
![]() |
|
IronMan ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 15-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Нема на што Cloverstack, инаку што се однесува до проектот за собранието, сакам да те информирам дека проектот го изработува ФАКОМ, точно е дека Македонијапроект го имаше првичниот проект но тој проект се поништи бидејќи немаше целосен проект, така да проектирањето на доградбата и надградбатасо со куполите започнаа од нула и беа доделени на ФАКОМ и БЕТОН, кои се вистинските проектанти на доградбата и надградбата.
Поздрав, чим дојдам до нови информации ќе бидеш благовремено известен ![]() |
|
![]() |
|
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
не ми се верува дека надградбата е всушност таа што се гледа сега...мислев, или потајно се тешев дека е тоа некој стар дел кој треба допрва да се руши. Ова е пар-екселанс реставрација. НАместо тука да употребеа додатна рустика на самите мазни површини на фасадата, погледнете на некои слики погоре, дури и гребаното изгледа подобро, тие си продолжија по старо со додатно над..ување. Уште една утка, мислам дека веќе прават „успешна“ низа на непромислени потези....
|
|
..... .......
|
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
Не знам колку е изводливо, ама како голем љубител на фасади од цигла, денеска коа проаѓав поред собраниево ми помина идеја како би било добро да се тргнеше старата фасада, да се средеа тулите кои сега ги гледаме, да се подобреше изолација и сл ствари на друг начин и цела зграда да се прекриеше со стаклен простор оддалечен пола метар од самата зграда. Ем ќе изгледаше примамливо и естеткси сосема невообичаено за наши услови, ем ќе се избегнеше клише-реставрација. Е сеа ваквиот модел колку и како би бил исплатлив и реален за остварување, не би знаел. Ова чисто онака лаички.
![]() |
|
23ka.wordpress.com
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 32> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |