![]() |
![]() |
![]() |
Од регионот и од светот |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 26> |
Author | |||
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
||
Видов за масовната реставрација на фасади во центарот на Белград и пренаменување на голем дел од строгиот центар во пешачки зони. Одличен проект кој се надевам дека ќе се прошири низ целиот град.
Стариот град им е генерално подобар од софискиот и има монументален шмек. За разликата на комунистичките блокови на Југославија и Бугарија мислам дека нема ни потреба да се коментира. Но сепак, Белград треба да се потруди да изгради метро за да ја стигне Софија во современиот (пост 1991) развој. Дали со сопствени, европски, кинески или какви и да се пари не знам, но сигурно можат доколку се потрудат. Исто така, му треба поголем бизнис центар (како оној во Софија), на пример од другата страна на Дунав (Борча), каде што веќе има планови да се изгради Трет Белград. Доколку не западнеа во ужас во 1990тите и се интегрираа во ЕУ во 2004 или 2007, сигурен сум дека Белград ќе беше пред Софија во современиот развој. Има голем потенцијал, особено во популарната индустрија (и со други жанрови освен турбо фолк) во која се вртат многу пари и слава. |
|||
Градот убав никна, но го откорнаа
|
|||
![]() |
|||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
||
Интересно мислење и го делат најголем дел од луѓето што два-три пати биле во Бугарија и поминале низ Ќустендил и селата и тоа им е главен аргумент дека катастрофа било во Бугарија. Навистина станбените згради во Софија поради архитектурата во периодот 45-90 изгледаат студено и евтино, па затоа на пример Белград навистина изгледа поинтересно и поевропски. Но напредокот што го има Софија и Бугарија ние и србите сега за сега само може да го сонуваме. Само земи ја средната плата во Софија на пример е 600 евра, а во Видин(најсиромашенниот во Бугарија) 300 евра. Не знам во колку села си бил во Бугарија, но асвалтирани улици и канализација е нормална работа кај нив. Да не зборуваме за железници, автопати... |
|||
build.mk, гради форумска историја
|
|||
![]() |
|||
Kid_A ![]() Senior Member ![]() Joined: 24-Nov-2014 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
||
Каде тоа има 600 евра и 300 евра средна плата во Бугарија? На владини статистики? Не е само Ќустендил и околните села, туку 90% од селата во Бугарија изгледаат како Чернобил. Земи гугл мап и увери се. Зборуваме за земја членка на ЕУ. Спореди ги земјите како Хрватска, Чешка, Словачка, Унгарија со Бугарија. Таму селата не само што имаат патишта, канализација, туку реставрирани фасади, уредени дворишта, училишта, тротоари, сигнализација. Бугарија е далеку од некој просечен европски стандарт. |
|||
![]() |
|||
Kid_A ![]() Senior Member ![]() Joined: 24-Nov-2014 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
||
Белград за 4-5 години ќе биде понапред од многу балкански градови. Секој главен град е нашминкан, но помалите градови и села се некој показател. Србија има далеку поживи и посредени помали градови и села отколку Бугарија. Плус, влези во поголемиот дел од куќите во помалите средини во Бугарија и ќе видиш дека претежно се уредени со стар мебел и техника. Стандардот им е сеуште пренизок. Во Бугарија поминав низ 20-30 низински села и не можев ниту една обновена и уредена куќа да видам, а да не зборувам за ново изградена. Косово за компарација по селата повеќето куќи им се новоизградени и тоа на 2-3 ката. |
|||
![]() |
|||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||
Абе ти да не си бугараш на ссц?
|
|||
Македонија - Земја на чудата!
|
|||
![]() |
|||
Galileo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-May-2010 Location: Wien Online Status: Offline Posts: 1549 |
![]() ![]() |
||
![]() Да ,той е. ![]() |
|||
![]() |
|||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||
Ах.
|
|||
|
|||
![]() |
|||
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
||
Оној бугарољубниот Албанец што прави нов профил секоја недела и го банираат? Судејќи по коментарите не би рекол дека е тој.
Или мислите на оној што за секој пост на Џоле вика дека не е мислење на сите Македонци? |
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Првиот...
|
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Ни на крај памет не би ми било
![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
Понтифик ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 04-Mar-2017 Online Status: Offline Posts: 24 |
![]() ![]() |
||
Јас сум нов, да не ме помешате со него. Бидејќи сум бугарин
![]() |
|||
Само тъмен ум като моя може да знае всички тайни, защото са тъмни, толкова тъмни...но в теб.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Не сум никаков Бугараш. Зошто би бил Бугараш, а од друга страна да ја критикувам Софија? Немам ништо против Бугарија, но смешни ми се коментарите за нивниот напредок кога реално освен Софија и пар други места се друго е тешка запустена мизерија. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Да де... али мислев да не си случајно си еден македоно-албанец или албано-македонец или што и да е со бугарски пасош кој не ја сака Македонија и Бугарија а ја величи Србија и Белград. Ми заличи на тој, али добро не си тој изгледа.
Edited by FoSsiL - 06-Jun-2017 at 13:55 |
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Ами пишувај си на бугарски де тогаш ![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
Понтифик ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 04-Mar-2017 Online Status: Offline Posts: 24 |
![]() ![]() |
||
Няма нужда, живея в Република Македония, това е македонски форум, ще кореспондирам на македонска норма. Нека да си говорим за архитектура повече.
|
|||
Само тъмен ум като моя може да знае всички тайни, защото са тъмни, толкова тъмни...но в теб.
|
|||
![]() |
|||
Galileo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-May-2010 Location: Wien Online Status: Offline Posts: 1549 |
![]() ![]() |
||
Няколkо офис обекта от най- висок клас А ,които се строят в момента на Цариградско шосе.
Ofis A ![]() ![]() Sofia Office Center ![]() ![]() ![]() Space Tower ![]() ![]() ![]() Edited by Galileo - 10-Jun-2017 at 19:08 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Убаво.
|
|||
|
|||
![]() |
|||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
Софија:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Сите фотографии се преземени од тука
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=2008434 ![]() ![]() ![]() Браво за Софија, дефинитивно има добра современа архитектура и фаќа чекор со европските градови ![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 26> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |